Reklama

Reklama

David prchá z blíže nespecifikovaného vězení, kde byl podrobován mučení. V pohoří Ardeche potká Thomase a Julii, kteří žijí v bývalé pastýřské usedlosti. Thomas píše knihy a Julie je výtvarnice. Oba se vzdali hlučného pařížského života, aby mohli v klidu tvořit a žít. Neznámý muž, kterému jen podají pomocnou ruku, vzbuzuje pochybnosti a podezření. Před čím se schovává a kde se vzal uprostřed hor a bez zavazadel. Thomas je důvěřivější, chce Davidovi pomoc, ale Julie se bojí, i když neví přesně čeho. A strach není dobrý rádce... Film s hereckým hvězdným triem Jeanem-Louisem Trintignantem, Philippem Noiretem a Marlene Jobertovou natočil režisér Robert Enrico, z jehož filmografie známe především film Dobrodruzi a Stará puška. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

O jednom si máme od samého počátku myslet, že je blàzen, to je David. Druhý se tak raději rovnou chová, bez jakéhokoliv rozumem zdůvodnitelného podnětu uvěří zcela cizímu člověku neověřitelnou konspirační historku. Takže jediná rozumně jednající zůstává Zrzečka, než se jí vyrobí nápad, že musí prořezat gumy. Enrico je kouzelník, i s takto chatrným nàmětem, který postràdá špetku logiky, dokázal vybudovat napětí hodné kvalitnîho filmú. Záhadou mi zůstává nadšení kolegů z hereckých výkonů, všichni tři odvedli svůj standard, možná dokonce trošku méně, než jsme u nich zvyklí. K závěrečné šokující pointě se raději snad ani nebudu vyjadřovat, jen zmíním, že byla naprosto předvídatelná od samého začátku. Sedmdesátá léta byla ve znamení filmů s konspiračními teoriemi, ale tenhle určitě nepatří k těm nejlepším. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pouhé pomyšlení, vcítění se, snaha pochopit trpkou zkušenost Davida mě vtáhla do děje příběhu a nepustila až do samého konce.. Domnívám se, že tohle si nezaslouží nikdo, ať už nemocný nebo zdravý, politicky korektní či nekorektní, zkrátka nikdo.. Pravdou je, že herecké trio - Jean-Louis Trintignant, Marlene Jobertová, Philippe Noiret - je mi natolik sympatické a mám je ráda, že jsem nechtěla, aby trpěli.. Prostě jsem sedla na lep a nechala se chytit dusnou atmosférou strachu.. Logiku v tomto případě neřeším, lidé se nechovají logicky, stačí se rozhlédnout kolem sebe.. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jean_louis Trintignant /Atentat v Parizi, Muz a Zena, Konecne nedele/ v roli akehosi Davida, ktory usiel zo psychiatrickej liecebne a istej rodine tvrdil, ze bol muceny. Na tomto sa rozbehol film. Teda nemyslim si, ze Trintignant stal o sucit, to urcite ne. Ale mal zaujem o film, a to je super. Film ani nema ucelenu dejovu liniu, je to len sled volnych asociacii, vybornych dialogov a exterierov. Skoda, ze cesko-slovenske televizie film ignoruju, ide fakt opresvedcive dielo, skor pre artove hnedopichy nez pre fundov strhujuceho deja a namakanej akcie. 92 % ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MLIEKO MÁM TIEŽ RÁD. JE TO AKO PIŤ TRÁVIČKU. PRIAMO CÍTIM AKO PREHĹTAM SEDMOKRÁSKY." __ Hodnotím síce priemerne, pretože ide o zaujímavý námet, ktorému by sa zišlo niekoľko tvorčích zásahov aby posilnili jeho vyznenie. Divák si tu musí vytvoriť celý rad vlastných názorov a tu filmu myslím trocha škodí. Nájdu sa tu však aj zaujímavé momenty ako napr. príchod ozbrojených zložiek na samotu. Pôsobí veľmi nadsadene do momentu, kedy sa neodhalí skutočná príčina rozbíjajúca budovanie paranoje. Druhý milý detail som si povšimol, keď pred dodávkou na úteku prejde pokojným krokom čierna mačka a rôzne komplikácie na seba nenechajú dlho čakať. S trojice hlavných hrdinov mi prišiel najsympatickejší Philippe Noiret. (300. hodnotenie, 38. komentár k filmu) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Paranoidní konspirační drama, ve kterém  si divák nemůže být ničím jistý mám rád. Enrico s Jardinem se tady doslova vyžívají v dějových kotrmelcích a to na mě většinou zabere. Bavil jsem se výborně.  Někdy je ovšem film  trochu kostrbatý. Zrovna byl závěrečný zvrat je úžasný a pro mě zcela nepředvídatelný, ale trochu zmatený a rychlý. Asi by to chtělo ještě pár minutek navic a motivace Thomase (Noireta) pro mě byla po celou trochu nepochopitelná. Ale jinak jsem byl spokojen už jenom kvůli hvězdnému hlavnímu triu a zajímavému prostředí. Dopočítal jsem se na solidní čtyři hvězdy. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se na hradě La Chèze v departementu Côtes-d'Armor v Bretani v severozápadní Francii. První známá zmínka o pevnosti La Chèze je z roku 1278, hrad byl vždy obýván až do 5. července 1944, kdy ho během bitvy o Cheylard vypálili nacisté. Takto hrad ztratil střechu, všechny francouzské stropy, nástěnné dekorace a podobně. V roce 1946 hrad koupila obec a téměř 45 let zůstal k dispozici erozi a rabování. V roce 1989 se někteří obyvatelé rozhodli zámek obnovit a bylo vytvořeno Sdružení pro ochranu dědictví Boutièrois. (sator)

Reklama

Reklama