Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alžírsko, třicátá léta dvacátého století. Younes je ve svých devíti letech svěřen do péče strýce v Oranu. Je překřtěn na Jonase a svá léta dospívání prožije v Rio Salado, kde zapadne do party místní mládeže. Členkou party je i krásná Emilie, do níž jsou všichni kluci v partě zamilovaní. Ona však podlehne Jonasově kouzlu, čímž se zrodí příběh jedné velké lásky, jež bude poznamenána bouřlivou atmosférou tehdejšího Alžírska… (claudel)

(více)

Recenze (22)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Byla to lovestore zasazené do ničeho se snahou zasadit jí do všeho. Věčná škoda těch témat a situací se nabízelo x, ale pro režiséra bylo zajímavější nechat na sebe dva hezký lidi zamilovaně koukat což jsme v žádném jiném filmu nikdy neviděli. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, kde musím dát jednou repete, protože jsem byla ochuzená o titulky a to ovlivnilo nakonec i moje hodnocení. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Obrovská love story mezi Francouzskou a domorodým Alžířanem, na jejímž pozadí se odehrává boj Alžírska za nezávislost na své koloniální mocnosti a řeší se dilema, zda zemi více prospívá evropská civilizace nebo domorodá přirozenost - zaplaťpánhůh bez jasných odpovědí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príbeh celoživotnej a z donútenia neopätovanej lásky na pozadí historických premien v Alžírsku som si vlastne pozrel iba kvôli mojej obľúbenej Aničke Parillaud. Paradoxné je, že práve tá ma najviac sklamala. Film ma napriek neskorej nočnej hodine a značnej dĺžke nenudil. Zobrazovanie životných podmienok a vzťahov medzi francúzskou menšinou obklopenou arabskou väčšinou bolo uveriteľné a zbavené štandardných klišé. Zaujímavé bolo aj zobrazenie dospievania a života Alžírčana medzi Francúzmi. Kladom filmu bolo, že neskĺzol k jednoduchým schémam "zlí Francúzi" vs. "dobrí Arabi". Poukázal na to, že Francúzi narodení v Alžírsku sú rovnako legitímnymi obyvateľmi Alžírska, ako pôvodné arabské obyvateľstvo. Trochu mi to pripomenulo situáciu Rusov v republikách vzniknutých po rozpade ZSSR a tiež skutočnosť, že krajiny, ktorými prechádza etnická a/alebo náboženská hranica sú sudom pušného prachu okolo ktorého pobiehajú dobrodruhovia zo zápalkami. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Rozvleklé tak, že se na to člověk musí psychicky nachystat, ale jinak je to moc pěkný biják. Romantická duše si přijde na své. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No kdyby to trvalo ještě o dvě hodiny dýl zalíbilo by se mi to, ne kecám hrozné utrpení takový nezaživný film hrozny fakt hrozný, příběh nudny to prostě fakt ne. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Trochu moc dlouhe, přiběh krásný, obzláště to bude bavit žensky, ach ta tragická láska :), ale ta přílišná teatrálnost v činech či zlomech v příběhu mi lezla na nervy, trochu to připomínalo telenovelu ve zkrácené formě. Poučení na závěr, jedním hloupým slibem si můžete zkazit celý život, takže nikdy nic neslibujte :) ty 4* jsou jen s přimouřenýma očima. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Sice dlouhé, leč velmi poučné. Alžírsko ve třicátých letech pod správou Francie, Arabi, Francouzi, vše v jednom, leč francouzská povýšenost je někdy zpupná, a tak vydoutná odboj, končící samostaností Alžírska. V tom všem jedna tragédie rodiny s malými dětmi, ale i naděje a láska. Láska, která má ve finále jen malý krůček k nenávisti, neznajíc pravý důvod odmítání. Byla jsem mile překvapena krásnou Norou Arnezederovou, překrásným Alžírskem a dojata osudy lidí, obzvláště pokud jejich manželství byla smíšená. Moc pěkný film, doporučuji. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Skvelý príbeh, ktorý sa odohráva v koloniálnom Alžírsku a sleduje príbeh mladého Araba Jonasa, ktorý je rozpoltený medzi tým, či má byť dievčaťom, ktoré miluje, alebo cťou, ktorú sľúbil jej matke. V pozadí tejto romanci je vojna za nezávislosť a je zobrazených niekoľko historických udalostí, ako napríklad revolúcia a oslobodenie Alžírska. Nespravodlivosť a krutosť koloniálnych Francúzov sa tiež ukazuje bez toho, aby bola príliš zdôrazňovaná. 8/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Príšerne dlhá romantická dráma milovnikom romantiky neodporúčam je tam priveľa "alžírskeho pozadia" a smutný koniec jednej nenaplnenej lásky s jednou arabskou múdrosťou Kto je ľahostajný k najkrajšiemu príbehu svojho života, bude po celý zvyšok života prežívať len žiaľ a bolesť. Nič na svete neukľudní jeho dušu ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Bože, Bože.. Nora Arnezeder je přenádherná. Jonas udělal životní chybu, když ji tak vehementně odmítal. Představte si, že taková nádherná, chytrá a oddaná žena Vás s pláčem prosí, aby jste prožili budoucnost společně a vy ji neustále odmítáte i přes skutečnost, že ji milujete. Vidíte jak prožívá život s někým jiným, vidíte, jak žijete bez sebe a že nejste ani jeden šťastný. Krásný příběh. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

"Atmosférický film" který mně donutil pátrat po knižní předloze a knížce Bílý kůň, kterou čte hlavní hrdina. Nora Arnezeder je moc hezká žena. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Tak trochu kombinace Absolventa a Lovce draků bez happyendu. Ovšem tento příběh navzdory své stopáži udržel mou pozornost, což se mnohým daleko kratším filmů nepovedlo. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Kultivovaná červená knihovna v atraktivním retro-exotickém obalu. Hvězda navíc za výkon Nory Arnezeder v roli Emilie. ()

FIAT 500 

všechny recenze uživatele

Na první pohled přeslazený plakát, divný název a šílená stopáž. To nejsou úplně důvody, proč si francouzský film pustit. Ale když už to uděláte, nedostanete díky bohu sladký americký koláč, ale spíš střízlivý francouzský quiche. Dlouhá stopáž spolu s pomalým tempem jsou tady naprosto oprávněně, pořád to totiž není klasická romantika, ale spíše milostný příběh zasazený na politické pozadí, které do děje promlouvá místy dost významným způsobem. A to se mi líbilo, film dostal nový rozměr. Ani úvod s malým Jonasem není úplně zbytečný a celkem hezky ukazuje kulturu Alžírska tomu, kdo tam nikdy nebyl... Časové skoky jsou citlivé a přehledné, což pomáhá ke kontinuitě celého vyprávění. Nora Arnezeder je nejen ve své první (vlastně druhé) scéně v baru neuvěřitelně nádherná a fakt se hlavnímu hrdinovi budete divit, proč jednal tak, jak jednal a proč slíbil to, co slíbil. Protože když vás miluje krásná, milá a chytrá slečna, co si sakra přát víc? Jasně, postupem času se oba hlavní hrdinové začnou chovat trošku sobecky a především Emilie zavařila Jonasovi v partě úplně zbytečně, ale jako celek to dává smysl. A jak už jsem řekl, politické pozadí tomu dává hodně zajímavý náboj a v podstatě to vylučuje klasickou sladkou romantiku se vším všudy. Zkrátka se mi to líbilo, dal bych 4 hvězdičky nejen za krásnou Noru, ale i vykreslení rozdílů mezi Francouzi a Alžířany... ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Život, láska, nenávist, odpuštění , smrt... Mezi těmito hodnotami osciluje francouzské drama s romantickými prvky, zasazené do Alžírska od druhé světové války až do vyhlášení nezávislosti na francouzské metropoli (1962). Prozradí mnohé o historii a zániku francouzského kolonialismu 20. století, neboť jako předloha scénáře posloužila kniha alžírského spisovatele Yamina Khadry ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

co bych filmu vytknul, byla trochu přestřelená stopáž, příběh začal být zajímavý až v Jonasově dospělosti. Pak se odehrává příběh velké životní lásky, která má ale jednu zcela zásadní překážku. Osobně si neumím představit, že bych reagoval jako Jonas a potlačoval bych v sobě city k holce, kterou bych miloval. To bych udělal cokoliv pro to, abych ji svou lásku dal najevo a nekoukal bych na následky. Jonas zvolil opačnou cestu. Všechno se to dělo v době bouřlivých změn v Alžírsku. Celkově bych hodnotil film dost vysoko, příběh Jonase, Emilie a jejich přátel byl opravdu poutavý. Navíc Nora Amezeder byla fakt krásná ()

denyny 

všechny recenze uživatele

Přesně film dle mého gusta. Nechala jsem si den na promyšlení než napíšu hodnocení, ale vlastně se nic nezměnilo. Původně jsem film pustila náhodou a chtěla ho mít jen jako kulisu k ostatním věcem. Nešlo to. Film mě vtáhl do děje a už jsem se od něj nedokázala zvednout. A přesně to, dámy a pánové, od takového filmu očekávám. ()

sha.piro 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Něžný i drsný, s příběhem o velké, ale nikdy nenaplněné celoživotní lásce dvou lidí. Ani nepamatuji, kdy mě naposledy dojal romantický film tak jako právě tento. ()

Reklama

Reklama