Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Recenze (230)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Noiret v roli doktora působí trochu komicky a nikdy by vás ze začátku nenapadlo, že tenhle intoš s psíma očima se rázem promění v krve žíznivou šelmu prahnoucí po pomstě. Ono se není čemu divit, když dostanete záběr ,kde plamičem sežehnutá manželka umíra. Hlavní hrdina se starou puškou v ruce překvapí a nadchne.Pomsta byla sladká! ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Mám rád emocionální filmy s pomstou a tahle stará "pecka" je hodně silným zážitkem. Alespoň do chvíle, kdy začne druhá část s pomstou. On Philippe Noiret není žádný akční hrdina, ale hlavně je druhá polovina prošpikována flashbacky milující rodiny hlavního hrdiny. Takže se jakékoliv tempo tříští na kousíčky a už jsem jen čekal na konec. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Legendární "One Man Show" v podání Philippe Noireta. Drama osobní pomsty z konce války. K tomu nádherná a neméně věrohodná Romy Schneider (sice většinou v retrospektivních scénách) dohromady s překrásnou hudbou daly vzniknout dech beroucímu a velice působivému dramatu, které ani po více než 40 letech neztratilo nic ze svých nesporných kvalit. Je sice pravda, že některé scény balancují na hranici uvěřitelnosti, ale přijme-li divák režisérovu a scénáristovu vizi, tak mu to samozřejmě nevadí, ba právě naopak. Navíc samozřejmě platí, že domácí hřiště je domácí hřiště ! ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu skvělý výkon Noireta, na druhou Enricova fatální chyba s množstvím flashbacků, které narušují celistvost filmu. Scéna kdy Němci zabijí Noiretovu rodinu opravdu chytne za srdce a tak mu člověk fandí v dovršení pomsty. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rodinka chirurga ako ostrov šťastia uprostred mora vojnovej beznádeje a do toho prichádza zlom. Najskôr obraz od starého majstra s výjavom z pekla a ešte horšia scéna živej predstavy. Čo za tým ešte môže nasledovať ďalej, som netušil. Zlovestný francúzsky hrad vydá všetky svoje tajomstvá, len to nebolo celkom uveriteľné. Tak trochu francúzska rozprávka s veľkou dávkou zmyselnosti od Romy Schneider. ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Z historie dobře víme, že u armád, kterým takříkajíc začne téct do bot, se prudce zvedá agresivita a animální pudy, vybuzené beznadějí a frustrací z nastalé situace. Pokud je tedy poražený nepřítel nucen stáhnout se z dobytých pozic, může se chovat dosti nevypočitatelně, ba přímo barbarsky. Na ústupové cestě takovou prohrou poznamenaná armáda často drancuje, ničí historické památky, pálí mosty, znásilňuje a vraždí. Vždyť válečný zločin se v té záplavě krve a násilí snadno ztratí, zapomene. Čas takové skutky zalehne nánosem hodin, dnů a roků. Někdy je ovšem spravedlnost blíže, než si zlobou zaslepený lampasák s posledními zbytky moci, může myslet. Někdy vám tvrdá spravedlnost doslova dýchá za krk a paní pomsta, stojící v pozadí, se jen zlomyslně usmívá. Tato teze je základem, ze které vychází i francouzská klasika Stará puška. Snímek nabízí energické akční scény a vynikající výkony v čele s Philippem Noiretem v jeho patrně nejatypičtější herecké poloze. Stará puška je napínavá do poslední chvíle a retrospektivní příběh odehrávající se na pozadí přidává snímku další rozměr. Svou syrovostí a prvotním pocitem beznaděje může nejednoho diváka zaskočit, což ale nic nemění na faktu, že jde o vybroušený kus filmařiny a francouzský národní poklad. Snímek mě donutil zatnout ruce v pěst, mezi zuby cedit jedovaté nadávky a zrovna tak hlasitě fandit borci, který jistého Johna Ramba předběhl o sedm let. Silných devadesát procent. Více. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Námět sliboval zajímavý film, ale mě bohužel příliš nezaujal. Flashbacky prokládané celým filmem sice více přibližovali vztah obou postav, ale nic zásadního nepřinesli a působili na mě docela rušivě - jakoby samotný akt pomsty nebyl na dostatečně dlouhou stopáž. A opravdu příliš moc prostoru nemá. Plusem nepochybně je, že mord nácků je vcelku různorodý. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Vidět tento film v době svého vzniku možná by mě zaskočilo brutální vyobrazení některých scén, nicméně v dnešní době to již nepůsobí nikterak výjimečně, proto jsem si tento film o pomstě příliš neužil, jelikož právě na tomto stojí a padá. Vše ostatní již nikterak nevybočuje z řady. Film sice solidně nabíral v druhé půli na obrátkách, bohužel to vždy bylo přerušeno nezáživným vzpomínáním hlavního hrdiny, kterého si zahrál mistr Noiret, který nepodává vůbec špatný výkon, ale rozhodně jsem ho viděl hrát lépe. Moje hodnocení 65%. ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Skvělá nacistická "vyvražďovačka".Parta nacistů a jeden hodně naštvaný doktor.Film naplňují také flashbacky aby diváka udržovaly v intenzivní nenávisti vůči partičce němců. ()

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa veľmi tešil a veľmi dlho som čakal, kým sa mi podarilo ho zhliadnuť. Philippe Noiret, herec, ktorého mám veľmi rád sa predviedol skvele. Ale samotný film nebol zďaleka taký excelentný, ako som očakával. Niekde som čítal, že existuje aj starý slovenský dabing k tomuto filmu a práve túto verziu by som si veľmi rád pozrel. Dejovo mi na tomto filme zopár vecí naozaj vadilo, ale som rád, že tento film vznikol. ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Vynikající Philippe Noiret se mstí v opravdu akčním stylu, který by od něj (a snad ani od francouzského filmu z této doby) nikdo nečekal. Snímek bohužel srážejí celkem zajímavé, ale příliš zdlouhavé a zpomalující flashbacky, a také dějová linka je poněkud jednoduchá. Ale naopak hudební doprovod se povedl na výbornou a vytáhne celý divácký zážitek o dost výš. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tento film v sobě skýtá obrovský potenciál, který ovšem divák neobjeví při prvním zhlédnutí snímku. V každém případě je zde titulní postava doktora jménem Dandieu vyobrazena jistými archaickými prostředky, které ve spojení s plynoucím dějem vytváří celkem jasný psychologický portrét hlavního představitele a tím místy vzhledem k dílčím okolnostem až děsivou atmosféru. V nejsmutnějších chvílích filmu má divák téměř pocit, jako by byl přímo účasten odehrávajícímu se příběhu. To je dáno především zvláštním hudebním podkreslením snímku, který mu dodává na tajemnosti. Kdybych to měl tedy nějak uceleně na závěr popsat. Přidadal jsem si jako hudební posluchač slyšící řemeslně dobře poctivě natočenou píseň s neuvěřitelně zajímavým zvukem aranžmá. ()

Panthea 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi největší film všech dob. Kdybych měla ze všech těch tisíců filmů vybrat jeden, bylo by to nesmírně těžké. Ale byl by to asi tento film, ač nemá krásné scenérie ani kostýmy, nic z toho, co dělá film kasovním trhákem a ani nekončí dobře. Ale hloubka citu a pro mě skutečné fillmové umění dělá z filmu Stará puška nezapomenutelný film. Už navždy budu v mysli vidět scénu, kterou film začíná a slyšet nezaměnitelnou hudbu, která ji provází. Šťastné úsměvy ještě kompletní rodinky na kolech hladí, to co následuje, trhá na kusy. Neznám jiný film, který by toto všechno na malé ploše měl v sobě a dokázal tak zasáhnout. Můj obdiv hercům i režisérovi. Má filmová láska, i když bolí. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

TA scéna, když Noiret přijede na venkov, je opravdu neskutečná. Bohužel od té chvíle mě ten film docela přestal bavit. Nevím, jestli pro svou nerealističnost, špatnou TV kvalitu, kdy ve tmě je vidět úplný shit (HDčko evidentně NAPROSTO NUTNÉ), nebo ještě něco jiného. Je to docela dobré, silná jedna scéna, ale tím to pro mě hasne. (TV, dabing) ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Bohyne Romy v protivalecnem filmu, ktery bohuzel nevyznel tak silne, jak by asi mohl. Nevim, zda za to mohl divny strih, retrospektivni vsuvky, nebo podivna muzika. Jasne, ze je to velmi smutny a tvrdy film, ale takovych je mnoho... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Neviem čo napísať - tento film ma vždy dostane svojím krutým príbehom, svojou krásou ( R.Schneider v tých čierných šatách ), svojou atmosférou. Nezabudnuteľný P. Noiret..... 95%. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o pomstě, ale Stará puška je na mě příliš melodramatická. Mohl si zavzpomínat na svoji nádhernou ženu, ale nemusel na ni myslet desetkrát- to nebylo nutný, resp. mně coby divákovi by to stačilo jednou, maximálně dvakrát. Taky by se mi ten zuřivec víc líbil bez kravaty. Neznám chlapa, kterej by si ji na tuhle misi nesundal. Taky jsem nepobral, že ho tam příslušníci francouzské domobrany dál nechali úřadovat samotnýho, když už ho tam jednou objevili. Viděl jsem řadu mnohem lepších filmů z období druhé světové války, mimo jiné i české provenience. ()

Reklama

Reklama