Reklama

Reklama

Stoupenci zla

(seriál)
  • USA The Following (více)
Trailer 20
Mysteriózní / Krimi / Drama / Thriller
USA, (2013–2015), 33 h 45 min (Minutáž: 45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Hudba:

John Frizzell

Hrají:

Kevin Bacon, James Purefoy, Natalie Zea, Shawn Ashmore, Valorie Curry, Nico Tortorella, Annie Parisse, Connie Nielsen, Sam Underwood, Kyle Catlett (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(45)

Pověstný sériový vrah Joe Carroll (James Purefoy) unikne z cely smrti a znovu se pustí do zabíjení. FBI osloví bývalého agenta Ryana Hardyho (držitel Zlatého globu® Kevin Bacon), který Carrolla před devíti lety zadržel. Zjizvený veterán ve spolupráci se zvláštní agentkou Debrou Parker a ostrým hochem Mikem Westonem zjistí, že Carroll vybudoval dokonalou síť svých oddaných stoupenců. Ti se mohou objevit kdykoli kdekoli a uskutečnit plány svého ďábelského vůdce. Zatímco Carroll pomalu utahuje smyčku kolem Hardyho bývalé ženy, syna a dokonce i agenta samého, Hardy se snaží ochránit nevinné, odolat své Nemesis a rozbít chorobný kult sériového vraha. První série hrůzostrašného seriálu Kevina Williamsona (Vřískot, Upíří deníky) přináší 15 fascinujících epizod – nikdy je nesledujte o samotě! 
(Magic Box)

(více)

Recenze (256)

Ketri 

všechny recenze uživatele

Dokoukáno jest. Teda, jsem si myslela, ale nevím, zda bych tu druhou porci zvládla. Ústřední duo je úžasné, Kevin je sympaťák a James mi dokázal lézt neuvěřitelným způsobem na nervy, až jsem ho vskutku od poloviny seriálu upřímně nenáviděla. Ale to okolo, no, potěš havran. Jediným přijatelným vysvětlením je podle mě snaha o zlepšení obrazu amerických bezpečnostních složek ve světě. Je třeba ukázat, že sériový, psychopatický vrah má opravdu stejná práva a nesmí se na něj nikdo ani ošklivě podívat, natož třeba říci nějaké nevhodné slovo. Prostě si v klidu může založit fanklub na facebooku a z trocha lajkování přejít k adoraci, která přeroste až v konání pravidelného procesí k mistrově věznici, tedy hlavnímu chrámu, kam si prostě zaskočí každá zaregistrovaná dušička pro odpustky. Já vždycky myslela, že ty speciální týmy, které údajně zvládnou podat prominentním členům teroristických buněk informaci o tom, kam si sakra položili klíče od auta, jsou skutečné, ale je fakt, že nevím jak to tam mají rozdělené. Prostě mě to fakt poněkud zmátlo. Velká škoda, mohl to být fakt skvělý seriál. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebýt první slabší série 3*, tak se jedná o skvělý seriál, který má co nabídnout. Druhou a třetí sérii hodnotím plným počtem a je celkem škoda, že nebyla sledovanost na natočení série čtvrté. Závěr je ale důstojný, znám daleko horší závěry, když seriálu klesne sledovanost. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Milý Topře, poradils mi dobře. Jen ty okousaný nehty při čekání na další díl, neurózu a další závislost, to vše je tvé dílo. Kurva, že to ale byla šaráda, hihň. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Děsná naseriálovina, ale s vypnutým mozkem koukatelná. Taková normální FBI zabíjačka, plná "neočekávatelných" zvratů a nevyužitých šancí. Několik tuctů citově deprivovaných sériových zabijáků bloumá seriálem i rozlehlým barákem sekty jako duše bez těla, případně se povalují otráveně na pohovkách, jak Rosický na střídačce Arsenalu a jen tiše doufají, že jim dá velký guru šanci ukázat, jaký vražedný talent v nich dřímá. Ve svých pěti minutách slávy před kamerou pak nadšeně hýkají, jak jejich zoufale prázdnému životu dal pan profesor (děsně užvaněná reinkarnace E.A. Poea) smysl a jak je fajn někam patřit. Do velké rodiny podobně frustrovaných vrahů. Jde vlastně o romantický rodinný seriál aneb i masoví vrazi jsou jen lidi a jako takoví si zaslouží být milováni a začleněni do společnosti. Guilty pleasure ombudsmanky Šabatové. Naštěstí má vůdce sekty Joe k dispozici svých následovníků tolik, že by je mohl vidlemi přehazovat (zajímavá představa), takže pár psychoušů nás přece jen mile překvapí a nechá pěkně vyhřeznout svůj nepěkný charakter. Diagnostikovaný magor Carrol však své ovečky i vlky v rouše beránčím čím dál víc zanedbává, pracně smolí svou knihu a užírá se nedostatkem invence i nedostatkem lásky. Zlá (!) exmanželka ho totiž tvrdošíjně odmítá milovat, neb jí kdysi děsně zasvinil ložní prádlo krví 14 vykuchaných dívek. Ona to pak použila jako záminku k rozvodu, místo aby svolila k návštěvám manželské poradny. Ty ženy, ty ženy...  První série: 70%. Ve druhé sérii už diváci, agenti FBI i vrazi trpí syndromem vyhoření a pracně hledají smysl vraždění. Moc je nebaví už po stodvacáté si na někoho brousit kudlu. Nebýt společného nepřítele agenta Hardyho, naši vrazi by to už zabalili a usadili se a asi i začali chovat králíky. Slovy zamilované úchylné macechy Lily Gray: "Utečeme ze seriálu pryč! Mám soukromý tryskáč a skromnou chýši ve Venezuele, budeme rodina!" Druhá série: slabých 40%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pol série mi stačilo. Nebolo to zlé, ale ani nijak špičkové. Kľudne to mohlo skončiť aj šiestou epizódou a nikto by nič nemohol povedať. Chválim výber herečiek, najmä na Natalie Zea sa dajú oči nechať, Maggie Grace ale veľký priestor nedali. Bacon je zas presný opak, omen nomen, taká pokrútená slanina, keď ju hodíte na panvicu. Herecky to tu ale jednoznačne potiahol James Purefoy, ktorý keby hral sám, možno by ma ten seriál zaujal viac. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

The Following = očekávaný seriálový hit roku 2013...za sebe říkám ano, je to pecka! Seriálový thriller, který táhnou hlavně herecká esa (Kevin Bacon a James Purefoy, i když sekundující herci - tedy značná část - nejsou vůbec špatní), perfektní hudba, dobře vytvořená atmosféra a opravdu zajímavý nápad! Kdo má rád Kevina Bacona nebo zajímavé kriminálky, tak si přijde na své! Za mě tedy plný počet. I když bych si přál, aby pan scénárista to nepřeháněl a klidně to skončilo po první (max. druhé) sérii, neboť z toho dobrého námětu (nápadu) se nemůže čerpat do nekonečna! Update: Druhá a třetí série byla již klasickou kriminálkou, ale stále to mělo slušnou úroveň, především díky skvělému Baconovi. Cliffhanger v závěrečném díle už je jen třešničkou na dortu (čtvrtá série totiž nemá dorazit). ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Po výborné úvodní epizodě, která přislíbila netradiční kriminálku, začal The Following zákonitě scenáristicky klesat, až šestou epizodou narazil na absolutní dno. Debilní šestákové zvraty, stupidně se chovající postavy (hlavně policejní složky), klišé na každém rohu a směšný vývoj děje, který už opravdu zavání tvůrčím záměrem. Neskutečně přehnaná a částečně i vtipná sedmá epizoda mi však dovolila odhodit veškerý vypěstovaný "hate" a užít si seriál čistě jako guilty pleasure. I přes topornou kvalitu mě totiž neskutečně zajímá, jak tahle slátanina dopadne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu o vraždících šílencích a neméně zuřivě vraždícím detektivovi jsem si odnesla pár překvapivých novinek. O LIDSKÉM TĚLE: hluboká bodná rána v krajině břišní je jen povrchovým zraněním, které člověka nijak neomezuje v dalších aktivitách. Ba i střelná rána v břiše je tak zanedbatelná věc, že by se musel jeden stydět, kdyby vyhledal lékařskou pomoc a zatěžoval zdravotní systém. Bohatě stačí, když vám to někde v motelu zašije příbuzná bez medicínského vzdělání. Nejspíš zubní nití a jehlou na korálky. Člověk je vůbec nezničitelný tvor, dokáže se okamžitě vzchopit po probodnutí, sražení autem i pádu z okna. Když je to vražedný maniak, tak si můžete být jistí, že na vás znovu zaútočí i s průstřelem hlavy. Na druhou stranu k udušení postačí, když někoho držíte 15 sekund pod krkem. O AMERIČANECH Američan, který nemá bodné nebo střelné zranění, není rodilý Američan a pravděpodobně je v zemi ilegálně./ Pokud si chcete v USA založit sektu nebo kult, vůbec se nenamáhejte s vymýšlením nějaké ideologie, ta nikoho nezajímá. Stačí, když budete opakovat pár slov, namátkou: „rodina, jednota, rodina, jednota“ nebo: „smrt je krásná, smrt je dar“ a on už se někdo chytí. Když u toho budete poskakovat a dělat grimasy jak cirkusový klaun, který má epileptický záchvat, máte zaručený příval uctívačů, kteří za vámi půjdou i do pekel. Pokud se nechcete takhle ztrapňovat, vyberte si nějakého spisovatele (zde v seriálu protáhli bahnem nebohého Poea), co má rozporuplnou pověst nebo mírně strašidelné romány a můžete svoji skupinku následovníků přesvědčit, že jednáte v souladu s jeho dílem. Postačí, když si přečtete dvě, tři povídky a dokážete z nich ocitovat aspoň jednu větu. Vaše sekta, buďte si jistí, si nepřečte vůbec nic, takže vám to klidně spolkne a dá za vás tělo i duši. O VZTAZÍCH To, že vás někdo zradí, ještě neznamená, že byste mu neměli věřit. Zradí vás stejně každý. Toto pravidlo doporučuji jako velmi dobře aplikovatelné i v reálném životě v milostných vztazích, které tím značně usnadňuje. O HLAVNÍM HRDINOVI 15 % seriálu brečí, 10 % objímá nějaké ženy (objímání se sexy dospělou neteří bylo roztomile na hraně, ale bohužel, z tohohle nadějného mráčku nezapršelo), 10 % je svázaný lepící páskou v křesle, 20 % drží před sebou v tmavém prostředí pistoli (chudák Bacon, musely ho z toho bolet ruce) a 5 % sebeobětovně nabízí, aby radši zabili jeho než někoho dalšího, komu to bezprostředně hrozí. SHRNTUÍ Takových peněz, takoví sympatičtí herci, taková snaha! Velká škoda, že už jim nezbylo na scenáristu a nechali to napsat za hrst buráků orangutana z místní ZOO. Z JINÉHO ÚHLU: Od druhé řady se to dá brát jako absolutně nejdelší reklama na Windows 8. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: NOVA = 9.9.2013, réžia českého znenia (NOVA 2013) = MARTIN KOT - Kevina Bacona uznávam ako jedného z najtalentovanejších hercov svojej generácie. Bohužiaľ nikdy nedostal rolu, ktorá by z neho urobila všeobecne uznávanú superhviezdu. "Zapredal" sa teda televízii a stal sa ústrednou postavou tohto krimiseriálu. Bohužiaľ. Bohužiaľ preto, že tento seriál vytvoril Kevin Williamson. Človek, ktorý sa síce zapíše do dejín kinematografie ako autor Vreskotu, ale jeho scenáre sú žiaľ príšerné. A neinak je tomu aj v pilotnej epizóde tejto série. Už námet mi po prečítaní pripadal idiotský, ale jeho stvárnenie je nakoniec ešte horšie. Seriál o geniálnom sériovom vrahovi si ja osobne predstavujem úplne inak. A Baconovho talentu je táto zlátanina absolútne nehodná. Obávam sa, že nakoniec to bude odpad, ale hodnotenie pridám až po skončení série. (22.1.2013) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdrastičtějších seriálových sešupů vůbec. Nelogičnost chování takřka všech důležitých postav mě doháněla k šílenství, takže jsem to radši po šestym díle úplně zabalil. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Seriál,který ve mně vzbudil rozporuplné pocity.Základní myšlenka je perfektní a v první i druhé řadě slušně zpracovaná,hlavní zápornou postavu hraje James Purefoy,což byla skvělá volba,obsazení Kevina Bacona je dalším kladem,ale proč dělá scénář první řady z každého agenta FBI nebo policisty inteligencí neobdařeného jedince,to mi není jasné.Dalším problémem byly pro mě neustálé flashbacky,po čase už jsem měl dojem,že uvidím,jak si agent Hardy připravuje v roce 1986 toast.Druhá řada mi připadala vyváženější,jen kdyby nebylo toho naprosto nešťastně vyřešeného závěru.Třetí řada už byla zklamáním,připadalo mi,jako kdyby vzali scénáristé to nejlepší z první a druhé série a k tomu přidali všechno,co je napadlo,hustota sériových vrahů na hektar tady byla opravdu enormní,stejně tak se zvýšilo i množství dojemných klišoidních rozhovorů a prohlášení.Po druhé řadě bych dal seriálu 4*,ale třetí mě naštvala tak,že jsem chtěl udělit jen dvě,nechal jsem si čas na vychladnutí,přičetl jsem dobře budované napětí a tohle je výsledek. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přitažené za vlasy? Dost. Plné nelogičností a scénáristických děr? No jéje. Jenže je tu jedno velké ALE, pod kterým se skrývá napětí, nejistota a herecké obsazení, které výše zmíněné neduhy nejen vyrovnávají, ale po většinu času na ně dávají zapomenout. Hlavně ta všudypřítomná podezřívavost, kdy si múžete být jisti snad jen postavou Kevina Bacona. Jinak může být členem Purefoyova kultu prakticky kdokoliv. Navíc mě překvapilo, že tvůrci byli ochotní obětovat postavy, do kterých by to člověk neřekl. Obyčejně se i nezkušený divák trefí do toho, kdo zaklepe bačkorama, ale tady to neplatí. Bacon a Purefoy zahráli výborně a charizmatičtější je, pro mě překvapivě, v tomto případě Bacon. Nezaostávají ani další herci ve vedlejších rolích, dá-li se to tak nazvat, v čele s Shawnem Ashmorem, kterému role agenta FBI překvapivě sedla. Šťouralové ať se radši nedívají, já k nim díky Bohu nepatřím. Alespoň v tomto případě ne. 85% ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Kevin Bacon je tahoun par excellence. I kdyby tu celou dobu jenom seděl na hajzlu a luštil křížovky, stejně byste se nehli od obrazovky. Scénář není bez chyb, takřka permanentní zvraty jsou chvílemi na pěst, ale i tak je to hodně zdařilá stíhomňamka s velmi vysokým faktorem napětí i koukatelnosti. Nedělám si iluze o televizní zábavě, ale pokud už vás omrzeli všichni ti CSI & NCIS sběratelé mentalistů a zločinných myšlenek na právo a pořádek, máte ideální příležitost, jak si rozšířit seriálové obzory. I na nějaké ty okousané nehty pravděpodobně dojde. Více zde. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Po 5 dílech: asi nejotravnější seriál, co jsem v posledních letech viděl. Chudák Kevin Bacon, co komu udělal, že musí hrát tak špatnou roli v tak špatném seriále. Pokračovat nebudu. ()

McClane 

všechny recenze uživatele

Hodnocení pilotu: Zaujal snad jen Baconův federál-alkoholik, Maggie Grace si moc nezahrála a zbytek jsme stokrát viděli jinde. 50%. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Námet vyzerá úžasne - psychopatický profesor vraždiaci svoje obete podľa diel svojho obľúbeného autora E.A. Poe a získa si tým zástup pošahaných stúpencov. No dosť často to scenáristicky škrípe, keď či už jedna alebo druhá strana jedná dosť zvláštne, až to miestami pripomína telenovelu (aj niektorými dialógmi medzi Purefoyom a Baconom). Škoda toho, mohla z toho byť kultová záležitosť. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Psáno po 13. episodě. Teoreticky to prostě nemá chybu - kult maniaků, vraždících ve stylu E.A.Poe, citujícími z jeho knih, a sami tvořícími propracovaný nový příběh dle zvráceného scénáře. S dobrými herci v hlavních rolích... Bohužel, je to napsaný tak hrozně blbě, že lákavá forma nemůže přebýt trapný obsah. Do historie nepochybně vstoupí především díky nejblbějším jednotkám FBI a SWAT v dějinách, opakovaně kupícím amatérské chyby nepopsatelných rozměrů, jen aby mohli kultisti dále unikat. A ne, nikomu nežeru, že to je záměr, jen se prostě tvůrci nechtěli (nebo neuměli) vypořádat s tím, aby to probíhalo uvěřitelně... Škoda, jedno z největších zklamání letošní seriálové sezony. ()

Reklama

Reklama