Reklama

Reklama

Strážci Galaxie

  • USA Guardians of the Galaxy (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2014, 116 min

Režie:

James Gunn

Předloha:

Dan Abnett (komiks), Andy Lanning (komiks)

Kamera:

Ben Davis

Hrají:

Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close (více)
(další profese)

V tomto akcí nabitém, výpravném vesmírném dobrodružství se odvážný dobrodruh Peter Quill stává středem zájmu nájemných zabijáků poté, co Ronanovi, mocnému padouchovi s plány ohrožující celý vesmír, ukradne tajemnou kouli. Aby neúnavnému Ronanovi unikl, je Quill nucen spojit své síly se čtveřicí pozoruhodných hrdinů – Rocketem, po zuby ozbrojeným mývalem, Grootem, humanoidem, který připomíná strom, vražednou a tajemnou Gamorou a pomstychtivým Draxem Ničitelem. Když ale Quill objeví skutečnou moc koule a hrozbu, která se v ní ukrývá a ohrožuje celý vesmír, musí udělat vše pro to, aby nesourodá skupina táhla za jeden provaz a v posledním zoufalém souboji se pokusila zachránit osud celé galaxie. (Falcon)

(více)

Zajímavosti (154)

  • Hlavní záporák filmu Ronan (Lee Pace) se poprvé objevil v komiksu „Fantastic Four #65“ v srpnu 1967. (JG9)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 333,7 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 773,4 mil. (NIRO)
  • Ve scéně na Kdovíkde (Knowhere), kdy Taneleer Tivan alias Sběratel (Benicio Del Toro) ukazuje Strážcům hologram kamenů nekonečna, je možné si všimnout, že Groot sahá na Teserakt, který se objevil ve filmech Kapitán Amerika - První Avenger (2011), Thor (2011), Avengers (2012), Thor: Ragnarok (2017), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019) a seriálu Loki (od r. 2021). Samotný Teserakt je jeden ze 6 kamenů nekonečna, které odrážejí samotnou podstatu vesmíru. Teserakt (kámen prostoru) ovládá prostor a hmotu, Agamottovo oko (kámen času) ovládá čas, Aether (kámen reality) ovládá realitu, Svítící část Lokiho žezla (kámen mysli) ovládá mysl všech živých tvorů, Orb (kámen moci) poskytne uživateli nadpřirozenou sílu, Kámen duše umožní propojení se všemi dušemi ve vesmíru. (GejmronCZ)
  • Jedná se o druhé superhrdinské uskupení v MCU. (GejmronCZ)
  • Bereet (Melia Kreiling) má na Peterově (Chris Pratt) lodi na sobě jeho staré tričko. Stejné, jaké měl na sobě v nemocnici v roce 1988, když umírala jeho matka. Na tričku je nápis „RIVER RAFTER, JD. Canoe Rental, Dolores River“. (charlotteLnD)
  • Amanda Seyfried odmítla roli Gamory (Zoe Saldana): „Jednu roli v superhrdinském filmu jsem odmítla a pak už se mi neozvali. Nelituji toho, protože jsem nechtěla být šest měsíců v roce zelená.“ (Geralt z Rivie)
  • Ve filmu vidíme Nebulu (Karen Gillan), jejíž nevlastní otec je Thanos (Josh Brolin). Nebula však není Eternal a ani Deviant, ale Luphomoid, příslušník kočovné mimozemské rasy, která původně pochází z planety Luphom (Galaxie v Andromedě). Víme o ní z komiksu „Nova #1“ z dílny Marva Wolfmana a Johna Buscemy z roku 1976. Mezi další reprezentanty této rasy patří také Nebulin údajný otec Zorr, jeho bratr Kraa a sestra Xira. (3T)
  • Yondu Udonta (Michael Rooker) je příslušník mimozemské rasy známé jako Centaurians, která pochází z planety Centauri-IV (Mléčná dráha). Tito modří humanoidi s červeným „čírem“ (v jejich jazyce se nazývá Tahlei) jsou rozdělení na dvě náboženské sekty – Habaktu (stoupenci Anthose a jeho cesty Circle of Life) a Akuun (ateisté). Yondu chvíli patřil k Habaktu, kteří mají přirozené spojení se svým Světem a jeho faunou a flórou (zvláště jejich šamani-válečníci, kteří pak díky tomuto spojení byli silnější). Tato rasa se objevila poprvé v komiksu „Marvel Super-Heroes Vol 1 #18“ od Arnolda Drakea z roku 1969, stejně jako celý tým Strážců Galaxie. (3T)
  • Castingová režisérka Sarah Halley Finn prozradila, že Chris Pratt (Peter Quill) o roli původně vůbec neměl zájem: „Chris roli nechtěl a odmítal přijít na casting. Nakonec se mi ho podařilo přesvědčit, aby přišel, jenže to už ho zase nechtěl vidět James Gunn. Byla jsem opravdu ráda, když se konečně sešli a upřímně, šlo o jeden z oněch ‚heuréka‘ momentů, když během castingu máte z nějakého herce dobrý pocit a podvědomě víte, že je to ten pravý. James se na mě otočil po deseti vteřinách jednání a řekl: ‚To je on‘.“ (Geralt z Rivie)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. července 2014 v Los Angeles. (Varan)
  • Ve filmu se poprvé v celém MCU (Marvel Cinematic Universe) objevuje čtvrtý z Kamenů nekonečna – Power Gem (Kámen síly). Jako první se ke kameni dostává Peter Quill (Chris Pratt) alias Star-Lord, který ho nachází na mrtvé planetě Morag. (Nevka)
  • Tvůrci komiksové postavy Rocket Raccoon se při jeho vytváření nechali inspirovat méně známou písničkou „Rocky Raccoon“ od The Beatles. (Yoshitsune)
  • Potenciální film podle komiksu "Guardians of the Galaxy" zmínil prezident Marvel Studios Kevin Feige poprvé na Comic-Conu v roce 2010. První verzi scénáře napsala v roce 2011 Nicole Perlman. V roce 2012 byl ke psaní scénáře přizván James Gunn, který ho celý přepsal. V září téhož roku se stal i režisérem snímku. Do hlavní role Petera Quilla byl v únoru 2013 obsazen Chris Pratt, jenž podepsal s Marvelem smlouvu na více filmů. V dalších měsících získali svoje role i další herci, včetně Benicia del Tora (Sběratel), který se v červnu 2013 rovněž dohodl na smlouvě zahrnující více celovečerních filmů. (Danny F.)
  • Rocket utekl z dvaadvaceti vězení, Groot jen z patnácti. (izmee)

Související novinky

James Gunn získal dohled na DC filmy

James Gunn získal dohled na DC filmy

25.10.2022

Hollywood se po delší době opět mírně otřásl v základech, to proto, že režisér a scenárista James Gunn byl studiem Warner Bros. Discovery potvrzen do role jednoho z šéfů sekce DC films. Kompletní… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Čtvrtý Thor naverboval Gladiátora

Čtvrtý Thor naverboval Gladiátora

30.03.2021

Natáčení čtvrtého dílu asgardské ságy pod režijním vedením Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok, Králíček Jojo) právě v těchto dnech probíhá v Austrálii a už nějaký čas víme, že mimo známých tváří Chrise… (více)

Strážci Galaxie ve čtvrtém Thorovi

Strážci Galaxie ve čtvrtém Thorovi

10.03.2020

Následující článek obsahuje mírné spoilery ke konci Avengers: Endgame. V posledním filmu s původními členy Avengers se Thor s tváří Chrise Hemswortha na konci vydal do vesmíru v lodi týmu Strážci… (více)

Reklama

Reklama