Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Recenze (230)

Peršanka 

všechny recenze uživatele

Protiválečný film nemusí vždycky začínat vyloděním v Normandii. Pro mne je Stará puška na špici. Tak strašné a krásné zároveň. ()

Henk 

všechny recenze uživatele

Philipa Noireta znám většinou z intelektuálních a charakterních rolí a proto jsem těžko rozdýchával jeho přeměnu ve chladnokrevného likvidátora, mstícího brutální vyvraždění své rodiny. Jenže musím říci, že ta proměna byla dokonalá a já si ji až do konce filmu vychutnával plnými doušky. Asi nejlepší byla postupná proměna arogantních nácků ve vyklepané poseroutky. Celkově se mi film zdál jako lepší průměr, ale Noiret ho svým výkonem hodně vytáhl. ()

marti 

všechny recenze uživatele

Bol to silný zážitok za socializmu vidieť tento film v televízii, dnes mi vadí schematické znázornenie zla: opíjajúci sa a všetko ničiaci Nemci, pritom by mali byť v strehu pri svojom ústupe, neschopnosť sa lepšie zorganizovať a zneškodniť jedného "partizána" a to ani nehovorím o pokuse jedného Nemca chytiť Noireta živého. ()

A.D.1959 

všechny recenze uživatele

Uvedený film ma dodnes mrazí , vynikajúce výkony hlavých protagonistov a jeden z elity filmov za socíku v kine. Bolestne vykreslená brutalita vojny a dôsledkov každého chorého izmu vrátane socializmu, ktorý neznáša ľahkosť bytia, krásu sveta a voľnosť duše... ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Dětskýma očima viděno před lety v televizi jsem byl doopravdy napnutý a vyděšený, dnes byl účinek poloviční, což nijak nesnižuje kvalitu snímku. Pozvolna se seznamujeme s hlavními popstavami, lyrický a výrazný hudební motiv záměrně kontrastuje s brutalitou ustupujících německých jednotek, a záverečné zúčtování je výborné. Nicméně poslední věta fimu, co se to vlastně stalo?, je i mou otázkou... ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Dobrý film,který vás mírně uvede do jednoduchého děje,kde hlavním bodem je pomsta.Doktor kterému nacisti zavraždí rodinu,tak bere spravedlnost do svých rukou.Je poznat že i když si filmaři vystačili z jednoduchými rovnicemi,tak film neztrácí na síle a napětí.Ba právě naopak,napětí se tak stupnuje k zoufalému a zuřivému činu doktora Dandieua.Scény msty jsou občas proloženy vzpomínkami a flashbacky s tak krutě a odporně ztracenou rodinou,tak jak to dokázali za války jen hnusní nacisti! ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s atmosférou,kterou umí jen frantíci.Film ve kterém mě oslovil Noiret,ale i krásná Romy.Film působí velice opravdově a neměl jsem vůbec problém tomu všemu uvěřit.Skvělé. ()

malyLibor 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Tohle není trapný akční film. Tohle je... no, proč psát? Citlivý člověk to pochopí a vůl zůstane volem. ()

julie_mie 

všechny recenze uživatele

Už je to minimálně 15 let, co jsem tento film viděla a dodnes nemohu zapomenout na některé scény. Velmi silný film o mstě, která je v tomto případě na místě a nikdo nevěří, že jí bude Philippe Noiret schopen... ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Klasika, která sice už taky trochu stárne (krev je krásně červená), ale samozřejmě pořád to je výstavní kousek. Ten šok, co Noiret musel zahrát, se jen tak nevidí. Výborné kulisy a trochu artové pojetí dělají ze staré pušky trochu horor ve stylu Panna a netvor. ()

Yamatosan 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neobyčejně "hustý" film, který mi v dětství byl jakýmsi "Rambem před Rambem". A na rozdíl od mnohých funguje i dnes (až na ony tolikrát zmiňované flashbacky). Noiret je v pro něj hodně zvláštní roli překvapivě přesvědčivý. ()

Xmarc 

všechny recenze uživatele

Nepříliš originální pointa, ale jinak zajímavý film stojící na P. Noiretovi. Měl jsem obavu, jak bude podána jeho pomsta, ale dopadlo to velice slušně. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, že jsem tento film poprvé viděl jako dospívající v době své první lásky. A scény s upálením Romy plamenometem jsem vnímal tak silně, že se mi o tom několikrát zdálo... Až při dalším zopakování po letech jsem byl schopen plně vnímat Philippův naprosto skvělý a přesvědčivý výkon. Ani nevím, proč jsem nedal za 5*, když i ta Roubaxova hudba byla, jak jinak než, velmi dobrá. Zvláště se mi líbil úvodní motiv, evokující bezstarostný život a vzpomínky na něj v kontrastu s brzkým příchodem hrůz. Možná při další repríze hodnocení zvýším, podle chutě s jakou se kouknu. ()

radostR 

všechny recenze uživatele

Pomsta. Pomsta zoufalého člověka, který zjišťuje, že mu nacisti vyvraždili rodinu. Sugestivní, silně realistické protiválečné drama s excelentním výkonem mstitele Philippe Noireta. ()

norionn 

všechny recenze uživatele

Philippe Noiret jako doktor Julien Dandieu rozhodně není typem, který by po vzoru Johna Ramba vlétl mezi jednotku ostřílených esesáků a všechny je pozabíjel. Obyčejný lékař, který nikdy nebyl prototyp hrdiny a právě proto je jeho chladnokrevnost při vypořádávání se s vrahy svojí ženy a dcerky překvapivá až mrazivá. Čeho všeho je člověk pod nátlakem okolností schopen? Zajímavá je i paralela proměny lékaře, jehož posláním je léčit, v nelítostného mstitele s jediným cílem - zabít. ()

Terezka_9 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je značně ovlivněné tím, že jsem film poprvé viděla včera. Určitě na svou dobu to musel být super film, ale mě přišel spíš značně naivní. ()

Reklama

Reklama