Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Recenze (230)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jedoznačně pětihvězdičková záležitost. Stará puška je přesně ten film, který mohli natočit jen ve Francii. Drsný, syrový, nic neskrývá, na diváka nebere ohledy. Doktor Dandieu je Noiretova nejlepší role a vy mu věříte úplně všechno, co předvádí (kdyby byla Romy Schneider moje manželka, šel bych kvůli ní celý Berlín vytřískat i suchou větví), a fandíte a fandíte. Komorní válečné drama se špičkovými hereckými výkony, napínavými scénami a lidskými emocemi, které ovšem nepůsobí strojeně. Je třeba si ho vážit, protože podobných příliš není. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl vzhledem k námětu a ohlasům tady docela natěšený, ale jaksi se nezadařilo. První polovina je hrozně zdlouhavá a ve chvíli kdy dojde k té hlavní události to směřuje do jasně nalajnovanýho zakončení. Filmem je prostoupena bezvýchodnost a tíživá atmosféra, ale to jaksi nestačilo. Všechno je dost zkratkovité a nedotažené. Hlavní hrdina jede z nepřítomným výrazem celou druhou půlku. Celkově má ten film hřejivost studený mrtvý ryby. Jasně byl to záměr, ale mě to neoslnilo a vzhledem k hodnocení i zklamalo.45% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pamätám si ako dnes, keď môj nebohý otec prišiel večer domov a hovorí: "Dnes ide Stará puška". Keďže som vo svojich asi desiatich rokoch nemal šajnu o čo ide, ale zaujal ma názov, tak som sa opýtal, či ho môžem pozerať. Otec zaváhal... Dnes viem prečo. Fakt som netušil, čo ma po takom kľudnom úvode čaká. Na vtedajšiu dobu veľmi presvedčivo a surovo zobrazené násilie so mno trošku zamávalo a také upálenie manželky plameňometom vo mne zostalo dodnes. Pomsta bola nevyhnutná, krutá a práve svojou krutosťou a dovtedy nezvyčajne násilnými scénami, bol a je tento snímok známy. Rád by som si ho pripomenul, nepamätám si, kedy som ho naposledy videl v TV programe. Potešil by som sa DVD vydaniu, dúfam, že už čoskoro. 100%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Flashbacky existovaly již v sedmdesátých letech a přišla s nimi Francie! Úchvatné a zcela nečekaně velmi nadčasové. Měl jsem pocit, jako bych nesledoval pětatřicet let starý snímek, ale jen několik měsíců čerstvé francouzské drama. Vizuál je perfektní, s ozvučením jsem neměl větší problémy. Stará puška je asi více drama, než válečný film, to jen ke konci se dostane na několik nezapomenutelných "akčních partyzánských" scén a hlavní hrdina by se mohl směle měřit se Sylvesterem Stallonem anebo Ashem z Evil Dead... Líbila se mi pečlivě budovaná atmosféra: idylu šťastné rodinky v okupované Francii záhy utne šokující událost. Starý francouzský film výtečně zachycuje přeměnu charismatické hlavy rodiny ve zcela jinou osobnost, postihnutou trpkým osudem. Musím vytknout dvě výborné scény s plamenometem. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Flashbacky zbytečně zpomalují tempo, kdy divák by si přeci jen nejvíc ze všeho přál ničím nerušenou pomstu. Nejlépe pořádně krvavou a brutální. Nejvíce mě zmátl závěr, kdy jsem malinko znejistěl, zda-li ty dvě mrtvoly opravdu byly manželka s dcerou. 60% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Nárazově přímé, s menším nánosem zbytečné korektnosti a větším kopečkem zbytečných flashbacků. Místy silně vtipné (nechtěně), místy emočně silné (chtěně). Stará puška posloužila dobře, Doktore. __ Zatím jsem neviděl úsměvnější námluvy. To musim někdy vyzkoušet. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Psychologická hra.. .Noireta a Schneiderové.. Válečné drama o tragické ztrátě uprostřed "píšících se dějin". Malý hrad, jedna stará kulovnice a odhodlaný pomstychtivý manžel a otec skvostně zahraný Noiretem. Jedno z nejtesknějších dramat z druhé světové války, lepší snad jen Sophiina volba-troh¨chu však jiná mince, tak smutně se dlouho nebudete cítit, jako při sledování zoufalého staršího lékaře, kterému vezmou vše. Nicméně pointa-pomsta je zde tak šíleně spravedlivá, že každému plesá srdce radostí, když oheň a kulky sežehnou hlavy ničemů a sprostých vrahů. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná o více než 40 let starý počin, stále má co říci. Nechybí mu syrový příběh, napětí, emoce, ale též slušná akce. To vše se pak odehrává na pozadí druhé světové války. Film obsahuje řadu velice sugestivních scén, např. ta SPOILER, kdy dr. Julien objeví postřílené obyvatele vesnice či ta, kdy vidíme znásilnění a vraždu jeho ženy a zastřelení dcery. Samozřejmě, že jsou tu i nelogické počiny v chování hlavního hrdiny, ale vzhledem k celkovému zdařilému ztvárnění, jsou odpustitelné. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pomsta je sladká, francouzština elegantní, Romy Schneider okouzlující a nacisté jsou parta bezcitných bastardů - pokud se vším takto souhlasíte, Stará puška je filmem přesně pro vás. Neprávem zapadlá perla ve francouzské filmové pokladnici, která přitom disponuje snad nejvíce syrovým a autentickým typem akčních scén, jaké si lze v nekomerčně a psychologicky laděném díle vůbec představit. Zároveň přesně ten typ filmového umění, k jakému by se Hollywood nikdy nevzchopil - co do obsahu pacifistický a silně eticky podbarvený, avšak formálně dokonale nezávislý, osobitý, předem nerozluštitelný a vysoce umělecký. Vrcholné pasáže naprosto strhnou a pohltí až mrazivou, místy nepříjemně klaustrofobickou atmosférou (výtečná práce kamery), ale bohužel stojí v dosti nápadném kontrastu s řadou velmi pomalých, nezajímavých a ničím nepřekvapujících scén převážně z úvodní části. Být Robert Enrico trochu svižnější, mohlo se jednat o opravdu výstavně zvládnuté válečné drama - takhle to je "jen" 85%.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No, jsem celkem zklamán. V rámci zdejší záplavy hvězd jsem čekal film, který mi vyrazí dech. To že se Dr. Dandieovi něco přihodí a že to bude pěknej průser jsem tušil od prvopočátku. Že to bude zmasakrování celé vesničky (německá specialita, kterou nejen ve Francii aplikovaly zejména jednotky SS drážděné partyzány k nepříčetnosti) jsem nečekal a celkem mne to dostalo. Celkem pochopitelně Julien po prvotním otřesu vyleze na starou hradní věž a sundá odtamtud loveckou brokárnu po otci aby se pomstil. I první odstřelenej Nácek byl ještě uvěřitelný... Jenže pak začne chirurg kosit jednotku SS na čisto (pravda po jednom) jako by to byla parta taťků z lidovejch milicí. Když k hradu dorazí první auto s odbojáři, Dandieu zapře Němce na hradě aby je měl jen pro sebe.. ! Závěr s plamenometem byl fakticky jak z Ramba a v jeho prospěch hovoří jen to, že Rambo byl natočen o hodně let později... Také mi vadil ten přehšel flashbacků... Já být u okna a koukat na ožralé Skopčáky co mi zabili rodinu, asi bych si zrovna v tu chvíli nepromítal v hlavě jak jsem se se ženou potkal v kavárně... Neříkám, že to mělo být bez nich, ale jinak bych to seskládal... I když Julien hrad dobře znal, prostě jsem téhle velké francouzské pomstě nevěřil. Co oceňuji, je že když už jednotka na zámku měla zaparkovaný polopás (americký M3A1) filmaři jej alespoň opapundeklovali tak, že na letmý pohled vypadal jako SDKFz.... Závěrečné (konečně) slzy na závěr po dobře odvedené řezničině mi také přišly laciné... Když to shrnu, bylo to koukatelné, hlavní herci fajn (Noiret, Schneider), příjemná byla i melancholická klavírní úvodní melodie, ale jinak... Když to shrnu je to u mne jen za tři náboje do brokárny se sekaným olovem. * * * ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Předně bych se chtěl ohradit vůči komentářům, považujícím STAROU PUŠKU za akční film. Tohle akčním filmem opravdu není. Z dnešního hlediska naprosto ne, z hlediska doby natáčení také ne, protože myšlenka filmu je v něčem jiném než v efektním zabíjení nácků. Režisér klade důraz na psychologii postavy lékaře Juliena. Je to příběh o tom, jak se inteligentní člověk, lékař a pacifista, slabý civilista změní v něco, v co by člověk nikdy netypoval. V šílenou vraždící bestii bez zábran a bez strachu o život. Jak se může stát, že víra v život je nahrazena nenávistí k životu? O tom vypráví tento film. O důvodech, které k tomu vedly a o tom proč a jak se to stalo. Stížnosti, že vzpomínkové flashbacky ruší tempo, jsou naprosto mimo mísu. Možnost vžít se do pocitů hlavního hrdiny a alespoň částečně mu rozumět, je mnohem víc než hodinová akce v tempu. Třeba Julienova myšlenková asociace místa. Místa kde se tříští šťastná vzpomínka na rodinný život s realitou vyvraždění tak, aby byla vytěsněna jedinou myšlenkou. Myšlenkou pomsty. Někteří si to možná pletou se Schwarzeneggerem v KOMANDU nebo Segalem v PŘEPADENÍ V PACIFIKU. Noiret je jiný herec a tohle je jiný film. Kombinace Schneidrová-Noiret funguje výborně. Snad jen úvodní pasáže věnující se Julienovu pracovnímu civilnímu životu, jsou příliš dlouhé a v kontextu sdělení filmu zůstávají nevyužité. To je asi moje hlavní výtka. 78% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj slušný a čestný človek sa dokáže nahnevať, a keď sa tak nakoniec stane tak beda! Nie je nič horšie ako pomsta spravodlivého. Film ťaží hlavne z veľkého emočného rozdielu medzi idylickými až romanticky krásnymi pomermi v rodine lekára a jeho neskoršou obrovskou tragédiou v podobe straty jeho ničím nenahraditeľnej manželky a dcéry. Emócie sú ešte znásobené podmanivou hudbou (vážne v tom nemá prsty Morricone?) a presne načasovanými flashbackmi a výletmi do spomienok nešťastného lekára, ktoré prišli vždy v tom správnom momente. Smutná dráma, ktorú môžem len odporúčať. 80/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Film o velké lásce nemusí být sentimentální slátanina, film o pomstě nemusí být primitivně akční hovadina. Může vzniknout film Stará puška. Vynikající herecké výkony doprovází hudba mistra de Roubaixe. Z milujícího člověka se stává vraždící a pomstychtivá bestie - tenhle přerod zvládl Noiret na jedničku. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Skvělý a dost syrově (co se týče akčních scén) natočený film, u kterého jsem se bohužel chvílemi i nudil. Jinak ale výborné drama, které byste si neměli nechat ujít. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Námět není všechno. Díky mizernému zpracování a chudému ději vznikla tato dlouhatánská nikdy nekončící nuda. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kdo by to do toho Philippa Noireta řekl že. Nedovedl jsem si to představit, ale nakonec musím uznat, že jako mstitel vykonávající pomstu za vyvraždění své rodiny ( manželky s dcerou ) ,likvidující jednoho nácka za druhým podává fascinující výkon a je to především on, kdo táhne celý snímek. Nikdy nemůžeme vědět, jak bychom se v dané situaci zachovali, ale musím říci, že scéna s vyvražděním byla podána tak sugestivně ( vidíte to čiré zoufalství v Noiretových očích ) a vy si řeknete, že nic jiného než odveta nepřipadá v úvahu a Noiretovu doktorovi Julienovi fandíte až do úplného závěru a prožíváte vše s ním. Za zmínku určitě ještě stojí vynikající Roubaixův hudební doprovod, ten se vám dostane pod kůži, za to vám ručím. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma, ktorá je skôr akčným filmom vo westernovom štýle. Čo je prekvapivé vzhľadom na fakt, že hlavnú úlohu tu hrá Philippe Noiret. Pokiaľ ste ochotní ho prijať za akčného hrdinu, úspešne bojujúceho proti nemeckej presile v istom zámku, kde má výhodu v tom, že tu pozná každé steblo trávy a protivník nie, nebudete mať s filmom problém. Len je škoda, že keď sa po expozícii film skutočne rozbehne, tak ho zbytočne zdržujú retrospektívy, ktoré, aspoň podľa mňa, priebeh konfrontácie nijako neobohacujú. I keď ide o spomienky hlavného hrdinu, ale ono v tej expozícii bolo myslím povedané o vzťahu a živote týchto ľudí tak akurát. Skrátka predstavte si, že v Komande pri všetkom tom humbuku sledujete ešte spomienky Matrixa na život s dcérou v civile. ()

Reklama

Reklama