Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Recenze (230)

keoma26 

všechny recenze uživatele

na svou dobu hodně těžká nálož násilí, akce a hlavně emocí, pro mě osobně jeden z nejlepších filmů o pomstě ever ()

zbysik 

všechny recenze uživatele

Necekane velmi naturalisticke. Doporucuji vsem, kteri stoji o zobrazeni syroveho nasili bez prikras. Po jeho zhlednuti se dostanete k zamysleni, jestli vsem tem modernim akcnim thrillerum, ktere mate jiz za sebou, skutecne nalezi zarazeni do tohoto zanru. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu se jedná o skvělý akčňák ve kterém jde především a jenom o bolestnou pomstu.Nedokážu si a nechci představit co by se mě honilo hlavou kyby se něco takového přihodilo mě.Noiret musel cítit neskutečnou bolest a to že nácky zlikvidoval jednoho po druhém se mu naprosto nedivím.Nejhorší smrt si samozřejmě připravil pro jejich kápo. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Philippe Noirete bere spravedlnost do svých rukou a mstí se za brutální smrt své ženy a dospívající dcery. První část filmu pokojně plyne, pozorujeme, jak se dr. Julien se svojí ženou Clarou a dcerou snaží přes hrůzy války vést spokojený život, kdy na prvním místě jsou jeho děvčata. O to větší šok nás čeká v okamžiku, kdy Julien přijíždí na svou malebnou usednost na jihu Francie. Apokalypsa v režii SS. A pomsta v režii doktora J. Dandieu. Ani okamžik jsem nepochyboval o tom, jestli to, co dr. Dandieu dělá, je správné. Všechny tyto otázky jdou stranou, protože všichni cítíme, že právo je na jeho straně. Snad nejlépe zrežírovaná pomsta v historii filmu, kde exceluje nejen jedinečný Philippe Noiret, ale i Romy Schneider, která právem stejně jako Noiret dostala v následujícím roce Césara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Väčšinou u takýchto starších snímok viem prehltnúť pomalšie tempo, ale tu to akosi nešlo a strašne som sa nudila. Vôbec by to nebolo zlé, keby bol spôsob rozprávania úplne iný, povedala by som trochu plynulejší. Nevadilo by mi ani to dlhšie intro, oceňujem keď si má divák čas vytvoriť k postavám vzťah, vzbudzuje to vo mne taký pocit spoluprežívania ich osudu. Ale tu to vôbec nefungovalo. Samotného začiatku vendety som sa skoro ani nedočkala. A keď som sa konečne dočkala všetko bolo príliš často prerušované flashbackmi, ktoré mi prišli úplne zbytočné a akýkoľvek náznak akčnosti alebo napätia udupali do prachu. Oceňujem herecký výkon Noireta, ktorý bol absolútne bezchybný a uveriteľný. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Úvodní titulky nás pěkně zmátnou - příběh začíná jako nějaká odlehčená letní romance. Což tento film není ani náhodou. Sledujeme válečné drama o pomstě, o muži, který se rozhodne zahrát si na spravedlnost. Výborně obsazené, skvěle vybrané lokace... Flashbacky neruší, naopak: jsou oporou pro "akční" scény. Doktorův příjezd do vesnice ve mě zůstane ještě hodně dlouho. ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Napínavé drama, při jehož sledování si budete představovat finální scénu na mnoho způsobů. Plus citlivé flashbacky, výborný Noiret a krásná Romy Schneider. 90% ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

První půl hodinu jsem se nudila, pak se zjistilo, o co že ve filmu asi půjde a zbytek pomsta. Sentimentální, emočně vyděračské, nevím čím to, ale nedokázala jsem se do filmu vžít. Chyběl mi asi prvek jakési nečekanosti. Některé scény jsem nechápala, proč tam byly - např. scéna s brečící manželkou ve sklepě - tušila svou smrt? Ooo, jak dojemné... Viděla jsem spoustu filmů o zabíjení, smrti a válce, tento mne však nezaujal. Herecké výkony manželky a dcery velmi nepřesvědčivé. Ale je stále možné, že to bylo špatným dabingem... ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Francúzsko na konci II.svetovej vojny. Ešte pár dní a príde vytúžená sloboda. Chirurg (Philippe Noiret) posiela manželku(Romy Schneider) s dcérou na vidiecky polorozpadnutý zámoček do bezpečia, pred možným bombardovaním mesta a zo strachu z vyhrážok pronemeckej gardy.Zdanlivo sa nič nemôže stať, už iba vydržať pár dní. Pokludné a príjemné tempo filmu sa zmení, keď sa lekár rozhodne navštíviť milovanú manželku a dospievajúcu dcéru. No z očakávaného objatia sa stáva šok. Dedina je vyvraždená a na zámku sú rabujúci, odsúvajúci sa nemeckí vojaci a dve mŕtve telá. Spálená manželka a zastrelená dcéra. Východiskom sa stáva stará brokovnica a tajné chodby zámku. Lekár, ktorý život prinavracia, ho teraz chladnokrvne berie. A neskončí pokiaľ nie je mŕtvy posledný vrah milovanej manželky a dcéry. Film je bravúrne urobený, kde sa prelína mrazivá skutočnosť s láskavými spomienkami hlavného hrdinu na krásne chvíle manželstva. Prežíval som myšlienky a pocity spolu s pomstitelom. Jeden z najlepších filmov aké som kedy videl. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

O tom, jak se útěk do bezpečí může stát naprostou zkázou života. Dojemné a velmi silné, už jen zpracováním, kdy doktor Julien vzpomíná a postupně rozkrývá svůj život s milovanou ženou. Příběh o neuvěřitelné síle a lásce, o tom, jaké to je, když už nemáte co ztratit. jen vlastní život. Emotivní momenty jsou navíc umocněny dokonalou hudbou. Majstrštyk, bez debat. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Pomsta je krutá a nikam nevedoucí. Maloměstská nemocnice s maloměstským doktorem v okupované Francii. Doktor pošle ženu a dceru na venkov do rozpadlé tvrze. Do bezpečí... Bohužel Němci jsou jiného názoru a vyvraždí vesnici, a zabijí doktorovi ženu i dceru. Doktor se pomstí... Takhle podané to vypadá velice dobře, pravda je ale taková, že kromě vynikajícího výkonu Philippe Noireta film příliš nenabízí. Potenciální akční a dramatický závěr je neustále rozbíjen flashbacky, které zřejmě mají zobrazovat doktorův duševní stav a neustále jej pobízet k pomstě, ale ono to ruší. Jen ruší, nic jiného. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Čistých a spravedlivých pět hvězd!! Já osobně jsem velmi rád, že jsem konečně zjistil, kdo byl předlohou pro Ramba. Ano byl to Philippe Noiret v roli Doktora Dandieu, který v těžké chvíli sebere zbytky hlavně psychických sil a postaví se přesile, ve stylu zrada - pomsta, nebo oko za oko, zub za zub. Po svém činu ovšem zjisťuje, že život milovaných mu to nevrátí, ba co naopak, velmi riskoval ten svůj. Film se výborně rozvíjí a graduje, nestojí pouze na skvělém hereckém výkonu Noireta, ale využívá veškerých svých možností. Velmi zdařile a citlivě se používají flashbacky, perfektní je také muzika a postupné budování husté atmosféry. Určitě doporučuji film vidět, protože obsahuje nezapomenutelné scény, které číní samotný film nezapomenutelným. Starou pušku si budu pamatovat do smrti. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Francouzský lékař se z humanisty změní v po odvetě bažícího Ramba kosícího nácky na zámečku v horách, Zní to jako hrozná blbost, že? Ale ono to funguje, hlavně díky mistrnému výkonu Philippa Noireta. Jen ty flashbacky jsou hlavně v závěru docela rozplizlé a filmu ubírají na tempu. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Rozdíl mezi americkými filmy o křivdě a následné pomstě a tímto filmem je především v tom, že americká společnost neprošla peklem "první" a "druhé" světové války - když tak jenom okrajově - takže některé jejich prezentace / Rambo apod, / jim prostě nežeru. Film Stará puška je tvrdá realita, krásně natočená a realizovaná výbornými herci, kterým jsem uvěřil jejich zoufalství a z toho vyplývajíci pomstu. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příběh o lékaři, který se pomstí za hrůzy druhé světové války němcům. Špičkové podání a nadčasový příběh v ještě lepších kulisách. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

No tvl, tohle byla síla. Rok 75 a frantíci se s tím rozhodně nemazlili. Příběh nás zavádí do maloměstečka Montauban, kde po červnovém vylodění Spojenců už všichni čekali na osvobození. Němci se pomalu ale jistě začali stahovat a dny svobody byly na spadnutí každou chvíli. Uprostřed všeho je vážený doktor Dandieu se svoji rodinou a i oni čekají, až bude po všem. Jenže znenadání přichází pro doktora obrovský šok ( nechci moc spoilerovat ) a on se bude muset vypořádat s Němci na vlastní kůži. Je tu sice jen jedna dechberoucí, otřesná a zcela šokující scéna a film do té doby plyne velmi klidně, jenže právě po ní nastává totální obrat a vy budete žadonit a doufat, ať se stane přesně to, co bude nakonec skutečností. Neuvěřitelná proměna postavy Philippe Noireta, do kterého by člověk do oné kritické chvíle nikdy neřekl, že najde takový koule a začne jednat. Skvělý kontrast doktora x mstitele. On, jednotka SS a polorozpadlý hrad. Hon může začít. Jediné co mi vadilo, byly časté flashbacky, které tu byly někdy až nadmíru a prostor místo nich se mohl využít jinak a lépe. ()

Reklama

Reklama