Reklama

Reklama

Kingdom

(seriál)
Trailer 7
Japonsko, (2012–2024), 58 h 57 min (Minutáž: 24–25 min)

Předloha:

Jasuhisa Hara (komiks)

Hrají:

Džun Fukujama, Rie Kugimija, Jóko Hikasa, Masakazu Morita, Džun'iči Suwabe, Teššó Genda, Takeši Kusao, Šinpači Cudži, Kóki Mijata, Kósuke Toriumi (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(142)

Obsahy(1)

V období čínských dějin označovaných jako „Doba válčících států“ žili dva mladí chlapci, váleční sirotci Xin a Piao, kteří snili o tom, že se v dospělosti stanou velkými generály a konečně opustí život v bídě. Jednoho dne je však Piao odveden vojáky zdejšího ministra, aby sloužil na hradě. O pár měsíců později se Piao vrací do vesnice, smrtelně zraněný a snaží se z posledních sil přesvědčit Xina, aby utekl. Během útěku se Xin potkává s mladým chlapcem, který jako by Piaovi z oka vypadl. Je jím Ying Zheng, nový král na trůně státu Qin. Od něj se Xin dozvídá, že Piao sloužil jako dvojník krále a byl smrtelně zraněn během rozbroje při souboji o trůn. Xin je z počátků na Ying Zhenga naštvaný, ovšem rychle se sblíží a díky tomuto setkání se Xin dostává k titulu velitele malé vojenské jednotky, což mu bude sloužit jako odrazový můstek k jeho cestě stát se největším ze všech generálů a zároveň se tak stane pomocníkem krále Zhenga na jeho cestě za sjednocením celé Číny... (Jeoffrey)

(více)

Videa (17)

Trailer 7

Recenze (8)

Naslund 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi lesklou historii, hrdiny, mystiku a vojenskou taktiku, tak budete asi slintat blahem. Jen musíte mít rádi všechny tyto 4 položky. Jinak se asi najde něco, co vás bude štvát... jako třeba totálně over powered generálové nebo tajemné supersilné národy. Osobně s vděkem přijímám všechno a tak pro mě rozjezd druhé série byl událostí roku 2013. Jasně, slabin to má spoustu, ale kdo by se tím zaobíral, když ta heroická linie má takovou sílu a takový tah na bránu. ()

Subjektiv

všechny recenze uživatele

Na konci období válčících států se v Číně objevila osobnost, panovník, který dokázal všechny státy dobýt a stát se vládcem celé Činy. Později proslul jako císař Š'-chuang-ti. Již letmým nahlédnutím do wikipedie zjistíme, že šlo o významnou, v mnoha ohledech velkolepou, ale taktéž značně rozporuplnou a krutou osobu. Masové popravy celých rodin, zazdívání zaživa, extrémní daně, pálení knih, ale i řada užitečných, pokrokových reforem, to vše jsou plody jeho vlády. Ať už ho budeme vnímat jakkoliv, jeho život určitě představuje zajímavý námět. +++++ Seriál Kingdom však namísto historie čerpá buď z jakési idealizované legendy nebo sám záměrně zjednodušuje dějiny a zplošťuje ty, kteří je vytvářeli. Čeng, jak se jmenuje zpočátku, je idealistický, rozhodný, odvážný bojovník, který se pokouší potřít vzpouru svého nevlastního bratra, nastolit mír (válkou, ale budiž) a sjednotit Činu. K ruce má silného přímočarého bojovníka Šina, který je zároveň hlavním hrdinou. +++++ Osobně nejsem moc nakloněn líčení dějin jako souboje dobra se zlem, zvláště pokud onen dobrák v reálu popravoval rodiny do třetího kolena, trhal lidi koňmi a vůbec mu to nepřišlo divné. Kingdom však právě takové dějiny učí. Spiklenci jsou požitkářští slizouni bez dobrých vlastností, zaměstnávají výhradně sadistické vrahouny. Druhá strana oplývá všemi ctnostmi, laskavostí, oddaností a vznešeným duchem. Historie se tedy redukuje na dobrodružné cestování sem a zase tam, hrdinné boje proti přesile a monstrózním nepřátelům, čest proti zradě. Bezelstnost a vzteklounství Šinovo neumožňuje překvapení. Jediná zajímavěji, tedy neprůhledně napsaná postava je v prvních deseti dílech na okraji zájmu i dění. Kdyby onen generál byl hlavním hrdinou namísto Šina, možná bych u Kingdom vytrval, ovšem typ "hlavou zeď rozrazím" mě k tomu nepřinutí. Končím po desátém dílu. ()

Reklama

Genryuusai 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kingdom je vlastně takový sportovní shonen, kde ale sportem je vedení války. Velký sen, trénink, rivalové, různé speciální techniky, legendární mistři... všechno standardní tam je. První série sice začíná dobrodružně a i celkem originálně, ale pak se děj s dalšími a dalšími souboji trochu opakuje. Naštěstí se to po ukončení první příběhové linie rychle vrací právě k vedení válek a shonen klasice notně podporované generálem Wang Qi, což pro mě bylo docela plus. Sráží to ale až nesmyslné použití 3D animace. Chápu, že velkým bitvám to prospívá, ale proč to používat na scény, kde jsou jedna nebo dvě postavy, to nepochopím. Každopádně se mi ale zdálo, že se to s dalšími díly zlepšuje. ()

mcclane412 

všechny recenze uživatele

Manga podle které je tohle anime udělané, je geniální svojí jednoduchostí a nenáročností, takže jestli nehledáte zápletky á la game of thrones, tak vřele doporučuji. Navíc je osvěžující extrémním množstvím krve a počtem lítajících částí těla, kde vydaní ve kterém není alespoň hora mrtvol, je vzácnost, no a seriál to vzal a udělal z toho bezduchou sračku pro děti, kterou můžou dávat i po telletubies. Opravdu extrém byl když v manze jedna z vedlejších postav přišla o ruku a byla jednoruká dlouho poté, ale tady z toho udělali lehký škrábanec, za což bych ty dobytky, kteří to vycenzurovali, nejradši poslal k Zedovi do sklepa. Přidejte si hroznou počítačovou animaci, naprosto příšernou hudbu a stupidní dabing. Alespoň že ten primitivní děj nezesrali a nehodili do toho cestování časem... Vyhněte se seriálu, přečtěte si mangu, je nespočetněkrát lepší! ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Na mangu jsem narazil náhodou a celkem se do ní zabral, v mnoha ohledech mi přišla velkolepá ve stylu "Golden Age Arc" největšího fantasy eposu, Berserka. V mnoha ohledech mi přišla příjemně jednoduchá jako Naruto. A z obou dvou si bere to nejlepší, což je sice hezký, ale ve výsledku to ničím nepřekvapuje. Přesto jsou v manze celkem příjemně sympatické postavy (Shin samozřejmě vede, ale Ten, Kyoukai a samozřejmě "seductive lips" Ouki jsou postavy jak z románu o víle Amálce; a aby to bylo jasný, tohle jsou japonský přepisy čínských jmen, který ovšem z hlavy nevytáhnu), který čtenáře vcelku i zajímaj. Jenže to, co žene mangu dopředu, je samotná Shinova tvrdohlavost dostát svýmu snu (a snu Hyoua, kterej naneštěstí do těch nebes nakoukl dřív). V anime je - musím zaklepat - prozatím všechno, jak v manze. Jenže je to všechno tak nějak roztahanější. Postavy manze jakžtakž odpovídají, v anime ale není čas se nějak výrazněji zabývat historií vedlejších postav. Teprve ve třiadvacátém díle přichází větší odchylka od předlohy, ale jinak si seriál drží linku s mangou. Trojrozměrná animace chvíli trvá, než se v divákovu oku uchytí, není to žádná špička žánru jako filmový Berserk, kde je ta animace naprosto na jiným levelu, ale příroda a prostředí jsou udělaný fakt hezky, rotace obrazu i detaily nejsou špatný, jediný, co vadí, je statická animace okolního prostředí. V zájmu lehčí práce tvůrci občas neváhají sáhnout k zjednodušení pozadí a okolí, které se najednou změní v jednu barvu a sem tam se objeví nějaká ta černá čára znázorňující pohyb a dynamiku. Po třiadvaceti dílech je možná ještě příliš brzy hodnotit, ale přišlo mi, že by nebylo na škodu sem nahodit ještě další názor. Jako čtenář mangy jen můžu říct, že příběh opravdu roste, prvních cca 30-40 kapitol spíš vypadalo na prototyp, pokus, jak se manga ujme, a teprve kolem tý monumentální bitvy se to rozjíždí správným "golden age arc" směrem. Prostředí starověký Číny je mi naprosto neznámý, zkoušku jsem z ní zaplaťpánbu neměl, takže nedokážu posoudit historickou hodnověrnost, ale je mi jasný, že postavy jsou černobílý a nemají žádnou historickou výpovědní hodnotu. A to jak v manze, tak v anime. Však jde především o to diváka pobavit a podle toho, že jak manga, tak anime se rozhodně končit nechystají, asi to v Japonsku i úspěšný bude. ()

Reklama

Reklama