Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Medzi študentami strednej školy sa výrazne rozmnoží šikana a podvádzanie pri písomných prácach pomocou mobilných telefónov. Prietrž týmto aktivitám sa ráznym spôsobom rozhodne učiniť najobľúbenejší z profesorov, mladý sympaťák Hasumin (Hideaki Itô). Avšak jeho metódy sú trochu nezvyčajné... (sochoking)

Recenze (63)

verbal 

všechny recenze uživatele

Nejprve to vypadá jako docela nezávadný, rýžožroutský thriller, který se sice vleče jako pohlavní styk s penzionovanou gejšou, avšak je prostý prostý obvyklého, žlutého syslu pro tumor, tudíž nikdo nečurákuje, a tak první hodina a čtvrt proběhne na znuděné tři hvězdy s odřenýmy cípy. Když už si však psychicky vyrovnaný, indoevropský divák začne radostí mnout jídelní hůlky, že přežil vcelku bez úhony další japonskou invazi, bouchne hlavnímu, kapku psychotickému ťamanovi v hlavě Fujijama, začne mít totálně pomatené halušky a vy zoufale pokukujete po něčem ostrém, čím byste si otevřeli břišní dutinu, jen abyste to nemuseli dokoukat až do konce. A pokud nepatříte k místní sortě řeznický učňů, nadšeně onanujících nad červenými cákanci, nevytrhne to předchozí martýrium ani těch závěrečných, jatečních patnáct minut Columbinského biatlonu s brokovnicí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Měl jsem veliké štěstí, které pravděpodobně potká jen velmi málo lidí - vůbec nic jsem o Lesson of the Evil před zhlédnutím nevěděl. Takaši Miike není zrovna režisér, kterého bych sledoval a na jehož filmy bych se dopředu těšil, jeho styl mi zatím nikdy moc nesedl. No každopádně tohle je překvapivě civilní film (žádné míchání humoru, žádné WTF scény, násilí je hodně koncentrované, ale nikdy ne splatterově přehnané), který mě překvapil a potěšil především svou závěrečnou třičtvrtěhodinou. Že se snímek podívá do tak čistě hororových (slasherových) vod, to jsem vážně nečekal. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE NA NĚM TOTIŽ NĚCO MOC A MOC DIVNÉHO A V TOMTO SVÉM ŽIVOTOPISE MÁ VELKÁ A PĚKNĚ ZÁHADNÁ BÍLÁ MÍSTA.“… /// Takaši Miike jde na všechno tak nějak vod lesa. Na všechno? Inu škola – to jsou děti, učitelé, rodiče, studenti šťourající se v učitelově životě, učitel šťourající se v učitelově životě, učitel šťourající se ve studentce a učitel, co je jako druhej táta. Snad neprozradím moc, když řeknu, že jeden z těch učitelů je psychotickej saďouš. Což je normální, všichni jsme chodili do školy. Pozoruhodný je, jak mu všichni lezou tak říkajíc pod kudlu. Až je to někdy (vlastně většinou) trapný. Místo thrilleru je to postupně tupá vyvražďovačka, ve který mi chybí víc citu pro hru. Krom toho, že je učitel zmrd, tady víc emocí nenajdu. Studenti se tvářej jako by jim šlo vo kejhák, a to je asi tak všechno. Tohle mě nebaví. Půlhodinový práskání brokovnicí do tupé zvěře v rytmu Mackie Messera ve filmu, kterej má asi jedinej smysl – upozornit na přelidněnost Japonska. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Podle vůně spoďárů, poznám studentku. 2.) Chystám se otevřít ve škole střelnici. 3.) Thx za titule ,,TomStrom“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Osudové úskalí nového snímku Takašiho Miikeho spočívá v tom, že funguje nejlépe, pokud o něm divák vůbec nic dopředu neví. Jenže jakékoli recenze, synopse, trailery i šeptanda kolem filmu okamžitě odhalí nikoli jen nějaký zvrat, ale komplet celý koncept snímku. Vychází to z faktu, že v Japonsku většina lidí zápletku zná, neboť je přejatá z ohromně populárního románu. ---- spoiler warning na dallší čtení ---- "Lesson of the Evil" stojí na hře s diváckými emocemi a očekáváními. Hrdinou je šarmantní a oblíbený středoškolský profesor, který ale současně je vraždící maniak, jenž ve finále vyvraždí celou třídu svých studentů. Film dává jen minimální vhled do postavy. Navzdory hrstce sekvencí, kdy divák má možnost vidět situaci pohledem hrdiny (mluvící vražedná zbraň) z větší části zůstává hlavní postava neprostupnou zlou entitou plnou kontradikcí. Snímku také neprospělo, že musel z obsáhlé předlohy vyházet hromadu materiálu, na což vlastně doplácejí všechny ostatní postavy. Miike se sice snaží některé z žáků profilovat, ale kvůli nedostatku prostoru se tu beztak nedostává na víc jak schematické figurky. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Můj nepříliš oblíbený japonský režisér Takaši Miike u mne tentokrát opravdu zabodoval a musím říct, že docela šokoval ... Ono bylo štěstí, že jsem vůbec nevěděl, do čeho jdu a děj byl navíc celou hodinu dost nepředvídatelný. Původně to působí jako relativně zajímavý mysteriozní kousek, přesně po hodině ze dvou se rozjede ale takovej masakr, že sem koulel očima a držka se mi otevírala každou minutu (ve finále jsem si xicht musel srovnávat dlouho před zrcadlem dohromady...). To co se ve filmu děje je prostě čistej masakr a poprava. Tak neuvěřitelnou neúctu k lidskýmu životu, absurdnost, hudební doprovod, prostředí a litry krve jsem roky neviděl ... Fakt jen pro zvyklé povahy na japonskou krutou a bizardní kinematografii. Nechci ohledně děje (v druhé polovině skoro žádný není, je to čistý exploitační vyvražďpvací horor) prozrazovat víc. Každopádně ty scény úmrtí byly fakt úchvatně natočeny. Každopádně drsnej a hodně ujetej kousek, kterej mi zůstane DLOUHO v hlavě!!!! 5/5 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička je za hudbu a druhá je za vtipy. Jinak přepálená stopáž, když se stejně nic nedozvíme. Poprvé mě to chytlo až za polovinou. Kdyby tam nebyla ta hudba, cítila bych, že jsem přišla úplně pro nic za nic o čas. To psycho je takové nezáživné, anebo se ze mě stala citlivka nebo naopak. :-O Pro mě děsná nuda. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý mierne hororovo ladený thriller od Takashi Miikeho. Má veľmi dobrý príbeh o stredoškolskom učiteľovi, ktorý sa hlavne medzi žiakmi teší obľube, keďže sa správa čestne, inteligentne a slušne a svojim žiakom vždy rád pomôže, lenže pod týmto sympatickým povrchom sa ukrýva skutočný psychopat s temnou minulosťou, ktorý nemilosrdne odstráni každú prekážku. A keďže jeho tajomstvo začína pomaly vychádzať na povrch, rozhodne sa vydať radikálnou cestou. Spracovanie sa mi páči, po zaujímavej úvodnej sekvencii sa to na dlhší čas ukľudní, hlavne prvá tretina sa nesie v úplne pomalom tempe, moc dôležitého sa tu neudeje, ale aspoň sa dá zoznámiť s mnohými dôležitými postavami, či už medzi študentmi alebo aj učiteľmi a vzťahmi medzi nimi, takže aj toto ma celkom bavilo a navyše vo vzduchu občas cítiť, že niečo nie je v poriadku. No potom sa to už začne rozbiehať, jedna slušná situácia strieda druhú, prekážky pribúdajú, zaujala ma aj tá hudobná vložka a všetko to vygraduje výbornou záverečnou akciou, ktorá zaberie až tretinu filmu, takže tu sa je skutočne na čo pozerať. Po stránke akcie som nadmieru spokojný, hlavne kvôli tej spomínanej záverečnej tretine je jej pomerne dosť, síce kvôli takej zaujímavej atmosfére nepôsobí až tak surovo, ako by mohla, keďže sa to neberie až tak veľmi vážne a navyše sa väčšinou používa brokovnica, takže o výraznejšej nápaditosti sa tu hovoriť nedá, ale aj tak sa na tie všetky nemilosrdné likvidácie pozerá dobre, potešilo ma aj jedno zlomenie väzov a krvi je tiež dosť, takže po tejto stránke rozhodne nie som sklamaný. Herecké obsadenie je na tom dobre, Hideaki Ito sa pre túto úlohu hodí skvelo, takže ideálne zvláda aj polohu príjemného nápomocného učiteľa, ale aj nemilosrdného vraha a k tomu plno zaujímavých vedľajších postáv. Réžia a technická stránka sú výborné, Takashi Miike mi dlhodobo vyhovuje a tu predviedol ešte jeden zo svojich lepších výkonov, veľmi dobrá vizuálna stránka, ale aj atmosféra, tu nemám žiadny problém. A oživením je aj hudba. Takže pri kratšej dĺžke by to bolo rozhodne dynamickejšie, ale aj takto mi to vyhovuje, Miike opäť nesklamal a priniesol ďalší vydarený kúsok. 77% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Komplikovaný nástup pre primitívnu pointu. Tej sa ale nedá uprieť efektné spracovanie. Pocity zbytočnosti celého filmu sa miesia s kinematografickou radosťou vizuálneho spracovania. Takže vo výsledku za 55,55% periodicky, so zaokrúhlením nahor. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Šikana a podvádzanie študentov pri skúškach sa v Japonských školách stáva denným pravidlom. Jeden z nováčikov v učiteľskom zbore je profesor Hasumi. Ten sa rozhodne ráznymi krokmi stopnúť všetky nekalé praktiky žiakov. Jeho metódy však sú "poněkud - nýbrž - poněvač" odlišnejšie ako povoľujú školské osnovy. Ďalšia originalitou posiata Japonská pecka zo študentského prostredia riešiaca výchovu mladistvých. V porovnaní s podobným snímkom Battle Royale je však tento o dosť lepší. Aj keď časti filmu "obohatené" o komunikáciu s výplodom fantázie mňa nijak extra neohúrili, skôr naopak, narúšali. Táto "vložka" však má svoje opodstatnenie. Akurát neviem čo si mám myslieť o hudbe počas masakru. Zrejme išlo o odľahčenie situácie. Ja som skôr za melanchóliu a nie songy z grotesky "Bennyho Hilla". Presto všetko - silná káva na zamyslenie - 80%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ach ta ťamanská poetika ve filmech. Občas jí nerozumím a tak úplně jí nehovím, ale různý šílený zabijáky a obskurní masakry tam zase umí točit dobře. Každopádně kantora jakej se vyskytuje v tomhle filmáku jsem teda nikdy neměl. To by nebylo žádný fak jů pane učiteli. Každopádně fandil jsem mu, aby ty nesympatický haranty který jsem měl všechny v píči povraždil do jednoho. Jenom to možná místo tý typicky ujetý poezie mohlo mít větší tempo. V jedný věci souhlas z Majkem, ani já bych se Americkýmu remaku nebránil.55% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jóóó, když je učitel magor a chce vybit celou třídu maturantů, tak potom jedině brokárnou (nebo igelitovým sáčkem) za znění rock'n'rollu. Škoda jen, že film zůstal na půli cesty v dostatečném vykreslení charakterů některých postav, protože mi připadalo, že hlavně ze začátku film zacházel do končin, které měly poukázat na hlubší pouta mezi jednotlivými postavami, což na této stopáži ve výsledku příliš nepodařilo. Z tohoto důvodu bych radši volil menší prostřih, výsledku by to vůbec neuškodilo. Dobrá řezba to ale je. 80% ()

lillien odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerně roztahaná nuda, která asi po hodině konečně vyústí v nějakou lehce zajímavou situaci, načež se hlavní postavě něco ještě víc zvrtne v palici a začíná kreativní, ale bohužel nesrozumitelnou psychedelickou šou zrovna v okamžiku, kdy už uondaný divák konečně začíná doufat v nějaký posun. Nesnáším, když se musím ve filmu bolestně pronudit k jedné akci, aby to opět kleslo zpět do ještě větší nudné žumpy. Rozvleklost je podpásovka na diváka a nic víc než odpad nezaslouží. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Miikemu pomalu již šibe za hranici zábavnosti a jeho formálníma hrátkama neskutečně trpí příběh a postavy, které víceméně definuje akorát závěrečná performace s brokovnicí. Při té se ale všichni chovají tak neskutečně, ale fakt neuvěřitelně retardovaně, že to nespasí ani scéna, kdy učitel pozná studentku přičichnutím k jejím kalhotkám, přičemž je mu následně rozstřelena lebka tak důkladně, že kousky mozku rozmlátí objektiv kamery. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Že je mezi učiteli fůra psychopatů a všelijak mentálně nedovyvinutých nebo emočně nevyzrálých individuí, jsem poznal už na základce a pak i na gymplu. Zároveň ale naprosto souhlasím s tím, že když se mezi studenty rozšíří švindlování při písemkách, je nejlepší řešení celou třídu nemilosrdně a střelhbitě vodkráglovat. To máte jako se slepičím morem - i když se vám nakazí slípka třeba jen jedna, musíte pak vytlouct celej kurník, aby se to svinstvo nešířilo dál. Japonci opět dostáli své pověsti vyšinutých magorů, ale zároveň divákovi "nenápadně" naznačují, v jakém civilizačním okruhu brali k zápletce inspiraci: Pachatel si prozpěvuje Mackieho Messera, zajímá se o germánskou mytologii a žil dlouhou dobu v Ámošce. Každopádně tahle středoškolská zabijačka skýtá citlivému, přemýšlivému a humanisticky orientovanému divákovi spoustu příjemných pocitů, intelektuálních podnětů a inteligentní zábavy. Mně třeba dobře pobavila jazyková hříčka Todai/to die. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Bolo by divné napísať, že sa ako učiteľ stotožňujem? Ale blbosti bokom. Poitna Miikeho filmu je na začiatku v zavádzaní. V nesúrodosti informácií, ktoré Miike veľmi umne podáva kúskovito. A potom z toho spraví prvotriednu vyvraždovačku v štýle Battle Royale. Funkčné v mnohých ohľadoch. Hoci si to vyžaduje trochu divákovej pozornosti a tiež určité prižmúrenia. Miike klasicky tlačí na pílu ( čo považujem za viditeľné hlavne pri brokovnici s okom dávno mŕtveho kamaráta), ale to neznamená že je to nie je zábavné. Psychothriller je možno prehnané označenie, pretože sa jedná o mix rôznych žánrov a každý má určitú dominantu počas trvania filmu. Ale nemôžem hodnotiť inak, ako plným počtom, lebo ma to jednak pobavilo a jednak v rámci rozprávačských postupov nadchlo. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pozor, mozne spoilery. Takashi Miike po dlhej dobe natocil film s poriadnou zapletkou, ktora mi dokonale sadla. Film o citovo neschopnom antihrdinovi, ktory si cely svoj zivot vychutnava vrazdenie a tentoraz pôsobi na strednej skole ako ucitel. Dlho mu ale nebude trvat kym dostane hlad po troche krvi a skola mu poskytne dostatok obeti. Pre divaka, ktory videl aspon jeden Miikeho film, nebude ziadnym prekvapenim, ze sa film po relativne kludnych psychologickych dvoch tretinach v tej poslednej zvrhne v totalny masaker. Prekvapenim by bol skôr opak. :)) Mne sa najviac pacili tie kludne dve tretiny v ktorych sme pomalicky sledovali velmi zaujimave epizodky charizmatickeho zabijaka. Vzhladom na absolutne minimalne vykreslenie ustredneho magora mal Miike velmi stastnu ruku pri vybere jeho predstavitela a tak nevadi, ze sa do jeho hlavy prilis nedostaneme. Cely cas funguje ako absolutne zlo. Nieco ako Michael Myers z Halloweenu. Akurat je o nieco viac prefikanejsi. Miernym sklamanim je pre mna az zaverecny masaker. Po technickej stranke je perfektny. Nevadilo by mi este ani to, ze jednotlive vrazdy su monotonne zastrelenia brokovnicou. Ale vadi mi to, ze to tomu magorovi vsetko tak lahko vychadza a studenti sa vôbec nijak nebrania a skoro az dobrovolne cakaju na to, kedy im vystreli mozog z hlavy. V tomto smere mohol byt Miike vynaliezavejsi a natocit to tak, aby aspon na chvilu nebolo iste, kto vyhra a ci sa niekto zo studentov zachrani. Dodalo by to finale poriadny kus napätia, ktory mu chyba. Definitivny naoko prerod nasho milovaneho psychopata ma ale znova nakopol a dalsi diel by som privital s nadsenim. Tak a teraz si idem pustit tie dve pesnicky, ktore sa cely film opakuju a ja ich neviem dostat z hlavy. :) 7/10. ()

DanteZ 

všechny recenze uživatele

Miike se zase s ničím nesere a používá podobnou rovnici jako u Audition, teda za pomalý rozjezd s občasnými bizarními vstupy odměňuje diváka šíleným zakončením. Tam, kde by ostatní skončili Miike teprve začíná. Možná to chtěl trochu kratší stopáž, ale jinak super. Shotgun x students 50:0. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Chameleón Miike mi někdy sedne jindy né a tenhle kousek se bude řadit spíše do té druhé skupiny. Jako, já chápu, že to měla být zprvu taková napínavá thrilleroidka, která se v půlce měla naprosto šokantně zvrhnout do hodinového sřílení kachen a divák si měl vykuleně blekotat "WTF?WTF?Tvl to jsou jatka óóóóó, nářez, síla.." ale já jsem se prostě nudil. Týpek neměl dostatečné charisma, drtivá většina postav se chovala tak akorát na facku(nebo na brok), je to stráášně zdlouhavé a vraždění stereotypní a drobné kokotiny (jako např., že poldům to trvá půl hodiny než přijedou k ohlášenému školnímu masakru) to prostě ruší.... Pár brillantních záblesků tam bylo (mluvící "cronenbergovská" brokovnice atd..) ale ty to rozhodně nevytrhnou...... Tentokrát prostě né. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Nie som veľmi zvyknutý sa pri Takashiho filmoch nudiť, avšak Lessons of Evil je akousi výnimkou. Neponúka šialenosť a brutalitu, akú mal Ichi the Killer, a neponúka ani bizarnú akciu, ktorú mal Crows Zero. Tento film má naopak pomalší rozjazd a vsádza na drámu s trochou psychológie, čo si však dostatočne nezískalo moju pozornosť a neupútalo ma ani sľubované vyvrcholenie, ktoré síce občas pobavilo ("to die"?), avšak vo výsledku neponúklo nič dávno nevidené, či originálne. Plus mínus to ušlo, ale od Takashiho som čakal viac. ()

Reklama

Reklama