Reklama

Reklama

Secret Number, The

všechny plakáty
Krátkometrážní / Thriller / Drama / Sci-Fi
USA, 2012, 16 min

Režie:

Colin Levy

Obsahy(1)

Ocenený a uznávaný profesor matematiky Ersheim sa snaží dokázať existenciu čísla zvaného 'blim', ktoré leží medzi číslami 3 a 4. Je profesor duševne chorý, alebo sa len niekto snaží skutočnosť, že číslo blim naozaj existuje, zatajiť? (sochoking)

Recenze (19)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Existuje blim? Já myslím, že určitě. A je to celé číslo mezi 3 a 4? Tak to vážně nevím. Já jsem doufal v nějakou geniální matematickou fintu a místo toho jsem byl ztracen v časoprostoru, kde jsem se zacykloval myšlenkou, že mezi čísly 13 a 14 určitě bude blimnáct. Zatím to nemohu dokázat, ale jednou to správně zintegruju, zlogaritmuju, zderivuju a nakonec vydělím dvěma tak frajersky, že mne Nobelův ceník nemůže minout. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý konspirační matematický kraťas. Může existovat číslo mezi 3 a 4? Na to vám odpoví tenhle snímek. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad s chybějícím číslem ukončí pointa jak ze 12. opic. Jestli to je studentský snímek tak technicky i celkovým zpracováním je to super, ale nemohu se zbavit dojmu, že něco podobného už jsem viděl v jiných obměnách už dříve. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímku se rozhodně nemůže vzít, že je dostatečně napínavý a má ten správný náboj, který diváka dostane. Zápletka také dobrá a zajímavá, aby udržela pozornost. Jo, takhle by měl vypadat thriller, který si vymezil jenom krátký čas na to, aby diváka dostal. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ehm, čakal som nejakú zaujímavú matematicko-logickú pointu, ale akosi som to napokon nepochopil :( Ale tak aspoň že to pôsobilo napínavo a spracovanie samo o sebe bolo tiež kvalitné, len škoda že pointa chýbala (alebo ak tam bola, tak možno len pre vyvolených), ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad, co by chtěl více rozvést. Spoiler: Šlo by to v pohodě a klidně by se tam mohlo vměstnat riziko blimu, případně proč mu (za)bránit. 70%. ()

radekgfx 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, který se v tomto případě pouze obtížně vměstnává do krátkometrážního formátu a sám o sobě působí spíše jako delší trailer. Propracovaný scénář a delší stopáž by v tomto případě působila jistojistě lépe. Paradoxně mi v celé délce (krátkosti) vadila neoriginálnost filmu resp. očividná snaha se alespoň po vizuální stránce přiblížit jeho vysokorozpočtovým celovečerním soukmenovcům. Tj. širokoúhlý 2.35:1 formát, obrazová postprodukce apod. Občas se člověku při sledování filmu vybavují záběry z filmů jako Pi, The Jacket nebo Zodiac (po vizuální stránce), což ale nicméně nepovažuji za negativum. Přesto vše je zde pár zajímavých momentů a velmi (více než) dobrá je dle mého názoru kamera. Oficiální stránky. ()

Rufete 

všechny recenze uživatele

"Udělejte mi laskavost, profesore. Dejte mi stranou blim těch bonbónů." Po zhlédnutí Nolanova Interstellaru jsem se tématem paralelních vesmírů, jiných dimenzí a pátých rozměrů začal trochu zabývat a narazil jsem na tenhle film. Rozhodně to má potenciál a v dobrých režisérských rukách bych se nebránil celovečernímu zpracování. Je to takřka nevyčerpatelné téma, které mnoho lidských mozků není schopno ani po deseti zhlédnutích pochopit. Ani můj mozek si nedokáže představit něco jiného, než místo, ve kterém žijeme. Ale cítím, že jsem blízko nějakému pochopení. Matematika je sama o sobě zajímavá, nenechte si o ní zkazit názor jen tím, co vidíte ve škole. ()

Samuel94 

všechny recenze uživatele

Chytrý kraťas, dobře udělaný. Technické zpracování za jedna, náčrt příběhu jednoduchý, chybí jen ještě větší originalita a odvaha. Myslím ale, že nás Colin Levy v budoucnu ještě překvapí ;) ()

Doomcourier 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý kraťas, který vám nedá v noci spát, protože zpracovává téma tak složité, že o něm budete přemýšlet do té doby, než vám exploduje hlava. Mnozí komentující tady zmiňují, že to nedává smysl, ale přesně tohle chtěl film říct. Velmi povedené, určitě doporučuji. ()

Lobotomas 

všechny recenze uživatele

Autor scénáře pravděpodobně ani netuší o existenci číselných soustav. V dekadické soustavě je prostě 10 čísel, to je co ji definuje. Není v tom žádná fyzika, ani magie. Je to prostě to, co si lidé dohodly, že budou používat a to platí i pro pravidla. Ani v jiné, např. binární nebo hexadecimální není žádné záhadné číslo. Je jich tam tolik, kolik je předem nadefinováno. Pokud chcete přidat číslo mezi 3 a 4. tak proč ne, vznikne jedenáctková soustava a není na ní nic tajemného. ()

Moiraine 

všechny recenze uživatele

Teď mě trochu mrzí, že jsem si tu povídku předem přečetla. Ty flashbacky do minulosti konečné vyznění trochu posunuly a musím říct, že v té povídce se mi líbilo víc. Při čtení to bylo, jako kdybych si měla závěr udělat sama. Při sledování mi to pochopení vnutili. Je to škoda, protože myšlenka sama o sobě je výborná. ()

umbjaz 

všechny recenze uživatele

lehce předpovídatelné zhruba od poloviny, ovšem to byl nejspíš záměr. na druhou stranu líbivě zpracované, dobrý námět. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Film je rozhodně dobře natočený a udělaný, ale má jednu vážnou trhlinu. Je to blbost! Jelikož čísla nejsou pevně daná a ani nereprezentují či nevyplývají z přírodních jevů a zákonů, tudíž přidání čísla by nemělo žádný význam. Kdyby zápletku postavili na reálném fyzikálním základě byl by to rozhodně zajímavý film vhodný k zamyšlení, ale takhle jen k odpočinutí a fantazírování co by kdyby. Hodnocení: 50/100. ()

QuentinVetinari 

všechny recenze uživatele

Krátká povídka, na které je film založen, byla výborně vystavěná a každý prvek v ní fungoval jak sám o sobě, tak i jako součást celku. Totéž už naneštěstí nelze říct o výsledném snímku. Rozhodně si nemyslím, že by na obtíž byla krátká stopáž; naopak, vzhledem k rozsahu předlohy by výrazně delší být už ani nemohla, alespoň pokud by se režisér nerozhodl vyplnit přebytečný prostor vycpávkou ještě daleko zbytečnější, než je ta, ke které se nakonec uchýlil. Daleko víc mi vadí dějová linka s psychologem vzpomínajícím na své dětství, zařazená ve formě flashbacku a pouze zbytečně zřeďující geniální námět, který povídka zpracovávala s nemilosrdnou linearitou. Stokrát viděný, zoufale ohraný prvek akorát odvádí pozornost od toho, co bylo největší předností původního krátkého příběhu – zpochybnění všeho, co si myslíme, že o světě víme. Zní to jako fráze, ale The Secret Number její obsah dovádí do úplné krajnosti: rozhodlo se podkopat fakt tak samozřejmý, tak triviální, tak fundamentální, jako že mezi trojkou a čtyřkou není žádné další přirozené číslo. Idea je to tak nosná, že nic dalšího opravdu není třeba. Dalším negativem je dost nesympatické obsazení Tomlina. Zklamání jsem se neubránil ani u scény s bleemem želé bonbonů, na jejíž ztvárnění jsem byl opravdu hodně zvědavý, aby se kritický záběr nakonec ve filmu vůbec neobjevil – tady ale nejsem úplně fér, protože cokoli jiného by znamenalo zobrazit něco, co je v nejryzejším smyslu slova nezobrazitelné. Film však pracuje s myšlenkou natolik originální (ač ztvárněním do jisté míry banalizovanou), že přinejmenším těm, kdo nečetli předlohu, lze jeho shlédnutí jen doporučit. ()

CYP3A4 

všechny recenze uživatele

Skvělý herci, super kamera, akorát horší scénář. S těma skoro 16 minutama se dalo naložit i líp, když měli tak zajímavej příběh. ()

burg 

všechny recenze uživatele

Nebýt těch flashbacků, tak je to téměř geniální dílko podle neméně geniální předlohy. Ale i tak je to mnohem lepší, než bych od takového kraťase čekal. Colin Levy je fenomenální! ()

Reklama

Reklama