Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (231)

Radko 

všechny recenze uživatele

Klasický príbeh pomsty jedinca voči násilnému kolektívu. Tu ide o pomstu lekára proti bande nacistov po tom, čo mu vyvraždia rodinu. Šťavu tomu dodáva ústredná dvojica hrdinov - manželov v podaní Philippa Noireta a Rommy Schneiderovej. Zaujme lokácia - starý polozrúcaný vidiecky hrad. Pomstiteľ sa v jeho útrobách dokonale vyzná, čo zväčšuje jeho šance prežiť pred viacnásobnou nemeckou presilou. Poznámka: Užívateľka Una111 v komentári konštatuje, že "Nevím, proč se tu pořád dokola omílá slovo "pomsta". Ne, nemyslím, že se jedná o pomstu. Je to boj, boj na život a na smrt!". Nuž milá Una111, pomsta je to jednoducho preto, že ak by milému lekárovi náckovia nezavraždili ženu a dcéru, ani by ho nenapadlo bojovať. Áno, dá sa súhlasiť, že ide o boj na život a na smrť, ale o boj, ktorý vyhlásil lekár tým, čo ublížili jeho rodine. Nejde o boj proti celému nemeckému.národu Poznámka č. 2: Film trpí jedným z častých neduhov zobrazení II. svetovej vojny v kinematografii: Všetci nemeckí vojaci sú hajzli a grázli, všetci Francúzi partizáni, odbojári alebo nevinní civilisti. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ať se snažím, jak se snažím a hledám, jak hledám... každá minuta mi přišla falešná, flashbacky laciné a pointa nevýrazná. Výprava nedotažená a kontext té akce málo důrazný. Téma výborné, ale zpracování neodpovídající. A jestliže tohle patří mezi top 3 filmy Romy Schneider, tak se opravdu "těším" na ty další. Edit pro miláčka paaschu nebude ;) ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Smutný a lisky krutý příběh osudové ztráty a následné pomsty nacistům z konce 2. světové války ve Francii. V roli mstícího se otce a manžela Philippe Noiret (a Romy Schneiderová jako jeho krásná žena). Nepříliš akční, s množstvím vzpomínek, ale jinak velmi dramatická kostra příběhu udrží pozornost každého diváka. Tak trochu Kachyňovský film. Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x85swb_le-vieux-fusil-trailer-1975-romy-sc_shortfilms ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Nesmírně silný film. To co jej činí tak sugestivním je nejen výborné herectví všech zúčastněných, ale především intimní lidskost, která ve filmu funguje jako účinný kontrast nesmyslného válečného běsnění. Nutno říci, že podobné situace skutečně nastávaly a také, že obdobné válečné zločiny (nejen) německých vojáků dokonce lze v rámci válečných situací do jisté míry i pochopit (nikoliv omluvit či ospravedlnit). Oni se ti vojáci totiž cítili nejen silní ale současně i v ohrožení a tak v případě jakéhokoli odporu (tedy i v situaci, kdy jim někdo nechtěl vydat krávu či vlastní dceru nebo manželku) skutečně stříleli, často notně bezhlavě a po všech bez rozdílu. Pocit nespravedlnosti a potřeba pomsty je ostatně jedna ze základních reakcí, jež jakákoli válka vyvolává... Celkový dojem: 90% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný, avšak docela utahaný snímek. Dá se říci, že se jedná o klasický film o pomstě za smrt blízkých, avšak tentokrát zasazený do prostředí druhé světové války. Philippe Noiret je výborný a svoji postavu zahrál velice přesvědčivě ale i když tady ostatní vychvalují skvělé akční scény já se nudil a to, že se tady párkrát vystřelilo to nezáchrání. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Námětem pro film posloužil masakr ve francouzském městečku Oradour-sur-Glane, kde bylo 10. června roku 1944 brutálně zavražděno 642 jeho obyvatel příslušníky německé Waffen-SS v rámci potlačení francouzského odboje. (Aelita)
  • Němečtí vojáci ve filmu používají „převlečáky“ v kamuflážním vzoru, který německá armáda ani jednotky SS nebo jejich spojenci v r. 1945 nepoužívali. Použitý vzor kamufláže asi nejvíce odpovídá německému povalečnému vzoru „amoeba“ pattern (amoebatarn). (jollyroger)
  • V "roli" obrněného transportéru SdKfz. 251, jenž je v České republice známý pod názvem HAKL, slouží přestavěný americký transportér M3A1 Half-track. (bejkovec)

Reklama

Reklama