Reklama

Reklama

Sword Art Online - Season 2

(série)
Japonsko, 2014, 9 h 12 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Reki Kawahara (kniha)

Kamera:

Mucumi Usuda

Hrají:

Mijuki Sawaširo, Jošicugu Macuoka, Aoi Júki, Hiroši Kamija, Ajana Taketacu, Haruka Tomacu, Hiroaki Hirata, Ikuto Kanemasa, Ajahi Takagaki, Rina Hidaka (více)
(další profese)

Epizody(24)

Po událostech z první série SAO přišel velký bum her. V čele stojí hra z názvem Gun Gale Online - sci-fi hra z postapokalyptického světa. V této hře se objeví velmi nečekaný problém, když nejlepší hráči umírají a nikdo neví proč ani jak. Proto je Kirito najat agenturou, která hlídá tyto hry po incidentu v SAO a ALO, aby celou záhadu vyřešil. Ve hře potkává hráčku Shino, která se k němu přidá, a spolu se snaží zjistit, kdo a proč vraždí hráče skrze hru. (Harroc)

(více)

Recenze (49)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže .. SaO 2 je o dost lepší než první sérka. Arc odehrávající se v Gun Gale Online je hodně akční a navíc se tu představí nová postava, která je zajímavá a ne afektovaná kráva (jinými slovy jiná, než všechny ostatní ženské postavy z původního SaO). Nesmím zapomenout ani na hodně zajímavou zápletkou, kdy jeden hráč zabíjí skrz GGO ostatní hráče IRL. Čili jinými slovy, po 14. díl super. Bohužel, jak už je v SaO zvykem, tak každá sérka má dvě části ... i zde funguje recept, že druhá je slabší, jakože o dost slabší .... hlavní problém vidim v tom, že nová postava je tu totálně zavedená do outu a tudíž i její vztah s Kiritem, který se začínal hodně zajímavě rozvíjet. Místo toho tu dostane prostor druhá nejotravnější postava z celé série (první je samozřejmě naprosto nechutně otravná Yui) ... ano, mluvíme o "mamce" Asuně. Naštěstí se tu moc nejede linka "mamka a taťka" ... ale i tak je druhá půlka celkem dost nezajímavá, bo tu jde ve zkratce o hovno. Je to spíš jen ždímačka na slzy. Pokud někdy vznikne trojka, tak to asi po původní arcu zabalím a zbytek pro mě nebude existovat ... to je tak, když scénář dává tolik prostoru těm naprosto nejvíc otravnym postavám, před těma zajímavýma. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak skončila druhá sezóna jednoho z největších anime hitů současnosti. Sword Art Online je prostě kult a i když to má dost různých nedostatků a rozebírat je se skalními fanoušky je jako dráždit hada bosou nohou, přesto... Byla druhá sezóna lepší jak ta první? Když se na to podívám jako na celek tak si bohužel musím odpovědět, že ne. První část zasazená do světa Gun Gale Online mě příliš nenadchla, nevím jestli to je tím, že nejsem fanda stříleček a tak to prostředí prostě není tak nějak pro mě, nebo zda za to mohl fakt, že se zde až příliš řešili city a pocity hlavního hrdiny a to až do takové míry, že jsem některé episody málem celé prozíval a u psychického hroucení Kirita jsem se musel držet za hlavu a říkat si proč? Na druhou stranu, když došlo na akci (které většinou předcházela 30 minutová strategická porada a rozbor Kiritových a Shinoniných pocitů) tak mé srdce poskočilo, protože se opět ukázalo, že tohle autoři prostě umí a tak byl Kirito se světelným mečem zase na úrovni epic a bylo vidět, že v tomto jedinci je hodně Síly... Dalším (pro mě) pozitivem byl padouch, Death Gun byl do jisté míry děsivý a vcelku zajímavý a přestože jsem jej nedokázal nenávidět s takovou vášní jako třeba krále Oberona, přesto v podstatě nezklamal... Když to shrnu a porovnám s první sérií - GGO mě bavilo o dost méně než SAO, ale přece jen více než ALO (druhá část první série). Druhá část druhé série nám přinesla 2 arcy a musím říct, že zde jsem byl mnohem víc spokojen. Cesta Kirita a jeho přátel za Excaliburem a Asuna v hlavní roli Mother's Rosario pro mě byly mnohem více osvěžující a akčnější, než předchozí GGO, bohužel jim zase chyběla temnější atmosféra a Mather's Rosario se nakonec také zvrhlo v děsnou emoční ždímačku, které ale mé cynické srdce bez problémů odolalo. Přesto mi tyto dva příběhy přišli mnohem více spojené s původní sérií a svou akcí a zajímavými souboji mě dokázali celkem slušně bavit... Co se hodnocení týká, pořád si to u mě drží status nadprůměrného, stejně jako první série, stále to má pro mě nedostatky a pasáže, které mi prostě brání v tom tomu napálit plný počet, ale i přes fakt, že celkově byla druhá série slabší než ta první u mě si to ty 4* velmi těsně udrželo... Navíc hledím s očekáváním do budoucna, to co se bude odehrávat dál a o čem snad bude třetí série (pokud bude, ale pochybuje o tom někdo?) má být hodně temné, akční a zajímavé a já snad konečně naplno propadnu fenoménu SAO v plné síle a konečně na 100% pochopím, proč je kolem toho takový blázinec, i když kdo ví... 6,5/10 ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Drát do oka nadšeným fanúšikom pôvodnej série (nie že by som medzi nich patril, dobre vieme, že to s ním postupne tak trochu telenovelovým spôsobom išlo dolu vodou). Je to SAO, nie je to SAO? Vidím, že nie som sám, kto si pokladá túto otázku. Príbeh zo sveta GGO plynule nadväzuje na záver prvej série a nesie sa v jeho duchu - teda romanticky, klišoidne a tak trochu nudne. Vskutku, očakával som vzhľadom na osviežujúcu (i keď dosť zvláštnu) zmenu prostredia väčší drive. Prepojenie s prvou sériou prostredníctvom momentiek z ALFheimu mi príde takmer násilne vynútené len z dôvodu potreby ponechania originálneho názvu, aby autori neprišli o fanúšikovskú základňu, ktorá vznikla okolo SAO. Ale musím uznať, že modrovlasá sniperka Shinon je celkom sexi :-) Je to ale nesmierne nastavované, rozvláčne a plné výplňovej vaty - momentálne som na tretej epizóde a náš Kirito v Gun Gale Online ešte stále nie je (pričom ostatné postavy sú takmer bez výnimky nadbytočné). Až začínam pochybovať, že sa tam vôbec dostane. Nečakal som veľa, ale toto je ešte menej. Nehodlám to však vzdať tak skoro. Prvé tri epizódy: 40-50% (Ťažko si to predstaviť, no potom to ide ešte omnoho nižšie.) ()

Hromino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první řadě, k jejímuž dokoukání jsem se postupem dílů musel čím dál více přemáhat, jsem se zařekl, že na tu druhou se už nepodívám, opravdu ne. Leč co naplat, když se přiblížilo léto a začaly vycházet první díly, já pod vlivem některých čtenářů light novel, kteří mi tvrdili, že zápletka ve Phantom Bullet bude fakt dobrá, vydal se přeci vstříc druhé řadě jak kůň s klapkami na očích, očekávaje tedy dobrou zápletku. A věru, první díly skutečně – byť malinko – naznačovaly, že by se příběh druhé řady přeci jen mohl rozvinout jako poupě, jež budu jako divák možná i velebit, že s nějakým potenciálem bych určitě počítat měl. Mohl se rozvinout, a taky že se rozvinul – v nechutný sopel, který je utahán jak jelení říje. Děj postupuje vpřed vskutku tak pomalým tempem, že se o mě při sledování prakticky v jakoukoli denní dobu pokoušela únava a spánek. Přestože se má první část příběhu profilovat jako nějaký thriller, napětí aby v ní člověk lupou pohledal, stejně jako cokoli, co by mělo diváka posadit pevněji do židle. Sinon nám odhalí svou jakože temnou minulost, která má vysvětlit její motivy a konání, leč zdravý rozum a logika opět zařve, koncentrace nesmyslů na jeden díl se prudce zvýší, dávka prapodivných plot twistů se zas dostaví – a hle, najednou závěr a „rozřešení” celého „tajemství”, jež bylo tak šokující, že… už si ani nepamatuji, kdo že ten hlavní záporák měl nakonec vůbec být. Fakt. Tak povedený závěr to byl. A samozřejmě by to nebyli tvůrci SAO, aby nám po této traumatizující jízdě ještě nenaservírovali další dávku nesmyslů, jimiž by dovršili „příběhovou” torturu diváka. Takovou, která mě po 17. díle donutila vzdát se kompletně všech nadějí a snů na lepší zítřky v ALO. Rezignovaně jsem pak už jen zhlédl poslední díl, abych zvěděl, že jsem skutečně naprosto o nic nepřišel. Nebo počkat, vlastně přišel; těmi – suma sumárum – 18 díly jsem přišel nenávratně o kus svého brožovaného života. Slabá 1*, kterou dávám jen a pouze za slušnou vizuální stránku. A do třetice mě už opravdu, ale opravdu na tyto potrhlé scenáristické hrátky živého nedostanete. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přebroděno a neotáčím se zpět. Mírná znouzectnost mi vnukla hloupý nápad, abych tu díru mezi SAO I a Alicization překlenul; věděl jsem, že tragičtější nápad by pouze bylo dojetí (na invalidním vozíku) Alicizace, ale mávnul jsem rukou a vnitřne se obrnil betonem, trpělivostí a mizivým očekváním. Vleklo se to jak fronta u jediné otevřené pokladny v supermarketu při Black Friday slevové sezoně, nicméně dejme tomu, že první půlka za to mohla znatelně méně, přesto jsem si perfektně procvičil italská gesta a velmi vehementní krčení ramen podpořené nechtěnými pokusy ukroucení si hlavy. Samopaly místo mečů? Ok! Sinon místo Asuny? Beze všeho. Kirito..jóó, Kirito, tak uka, co nám předvedeš. Takže vzhledově holka? Nerozumím důvodu, eh, fajn. Počkat, on se poprvé naloguje do nové hry, hned potká hlavní hrdinku po dvou krocích a vyhraje soutež, kterou nikdo nikdy nevyhrál? Jo, to je takový ten "zábavný" zlatý standard glorifikace této postavy. Moment, on si musí vytrucovat meč a být tak jediným, který ho zvládne v této hře užívat? Jo on je s ním při druhém lognutí najednou i nejlepší ve celé hře? Samozřejmě, že se vůbec ještě divím. Aspoň, že tento arc byl relativně akční a Jedi Kirito se mohl postavit kvalitativně eF-kovému Darth Vaderovi, protože zbytek byl promořen uspávající nalejvárnou povídaček hlavních dobráků o traumatech menších či ještě menších, to vše při frekventovaným dokumentováním Sinoniných rozevřených trenclí. Je to prosté: Jakmile se v něčem čím dál delší dobu patláte, tak mysl diváka automaticky ponižuje onen problém na čím dal patetičtější úroveň, i když sám o sobě měl solidní počáteční váhu a smysl. Ukončit 1. arc závěrem, který totálně vykradá sérii první, a pod taktovkou Sherlocka Kirita, který cucal řešení ze všech 4 palců jak o život, nechal bych hodnocení u slabého průměru. Pověsti praví, že 2. půle SAO shodí všechno až do nejprašivějšího suterénu a zde se toto pravidlo opět potvrdilo. Komické mi na tom celé přijde, že už i tak pekelně natažená neúspěšná citová vyděračka ala Maeda nešla natáhnout natolik, aby zavatovala zbytek epizod a proto jsme jako záplatu za trest dostali naprosto nic nepřinášející filerové máchání mečíků na záchranu komářích slonů. Stále peskuju, že by se to obrovské téma reálného života vs virtuální realita mohlo lépe využít; však SAO na to mělo takovou tunu příležitostí! Místo toho se musíme uspokojit s poselstvím dětí vůči rodičům, že být totální online závislák je vlastně potřebné a velmi užitečné. Jak jsem zmiňoval, očekávání vysoká nebyla, ale doteď nedokážu přijít, co je na tomhle anime tak výtečného. Dám ještě šanci Progressive? Slabé 2* ()

TomX2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rovnako ako prvá séria, aj tá druhá má mnoho nedostatkov. Musím však opomenúť, že patrím k tej menšine ľudí, ktorým druhá séria sadla omnoho viac a bez akejkoľvek irónie som si ju dokázal užiť. Minimálne teda GGO časť - jej princíp bol pre mňa vcelku zaujímavý a fungoval lepšie, než SAO. Možno za to môže skutočnosť, že som bol dlhodobým hráčom FPS-Shooter hier, ale už tomu bude tak. Nedostatkov tu bolo dosť, ale bavilo ma to, čo je o dosť podstatnejšie. Naviac, stále ich je menej, než bolo v prvej sérii, takže kde je problém? Aha. V druhej polovici. V časti, ktorá sa kompletne vracia k "starému dobrému" SAO-u a je totálne zbytočná, pravdepodobne najhoršia zo všetkých. Má nejaké tie svoje highlighty, ale vždycky je celkom vtipné sa pozerať na to, ako je jeden moment skutočne fajn a následujúci moment ho totálne pochová. Takže nakoniec opäť silné dve hviezdy. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnocení 1. části: 70% Bylo to zajímavé, akční, vcelku i zábavné, takovej dobrej starej sword online :-) Hodnocení 2. části: 30% Od začátku do konce z nějakých 60% na 10%... Dávám tedy polovinu. Ten konec byl tak emočně nudnej, že se na to nedalo skoro koukat. Až moc nucené. Celkově: 45% ()

KiritoSenpai 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U dvojky mého nejoblíbenějšího anime (první série SAO) se musím pozastavit, zastavit padající slzu a čekat na další díly až vyjdou (momentálně u 11). Prakticky hned co díl vyšel s českými titulkami jsem se na něho podíval a..... nestačil jsem se vyvést z omylu že je to SAO. TOHLE má být SAO 2? Tahle zvrácenost?! A nedělají si autoři náhodou jen srandu?! Pociťuju velké zklamání. Je to SAO, je tam Kirito, je tam Asuna, jsou tam vlastně všechny postavy z první série, ALE?!, a to mě mrzí asi nejvíc, je fakt, že mezi hlavní postavy patří "Kirito" což není zas tak divné ale co je divnější: "Shinon"?!?! WTF? Tenhle low charakter jako fanoušek Asu-Ki musím zapřít, nejlépe z anime vymazat, protože v řádku: "vedlejší postavy" je Asuna?! Od kdy nějaká Shinon má nahradit tu nejlepší ženskou - Asunu - ? Pociťuju velké zklamání. V první sérii jsem cítil - lásku, akčnost, příběh - a teď cítím jen tu akčnost. Tím, že z toho vyškrtli Asunu, si u mě vlastně SAO 2 velmi pohoršilo. K příběhu? Sice to ještě není zdaleka u konce (k dnešnímu datu), ale už teď s jistotou můžu říct, že Death Gun měl Kirita hned zastřelit a anime by skončilo a byl by to lepší příběh než příběh jako kdybyste si natahovali žvýkačku z pusy a ona se nechtěla furt rozlepit a tahali byste ji z Brna do Prahy a stejně by furt držela u sebe. Cítím velké zklamání :'( - přehodnoceno ze 100% na 60%. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale oproti většině sdílím o 180° rozdílný názor a to ten, že se mi druhá série SAO líbila více než ta předchozí. Potěšil mě hlavně psychický rozvoj postav, který vše držel v celku. ■ Second arc je opět zbytečný, ale za to v sobě skrývá kousky dosti intenzivních citů, které jsou silnější než ve všech částech SAO dohromady. ()

CarnTheNunya 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY: Druhá série Sword Art Online je něco jako odměna za oddřenou práci. Takhle nějak to cítím. První série byla pro mě hrůza a děs nejvyššího kalibru a pak najednou jako kdyby si autor řekl, že je nejvyšší čas ukázat, že má nějaký talent napsat zábavný příběh a tím jest valná většina druhé série. Už se tu jisté koniny, jenž dovedly diváka otrávit dějí míň, no jen ta Yui se tu ještě furt vyskytuje. Sice jsme se dočkali dalšího úchylnýho hajzla, ale co se dá dělat no. Asi bych mohl popsat, co si myslím o jednotlivých "příběhových obloucích" z této série. Nuže, oblouk v light novelách oficiálně pojmenovaný jako Phantom Bullet se mi líbil z celé série nejvíc. Náš nejmilejší Kirito byl najat Kikuokem z Ministerstva vnitřních záležitostí, aby vyřešil záhadu hráče Death Guna, který ve hře GGO (Gun Gale Online) za pomocí své pistole reálně zabil dva hráče, u nichž byla při pitvě potvrzena příčina smrti na selhání srdce. Kirito si tedy z ALO (Alfheim Online) převádí svůj účet do GGO, aby mohl Death Guna vypátrat a se svým vskutku rozkošným femboy avatarem se vydává naučit, jak se GGO hraje a po cestě potkává odstřelovačku Sinon, která mu pomůže vybrat nějaký to vybavení, naučí ho základy hry a taky se společně přihlásí do turnaje "Bullet of Bullets", jenž se dá vtipně přeložit jako "Kulka Kulek" a kde shodou okolností taky může Kirito narazit na veleslavného Death Guna. Užil jsem si tempo, příběh samotný, prostředí a audiovizuál včetně akce, takže asi vše. Pak následoval troj-epizodní filler o tom, jak se Kirito a jeho harém s novou známou členkou vydává na honbu za Excaliburem, který řekněme nenudil a byl docela zábavný, i když hodně dětinský. Pak následoval příběhový oblouk Mother's Rosario, jehož hlavní roli nyní převzala Asuna a který ve mne i vyvolal nějaké ty emoce, což je velký palec hore a navíc jsem si ho opět příjemně užil. Podtrženo sečteno je druhá série SAO nadprůměrným překvapením po špatné první sérii ()

Genryuusai 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předlohu se moc do anime převést nepodařilo, jak už to tak bývá, když je předloha textová a ne manga. Hlavně příběh s Excaliburem byl okleštěný a vypadal tak torchu navíc. Já jsem ale spokojený, protože výraznější odklony od originálu tam nejsou a v třetí sérii snad konečně začne Alicization arc. ()

Hees 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudem veľmi porovnávať prvú a druhú sériu. Skôr sa zameriam na ohodnotenie tejto druhej sérii samostatne. Najprv som mal pocit, že všetky časti sú ako keby upletené horúcou ihlou len aby nejaký príbeh bol. Nakoniec aj keď som mal tento pocit nepretrval u mňa dlho a som v podstate spokojný. Druhá séria sa delí na tri časti. Delenie je GGO (Gun Gale Online), ďalej Excalibur a posledné Mamin ruženec. Rozdelil som to z dôvodu, že časť Excalibur ani nestojí za pozretie a je to maximálne nudná séria dielov a považujem to len za zbytočnú výplň (niečo ako zlé fillery). GGO a mamin ruženec stojí za pozretie. GGO je akčná v celku dobre premyslená časť, kde sa bojuje strelnými zbraňami. Príbeh Gun Gale Online som pozeral jedným dychom. Síce sa tam varilo s použitím niečoho zo SAO ale nevadilo mi to. Nová hrdinka Sinon bola milá a jej osobnosť a minulosť veľmi zaujímavá. V tejto časti hral hlavnú úlohu Kirito a jeho schopnosti. Mám rád keď sú pred hlavných hrdinov postavené reálne problémy, ktoré musia prekonať. Kirito a aj nová hrdinka Shino Asada (Sinon) mali podobný problém, s ktorým sa obaja vyrovnávali vlastnými silami a každý inak. Je zaujímavé sledovať tento rozdiel vyrovnávania sa s tým istým problémom. Takto uvarený príbeh bol dokonca lepší ako (aj keď som hovoril, že nebudem veľmi porovnávať) druhá polovica prvej série. Len v prvej sezóne (sérii) v podstate bol príbeh viac ucelenejší a tam vyhrávalo pre mňa práve toto a hlavne kvalitná prvá polovica a zakončenie. Excalibur je totálne naťahovanie času a nuda bez akéhokoľvek príbehu a nič sa tam vlastne nedeje len prejde človeku zbytočne čas. Mamin ruženec je útok na emotívnu časť publika. Tento útok sa v podstate podaril asi len tak na polovicu. Totiž tie posledné diely už až moc niekedy tlačia na pílu, aby to bolo smutné a emotívne. V podstate je to venovaná časť Asune a na ostatných netreba ani tak myslieť, že sa tam objavia. Tento zhluk dielov sa delí na dve časti, ktoré majú vyvolať emócie. Darí sa to obom (Mama časť a Yuuki Konno časť) a každého môže zasiahnuť jedno viac a druhé menej. Yuuki Konno časť tlačí príliš na môj vkus na emócie aj keď na sa pri tom dá poplakať. Trocha je škoda, že boli načrtnuté ďalšie problémy, ktoré sa podľa mňa neskôr už riešiť nebudú. Dá sa povedať, že SAO a SAO II (14 diel je polovicou v SAO II) si môžu podať ruky v tom, že prvá polovica anime je lepšia ako druhá. ()

Saraph 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě, jakožto fanouška první série, je tohle ohromným zklamaním. Začalo to výměnou sečných zbraní za střelné, pak se vyskytly trapnosti typu Kirito hrající za ženský avatar a aby toho nebylo málo, honí se celou dobu za nějakým idiotem v masce. Připadá mi to jako trapný pokus vézt se na slávě první série. Po 12. epizodě ukončuji sledování tohoto anime. Co jsem viděl, mi stačilo. ()

Tucqa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Se Sword Art Online II mám podobný problém jako s předchozí sérií - první polovina výrazně předčila tu druhou. Bohužel střelné zbraně už nemají takové kouzlo, ne každý, kdo je zastřelen umře i v reálném světě, k dokonalosti tomu chybí dost... Ano, Shinon to tam docela zachraňuje, Kirito zase vypadá jako holka, Asuna se chová úplně jinak než v předchozí sérii... Nejsem si jistá jak se mám cítit ohledně celé té věci se Sleeping Knights... Hodnotila bych na 70% ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti jedničce je to horší, co si budeme nalhávat. Zápletka není tolik originální a hlavně prostředí akční střílečky nikterak zábavné. To, že z Kirita udělali vzhledově spíš holku mi taky zrovna na nadšení nepřidalo. I když jeho pozdější vývoj vztahu se Shine byl zajímavý. Konečně tam neotravovala Yui nebo Asuna a mohla jsem si ho užít. Jenže uprostřed série se zas změnila dějová linka a šlo to do háje. Přiznám se, že lov Excaliburu jsem ještě ustála. Jakmile však přešla pozornost na Asunu, sledování jsem ukončila. ()

Kicune 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SAO II začíná tam, kde skončila nepříliš zajímavá výplň mezi dvěma sériemi v podobě bezstarostného OAV „SAO: Extra Ediion“. A pokud víte, jak dopadla první série, tak Vás v podstatě už nic nepřekvapí. Hrdinové zase paří virtuální MMO RPG jako by se nechumelilo místo toho, aby měli těžké deprese po prožití pár let vězněných ve fantasy světě, kde jím šlo o život. Tuto logiku prostě musíme hodit za hlavu stejně tak jako přijmout elfí laskavý infantilní svět, abychom zvládli dalších 24 dílů a nerozbili hlavu o zeď. Všechno zvládnuto a rozjezd celkem zajímavý i přesto, že jsem do druhé série šla spíše se zvráceným zájmem o to, co zase tvůrci vymysleli než z nějakých velkých fandovských očekávání. Žádné překvapení se nekonalo. Prvních 14 dílů je stejně jako v první sérii příběhem dramatickým, kde kulka jednoho zabijáka ve hře je doprovázena jistou smrti i v reálu. Zbytek do 24. dílu je vata. Kostra celé druhé série díl po dílu kopíruje kostru série první, přitom příběhově zaostává o level níž. Líbilo se: zajímavý nápad, zápletka a atmosféra surového světa MMO střílečky pro prvních 14 dílů, hudba, skvělá animace, zajímavé odskočení k příběhu Asuny v posledních pár dílech. Nelíbilo se: i přes příběhovou gradaci 14. díl nebyl tak skvělým zakončením jaký nám nabídla první sérii, infantilnost a vše okolo toho. Celkem za slabých 60%, už to nikdy nechci vidět znovu a modlím se, aby nebylo pokračování. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poznávání "střílečkového" postapo světa Gun Gale Online, kam se Kirito vydal prověřit případy zabití ve hře, jež usmrtila i v reálu, mě svěžím nábojem a zcela odlišnými pravidly vtáhlo i díky jeho přitažlivé, netriviální fobií ze zbraní zatížené průvodkyni/soupeřce Sinon. Nicméně odhalení provedení vražd, nuceně navázané na traumata z minulosti v SAO, se zaseklo na spoustě řečí a ani nevyznělo dvakrát přesvědčivě. To by byla první polovina, ta druhá pak zachycovala spíše obyčejné herní (a hráčské) zážitky, questy, souboje s bossy, zkrátka životy ve virtuálním světě, aby se pak Asuna přidala ke gildě Spících rytířů, jejíž vyměřený čas směřoval k nevyhnutelnému, sentimentálnímu konci. To už mě pomalu nebavilo. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sword Art Online II je v svojich jednotlivých aspektov výrazne iná show v porovnaní s pôvodnou sériou, a nemôžem povedať, že by to bolo na škodu. Po skončení SAO a ALO som bol pochopiteľne zvedavý, kam nás dobrodružstva Kirita a Asuny ďalej zavedú, hoci na druhú stranu som mal isté obavy ohľadom budúcnosti tejto show. Predsa len 1. séria Sword Art Online bola svojim nápadom a námetom vskutku jedinečné dielo, ktoré sa dá iba ťažko prekonať. Rezolútne však určite kvitujem tú skutočnosť, že sa táto séria vydala svojou vlastnou (prekvapivo dosť odvážnou) cestou a z tohoto závanu originality vyťažila naozaj to pomyselné maximum. Rovnako ako prvá sezóna, tak aj táto druhá je rozdelená na dva arcy, vlastne keď sa nad tým tak zamyslím, tak až dokonca na tri. Prvý part zabieha do niečoho podstatne nového a zásadne sa odlišuje od fantazijných príbehov z predošlých epizód, Kirito sa tentokrát ponorí do virtuálnej reality Gun Gale Online (GGO), kde sa zúčastní PvP turnaja "Bullet of Bullets". Kiritovim cieľom je po novom zastaviť obávaného Death Guna, odhaliť jeho skrytú identitu a prísť na spôsob, ako sa mu podarilo zabíjať ostatných hráčov v hre i mimo nej. Virtuálny svet GGO je výrazne štylizovaný do naftovej (dieselpunkovej) doby, miestami až do futuristického prostredia cyberpunku vzhľadom na podaktoré vychytávky tejto hry. Taktiež dýcha tou správnou dyspotickou, špinavou a mastnou atmosférou, a znepokojuje svojim rozmachom surovosti. Spočiatku som mal z tohoto zasadenia celkom zmiešané pocity a postupom času sa vo mne zozbierali aj pochybnosti, nakoľko nemám dvakrát v obľube strieľačky. V duchu som si vravel, že predsa len ma viac fascinuje sledovať boje s mečmi a studenými zbraňami, než práve s tými strelnými. Ale pravdupovediac, ku koncu som bol príjemne prekvapený, čo sa z Sword Art Online II nakoniec vykľulo. V konečnom dôsledku sa kládol omnoho väčší dôraz na strategické vyčkávanie a vymýšľanie všelijakých taktík, ako na samotný priebeh prestreliek, čo bolo pre mňa náramne zaujímavé a takýto prístup ma do diania hlbšie zainteresoval. A ani na meč sa našťastie úplne nezabudlo a pravidelne vydáme Kirita oháňajúceho sa so svetelným (fotónový) mečom - typu Star Wars. Každopádne tým najsilnejším elementom tohoto arcu bolo rozhodne psychologické zázemie a vnútorné konflikty jednotlivých postáv, predovšetkým novo predstavená Sinon je neskutočne zaujímavý charakter s temnou minulosťou. Čo už k SAO skrátka patrí, tak aj toto pokračovanie sa naďalej zaoberá problematikou VR, rozdielmi medzi virtuálnym svetom a tým reálnym - ako sa mení vnímanie a chovanie ľudí vrámci týchto dvoch sfér, či duplicitou skutočnosti. Obzvlášť na Sinoninej rozpoltenej osobnosti si môžeme všímať isté príznaky bipolárnej poruchy spôsobené práve hraním videohier. Po tomto komplexnom príbehovom oblúku nasledovala asi tá najslabšia časť tejto série a tým bol "Calibur arc" - v skratke sa jednalo o epický quest za nájdením legendárnej zbrane, meča Exalibur. Tento filler síce neurazil, ale ani príliš nenadchol. Čo ma však na tomto všetkom relatívne bavilo bolo, ako sa podarilo skĺbiť dohromady Severskú mytológiu a Artušovské legendy. V každom prípade, Sword Art Online II vyvrcholilo posledným arcom s názvom "Mother's Rosario", ktorý sa poväčšine sústredil na Asunu vzhľadom na to, že bola v prvej polovici desne nevyužitá. Asuna konečne dostáva viacej priestoru, ktorý si plne zaslúži! Oproti depresívnej Gun Gale Online sa Mother's Rosario nieslo vo výrazne viac osviežujúcej, zábavnej, až sladkastej nálade, i keď na konci sa z toho stal poriadny doják, za čo vďačím najmä tej návykovej sentimentalite. Tento part bol akýmsi návratom ku koreňom originálnej SAO (prvých 14 epizód), má to ozaj veľmi podobný vibe a feeling. Okrem iného sa tiež vraciame späť do Aincradu, presnejšie povedané do New Aincradu (ALO Version), čo príbehu dodáva nemalú dávku nostalgie. Krásny úvodík pripomína moje najobľúbenejšie chvíľky zo SAO - tie, kedy si Kirito a Asuna spoločne kúpili horskú chatku, kde vychovávali svoju dcérku Yui. Dokonca aj akčných scén je tu požehnane a zaručene uhranú svojou epicky božskou atmosférou. Vezme si napríklad súboj Asuna vs Yuuki, bitku v dungeone, či finálny stret s bossom. Rovnako nám bola predstavená aj nová postava Yuuki, z ktorej vyžaruje optimizmus a pozitívna energia, pričom však skutočnosť skrýva krutú a hrozivú pravdu. Totižto trpí neliečiteľnou chorobou a tak sa jej Asuna pokúsi spríjemniť jej posledné chvíle života. Asuna i Yuuki sa dočkajú v závere vynikajúceho emocionálneho a psychologického vyvrcholenia. () (méně) (více)

Reklama

Reklama