Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Recenze (230)

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Plamenomet, brokovnice, sekané olovo a hlavně Philippe Noiret ... jeden z nejbrutálnějších filmů zobrazující hrůzu války kontrastem s mírovým životem. A také pomíjivost štěstí, myšlenku, že zlu se nemá ustupovat a že lidé jsou dobytek. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem pořádné a napínavé válečné drama o pomstě jednomu komandu SS. Bohužel jsem kromě toho dostal spoustu vzpomínek na to, jak se pan doktor Julien seznámil se svou blonďatou uhrančivou ženuškou, která "nemá ráda může, kterým hned podlehne". Prostě taková rajdička, která s ním šla proto, že vlastní malý zámek a je to doktor, a přesto, že je škaredý. Ale pak založili rodinu a spokojeně žili v městečku Montauban. Pan doktor je poctivý chirurg, vážená osoba, která se stará o zraněné německé vojáky. Spojenci jsou na blízku, Němci jsou vzhledem k blížící se porážce nevyzpytatelní a tak jej nenapadne nic lepšího, než odklidit rodinku do svého venkovského zámečku. Jo, to byl fakt super nápad, když se okolo potulují partyzáni a proti nim bojuje komando SS, pro které je každá vesnice podezřelá ze spolupráce s partyzány a vhodná k "pacifikaci". To se stane bohužel přesně v tomto případě, kdy jsou obyvatelé postříleni, dcera také a manželka znásilněna a upálena. A tak pan doktor najde ve věži ukrytou starou pušku dvouranku a rozhodne se mstít celému komandu, které obsadilo jeho zámeček a bujaře tam slaví. Samozřejmě jsem mu fandil, protože SSsáci byly neskutečné svině, obzvláště Sonderkommanda a Waffen-SS. On to i přes svou zavalitou postavu a pokročilý věk zvládl skvěle, znalosti jeho zámku, sklepů a chodeb a především ten tajný vchod v jídelně mu neuvěřitelně pomohly. Kolikrát měl však více štěstí než rozumu, hlavně v té studni. Divím se, že nevyužil příjezdu partyzánů a nevzal si od toho SSsáka, kterého umlátil v kuchyňce, jeho samopal MP40. Takže celkem dobré válečné drama, až na ty nudné vzpomínky, já prostě tento rodinně-vztahový patos moc nemusím. ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Pomsta v rukou obrýleného Phillipa Noireta, jehož výkon je opravdovou lahůdkou. Stejně jako prostě realistické akční scény a zlotřilí esesáci. Kaňkou jsou jen ty flashbacky, které sice mají důležitou funkci, ale jsou příliš rozvleklé, je jich až moc, a občas zbytečně ruší tísnivou atmosféru zbytku filmu. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Nikto nemá právo súdiť konanie druhých, ale každý z má právo na sebaobranu. A každý, kto ubližuje našim najbližším, ubližuje nám. Vďaka tomuto filmu sme opäť o niečo múdrejší. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Trochu nostalgická vzpomínka na ve své době nepřekonatelný biják. A ačkoli z dnešního pohledu je opět poněkud zestárlý a vrásčitý, mnoho ze své síly v běhu času nepoztrácel. ()

IronRocky 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečné drama o pomstě. Na filmu se mi líbila tísnivá atmosféra a skvěle natočené akční scény, které jsou dost realistické. Noriet si poradil s rolí doktora, který se mstí nacistům za smrt své rodiny bravurně a zaslouženě získal Césara za nejlepšího herce. ()

papri 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu dost brutální snímek, v němž exceluje netradičně obsazený nemesis Philippe Noiret. Neměl bych výhrad kdyby nebylo rušivých elementů jako jsou časté hrdinovy flashbacky,jenž druhou polovinu filmu uplně zaplavily a tudíž mstitelovu odplatu dosti zdržovaly. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Slušné akční scény, několik nácků Noiret zabije obzvláště krutým zlsobem, ale tempu filmu škodí zbytečné flashbacky, je jich tam hrozně moc a jsou až příliš idylické. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Oběti této zbraně to cítí jinak, ale pro mě byly scény s plamenometem hodně mrazivé. Zvuk plynu prudce pouštěného do hořáku, na uhel seškvařený člověk… Režisér Robert Enrico servíruje hrůzy konce 2. světové války přímo k divákům do obýváků či kin. Akt pomsty doktora Juliena Dandieua zdůrazňuje drobnými ústřižky vzpomínek na šťastný život s jeho krutě zavražděnou rodinou, jimiž prolíná celé poslední dvě třetiny filmu. Syrovou zvířeckost postav odlehčuje pouze jazzový hudební podklad a nevinně působící Philippe Noiret v hlavní roli. Tyto prvky drží snímek na hraně snesitelnosti, bez nich by se utápěl v bezbřehé brutalitě. Na svojí dobu opravdu výjimečné, naturalistické dílo. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Komornější příběh o osobní pomstě za 2. světový ve špičkovým provedení. Doktor pacifista při pohledu na svojí zmasakrovanou rodinu malinko přehodnotí životní postoj a rozhodne se to náckům vrátit se vší parádou. Skvělá volba Phillippe Noiret, tenhle chlap nevypadá vůbec jako někdo, kdo skoro v Rambovským stylu bude kosit bandu nácků, o to překvapivější a napínavější to hned je. Můžu jen doporučit. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Film zobrazuje téma, které mohlo mít skutečně hluboký potenciál, místo toho ale sledujeme jakéhosi novodobého Zorro mstitele a vše plyne až příliš popisně a po povrchu, místo hluboko pod ním. Děsivý esesácký masakr vesničanů a nejbližší rodiny hlavního hrdiny sice děsivý skutečně je, ale divák se přitom jen stěží může opravdu hluboce vcítit do jejich osudu. Vše sledujeme tak nějak zvenčí a příliš nepomáhají ani vzpomínkové prostřihy do idylky dosavadního šťastného rodinného života. Něco tomu zkrátka chybí, aby to byl opravdu silný umělecký film se vším všudy. Původně jsem si myslel, že půjde také o jisté vyrovnání se s kolaborantskou minulostí řady samotných Francouzů, ale úvodní scény s vichystickou milicí zůstaly jen drobnou připomínkou, která už dál nebyla nijak rozvinuta, a svou vinu zaplatili spravedlivou, i když poněkud naivně a prvoplánově zobrazenou osobní mstou, jen němečtí esesáci. Philippe Noiret jistě dělal co mohl, ale nedostatky scénáře mohl stěží překonat sebelepším herectvím. Trochu to nakonec vylepšil samotný závěr, kdy se prožitá hrůza projevila ve výpadku paměti hlavního hrdiny a zůstává tak otevřené, zda se bude ještě schopen někdy vrátit po psychické stránce do reality. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Doktor Dandieu jako doktor smrt?! Jeho cíl? Pomsta! :) Ač to zní otřepaně a nezáživně tak pravý opak je pravdou a Philippe Noiret nám tu servíruje velké drama z období války. Ty flashbackové scény byly jistě účelné, ale mohlo jich být o pár míň a zdůrazněná mohla být spíše přítomnost. Nicméně velmi slušné a zdařilé dílo z francouzké produkce. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to v dětství a by l jsem z toho v pořádném šoku (a myslím, že nejedna česká osůbka v době normality taktéž) ! Napjatý a stresovaný až do konce! Možná, když to shlédnu opět, tak dozraji k nějakému širšímu hodnocení, ale nevím, zda není škoda si přeostřit jednu z mých kultovně rozmazaných filmových vzpomínek?! :) ()

Pavel_Pan 

všechny recenze uživatele

Film pro někoho nepřináší nic světoborného. Pakliže tím kreativním soustem není občasně potřebné napovídání potenciálů naší lidskosti, zbabělosti a hrdinství. Byť trochu v idealistickém hávu, ale s garniturou herců z mé oblíbené destinace. ()

Pepeto 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov, aké boli kedy natočené...prvýkrat som ho videl ako malý zasroš...zakaždým, keď ho vidím, zamilujem sa do Romy...scéna, keď popíja šampanské pri zoznámení a usmieva sa na doktora v kaviarni, je neskutočná...vždy si vtedy poviem, že krajšiu ženu som nikdy v živote nevidel...a samotný film je na svoju dobu fakt sila...101 % ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Zanechalo ma to bohužiaľ chladným a ani prítomnosť šarmantnej Romy Schneider na tom nič nezmenila. Philippe Noiret ako hlavný predstaviteľ nebol natoľko presvedčivým pomstiteľom, hoci jeho pohnútky boli viac ako zrejmé. ()

Reklama

Reklama