Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o muži (Jean Gabin), který se rozhodne změnit svůj doposud uhlazený, spořádaný a nudný život bankéře, nechá se najmout coby majordomus do velkého domu a přitom vykonává úlohu "náhradního otce" bývalé prostitutce (Mireille Darc). (LiVentura)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborna komedia, kde sa stretli Gán Žabén  a Cernyet. Gabin tu vystupuje ako majordomus. Humor je verbalny ale aj neverbalny, dialogy na urovni, komicke sceny nielen pobavia, ale film ma aj slusne tempo. Celkovo vzate - vyborna postarsia francuzska komedia : 77 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Po originálním úvodu film sklouzne do tradiční frašky o "buržoustech". Nic objevného nečekejte - neukojené paničky, slabošští manžílci a milenci, nadržení mladíci... Francouzi mají dokonce pro tento typ frašek speciální divadla. Ospravedlněním filmu je Jean Gabin v harlequinovské roli sluhy. Jako "valet de chambre" si tu vychutnává každou hlášku a dává zapomenout na to, že film nemá gradaci, je ve všem předvídatelný, a jde vlastně jen o volné řetězení epizod. "To byla slečna, kdo přede mnou utekla?" - "Ano, pane." - "A co řekla?" - "Řekla ´Do prdele´, pane" ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nemám zrovna v oblibě tyhle náměty, kdy se jeden člověk vydává za někoho úplně jiného, riskuje svou pověst i existenci, a pak jen čekáme, kdy nad ním konečně spadne klec. Ale Monsieur má v sobě takový šarm, že jsem mu to hravě zbaštil coby sympatickou divadelní hříčku. Viděl jsem s Jeanem Gabinem, stejně tak s Philippem Noiretem už slušnou řádku filmů, ale ryze konverzační komedie, odehrávající se převažně v interiérech jednoho domu, je pro mě ve filmografii obou legendárních herců skutečně ojedinělým překvapením. Už ze samotného unikátního setkání Gabina a Noireta před kamerou mám radost, pánové nezklamali, skvěle to táhli a rovněž s velkým gustem jim sekundovala i krásná Mireille Darcová. Dokázali mě zaujmout i někteří další protagonisté v epizodních rolích (Gabinovi komplicové při vykrádání vlastního(!) trezoru nebo Noiretův opilý synek), jenomže poměrně výrazný prostor zde dostalo i několik dalších herců, z nichž se nekteří zmiňované trojici nedokážou přiblížit ani vzdáleně. Obsadit mnohem lépe (a nejlépe možná i dalšími hereckými hvězdami) i další postavy v honosní vile, nebo v opačném případě omezit prostor a výstupy těchto postav jen na skutečně nutné minimum, udělal by Le Chanois velký krok k pomyslné dokonalosti a ke vzniku jedinečnému skvostu na poli konverzační filmové komedie. Přes tuto slabinu se ale jedná o velmi pěkný a zábavný kousek, jenž si z mé strany čestné 4 hvězdičky zaslouží. [75%] ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na Monsieurovi mě lákalo spojení Jeana Gabina s Philippem  Noiretem a s ňoumou francouzské komedie Jeanem Lefébvrem (ňouma se nakonec ukáže jen v jednom záběru a s Gabinem ani Noiretem se nepotká.) Dalším lákadlem byl plakát s Gabinem netypicky rozesmatým od ucha k uchu. Kdo se dokáže na podobé pamětické komedie pořád naladit, bude se snad taky o filmu alespoň příjemně usmívat. Dobová zápletka o budování nové identity po údajné smrti je trochu naivní (Gabin je podle všeho významný bohatý člověk, ale nikdo ho za celou dobu neindetifikuje) a taky trochu nedotažená. První půlhodina s vykrádáním vlastního trezoru by se klidně mohla  vypustit stejně jako tahanice o Gabinovo děditví. Oboje tak nějak vymizí do ztracena. Film se klidně mohl hned od začátku zamřit na Gabinovo nové povolání komorníka ve snobské rodinně, v jejíchž domě to žije samými problémy. Jasně, samé milenecké trable v pamětnické komedii asi nepřekvapují. Mně to ale připomnělo některé naše české pamětnické komedie, ale oproti nim je Monsieur více konverzační, má lepší technickou stránku a méně teatrální herecké výkony ve vedlejších rolích. U takovéto salonní komedie bych ale čekal výraznější rozšíření zápletky o další rozměry, záměny apod. V tomhle Monsieur trochu selhává  a škoda, že si na to taky  nenechal více prostoru. Jean Gabin ve spojení s Noiretem je ale  stejně unikátní jako samotná jeho přítomnost v ryze konverzační komedii, která dýchá i díky němu přece jen pořád jistým pamětnickým šarme a  má takovou milou starosvětskou atmosféru. Na roztomilou Mirellie Darc a tradičně charismatického Jeana Gabina se dobře dívá, má to nedostatky, ale rychle to v příjemné náladě uteče  a se slabostí pro francouzské komedie přidávám i čtrvtou hvězdu. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Poslední film Gaby Morley, která zemřela ještě tentýž rok, co byl snímek uveden. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama