Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux fusil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Recenze (230)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Překrásně smutné, poetické a zároveň kruté. Film jsem viděl už několikrát a vždycky mě dojal. Duo Romy Schneider a Philippe Noiret je famózní. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První setkání se Starou puškou ve vysílání ČST bylo pro mě (a jistě nejenom pro mě) nezapomenutelným zážitkem. A o spoustu let později mě pobavilo vyprávění staršího kolegy v práci, jak kdysi po projekci v kině jeho známý na Václaváku vztekle napadl skupinu západoněmeckých turistů. Ano, i dneska je film docela působivý (a zvuk plamenometu je stále zlověstný), ale samozřejmě je znát, že je mu přes čtyřicet, jeho forma zastaralá a barva filmové krve nepřirozená. Mně osobně tedy hlavně lezly krkem všechny ty sadisticky zdlouhavé flashbacky. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Kdybych zde napsal cokoliv oslavného na herecký výkon Philippe Noireta i Schneiderové, nedokázal bych nikdy dostatečně vyjádřit pocity, které jsem měl po shlédnutí tohoto dramatu. Na každého diváka, který má v sobě pevně zakořeněné charakterové prvky spravedlnosti a nenásilí musí nutně tento snímek silně zapůsobit. Prostě, ... tohle chce vidět a filmově prožít. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nechápem že taký film natočili v 75-om. Nechápem, že ešte nie je americký remake. Veď je to úplne moderný príbeh, popcorn o osobnej pomste za zverstvá na milovaných. Nebyť výkonu pána Noireta (nedokážem si tam dosadiť nikoho iného), tak s tým mám aj celkom problém, jemu som však uveril... vlastne iba tu tento film funguje naplno - ten chlapík na to vôbec nevyzerá, napriek tomu veríte všetkému čo urobí aj ako to urobí. Horšie je to s náckami, takí dementi by sa nedostali ani do Porýnia... ako komiks by to bolo stráviteľnejšie, vlastne by si to aj mohli nakresliť a napísať samotní Francúzi. Tak pekne, po francúzsky a sústrediť sa hlavne na hlavného hrdinu, podať to celé výhradne z jeho perspektívy. [70%] ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Bez žen by byl svět smutný. Scény z plamenometem jsou kruté, zvláště ta úvodní. Je čas vyndat starou pušku a naládovat ji sekaným olovem. Z doktora se stal docela nemilosrdný sabotér. Líbí se mi jak je ta jeho msta protkaná vzpomínkama na svou ženu. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Skvělý film se zvláštní tísnivou atmosférou. Naprosto mě nadchly akční scény, které jsou skvěle realisticky, syrově natočené. Snímek postupně nabírá monstrózní obrátky. Třeba tragická scéna s rodinou Philippe Noireta byla natočena tak silně a sugestivně, že jsem snad poprvé v životě cítil, že by mohla nastat chvíle, kdyby mě přestalo záležet na mém vlastním životě a šlo mě jenom o pomstu. A že právě tahle chvíle nastala i u Philippa Noireta jsem poznal v jeho očích, když uviděl co se stalo jeho děcku a ženě. Následná akce ve stylu Ramba, měla na tehdejší dobu naprosto fantasticky natočený akční scény. V kombinaci s přímo ukázkovém hereckém výkonu Philippe Noireta, nebylo pochyb, že nadešel čas pro paní pomstu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč se tu pořád dokola omílá slovo "pomsta". Ne, nemyslím, že se jedná o pomstu. Je to boj, boj na život a na smrt! Je to jen jedna bitva z mnoha bitev té strašné války, kterou Němci rozpoutali, když se chtěli stát pány světa a všechny ostatní národy se rozhodli zpupně využít, ponížit, vyvraždit, zotročit! Člověk, který je zvyklý zachraňovat život, je nucen zabíjet! ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem (tajně, škvírou pod peřinou) viděla mnohem dříve, než bych bývala měla. Scéna s plamenometem mne pak pronásledovala v dětských snech a někde v těch krajích za zrcadlem už i zůstala. Jako dospělá vidím příběh o niterné potřebě odplaty, ale i o tom, že humanita má hranice, jejichž nerespektování vám může vzít lidskou tvář stejně, jako zavírání očí před zlem. Phillippe Noiret je tu vynikající, přerod zdvořilého lékaře v nelítostného lovce podal naprosto přesvědčivě. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěla dát o hvězdičku méně, ale film je tak silný, že si zaslouží plný počet. Lehce a nenásilně propojená současnost s minulostí, nádherná Romy Schneider a uhrančivý Philippe Noiret. Film o hlubokém vztahu v těžkých dobách a o spravedlivé pomstě. Jeden ze starých pokladů světové kinematografie. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Zase jsem čekala něco převratného už podle obsazení krásnou a schopnou Romy Schneider...Což o to Romy byla skvělá, ale hlavní hrdina Julien Dandieu(Phillippe Noiret) byl na facku. Představte si, že chcete zachránit vaši rodinu a pošlete ji na venkov zatímco vy pracujete. Pak vás najednou napadne jet se za nima podívat a najdete je se zbytkem vesnice kde máte "chatičku" ve stylu nějákého sídla králů v kaluži krve. Normální člověk by se zhroutil a nebo se hned mstil. Jenže hlavní hrdina se snaží co nejvíce prodlužovat děj aby zaplácal 100 nekonečných a zbytečně dlouhých minut filmu. Svíjí se s kapesníkem v ústech a dvě hodiny kouká na německé vojáky...Já být na jeho místě je už dávno všechny postřílím. No vzhledem k pár akčním minutám ke kterým jsme se dobírali více než 80 minut filmu a díky Romy dávám 3/5. Zase cosi průměrného co pořád retrospektivně vrací děj až ani nevíte o co GO..A hlavně ty oblíbené začáteční a koncové stejné scény za to by mě šlak trefil. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o pomstě, co znám. Snímek, který má americký rozmach a tah na bránu, ale evropský cit pro detail a civilnost. Philippe Noiret ve své životní roli zdrceného otce snažícího se udusit zoufalost a žal okamžitou revanží na vrazích své ženy a dcery. Akční, brutální scény jsou prokládány tísnivými vzpomínkami na nenávratně zničenou rodinnou idylu. Jeden z nemnoha skvostů, ve kterých bych nevyměnil ani jeden záběr, ani jedno slovo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film Stará puška jsem viděl poprvé před více než deseti léty a už tenkrát na mě dost zapůsobil. Tenkrát se mě na něho ani moc koukat nechtělo, myslel jsem, že to bude nějaká slad´árna, ale na popud mé mamky, která mě říkala, že nevím, o co přícházím, tak jsem si to pustil a byl jsem nadšen. Ted´ jsem ho viděl znovu a musím říct, že zapůsobil ještě více. Hlavně vynikající představitelé hlavních rolí, jak Romy Schneider, tak Phillipe Noiret, ten byl absolutně dokonalý a jeho výrazy ve tváři přesně vystihovaly jak kterou situaci, opravdu klobouk dolů, jeden z dalších originálních francouzských herců, který je již bohužel také po smrti. Děj filmu se odehrává koncem Druhé světové války, když jsou již Němci na ústupu z okupované Francie, prostříhaný občasnými flashbacky. Parádní atmosféru snímku dodávají naturalistické scény a pochmurná zákoutí starého rodiného sídla. Občasná hudba perfektně dokresluje různé situace a hlavní motiv mě trošku připomíná geniální film Dobrodruzi z roku 1967, aby ne, když k němu F. de Roubaix skládal také hudbu a režíroval ho též Robert Enrico. Stará puška patří k mým oblíbeným filmům z konce Druhé světové války. Francouzi zkrátka netočili jenom výborné komedie, ale i dramata z nezapomenutelnou a působivou atmosférou, příkladem budiž Stará puška, nebo již zmínění Dobrodruzi. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Philip Noiret v úžasně zahraném dramatu z francouzského venkova, kde jako chirurg na samém sklonku války ztratí svoji milovanou ženu Romy Schneiderovou a malou dcerku.Jenže ve vesnici, kde se to stalo, včetně povraždění dalších vesničanů v kostele, je středověký zámek, kde sídlí zrovna tlupa vojáků s velitelem, tak shodou okolností ten zámek je jeho. A schovaná stará puška.Skvělé drama za čtyři hvězdy. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Mládež by měla být upozorněna, že ten film má již své roky. Dneska je filmů s podobnou zápletkou spousta a převážně stojí za pendrek. Tenkrát to byl dost ojedinělý počin a jako takový měl i umělecké ambice. Coby pamětník potvrzuji, že zážitek to byl ohromný a film patří k těm nezapomenutelným. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Zajímavý počin fracouzské kinematografie s výbornou hudbou a Philippem Noiretem v hlavní roli mstitele. Scénář se mi ale nezdál být zrovna vydařený. I flashbacků bylo na mě až moc. Nejvíc mi však vadilo vyobrazení Němců, kteří byli ve filmu znázorněni nejen jako ztělesnění všeho zla, ale také naivity a stupidity. Např. věta jejich velitele: "Jsme obklíčeni partyzány. Už se odsud nedostaneme. Německo už neuvidíme." Tady mohli tvůrci trochu ubrat a nedělat z nich pořád takové pitomce. Uniformy německých vojáků tábořících na hradě byly hodně prapodivné. Závěrečná povedená scéna s plamenometem mě trochu nahlodala ke čtyřem hvězdám, ale když to vezmu objektivně jako celek, tak na čtyři hvězdy to nestačilo. Tři a půl. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Naturalistické drama, odehrávající se během osvobozování Francie roku 1944, je jedním z nejlepších zpracování tématu pomsty a toho, jak stráví svého vykonavatele-inteligentního a citlivého lékaře v podání P.Noireta. Promyšleně nastříhané flashbacky z rodinného života děj nezdržují, naopak poskytují tolik potřebné vydechnutí a ukazují, že všichni členové esesáckého komanda si svoji krutou smrt beze zbytku zasloužili. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Enrico /Dobrodruzi/ natocil dalsi vyborny vojnovy film s Philippe Noiretom /Atentat v Parizi, Zivot na Zamku, Sympaticky dareba/ v hlavnej roli jednak doktora a jednak otca, ktoremu nacisti brutalnym sposobom odprevadia rodinu zo sveta, preto sa rozhodne pre staru dobru pomstu. Film ma tempo a dobru dejovu liniu, ktoru ale Gudeazial spomaluju flashbeky. Noiret bol na urovni, zahral to na urovni, a Romy Schneider /The Trial, Tripple Cross s Gertom "Goldfingerom" Frobem/. Scenar je silny, a par scen stoji za to, aby mal filmuznaly divak tento film vo filmoteke. 100 % ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Film som kedysi zrejme videl. Bolo mi to počas sledovania celkom povedomé, ale nie je to až taká pecka ako by mohlo tunajšie percentuálne hodnotenie nasvedčovať. Mne tam dosť vadili tie prestrihy spomienok hlavného predstaviteľa. Tie boli celkom nudné a pokazili mi aj celkový dojem. ()

Reklama

Reklama