Reklama

Reklama

Nařčení

Trailer

Zaměstnankyně fast-foodové restaurace Becky je v práci a snaží se zvládnout další náročnou směnu, když tu zavolá muž, který se představí jako policista a chce mluvit s její manažerkou Sandrou. Podle něj Becky okradla jednoho zákazníka... Becky a Sandra nejsou zrovna kamarádky. Sandra je manažerka fast-foodové restaurace ve středních letech a teenagerka Becky je pokladní, která vážně potřebuje práci. Jednoho velice rušného dne (příliš mnoho hostů a příliš málo slaniny) zavolá policista, který obviní Becky, že ukradla zákazníkovi nějaké peníze z peněženky, což ona vehementně odmítá. Sandra, pod vlivem své manažerské zodpovědnosti, zadrží Becky v souladu s policistovým rozkazem. Rozjíždí se noční můra, kde se stírají hranice legality a rozumu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEUVĚDOMUJETE SI, JAK VELKÝ MÁTE PROBLÉM. MUSÍTE MĚ OSLOVOVAT PANE, NEBO PANE KOMISAŘI, ROZUMÍTE?…“ /// Máte za šéfovou krávu? Tak to neznáte Sandru… Sleduju dvě tupaně, který se zaplejtaj do situace, která přesahuje lidský chápání. Magor na telefonu, Sandra koná jménem zákona a Becky … ta je blondýna. To jako někdo třeba jde na takovejhle film do kina? A co vod toho čeká? (Co si čekal ty debile?... Nevíš…). Asi instruktážní video, jak si pořídit péčko v přímým přenosu… Celý mi to připadá jako ta votázka v jednom štvavým časopise: ,,Milá Sally, polkla jsem sperma, můžu otěhotnět?“ … ,,Milá Becky, pokuď jsi píča, tak ano.“ No a tenhle fastfood by byl plnej těhotnejch lidí… vlastně nejen fastfood. Třetina Ameriky… Výpověď, která jako celovečerák naprosto selhává. Snad dokument… nebo pořádnej horor. Ale tohle… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Baví mě telefonáty, který vedou ke znásilnění. 3.) Thx za titule ,,mark82“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takže malé shrnutí přijetí tohoto snímku. Rottentomatoes - 90 % pozitivních recenzí, průměrné hodnocení 7.6/10. Metacritic 68 out of 100, 26 pozitivních recenzí, 2 recenze smíšené, 4 negativní. Imdb 6.5/10. Založeno na skutečných zdokumentovaných událostech. Ale psychologové amatéři od pásu a ze střední školy z ČSFD (k dnešnímu datu hodnocení 44 %) zase sežrali Šalamounův exkrement a předhánějí se v tom, kdo na film více naplive a ukáže svou intelektuální převahu, že "on by se takhle nikdy nezachoval". No, inteligentní, kriticky smýšlející člověk by se tak jako postavy ve filmu (a ve skutečných událostech, které jsou filmu předlohou) opravdu nezachoval. Ale on to není film o inteligentních držitelích vysokoškolských diplomů, ale o obyčejných zaměstnancích fastfoodu, přičemž film nikdy nenaznačí, že bychom měli mít co dočinění s někým jiným než s vobyčejným člověkem, který udělá to, co mu autorita řekne, aniž by nad tím kriticky zauvažoval. A film to krásně zobrazuje, stačí pozorovat, jakým manévrem muž u telefonu zmasakruje každý zárodek odporu a nesouhlasu. Velmi povedený film, který opravdu demencí svých postav dokáže až naštvat, ale to není jeho chyba, to je jeho účel. Můžu si jenom gratulovat, že jsem se současných hodnocením nakonec nenechal odradit. Jako určitě to není film, který musí oslovit každého, ale z některých těch komentářů zde na mě fakt jdou mrákoty. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

I když má J*A*S*M v mnohém pravdu, tak to nemění nic na faktu, že dlouho mě nic tak neiritovalo, jako Compliance, kde jsem to nevydržela a asi po třiceti minutách jsem musela použít rychloposuv. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Výjimečně souhlasím s argumenty J*A*S*M. Hodně hustej psychologickej teror, navíc údajně podle pravdy. A já se ani nedivím. Moje argumenty: 1) Stalo se to v USA, kde jsou lidi nesmírně blbí, tupí a strašně respektují policii 2) Šéfová byla blbá kráva, což je hrozný zlo. Vždyť na konci filmu, úplně na konci vám to film jasně předkládá 3) Člověk je čistokrevně tisíce let naprogramován respektovat a poslouchat autority. O tomto existují psychologické výzkumy a doklady, kolik i inteligentních lidí se nechá zmanipulovat k nehorázným skutkům autoritami. Autorita jako šéf, rodiče, policajt, voják, politik, ... atd., totiž nevytváří v člověku DRUHOTNĚ strach, ten přichází nejdřív, ale když autorita zajde příliš daleko, člověk má tendenci se vzepřít. Autorita druhotně u spousty lidí nabízí naopak ochranu! Ochranu v tom směru, že cokoliv nám je přikázáno, za to se nám nic nestane, protože neneseme zodpovědnost. Představte si, že vás zastaví policie a řekne, že můžete jít do obchodu poblíž a vzít si odsud co můžete?? Že to je v pořádku a že za to nesou zodpovědnost. Nejen, že zde už každý přeskočil v uvažování etickou zásadu, jestli tohle vůbec chci dělat, hehe, ale každý z vás už přemýšlí co by si vybral a co by řekl majiteli atd. Když zatlačíte na lidi tím správným způsobem, na ty správně nastavené lidi, dokážou vypálit Lidice bez mrknutí oka a necítí za to žádnou zodpovědnost ... Tak ať mi zde nikdo nekafrá, že postavy tohoto filmu nejednají racionálně a jak on by ... blabla... ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Compliance samozřejmě nelze vytýkat, že co ukazuje, je nereálné, protože se to skutečně stalo. To je sice skvělé alibi, ale neznamená to, že tuhle absurdní situaci ten film dokázal přesvědčivě podat. Když si zkusím představit, co by si s touhle výživnou story počal takový Cristian Mungiu, nemůžu Zobelův poměrně otrocký a místy nešikovný přepis hodnotit kladně. Jinak nevím, jestli jsou horší ti, co tady filmu napaří odpad, protože je to přece celé stupidní a nesmyslné, nebo ti, kteří sice chápou, že je to schválně, ale vymezují se vůči postavám jako "hloupým Američanům" nebo hloupým lidem obecně, jako kdyby oni do té skupiny zmanipulovatelných osob nikdy nemohli patřit. Dělá se mi z toho zle hned na několika levelech. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Ten typ filmu, pri ktorom je po prečítaní obsahu viac-menej jasné čo a ako sa bude až do konca diať. A v tomto prípade ide o nekonečnú prehliadku ľudskej stupidity, v čom som si myslel, že bude pre rok 2012 kraľovať The Divide. Compliance je však ešte väčším extrémom, ktorý znásobuje fakt, že ide o reálnu udalosť, ktorá sa stala dokonca niekoľkokrát. Takže to zase raz iba poukázalo na to, akí sú amíci retardovaní a hoci to niektoré submisívne či citovo labilné povahy môže chytiť za srdce, mňa to po celý čas len rozčuľovalo. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Koukat se na to pouze s informací, že je to thrilleroidní drama, které má nálepku "dle skutečné události", tak to sjedu, že scénář psal naprostej idiot a pak ty debilní kecy o "iracionalitěhloupostiblablademencijábychsetaknezachovalblabla", jenže ten nápis na začátku vůbec nelže (jak je dneska dobrým zvykem, že se to tam napíše jen proto, aby se to lépe prodávalo). To, co se v Compliance děje je boužel všechno pravda. Můžete se kouknout na youtube a vyjede vám deseti minutový záznam z interview, které se odehrává v závěru filmu ... spolu s opravdovými záběry průmyslové kamery. Doporučuju před zkouknutím Compliance si těch deset minut udělat ... už jen tohle kratičké video by vám mělo udělat mírně nevolno. A stejně vám potom bude, když budete koukat na film... jelikož budete tušit (nebo spíš přesně vědět), co příjde. Aneb jak dopadá hloupost spojená s ovečkovitostí v praxi .. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fajn malý filmík. Keby to nebola tue story tak si ťukám na čelo ohľadom blbosti postáv, ale čo ja viem či by som sa nenechal nachytať aj ja. Na opakované pozretia to nie je, na to tomu chýba lepší drive a väčší autorský vklad (pozrel by som si to od Davida Slada), no ako veľmi dobrá jednohubka a podnet k diskusii to poteší. 7/10 Hore zaokrúhľujem hlavne kvôli tomu hejtu okolo ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Bohatě postačí jen stručný kometář, víc si ani tahle nudná, monotónně vleká blbost, u které se člověk nejen nudí, ale celou dobu musí kroutit hlavou nad logikou a demencí postav, nezaslouží. A co na tom, že to je podle skutečný události, jako film to bylo prostě k uzoufání. 20% ()

Niles 

všechny recenze uživatele

V Amerike majú takú televíznu reláciu, volá sa What Would You Do?. A v nej vždy nafingujú situáciu, s ktorou sa môžeme v každodennom živote bežne stretnúť (často napríklad šikanovanie slabších, postihnutých) a sledujú ako na ňu zareagujú ostatní ľudia. V jednej časti si nimi nastrčený muž odchytil na ulici náhodných okoloidúcich a ukázal im asi na sekundu nejaký hračkársky odznak s tým, že je agent FBI alebo policajt, už ani neviem. Podstatné je, že keď im povedal, že sledujú nejakého zločinca (takisto len herec) a potrebujú pomoc, každý jeden spravil bez akýchkoľvek rečí všetko čo mu bolo prikázané. A takto jeden išiel a tomuto fiktívnemu zločincovi zobral peňaženku, iný kočiarik s dieťaťom a ďalší mu dokonca nasypal niečo do nápoja, keď sa nepozeral. Keď sa ich potom opýtali prečo to urobili, každý odpovedal: „Veď mi ukázal odznak, celé sa to zdalo byť také skutočné.“ Preto verím, že všetko je to reálne a bežne sa to môže stať, akokoľvek sa nad tým rozum zastavuje. Ľudia často nerozmýšľajú a uveria všetkému. Film má svoje kvality, keď už nič aspoň možno niekomu otvorí oči, ale je to niečo, na čo sa nepríjemne pozerá a čo vás ultimátne naštve. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Co je mi platné, že je to zajímavý námět a podle skutečného případu, když jeho zpracování je ještě blbější než ti zaměstnanci fast foodu (a to je co říct!). Těžká nuda. Kvůli ní nějaká empatie nemá šanci. Tlačení na tupou scénáristickou pilu a nekonečné, leč marné pižlání tématu manipulace sociálně tupými lidmi, živořícími na samotném dnu potravinového řetězce. Jako nafouklá konzerva s prošlým datem spotřeby konzumovatelné snad jen za účelem ukojení úchylných choutek diváků (navíc jen těch značně trpělivých). Jako rádoby psychologická studie nepoživatelné. Téma sice výživné a zdánlivě fakt maso, leč postavy příběhu jsou pouhé sojové náhražky, bez jakéhokoli obsahu živočišných bílkovin. Velmi nevěrohodné. Svlíknout zlodějku a prohledat jí šaty? Dejme tomu. „A teď její šaty odneste do SVÉHO auta a nechte ho odemčené. To je náš BĚŽNÝ POLICEJNÍ POSTUP“. A šéfová směny už cupitá. ROFL! By mě zajímalo, jestli by holčinu třeba taky strčili do trouby a zapnuli hořáky (další běžný policejní postup :-). Ačkoli, jak se říká: „Byls v Americe? Nebyl? Tak neraď!“ A teď babo raď, jak to ohodnotit. S přihlédnutím k faktu, že kdyby se v tuposti soutěžilo na olympiádě, tak Američani posbírají většinu medailí. Ostatně Craig Zobel by v kategorii tupý a nudný scénář roku taky bral nejmíň bronz. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Okey, natočené je to dobre, ale toto sa naozaj stalo? Viackrát? To sú tí ľudia vážne tak sprostí? 50%. Podľa skutočnej udalosti ma viac vytočil iba An American Crime. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Od 35. minuty jsem přetáčel. Je to nevěrohodný, na něco podobnýho by – vzhledem k okolnostem – přistoupil jen debil. Pak jsem si uvědomil, že to je podle skutečnosti, to na mám názoru ale nic nemění. J*A*S*M píše, že snímek plní účel a skvěle ilustruje demenci obyčených lidí (Američanů). To je fakt, ale kdo o takový film stojí. # Aspoň, že hlavní hrdinka byla hezká, ale to film nespasí. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Must-see. Je jasné, že tenhle film bude rozdělovat diváky na dva tábory stejně jako Srpski film nebo Martyrs. To kladné přijetí od amerických kritiků a diváků není náhodné. Oni svým postavám totiž rozumějí. Tvrdit, že by se to nikdy nemohlo stát, je zaslepené. My jsme nejvychcanější národ na světě, zatímco Američané jsou důvěřiví, poslušní a naprosto věří tomu, co dělají. To my nemáme šanci nikdy pochopit. Jedno krásné pořekadlo praví: "Podle sebe soudím tebe.". Že, grizly007? Compliance je výborný film. Řemeslně i herecky bravurní. Psycho teror ve stylu Telefonní budky situovaný do fiktivního amerického fast foodu. Znepokojivý a perverzní. Nenechte si to ujít a jděte do toho s čistou hlavou. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že tato prapodivná a zvrácená situace může vzniknout jen v USA, protože amíci jsou stupidní. Myslím, že se to může stát kdekoli na světě, protože spousta lidí má tendenci poslouchat rozkazy a při jejich plnění vypínají mozek. Je to dáno tím, že autorita jejich názory či morální hodnoty zadupe chytře hluboko pod zem a z lidí se tak snadno stávají ovečky na provázku. Zajímavý je z hlediska psychologie i Stanfordský vězeňský experiment. S námětem tedy rozhodně problém nemám, co mi však vadilo, bylo zpracování. Myslím, že to chtělo v několika místech pořádně zatlačit na pilu, dát tomu trochu šmrnc, napětí a vyhrocenosti. Moc tomu nepomohla ani hudba, která měla sice punc festivalového filmu, ale mě tam fakt neseděla. Lepší hudba a víc napětí, tak jdu s hodnocením výš. 60% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Jsem ochoten věřit, že se taková kravina stala, ale nejsem ochoten na to půl druhý hodiny čumět. To ani náhodou ne! Může to paradoxně bavit jen takový typy lidí, kteří by se chovali podobně. Ostatní musí zákonitě k smrti denervovat všudypřítomnost primárně logických otázek, v čele s: "PROČ DO PRDELE NEZAVĚSÍŠ TEN POJEBANEJ TELEFON?!!!" ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taky mix filmov Phone Booth a Das Experiment. Proste mix thrilleru a dramy, ktory sa zaobera psychologiou ludi a ich ovplyvnitelnostou. Najviac sa mi pacila prva polhodina, ktora pôsobila velmi prirodzene a uveritelne, takze som nemal najmensi problem sa vcitit do postav. Potom sa ale film zacal vyvijat prilis absurdne az to narusilo moje spojenie s postavami a namiesto napätia som sa skôr zacal bavit tym, kam az su ochotne zmanipulovane postavy zajst a co vsetko si je schopny scenarista vymysliet. Aj ked v tomto pripade to vraj nebol scenarista ale sam zivot. Skoda, ze sa film namiesto stupnovania uloh viac nesustredil na neprijemnejsie znazornenie jednotlivych ukonov. Ten najdrsnejsi nam vôbec neukazu. Nepotreboval som vidiet, co pri nom konaju, ale skôr ako sa pri tom postavy tvaria a co citia. Od zaciatku som vedel pointu, takze neviem, ci by ma behom prvej polhodiny tvorcovia oblbli, ale to asi nebolo az tak dôlezite, kedze ju aj tak odhalili dost skoro. Behom filmu ma najviac nefascinovali ani tak postavy, ktore museli strazit a psychicky terorizovat podozrivu z kradeze, ale skôr samotna obvinena, ktora bola natolko zmanipulovana, ze dovolila, aby s nou tak zachadzali. Za samotne kvality filmu davam 3* a stvrtu davam za to, ze dokaze divaka donutit k tomu, aby sa zamyslel nad tym jak by sa v podobnej situacii zachoval. Co nie je malo. A je uplne jedno, ci si pomysli o postavach, ze to su klasicki americki idioti alebo nie. Aspon na chvilu nad tym pouvazuje. P.S.1 Ja som presvedceny, ze by som sa zachoval jak ten dedko na konci. Nie preto, ze som taky genius, ale preto, ze mam odpor k autoritam a ku slepemu konaniu prikazov od neznamych ludi duplom. P.S.2 Ako zaujimavost odporucam epizodu 9x17 serialu Law & Order: Special Victims Unit, ktory sa venuje tejto teme prakticky od chvile, ked film konci a sleduje proces s pachatelom, ktoreho v seriali stvarnil Robin Williams. Sice sa od skutocnych udalosti uplne odchyluje, ale je to rovnako putave ako tento film. 7/10. ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Celý čas som pociťoval rozčúlenie, ako môže byť niekto tak tupý, aby sa nechal tak jednoducho zmanipulovať. A neviem či je viac frustrujúcejšia myšlienka, že "obete" toho incidentu majú volebné právo, alebo že podobných "obetí" je na svete väčšina. ()

DanteZ 

všechny recenze uživatele

Asi jediný film, u kterého mi fakt záleželo na tom, že je podle skutečnosti. Jinak bych to totiž asi po pár minutách poslal do hajzlu. ()

Reklama

Reklama