Reklama

Reklama

Ohavný Dr. Phibes

  • Velká Británie The Abominable Dr. Phibes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Doktor Phibes měl jednoho dne autonehodu, která mu změnila život. Při autonehodě přišel o svou ženu a ztratil půlku obličeje. Měl strašný vztek na doktory, kteří operovali jeho ženu a vyčítal jim že ji nezachránili. Doktor Phibes se chtěl doktorům pomstít tak, že na ně pošle morové rány jako v Egyptě, které by je zlikvodovali podle bible: mraky kobylek, armády žab, regimenty krys a další... (JayCZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

pepo 

všechny recenze uživatele

Krasne prestylizovana beckova hovadina, ktora dost trpi pribehovou repetativnostou. Proste vrazda, vtipny pokec policajtov, vrazda, vtipny pokec policajtov...a takto poldruha hodiny dookola bez patricnej gradacie alebo pribehoveho zvratu. Nastastie za kreativitu zabijania by sa nemusel hanbit ani Jigsaw zo serie Saw (ktora si z tohto filmov mnoho pozicala) a niektore foriky by sa nestratili ani v Ruzovom panterovi (scena s vrtakom je dokonala). Takze je to zabava. Aj ked obcas dost bizarna, no stale zabava. 8/10 ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Uf. Scény s Vincentem Pricem jsou dobré a on sám je fakt démonický (i když mi občas vadila jeho přílišná teatrálnost). Stylizace do detektivního temného až černého fantomového románu počátku 20. století mi přišla v pohodě. Myslím si, že tohle byl mokrý sen Tima Burtona. Caroline Munro pouze na fotkách je zajímavý článek filmu (nebyl jsem si jist, jestli je to ona a nakonec jsem zjistil, že ji do závěrečných titulků ani nenapsali). Přesto mě to ale nezasáhlo, jak jsem čekal. Místy mi to přišlo dokonce až nezáživně nudné a ukecané. Pro mě tohle rozhodně není nejlepší film ani role Vincenta Price. Ale tak mám za sebou aspoň další (už 72.) kousek z knihy 101 hororů, které musíte vidět než umřete). ()

Reklama

hladass 

všechny recenze uživatele

Skvělý, ale trochu zvláštní horor s jakožto vždy výborným Vincentem Priceem, který se mstí za smrt své ženy devíti doktorům... Vraždy jsou hodně originální a působivé, inspirované desíti egyptskými pohromami, ale v některých případech dost nereálné... Co snímek neuvěřitelně sráží, jsou naprosto zbytečné a rádoby humorné scény s policisty... Bez nich by byl Dr. Phibes neuvěřitelně temný a depresivní horor, který svou hudební stránkou připomínal to nejlepší z Fantoma Opery a stránkou vizuální se chvílemi dosti blížil italským mistrům... Takže za mě velká spokojenost, ale kvůli mizerným scénám s policisty dát absolutní hodnocení nemohu... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bizarní snímek. Nejen samotným dějem, divný i tak celkově. Vincent Price (znetvořený doktor Phibes, který používá paruku, umělou tvář a z krku mu čouhá kanálek, kterým doplňuje tekutiny a při zapojení do reproduktoru také jeho pomocí 'mluví') je jednoznačně základním pilířem, díky jeho geniálně pomstychtivého výrazu, který ale přitom díky maskérům opravdu vypadá jako umělý. Film se točí kolem jeho pomsty, celkem povedených vražd inspirovaných deseti egyptskými pohromami. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Skvost! Od úvodných tónov orchestra, zloženého z podivuhodných prerastených figurín, dirigovaného mlčanlivým čiernoodencom v akomsi chrámovo pôsobiacom priestore až po záverečný mrazivý smiech: H - H - H - H! Pomsta chutí najlepšie nielen ak je zároveň vychladnutá a dobre odležaná, ale ak je navyše i dôsledne esteticky premyslená! Miestami to pripomínalo experimentálny divadelný kúsok (viď MIMICov komentár o pripodobnení filmu predstaveniu dadaistického kabaretu Voltaire v Zürichu). S tým rozdielom, že pokiaľ sa niekto prostým kamerovým záznamom pokúsil previesť atmosféru divadla do obrazovky, vyznelo to väčšinou katastrofálne, prinajlepšom veľmi splošťujúco. Rovnako tak adaptácie divadelných hier do filmu sa len veľmi výnimočne vydarili. Hrôzostrašný dr. Phibes je však svojbytný artový kúsok, miestami vytvorený s použitím divadelných postupov ale výslovne a výlučne len pre filmové plátno. Výsledok je ohromujúci a povznášajúci zároveň. Pastva pre všetkých dekadentných estétov, interpretátorov starých symbolov, znamení i kliatieb a fanúšikov Vincenta Pricea! ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Peter Cushing byl původně osloven pro roli Vesalia, ale odmítl, protože ošetřoval svou těžce nemocnou manželku. (Chatterer)
  • Netopýři, kteří mají na svědomí jednu z vražd, se ve skutečnosti živí pouze ovocem a lidské maso by nejedli. (liquido26)
  • Film by se měl odehrávat v roce 1925. Na náhrobcích Phibese a jeho ženy je uveden rok úmrtí 1921 a ve filmu zazní, že zemřeli čtyři roky před událostmi ve filmu. (liquido26)

Reklama

Reklama