Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Recenze (230)

francis 

všechny recenze uživatele

Film se silným tématem pomsty za smrt blízkých, kdy člověk necítí strach z vlastní smrti. Ovšem zpracování mi moc nesedlo. Často mi připadalo nenápaditý, navíc ani vizuálně to nebylo moc přesvědčivý (a to beru v potaz, že jde o třicet let starej film). Tvůrci až moc spolíhali na to, že maji působivou předlohu a suverénní herce, a trochu podcenili formu, zdá se mi, a to mě při sledování poněkud rušilo a bránilo mi naplno se ponořit do příběhu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jakmile se začne střílet, tak film začíná za něco stát. Kdo by to do něj řekl do doktůrka. No jo, náckové ho připravili o smysl jeho života. Pokud se člověk dostane do situace, kdy nemá co ztratit, tak začne být zatraceně nebezpečný. Neodpustil bych si, kdybych nevychválil soundtrack, takže ho tímto chválím. Jistě mi nějakou hodinku ještě bude znít v uších. Akční scénky byly na rok 1975 kvalitní. Veškeré flashbacky byly neatraktivní, nudné a téměř zbytečné. Osobně by mi stačilo letmo nahlédnout do hrdinovi minulosti, abych měl dostatečnou představu o míře nasranosti. Vzpomínka před každým zabitím? Tohle si vysvětluji pouze tím, že tímto tvůrci pouze vyplňovali stopáž. Kdybych se pokusil zavzpomínat, kolik minut bylo koukatelných a kolik ne, tak mi hodnocení vychází přesně mezi 1* a 2*. V takovém případě rozhodují o konečném verdiktu maličkosti. V tomhle případě rozhodlo to, že se poněkud neukázaly emoce. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Starú pušku som videl viackrát, len som nemal k nej napísaný komentár. Ani niekoľkonásobné pozretie neznižuje silný zážitok z niekoľkých scén, mrazivo pokojný hudobný doprovod a obdiv k mojim obľúbencom - Robertovi Enricovi a Romy Schneider. Teraz sa však k nim pridal vynikajúci Philippe Noiret. Výsledkom je film, u ktorého síce ťažko nesiem málo vhodné flashbacky, mračím sa pri niektorých dialógoch a nadávam na nevydarený dabing, ale silné štyri hviezdičky sú nespochybniteľné. Bolo i päť, ale bohužiaľ čaro premiérového zážitku už trochu vyprchalo. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Doktor Dandieu pracuje v nemocnici, kterou řídí německá válečná mašinerie. Přesto se snaží pomáhat všem a jeho postavení mu to dovoluje. Když Němci prohrávají válku a prchají v houfech, pošle svou rodinu na venkov, aby je ušetřil běsnění stahující se války. Od tohoto klidného doktora, který navíc složil Hippokratovu přísahu, by to jistě nikdo nečekal. Když ale Němci prolijí krev jeho blízkých, udělá vše, aby je pomstil. Nevím, zda lze nazvat tento snímek komorním dramatem, ale mně přišlo, že tohle kruté drama o pomstě, které jsme svědky, se tak nějak minimalisticky tváří. Atmosféra je dusivá a každý divák se nejednou vžije do role doktora Dandieu. Mistrovsky zahráno. Škoda jen trochu lacinějších efektů, ale i tak jsou dost věrohodné, aby nahnaly hrůzu a děs. Skvělá klasika. 90% ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Filmy, jejichž mottem je pomsta jsou vždy důvodem k zamyšlení a polemice. Jako stát na rozcestí! A já se vždy ptám: Měl mstitel k činu dostatečný „mandát“ a důvod? A byla pomsta vůbec nezbytná? Co jí může zastavit? Zbabělost, slabost, strach, náboženské důvody? V tomto vynikajícím dramatu z konce války tyto problémy nemám! Doktor Dandieu ve vynikajícím podání Philippe Noireta měl k pomstě tisíc důvodů a také čisté svědomí. Stará puška je nejlepší Noiretův herecký výkon a nejlepší ztvárnění pomsty ve filmu. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Válka je svinstvo, ale starý dobrý úsloví, zub za zub, jak ty mně tak já tobě, to platí platilo a vždy platit bude a pomsta v tomto případě nabírá neskutečné tempo. Neskutečně silný příběh z války. Na to jak je to starý, tak to napětí a atmosféra funguje, tyhle filmy mají své kouzlo a jiskru, která nevyhasne. Noiret je prostě výbornej herec. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jedinec se postaví tlupě. Němci prohráli válku, mstili se. Mnozí si ventilovali prohranou válku divokým způsobem, zvěrstvy. Využili příležitost. A tak se jako tlupa pustili do ženy a dítěte, a zacházeli s nimi jak se jim líbilo. Lékař, neduživý, netrénovný překonal sám sebe a svou ženu a dceru pomstí. kdo by mu nepřál, aby se mu povedlo? Už si pamatuji jen idylku mezi manželi, manželskou lásku, a pak ty hrůzy, které následovali... A hlavní linii příběhu. Ale rád bych to někdy shlédl znovu a zopakoval si emoce, které svého času ve mě film vyvolal, a prožil si to se svou nynější zkušeností, a porovnal si ten rozdíl. TAK TO DĚLÁM U MNOHÝCH FILMŮ a RÁD. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Válečný fenomén, který mě tak trochu minul obloukem.V první řadě se přikláním k názoru, že jedinou, ovšem zásadní vadou na kráse jsou nudné flashbacky, které narušují onu rozjetou cestu za pomstou. Dějový koncept v té době neotřelý, syrové, naturalistické scény podkreslené jednoduchým, ale geniálním hudebním motivem a výrazný Philippe Noiret. Nacistická zvěrstva znázorněná dle mě v té nejvěrohodnější podobě. Škoda plně nevyužitého potenciálu. 60% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ví se o mně, že žeru filmy z okupované Francie. Většina je komedií, ale dramata zasazená do nádherné země mají jedinečnost. Film, v němž se hlavní hrdina plíží kanálem a prochází tajnými zdmi starého zámku, aby jednomu Fricovi po druhém rozčísl úsměv kulovnicí, se musí líbit klukům, chlapcům i pánům. Je hodně naturalistický a scény znásilnění a zabití jsou tvrdé, připadá mi ale, jako kdyby tvůrci schválně šli nejtvrdší z možných cest, aby diváka otupěli, šokovali, ale neznechutili. Úžasný film, jemuž jsem musel dát přednost v českém dabingu (Jaromír Meduna) a k němuž si seženu titulky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný, avšak docela utahaný snímek. Dá se říci, že se jedná o klasický film o pomstě za smrt blízkých, avšak tentokrát zasazený do prostředí druhé světové války. Philippe Noiret je výborný a svoji postavu zahrál velice přesvědčivě ale i když tady ostatní vychvalují skvělé akční scény já se nudil a to, že se tady párkrát vystřelilo to nezáchrání. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Stará puška sa zrovna tomuto konkrétnemu protagonistovi - chirurgovi - Julienovi "partizánovi" Dandieuovi, zrejme určite na niečo podstatné neskoršie hodí, len zatiaľ ešte netreba predbiehať nasledujúce udalosti, nakoľko ani nechcem zbytočne zachádzať do najmenších, scenáristických detailov, čiže inými slovami povedané, spoilerovať toto, vskutku, celkom zaujímavé dianie, maximálne iba tak naznačím, že pravdepodobne bude strieľať len po nejakých, „divých sviniach”, pretože sa zo začiatku javí byť akýmsi zapáleným pacifistom, ktorý by proste ani muche neublížil? • Uvidíme, necháme sa prekvapiť, a ak ešte predsa môžem čosi zaujímavého napokon doplniť, tak snáď iba to, že režisér Robert Enrico, si trochu, nie, pomerne častejšie, konkrétne až vo svojej druhej polovici, vypomáhal „flashbackovými vsuvkami”, aby tým skrátka aspoň na úplne malú chvíľu odľahčil mimoriadne dusnú atmosféru, ktorá i napriek tomu, bola zväčša absolútne nákazlivou, kedy je už divák totálne ponorený do tohto príbehu, v ktorom predvádzal naprosto chirurgicky presný výkon predstaviteľ medikusa Juliena Dandieuoa, teda charizmatický, francúzsky herec Philippe Noiret, ktorý mal počas diania asi najväčšiu výhodu práve v tom, že perfektne poznal dané prostredie, ktoré zohrávalo kľúčovú rolu, a to vari súčasne hneď vedľa hlavnej postavy. • A síce mi to voľačo pripomínalo, keď skúsený divák už bude veľmi dobre vedieť, odkiaľ vlastne vietor fúka... A čo tak povedzme i zopár slov ohľadom postavy Kláry Dandieuovej v podaní šarmantnej hereckej ikony Romy Schneiderovej: „Je tu prítomná, no zároveň aj nie je prítomnou”. • Konečne prichádza poriadne zlepšenie, čo sa týka môjho výberu v aktuálnej, francúzskej kinematografii, v ktorej je mimochodom reálne dosť možné, že v nej ďalej ponachádzam toľko vydarených titulov, koľké ešte len čakajú na moje (skoré) objavenie, stačí sa nimi len ideálnym spôsobom vhodne preklikať, napríklad rovno prostredníctvom i takého velikána Philippea Noireta... ()

packa 

všechny recenze uživatele

Náhodný objev tohoto nádherného filmu mi jen dokazuje, jaké mám díry ve svém filmovém rozhledu! Philippe Noiret zahrál fantasticky a nikdy by mě nenapadlo, že totéž prohlásím i o výkonu Romy Schneider, kterou jinak vůbec nemusím. Jinak dnes si práci velmi zjednoduším a odkážu na komentář přítele CaptainNora, pod který se mohu zodpovědně podepsat. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Nesmírně silný film. To co jej činí tak sugestivním je nejen výborné herectví všech zúčastněných, ale především intimní lidskost, která ve filmu funguje jako účinný kontrast nesmyslného válečného běsnění. Nutno říci, že podobné situace skutečně nastávaly a také, že obdobné válečné zločiny (nejen) německých vojáků dokonce lze v rámci válečných situací do jisté míry i pochopit (nikoliv omluvit či ospravedlnit). Oni se ti vojáci totiž cítili nejen silní ale současně i v ohrožení a tak v případě jakéhokoli odporu (tedy i v situaci, kdy jim někdo nechtěl vydat krávu či vlastní dceru nebo manželku) skutečně stříleli, často notně bezhlavě a po všech bez rozdílu. Pocit nespravedlnosti a potřeba pomsty je ostatně jedna ze základních reakcí, jež jakákoli válka vyvolává... Celkový dojem: 90% ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Ach. První zhlédnutí mě tehdy úplně rozsekalo. Noiret s rozlámanýma brejličkama a likvidující nácky, využívaje výhody domácího prostředí, mi přišel neobyčejně působivý. Jenže s uplynutím roků už to není ono. Způsoby vyvraždění německých vojáků jsou stále velmi neotřelé a rafinované, problém je, že si je trošku pamatuju, takže odpadá "oh" moment. Flashbacků a hlavně Romy Schneider je taky trošku moc a jenom zpomalují děj. Přesto si film zaslouží čtyry hvězdy. Minimálně za konec a plamenometovou scénu. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl hodně natěšený, a po zkouknutí musím teda říct, že mi není jasné, z čeho že jsou tu všichni tak nadšení. První část - ta civilnější, v podstatě až do masakru doktorovy ženy a dcery - mi přišla koukatelnější než část s pomstou. Té už se totiž věřit nedá. Doktor, který chodil před válkou čas od času střílet sojky, tu chodí po hradu a likviduje četu vycvičených vrahounů od Wehrmachtu (nebo možná od SS, už se nepamatuju). Odpustil bych to filmu ve stylu Rambo do pekla a zpět, ale ne kousku, který se tváří, že je vlastně úplně vážný. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Marně jsem doufal, že se v zajímavostech dočtu, jak moc miluje Quentin Tarantino tenhle film. Stará puška chvílemi budí dojem, že snad člověk kouká na televizní seriál ČT o radostech a strastech jedné rodiny za protektorátu. Když se do toho všeho ale najednou ozve nepříjemné zasyčení plamenometu, zazní pár tónů hudebního doprovodu a hlavní hrdina se vydá na cestu pomsty, získává vizuální podoba snímku dost absurdní konotaci a Stará puška se stává opravdu zvláštní a podivnou tarantinovkou, jaká rozhodně nečeká na každém rohu. 7/10 ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Jedna z posledních scén se zrdcadlem to výtáhla na závěrečných 91%. Je pravda, že flashbacky maličko brzdily děj, ale na druhou stranu musím říct, že byly povedené a dělaly film ještě silnější. ()

Reklama

Reklama