Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Recenze (231)

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Zanechalo ma to bohužiaľ chladným a ani prítomnosť šarmantnej Romy Schneider na tom nič nezmenila. Philippe Noiret ako hlavný predstaviteľ nebol natoľko presvedčivým pomstiteľom, hoci jeho pohnútky boli viac ako zrejmé. ()

B.Jay 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek. Na jedné straně skutečně uvěřitelné propojení Noireta a Schneiderové, následná chladnokrevná pomsta v hollywoodském stylu, která je důkazem Noiretovi obrovké herecké velikosti. Na druhé straně ale bohužel přílišné použití flashbacků, které dělají film rozvleklejším, než by si zasloužil. Ovšem co mě upoutalo, kromě hereckého extempore hlavního protagonisty, je propojení celkové atmosféry filmu a zajímavé hudby. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Vražda dítěte je vždycky šokující. K tomu znásilnění a upalení ženy. Všechno natočeno velice sugestivně. Kdo by se po tomhle nechtěl pomstít. Oko za oko a svět bude slepý tady nemá žádnou váhu, protože tady se za krev platí krví. Stará puška je plná flashbacků, které v pravidelných intervalech umocňují motivaci hrdiny pomstít se. Nedokázal jsem se ztotožnit s Phillippem Noiretem, který mi přišel na tuto roli až příliš uťáplý a nevýrazný. Nevěřil jsem, že by toho všeho byl schopen. Třeba takový Lino Ventura by byl podle mě pro tuhle roli skvělý. Romy Schneider je okouzlující, a především díky její přítomnosti jednotlivé útržky vzpomínek děj nějak zvlášť nebrzdí. Stará puška je stále působivá a pomsta je v jejím podání sladká. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený snímek s dobrými herci. Ve filmu mi vadily retrospektivy, ale ty mi vadí vždy. Viděl jsem ten film v mládí vícekrát a dodnes si pamatuji nudný začátek a skvělou druhou část po příjezdu na hrad. Právě pro zdlouhavý úvod hodnocení sníženo. 201108119519/9719 ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Noiret se vyznamenal, ježto měl všechny trumfové karty v ruce. Myslím herecké. Postava, kterou hraje, naopak ve chvíli ztratila všechno. Následně ztratí veškeré zábrany, aby tuto ztrátu pomstila. Krutý a neúprosný vhled do agónie hnusné II. světové války ve Francii viděné přes brýle venkovského chirurga, který se rozhodl za pomoci starého dobrého sekaného olova a brokovnice vyhladit jednotku SS. Viděl jsem poprvé v kině coby pubescent a po mnoha desetiletích znovu. Zážitek zůstává. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Co všetko odhodlany človek ktory tuži po pomste dokaže s jednou starou puškou.Len škoda tych flashbackov,bolo ich až priliš a niekedy boli priliš dlhe.Ale inak fajn film o tom že aj pacifista môže vziat do ruk zbran.Silne a miestami dost drsne. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já vlastně nemám, co bych film vytknul a tak dávám max. Herecké výkony jsou výborné. Hlavně je nutné pochválit hlavního hrdinu, který vypadá přesně tak, jak od tohoto filmu očekáváme. Tedy jako obyčejný chlapík, který se hodlá mstít. I prožitá hrůza je vypointovaná dokonale, o čemž svědčí úplně poslední scéna filmu. Tedy rovněž něco autentického a uvěřitelného. Samotný děj, ač je protknut vzpomínkami, je napínavý a samotné retrospektivní pohledy rovněž dávají smysl. Hudba je asi taková, jaká se ke snímku hodí. Ve své hrůze i kráse vlastně úplně obyčejná. Je to výborný film a další důkaz o mistrovském francouzském filmovém umění let dávných, které současné Francii citelně chybí. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Julien Dandieu, pacifistický chirurg a přesvědčený humanista, žije v Montaubanu v roce 1944 během invaze v Normandii pohodlný život střední třídy se svou ženou Clarou a dcerou Florence, která se mu narodila z předchozího svazku. Jako člen francouzského odboje poskytuje ve své nemocnici ošetření maquizardům a je pravidelně ohrožován francouzskými milicemi. Dandieu se obává postupu německých vojsk, která vstupují do Montaubanu, a proto požádá svého přítele Francoise, aby jeho ženu a dceru odvezl do odlehlé vesnice, kde vlastní zámek. O týden později se za nimi Dandieu vydává na víkend, ale Němci už vesnici obsadili. Zjistí, že všichni vesničané byli nahnáni do kostela a zastřeleni. Na zámku, který nyní obsadili Němci, najde zastřelenou dceru a manželku, která byla upálena plamenometem. Dandieu se rozhodne zabít co nejvíce Němců, aby pomstil svou rodinu. Bere starou brokovnici, kterou používal jako dítě při lovu se svým otcem, a nejprve poškodí zámecký most a pak začne postupně zabíjet jednoho po druhém, přičemž využívá své znalosti tajných chodeb uvnitř zámku.--- Tolik stručně o obsahu. Zní to jako akční drama? Možná, ale ne v rukou Roberta Enrica, který vypjaté scény prokládá flashbacky do minulých let, aby se Dandieu v láskyplných a nostalgických vzpomínkách utvrdil ve svém odhodlání k pomstě. Nezapomenutelný film s nezapomenutelným Phillipem Noiretem. A hudbou Francois de Roubaixe! ()

Předseda 

všechny recenze uživatele

"Vražda na tyranu není zločinem!" "Tak do toho, pane doktore, ať Vám žádný nácek neuteče! Máte dost nábojů do kulovnice?" ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

Perfektní Philippe Noiret prolézá katakomby vlastního hradu a rafinovaně popravuje nácky, kteří mu předtím zničili život. Dokonalé je závěrečné dějství bitvy. Zoufalý führer nevěřícně hledí do zrcadla, které se podivně chvěje, prohýbá a roztavuje, aby vzápětí pohlédl do hlavně plamenometu. ()

kooky89 

všechny recenze uživatele

Důkaz toho, že silný příběh sám o sobě nestačí a bez vhodné formy vyprávění vyzní poněkud do prázdna. Zvolený způsob vyprávění mi v tomto smínku nesedl, raději bych dala přednost tomu, kdyby byl vyprávěn chronologicky, aby si divák mohl vytvořit vztah k postavám a na konci držel Philippe Noiretovi palce, aby dosáhl své pomsty. Musím ale říci, že scénu s plamenometem si budu pamatovat velmi dlouho. 3 a půl hvězdičky (70%). ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Kultový film. Skvela réžia, scenár, výprava, výborné herecké výkony. Veľmi citlivý a pôsobivý príbeh, kultivovane a reálne prevedený. Veľký klad z minulosti, kedy vedeli bez pomoci vyspelej techniky vytvoriť hodnotné nestarnúce diela, jednoduchým umom, talentom a nefalšovaným umením. Rozhodne sa dá na to pozerať do nemoty. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Stary film, ktery neztratil nic ze sve poutavosti a je mu pres ctyricet. Philipe Noiret naprosto skvely. Nic neni prehnane, vsemu se da verit, ze to tak skutecne bylo. Zadna hra na hrdiny. Zkratka evropsky film tak, jako ho zname. ()

Šak 

všechny recenze uživatele

Flashbacky opravdu působí poněkud samoučelně, některé film spíše vycpávají a prodlužují. Jinak výborné válečné drama o pomstě, které se odehrává ve stísněném prostředí starého zámku a to dodává snímku nezapomenutelnou atmosféru společně se skvělím hereckým výkonem Philippa Noireta. ()

Dimie 

všechny recenze uživatele

Tradiční akční film pojatý velice netradičně.Naprosto úzkostná atmosféra spojená se sžitím se sympatickou hlavní postavou v podání skvělého Noireta společně s na tu dobu až naturalistickými akčními scénami dává dohromady opravdu vynikající film. ()

Horác 

všechny recenze uživatele

V mnohých okamžicích silné dílo. Ale příliš často jsem si řekl, že tohle by ten obtloustlej páprda nikdy nemohl zvládnout. Prostřihy do minulosti nabourávají tempo a Němci mají sice na helmách napsáno, že jsou z ss, ale chovají se jako parta amatérů z domobrany. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Sympatické drama s jednoduchým námětem. Pohled na vyvražděnou milovanou rodinu a následná rekonstrukce tragédie v mysli pana doktora - to byly nejsilnější momenty celého snímku. Následná pomsta neměla takové "grády", které bych v podobných případech očekával, avšak i tenhle "umírněný" styl měl něco do sebe.. ()

robfi 

všechny recenze uživatele

No jo, to byly ještě doby, kdy se před kamerou mohly pohybovat neoblečené děti, kdy jít na film bylo něco víc, než sednout do multikina, otevřít pytlík popkornů a prochroustat se k závěrečným titulkům... Je to můj oblíbený válečný film, kde je válka upozaděna a jde více o jednotlivé postavičky a jejich příběhy. Co je výjimečné je, jak hercům sedly jejich role.. takhle se to má dělat, vy trapáčtí hollywoodští kovbojové. Pět hvězd, protože v tomhle filmu budete věřit každému herci jeho příběh na 110%. ()

Reklama

Reklama