Reklama

Reklama

Stoupenci zla

(seriál)
  • USA The Following (více)
Trailer 18
Mysteriózní / Krimi / Drama / Thriller
USA, (2013–2015), 33 h 45 min (Minutáž: 45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Hudba:

John Frizzell

Hrají:

Kevin Bacon, James Purefoy, Natalie Zea, Shawn Ashmore, Valorie Curry, Nico Tortorella, Annie Parisse, Connie Nielsen, Sam Underwood, Kyle Catlett (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(45)

Pověstný sériový vrah Joe Carroll (James Purefoy) unikne z cely smrti a znovu se pustí do zabíjení. FBI osloví bývalého agenta Ryana Hardyho (držitel Zlatého globu® Kevin Bacon), který Carrolla před devíti lety zadržel. Zjizvený veterán ve spolupráci se zvláštní agentkou Debrou Parker a ostrým hochem Mikem Westonem zjistí, že Carroll vybudoval dokonalou síť svých oddaných stoupenců. Ti se mohou objevit kdykoli kdekoli a uskutečnit plány svého ďábelského vůdce. Zatímco Carroll pomalu utahuje smyčku kolem Hardyho bývalé ženy, syna a dokonce i agenta samého, Hardy se snaží ochránit nevinné, odolat své Nemesis a rozbít chorobný kult sériového vraha. První série hrůzostrašného seriálu Kevina Williamsona (Vřískot, Upíří deníky) přináší 15 fascinujících epizod – nikdy je nesledujte o samotě! 
(Magic Box)

(více)

Recenze (256)

verbal 

všechny recenze uživatele

K serošům se moc nevyňadřuju. Tady ale cítím nutkavou potřebu rozhořčeně se postavit na stranu spravedlnosti, zábavy a divácké soudnosti proti veškerým těm chlupatým „holkám“ v růžových županech, ano, patří mezi ně i Kateřina, co tu artově pětkují vše od Opravdového nudila, přes Veroniku Mars, až po Glí. A není divu. Od druhé řady je to naprosto strhující, ultimativně zábavné a nekompromisně brutální, úchylné masouny střídají ještě úchylnější, vraždící sekty trumfují pošahané zabijácké famílie a do toho skvělý pan Slanina honí katalogově narušeného pana Čistopařbu, který jej za to sem tam opíchá. Prostě nic pro nás, přechytřelé, umělecky založené filosofy s rukama od lepidla. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Seriál řadím mezi má guilty pleasure. Kevin Williamson si se všemi těmi psycho-profily vážně vyhrál. 1. série - 80% Druhá série už bohužel moc zábavná není, tvůrci vaří z vody, je to v podstatě pořád dokola totéž a s touhle scenáristickou bezradností si opravdu neumím představit, jak bude vypadat třetí série. Dle mého měl seriál skončit hned po první řadě. 2. série - 50% S třetí řadou to zpočátku vypadalo bledě, ale nakonec se děj vcelku slušně rozjel. Reputaci už si Ryan Hardy a spol. sice napravit nestihli, ale nakonec to není až tak tragické zakončení seriálu. 3. série - 70% ()

T2 

všechny recenze uživatele

no sakra, tieto krvavé seriály prídu ne jedno kopyto ako takou malou výnimkou je ešte Hannibal, topiacie sa nie v kalužiach krvi ako sú prezentované ale v neskutočnej banálnosti, až doslova otravnej, hneď po druhom diely ma to doslova dorážalo, keď s opakuje znovu scéna keď skrz na skrz je dom obsadený políciou a aj tak tam bez problémov prenikne sektár-zabyiják a v pohode zaútočí na obeť /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mnoha naprosto zbytečně odsuzovaný seriál, který má dost světlých stránek (Kevin Bacon, odvaha obětovat postavy, ...) a celý osobní souboj hlavních postav dokáže vygradovat až do závěru. Není seriál, kde by si divák nemohl stěžovat na chování postav nebo nelogičnost (hlavně, že chování a životy nás všech jsou tak logické!). Zde jsem se s chutí nechával unášet kultem okolo Joea Carrolla a jeho opěvování smrti. Konec první sezony pro mě tak byl slušným uzavřením, ale současně nebezpečným prostředníčkem od producentů, jenž si seriál ještě trochu natáhnou... PS: až mi někdo vysvětlí, co je na provázaném kultu osobnosti a ovládání lidí skrz jejich potřeby a pochopení sci-fi, tak budu rád:) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Postmoderní seriálový Charles Manson. Obskurně se tam zabíjí, hraje k tomu cool hudba, pronášejí se tam nóbl myšlenky, operuje se s pop literaturou, v castingu uspěli sexy vypadající herci i herečky, formálně tvůrci používají módní flashbacky, má to efektní střih a řemeslně je to na výši, ale je to úplně o ničem... ()

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Jestliže Skandinávci i Argentinci již dokázali, jak uchopit koncept „s policií si pohrávající sériový vrah“ v seriálové podobě, tak Američané (respektive Williamson) to zatím nedokazují. A čert ví, jestli to v rámci tohoto seriálu vůbec kdy dokáží, když je to vzhledem k pojetí; a ostatně i žánru; až nemístně uhlazené. Vizuálně, charaktery a… A vlastně vším, především však atmosférou. Tuctový průměr, který si hraje na něco čím (zatím) ani zdaleka není. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Prvních pár dílů to šlo, zhruba tak do 5tého jsem ještě býval udivený. Ale už je to poněkolikáté to samé a 7 epizoda navíc přislibuje na konci ještě větší bídu. Followerů je mnoho a lehkovážné zneužívání principu deus ex machina je zde do očí bijcí. Chce to osvěžit, chce to změnu, chce to změnit kurs. První řadu dokoukám, snad se ještě scénáristé s něčím vytáhnou, jinak se seriál navždy bude topit v hlubokých vodách průměru. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kevin Bacon, pilot a první díl mě navnadili a budu se každopádně těšit na další pokračování. Joe v pilotním dílu říká Ryanovi:"Mám hodně překvapení, které na tebe čekají", tak uvidím, jestli se mně The Following dostane pod kůži i když o seriálu říkají, že bude patřit mezi nejděsivější. Po prvním dílu to hodnotím slovy, které pronesl Shawn:"Zvládnu mrtvé lidi. Ale když někdo zabije psa šílím." Tak jsem na tebe Ryane, Jamesi, Shawne a Natálie moc zvědavá. - jsem po třetím dílu a i když je mi to moc líto, tak jsem přece jen očekávala něco trochu jiného. O překvapení tam sice nouze není, ale jsou to spíš naprosto nereálný a nevěrohodný šoky, nic víc. Škoda a tolik jsem se těšila. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Ještě před definitivním odchodem Dextera ze scény se vyrojila řada seriálů s podobnou tématikou (Bates Motel, Following, Hannibal), která si chtěla ukousnout z diváckého koláče, jenž po něm časem zůstane. Chytrý kalkul, o tom žádná, ovšem hned první kousek, který jsem zkusil, mě svou kvalitou dosti rozčaroval. Nemám problém uvěřit tomu, že mladí lidé chtějí být ovce, ale Purefoy na hlavního záporáka absolutně nemá. To Bacon sice má charisma na rozdávání, jenže nemá co hrát, tak sází na jeden osvědčený výraz. Druhým a posledním plusem je sexy Natalie Zea. Flasbacky příběhu vůbec nepomáhají, spíše ho zpomalují. K ovcím si díky nim vztah stejně nenajdeme, nejsme v Lost. Jediný díl, který se stěží doplazí alespoň do průměru, je hned ten pilotní a to si ještě tvůrci museli pomoct sviňárnou s Maggie Grace. Každý další díl jsem se jen chytal za hlavu a bylo mi úplně jedno, kdo jak skončí. Kdyby se Following nesnažilo působit hrozně epicky a odpustilo si všechna ta moudra, tak se jedná o další zábavnou kriminálku pro utahaný fotry. Především v závěru se však ukáže, že hlavní záporák není žádný génius, ale jen nemocný člověk, jehož plán vlastně nedává absolutně žádný smysl. Ve druhé sérii se naštěstí všichni neberou tak vážně, takže je rozhodně zábavnější. Ryan se utrhne ze řetězu a pokaždé, když vyleze z bytu, rozjíždí regulérní GTA. Joe si připouští vlastní nedokonalost a začne i slušně hláškovat. Na scénu přichází i noví stoupenci, kteří jsou za větší zlouny než ti z první série, takže dochází k paradoxu, že vám původní vrazi přijdou jako sympaťáci. Velkým plusem je i další nášup sexy hereček v čele s Jess Stroup. Závěrečná série jen smete zbytky a už v polovině musí těžkopádně generovat další zápletky i postavy, aby se něco dělo. 1. série: 40%, 2. série: 50%, 3. série: 30%. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Na sérii o sériovém vrahovi, básníkovi, bych si možná přál trochu více syrovosti, napětí, hrůzy, stresu a možná i mystiky nebo alespoň přinejmenším osvědčenou atmosféru, jakou dobře známe například z Mlčení jehňátek. Zde sleduji jen další seriál, který je sice o drsnějším tématu, ale je stejně blbý jako všechny ty ostatní šméčka z televize. Navzdory zajímavému námětu seriál představuje pitomé, mátoživé a hlavně mělké postavy, vyjma snad Kevina Bacona, ten to těžce zachraňuje, stupidní vývoj děje a v neposlední řadě i nelogický postup a syžet a to včetně Kevina Bacona... Je to skvělý herec, stejně tak i James Purefoy. Nicméně, traumatizovaný efbýaják, tak to tu dlouho nebylo, fakt že jo. Neříkám, že je to vysloveně kravina, má to své klady, ale téma SÉRIOVÝ VRAH by si zasloužil možná trochu jinou formu. Prostě serial killer. Lepší atmosféru má i dokument na ID Discovery. Zatím tak na tři punkty a doufám, že budu mít důvod to časem zvednout. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Po pilotu: Fajn práce kombinující sračkoidního Havrana (znáte taky něco jinýho než Poa, vážení hollywoodští scenáristé?) se zvrácenější verzí Ctihodného občana, kde je Purefoy takovej Butler z výprodeje, přičemž kolem něj krouží suchý seriálový komparz a ne úplně křupavá Slanina. Uvidíme, co další díly, ale od Williamsona jsem čekal víc než pár klasických schémat, několik hodně wtf momentek (flashback se záchranou Maggie... džízis) a jeden vynikající twist. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

I am bored with Joe Carroll and Edgar Allan Poe too! Kevin Williamson a nečekaná thrillerová parodie, která ve své první polovině buduje hutnou atmosféru a vpouští na scénu jednu zajímavou postavu za druhou, aby z nich poté, co se těžkopádně překulí do druhé poloviny, udělala karikatury sebe sama, přišla s hrou nazvanou bodněte si do Joe Carrolla, a napětí rozpustila v mlze. Promarněný potenciál, který si druhou sezónu nezaslouží! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pilot: Vypadá to na poměrně dobře obsazený thrilleroidní seriál s podivnou, zvrhlou a nutno uznat nepravděpodobnou (i když amíci umí být řádní magoři) zápletkou o fanoušcích sériového vraždění (ahoj Dexi ;-) ). Poe je sice trochu okoukaná inspirace, ale pro pilot stačí. Doufám, že Bacon začne víc chlastat, když akční moc nebude, vadné srdce vadí. Purefoy zatím málo mrazivý, ale měl málo prostoru. Uvidíme, zatím jsem docela navnazen, ale běda jestli se to nebude zlepšovat. První řada: Zvrácená hra s divákem a jeho vkusem? První polovina je hloupě rafinovaná a Joe a jeho malá sekta docela baví. Pak se začne hrát na osudové dopsání knihy a celé se to tak nějak začne rozpadat. Co je snaha o klišé románové a klišé sénaristické. Kde je chyba Joea a kde scénáristy? Celé to nepříjemně popírá žánr tím že ho kopíruje. Purefoy v závěru je úplně jiný než ten borec v počátcích, co říká... "ještě je moc brzo na to abych tě zabil". Bacon pak v závěru kardiostimulátor nakardiostimulátor naskakuje do bot Jacka Bauera, aby pak ze sebe nechal v závěru udělat úplného dementa. Ten konec je taková sviňárna na diváka, který chtěl po jedné řadě s touto společností skončit, že nevím co teď. Asi se na tu druhou řadu podívám, aspoň na jeden díl. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

S každým dílem stále slabší, až se bojím, že se z toho vyhrabe nelogický paskvil. Je sice super, že jediná KevSpa to očividně pochopila, ale co konkrétně je na tomhle herecky zdařilém a příběhově průměrném thrilleru tak pětihvězdně famózní, to si schovává pro strýčka Příhodu. No budiž. Uvidíme se na konci seriálu. Po 10. díle: Oficiálně nejlépe obsazená hovadina roku. Končím. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Po sedmém dílu už to začíná být tak špatné, až je to zábava. Scifi námět mi nevadí, ale co je moc, to je příliš aneb když už nevíš kudy kam, přidej další postavu. + Bacon moc běhá a málo nasává, Valorie Curry je hot a Natalie Zea opakuje Justified. A všudypřítomné flashbacky jsou opruz (ale ten kultovní je teda taky něco. Všechny postavy jsou z Marsu, Williamson přebral). ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po 11 dílech: Již teď jasný adept na seriálový propadák roku. Po výtečném atmosférické úvodu se to totiž celé hodně rychle řítí do pekel. Ze scénáře se stává natahovaný guláš plný stokrát viděných zvratů, postavy jsou ploché a po psychologické stránce to zoufale nefunguje. Navíc tak stupidní chování tajných agentů jsem snad ještě v životě neviděl. Na druhou stranu to však táhne nepřekvapivě výtečná hlavní dvojice a Kevin Bacon si o nějakou tu hereckou nominaci fakt říká. Režie se taky snaží ze stupidního scénáře vytěžit maximum, ale někdy to prostě nejde. Dávám tomu šanci do konce série, ale už moc Williamsonovi nevěřím.50% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilotní epka je jedním rozřezaným slovem prostě T-H-R-I-L-L-E-R. Kdokoliv bude tvrdit, že čekal, jak těch prvních 40 minut skončí, tak jednoduše kecá. Bojím se následujícího progresu, ale asi to bude sranda. Bring it! Po sedmé epizodě už je víceméně jasné, že jde seriál (scénář, hlavně scénář!!) po hlavě do prdele. Jsem "zvědavý" na season finale. 1. sezóna: Jo, tak jsem to přetrpěl. Z recenzentských povinností - nic víc, nic míň. Donekonečna nastavovaná kaše plná dementních zvratů a útrpné hry na kočku a myš. Bavilo mě to pár dílů. Dál už je to katastrofa. A ten nastavený konec? Šílené. Těšte se na znetvořeného Carrolla na vozíčku v druhé řadě! ()

Nikon 

všechny recenze uživatele

Moje pětihvězdičkové hodnocení prvních dílů se závratnou rychlostí radikálně změnilo :) ... Osmý díl byl pro mě pravděpodobně poslední i když by si tvůrci za tolik dějových nesmyslů ještě nějaký zájem zasloužili. Ale už jenom pro pobavení ... ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý koncept manipulace, kultů a dalšího nezatracuji, ale v mých očích se seriál propadá do průměru díky idiocii postav (detektiv, manželka, uctívači) a nepravděpodobnosti vývoje (útěky, zrady, pátrání) . Ani jako guilty pleasure jej nejsem schopná ocenit. S1 - 3*. ()

Madsbender odpad!

všechny recenze uživatele

Netradične hodnotím už po prvých dvoch epizódach, i keď budem sledovať až do konca série. V podstate môžem povedať jediné - The Following, ako sa zdá, hodlá poctivo napĺňať všetky žánrové a televízne schémy, stereotypy a klišé. O hlúposti nehovoriac, no tá sa ešte drží v medziach. S predvídateľne klesajúcou úrovňou budem adekvátne znižovať aj hodnotenie. Zatiaľ, vďaka obsadeniu, 60% P.S.: Bude zaujímavé zrovnávať s televíznym Hannibalom či tým, čo o seriáloch otvorene vypovedá The Frame. Priebežne po ôsmej epizóde: Tak strmý zostup som snáď ešte v televíznom seriály nezažil. ()

Reklama

Reklama