Reklama

Reklama

Sword Art Online

(seriál)
  • Japonsko Sôdo Âto Onrain (více)
Trailer 1
Japonsko, (2012–2020), 37 h 59 min (Minutáž: 23–48 min)

Režie:

Jošijuki Fudžiwara, Tomohiko Itó, Manabu Ono, Takaši Sakuma (více)

Předloha:

Reki Kawahara (kniha)

Hrají:

Kóiči Jamadera, Takehito Kojasu, Ken Narita, Tomokazu Seki, Jošicugu Macuoka, Natalie Hoover, Cherami Leigh, Ajahi Takagaki, Tóru Ókawa, Terujuki Tanzawa (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(96)

Videohra díky nové technologii umožňuje ovládání herních avatarů vlastním tělem v reálném světě. Ale má to háček. (Netflix)

Recenze (112)

Lettanea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh sa dá ale mne ako skúsenému hráčovi MMO (rpg, rts, fps) mi tam dosť vecí vadí, hlavne tie "boss fighty". Celkovo je prvá časť vo svete SAO celkom dobrá, je to zaujímavé, rozmanité, farebné a vcelku vtipné. Žiaľ druhá časť Alfheim je dosť veľký bordel, jediné čo to ako tak drží je novo nájdený vzťah so "sestrou". O jednu hviezdu vyššie to (ale len u mňa) vyťahuje vzťah s Asunou, v dobe ecchi harémoviek je takáto láska príjemná zmena. ()

Sakinose 

všechny recenze uživatele

Ano je to jedno z nejlépe provedených anime za poslední dobu teda aspoň do 14. dílu pak už ta úroveň klesala, ale opět se vrátila díky naprosto epickému (šťastnému) zakončení hodného svého jména. Pojď sem druhá série a to rychle !!! ()

Angelos 

všechny recenze uživatele

Mne osobně změna seriálu po 14 díle neprišla tak drastická, abych nějak významně snižoval hodnocení. Jako celek mi to přišlo výborné, a i přestože bych našel pár okamžiků, kdy mě to tolik nebavilo, tak dám plné hodnocení. Velmi originální nápad s geniální myšlenkou smrt ve hře = smrt i v reálném životě, jsem ještě neviděl a NerveGear by mohl být budoucností herních konzolí :D ()

Moiraine 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání Log Horizonu jsem se vrhla na SAO, protože ty dvě anime byly tak neskutečně srovnávané. Kromě faktu, že hlavní hrdinové uvíznou ve virtuálním světě, to nemá nic moc společného. I ten způsob, jakým uvíznou se liší. Trochu mě mrzelo, že po prvních pár epizodách už můžeme na celou tuhle premisu de facto zapomenout, protože se světem MMORPG se tu skoro vůbec nepracuje. Kdyby to byla jiná dimenze, vyjde to vcelku nastejno. To nic nemění na tom, že první polovinu seriálu jsem si užívala. Pak přišel zvrat najednou to bylo jako koukat na úplně jiné anime. A nutno poznamenat, že minimálně o třídu horší. Na druhou sérii se nejspíš podívám, ale spíš proto, že nemám ponětí, co se z tohohle dá ještě dál vytřískat. ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Výborný pilot sa rozpína do perfektných prvých desiatich dielov s originálnym nápadom, krásnou japonskou animáciou a skvelými postavami. No keď sa prvotný dej a následne aj nedostatočne vysvetlená hlúpa pointa prelomí, spúšťa akúsi neoddelenú druhú sériu plnú nezmyselných a gýčových romantických kecov, cukrových scénok a výlevov emócii s minimom akčných, či akokoľvek napínavých scén, stáva za zo SAO ťažko stráviteľné anime. Treba však uznať, že stále to disponuje peknou myšlienkou, aj keď až príliš zaláskovanou, istou japonskou povestnou úchylnosťou a pútavými dialógmi. Po odpozeranej prvej sérii, kde záver bol už takmer nepozerateľný, priemerujem 4* za prvú a slabé 2* za druhú polovicu. ()

Koonix 

všechny recenze uživatele

[] Opening 1-Opening 2-Ending 1-Ending 2 [] Ani sám neviem presne popísať pocity čo z tohoto anime mám, na jednej strane je to super myšlienka, mmo hra vo virtuálnej realite, ktorá k tomu ešte aj (väčšinou:) dodržiava zákonitosti tohto žánru, a používa skratky, výrazy a úkony ktoré môžu ľudí ktorí s týmto žánrom nemajú žiadne skúsenosti poriadne zmiasť (som rád že už mám svoje odohraté:). Na druhej strane mi veľmi vadili prvé epizódy, z ktorých každá načrtla nejaký ten príbeh, s veľakrát zaujímavými postavami, ktoré však napriek tomu po 1-2 epizódach vyšumeli do prázdna. Človek si ešte môže pomyslieť - ok, predstavujú nám postavy ktoré zohrajú nejakú dôležitú úlohu v ďaľšom príbehu, ale ono nič, väčšina z nich sa objaví až v poslednej epizóde, a aj to povedia len pár viet. Čo sa týka zlomu zhruba v polovici seriálu, pre mňa osobne to nebol problém, a táto druhá dejová línia sa mi dokonca páčila ešte viac, asi hlavne vďaka tomu že bola celistvá, narozdiel od šialených časových, a náladových skokov v prvej polovici. Toto trochu pokazil akurát ten prehnaný záver (tie psychopatické ksichty fakt nemusím, škoda ze ich je všade plno), ale nečakane brutálny finiš vzhľadom na dovtedajšie "jemnejšie" razenie seriálu celkom potešil. Hudba štandart, pasovala a nevyrušovala, ale nie je to nič čo by som si musel púšťať aj po dopozeraní. Aby som to zrekapituloval, určite sa oplatí pozrieť si to, obzvlášť ak ste fanúšikom mmorpg, a snívate, že jedného dňa zažijete tento svet na vlastnej koži :) ()

Chinese Ashio 

všechny recenze uživatele

Takže SAO... páni, ešte teraz si spomínam ako som na začiatku z neho bola hotová... tie neskutočné očakávania a to nadšenie z nových epizód. Vážne neviem čo k tomu povedať... neskutočne ma toto anime sklamalo. Ten rozbeh bol perfektný, myšlienka originálna a perfektne zakomponované inak klišé charaktery... čo viac to chcelo? Len dobrý dej, a ten tam aj bol, po 14 epizódu. Potom som ja osobne SAO sledovala len z nutnosti. Myslím, že ALO bola príšerná chyba a u mňa tým celkovo toto anime kleslo a začala som si všímať toľko chýb a nevysvetlených vecí v tomto anime (ku príkladu Kiritova ruka a i.). Samozrejme, SAO malo veľký potenciál, no dejom a nekonečným Kiritovým haremom to celkovo kleslo. Mrzí ma to, už len kvôli tomuto anime a kvôli tým 5 mesiacom. Priemerné 3* ()

Chicony 

všechny recenze uživatele

"Nemá smysl se ptát lidí, kým doopravdy jsou. Můžete je jen přijmout a věřit jim. Protože to, kým jsou ve vaší mysli, je jejich pravá identita." Důvod, proč jsem se brzy pustil právě do Sword Art Online je prostý - rozlehlý svět klasických MMO her, jež mi jsou blízké. Byť úvod je do jisté míry rychlý, online svět si neužijeme tolik, jako bychom mohli, navíc se objeví pár epizodek, které bych možná i vynechal. Později se navíc naplno rozvíjí pouze příběhová love-story dvou postav. V ten moment se již MMO prostředí stává pouhým nástrojem v pozadí, stejně tak by se děj mohl odehrávat v jakémkoliv klasickém fantasy světě a víceméně by se nemuselo nic měnit. Proč přesto hodnotit takto? Silná osobní preference. Pořád je to svět, který mám rád, vystaven na love-story, které mi v tomto případě ovšem vůbec nevadí (Final Fantasy <3). Doplněno příjemným opening-ending, které jsem nechával hrát každou epizodu. A hudba v průběhu seriálu je více než dostačujícím doprovodem Kirita na cestách animovaným online světem. --- A person is very strong when he seeks to protect something. I’ll expect a good fight. ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál musím prostě rozdělit na dvě části, na první část (1. - 14. díl), kdy se odehrává asi nejlepší část, kdy se pohybujeme ve světě SAO, a druhou část (15. - 25. díl), která se prozměnu odehrává ve světě ALO. Jako hráči MMORPGček se mi samozřejmě tenhle seriál líbí - komu by se nelíbila ona představa virtuálního hraní. Ona první polovina si udržuje správné napětí, díky tomu prvku že jakmile jednou zemře, tak prostě zemře napořád. Navíc zde člověk vidí postupný vývoj od nějakých těch počátků, až k těm vyšším levelům hry. O akci není nouze a ještě k tomu je tu i ta romantika. Druhá část je celkem oproti tý první části zklamáním, protože příběh je hrozně urychlenej. Akce je pořád tak nějak na stejno, kdy je boje jsou rozdílné oproti té první části, ale už tu chybí to napětí té permanentní smrti. I když taková honba za záchranou své milované tomu dává taky určitý tón, tak pořád se jedná o určité klišé (samozřejmě není na škodu). Animace bych řekl je jedna z těch nejlepších jaké mohou být, kdy postavy jsou realisticky vypracované (samozřejmě pokud pominu fantasy prvek druhé hry). Hudební stránka je prostě perfektní, vše přesně sedí, tak jak má. Navíc bych řekl, že se jedná o určitý kompromis, kdy vystihuje atmosféru seriálu a i to, jako kdybychom hráli nějakou hru. Každopádně se těším na druhou sérii. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj milovaný fantasy Matrix, který se právě nesmrtelným písmem zapsal do topky mých nejoblíbenějších seriálů. Tenhle seriál má prostě všechno. Ať už úžasnou, animaci, skvělý příběh jenž vypráví o výborně vykreslených charakterech, jak je u anime zvykem. Především zpočátku je to dost brutální a neskutečně smutné(vyvraždění první Kiritovi guildy, smutná zpráva od Hachi mě málem dohnala k slzám). Ale především, je to romantika, což je něco co postradá Naruto i Bleach a narozdíl od FMA: Brotherhood je to tady jeden z hlavních aspektů. Jinak také mnohdy i výborný humor. Druhá část odehrávající se v Alfheim online to celé posouvá o level výš. Záporák je tady pořádný úchylný magor a navíc se tady objevuje magie, jejíž absence zamrzela v první části. Úžasné v každém slova smyslu a pro mě jeden z nejoblíbenějších seriálů, který mě přesvědčil se tomuhle žánru více věnovat. ()

Herr_Karotte 

všechny recenze uživatele

Věřím, že hodně lidí má proti tomuto animem určité výhrady a konec - ta poslední scéna - je (pro mě) opravdu dosti zarážející, ALE musím říct, že jsem si sledování tohoto anime rozhodně užil. Sice nejsem MMORPG maniak, ale myšlenka spojení on-line hry a anime se mi dosti líbila a nebýt některých nedostatků, tak by moje hodnocení šlo možná i výš. ()

Vykuk 

všechny recenze uživatele

Jakožto častý hráč online her mě toto dílko velmi potěšilo a není to špatné anime. Ale co mě štvalo byly velké a nesmyslné skoky mezi jednotlivými díly, až tak mi to zprvu vadilo, že jsem od seriálu málem odešel, ale právě ty prvky z online her se mi hodně líbili. Kirito je taky sympaťák, bohužel se to pak zvrhne spíš k romantické ptákovince (o NPC dítku ani nemluvě:)), což je škoda. Málo postav, postrádá epičnost, ale pro mě lepší průměr a z toho kvanta japonských seriálů to určitě lehce vyčnívá. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Jak já se těšil na anime z herního prostředí, konkrétně na anime z MMORPG hry plné epických bitev, prohledávaní dungeonů, plnění questů a vše co k tomu patří. Ale v tomhle anime nic z toho není! Prní dva díly byly fajn: akce, bitva, spolupráce atd, ale to je bohužel vše. V dalších dílech se jedná spíš o vzájemně nesouvisející příběhy, které řeší Kirito a jsou většinou dost nudné čili vata, která je náplní celého seriálu. Škoda, protože první díl byl skvělý a anime se mohlo skvěle rozjet. Tímto seriál opouštím po 6 dílu. Hodnocení: 40/100. ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Námět mi přišel originální. Udělat anime o MMO hrách v ne příliš vzdálené budoucnosti. V první půli seriálu, která byla o nějaký ten stupeň zajímavější než pokračování v elfím světě, se nám představí ta nejvíce Hardcore hra jaká jen může být. Za mě jednoznačné plus zobrazení postav ve hře jak vypadají ve skutečnosti a nezobrazování reálného světa po dobu pobytu v tom virtuálním. Divák si tak spolu s postavami nemůže být plně jist, jestli je smrt opravdu reálná, nebo je to jen strašák. Druhá část seriálu ztrácí hlavně kvůli absenci skutečné smrti. Navíc je více než hraní samotné hry, zaměřen na vztahy v rodině a v podstatě stejným cílem jako první část a to někoho zachránit. ()

Pavoll 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kedže hry ako Morrowind alebo DAOrigins patria medzi moje najobľubenejšie tak som pri pozerani tohto bol v siedmom nebi. MMO-čka moc nemusím, sú to žrúti času(vlastná skúsenosť), naposledy som nejake hral asi päť rokov dozadu a som rad že som skončil a nemienim znova začať. RPG-čka sú moje najobľubenejšie hry takže asi každí si vie predstaviť aký som bol nadšený zo SAO. Trošku sa mi nepáčil spôsob rozprávania, lebo tam bolo veľa obsahu ktorý nemal na hlavný príbeh žiadny vplyv. Po čase som si na to ale zvykol, bolo to aspon zaujimavejšie. Inak bolo všetko OK, možno sa niekde sem tam zadrhol scenár ale to bolo výnimočne. 9/10 ()

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Začátek je skvělý, upoutalo mě to, říct, že ne, byla by to lež, ale mělo to skončit 14 epizodou, neříkám, že zbytek série je vyloženě špatný, nicméně byl to úplně jiný svět. Bohužel pro mě to bylo tak odlišné, že příběh ztratil to své počáteční kouzlo a já to dokoukal pouze ze setrvačnosti, tak nějak bez zájmu. Dávám pouze tři, asi je to málo, ale víc dát nemohu. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

Anime má svou první část ...která je ze začátku průměrná, poté ale hodně dobrá... a pak svou druhou, která je o celou hvězdičku, možná snad ještě více... níže. Což.... není nic neobvyklého, řeknete si. Jenže zde je zlom tak extrémně umělý, že divák prostě nechápe: proč tak náhle, v půlce, utnout něco, co fungovalo, nebyl ani náznak zpomalení .... a všechno najednou změnit? A do konce série to myslím pochopí málokdo. Teprve pokud se podíváte na zápletku k druhé sérii, docvakne vám to --- vypadá to, že se tvůrci záměrně rozhodli příliš nezaplétat do žádného konkrétního virtuálního světa a opustit tedy i ten první zavčas, dokud to jde, dokud si divák ještě moc nezvykl a změnu tak tak, ale ustojí. Protože hlavní záměr zde (předpokládám?) je ...v rámci mnoha sérií... posílat hlavního hrdinu / hlavní hrdiny do dalších a dalších virtuálních světů, kde budou různé zápletky a různé příběhy. Tvůrcům to dává volné ruce a nebývale se jim usnadňuje práce a současně to pro diváka to znamená, že když se jeden z příběhů či sérií (či jejich částí) nepovede, vůbec to neznamená, že další série nebude skvělá. Jednoduše proto, protože anime se odehrává v různých hrách. Nezafunguje jedna, zafunguje druhá. Zatím tedy dávám tři a doufám, že anime se nestalo v rámci žánru nejslavnějším pro nic za nic a po dalších sériích budu moci zvednout. ()

derive 

všechny recenze uživatele

První polovina 1. sérky byla fajn a vůbec nechápu, proč to museli utnout. Jakože ta druhá půlka je úplně mimo. Ona to byla pohádka celou dobu, ale v té druhé polovině to sklouzlo do pohádky ještě víc. Což by až tak nevadilo, kdyby tvůrci do té pohádky nepřimíchali úplně nadbytečné zbytečné a hloupé drama a k tomu ještě úchylárny. No a po pár dílech 2. sérky jsem to raději vzdal. ()

Reklama

Reklama