Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (154)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Přes všechny zajímavé nápady (texty hry na zdech, neviditelná nit, rozedraný kabát na zádech, dlouhá zásuvka od stolu, střih na divadelní jeviště či kreslené koně od Uderza) to bohužel není typický Louis de Funés. Je to totiž Moliére. Ten mi tak k srdci nepřirostl... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

O tomto zpracování Moliera snil Funes velmi dlouho a bylo mu dopřáno. Já bohužel snil o Funesovkách co mě sedli daleko lépe. Mnoho jiných komedií strčí do kapsy, ale až budu příště mít chuť na Funese dám přednost jiným jeho filmům . ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám Funése hodně rád, možná nejvíce rád ze všech těch komiků, které jsem měl možnost kdy vidět. Lakomec byl jeho sen, ztvárnění Harpagona v Moliérově hře a tak to také musím respektovat... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nejvetsi problem filmu je, ze se nejedna o Funesovku, ale o Molierovku, Funes by tam totiz nejradsi furt pobihal a delal kravoviny, jenze jelikoz se drzeli toho, co Molier napsal, museli to prolozit spoustou zbytecnejch dialogu a podle toho to dopadlo. Kdyz je na scene Funes, je vsechno v poradku, porad nekde poskakuje a slinta po penezich, pripadne dela jiny uchylarny, treba pava. A tyhle sceny je starej dobrej Funes, role Harpagona mu skvele sedla a vtipy fungujou. Jenze jakmile neni Funes na place, ostatni postavy vzdycky dlouze neco resi a jen vyjimecne je ta rozmluva kratsi nez nejakejch pet minut. Proste obcas zabava a obcas nuda. Navic ma film docela premrstenou delku, je prilis divadelni a to rozmlouvani s divakem mi lezlo na nervy. Ale na to, ze to je prvni (a posledni) Funesuv rezijni pocin, to zas tak spatny neni. Slabsi 4*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Louis DeFunés hraje krále hamižných choleriků Harpagona, Michel Galabru jeho sluhu Jakuba a Claude Gensacová dohazovačku Frosinu. Zdánlivě všechno, jak má být, že? Jenže na posledních třech Louisových filmech je vážně znát, jak překračuje vlastní fyzické možnosti a zatímco v Zelňačcce to odpovídalo figuře a o Četníku a četnicích se nesluší mluvit, Lakomec by byl býval mnohem lepší, kdyby byl natočen o deset let dřív. Člověku se skoro chce zařvat: "Už ho nechte, ať si sedne!" a to není ta správná reakce, jakou by měl ten starý skrblík vzbuzovat. Myslím, že ani zachování fragmentů veršovaného textu a všechny ty výmysly kolem (Uderzovy kresby, text hry na stěnách atd.) nejsou dohromady k ničemu. Tak už ho vážně nechte sednout. 50% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

A já se tolik těšila. Vědomě jsem si chtěla vidět Lakomce s Luisem a věděla jsem, že to bude podané formou jemu blízkou, ale netušila jsem, že budu s dabingem pana Krampola tak zklamaná. Ta čtvrtá hvězdička je za tu poslední tečku na poušti . ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky dávám za herecké obsazení filmu i za komediální námět, ale co jsem nemohla překousnout je dabing ...! Františka Filipovského prostě NEJDE nahradit! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem tentokrát četl (povinná četba) a docela se mi líbila. A toto ztvárnění překvapivě taky. Některé nápady, jak setřít rozdíl mezi divadlem a filmem (herci často mluví do kamery, jako by na diváka v hledišti, scény občas přejdou do úplně jiné během vteřiny /při vyšetřování, kdy jsme v kuchyni, jsme najednou u soudu/) mi přišly bezchybné. Bohužel ale není to úplně věrné knižní předloze, pár postav si režisér přidal (kuchař/kočí v jedné osobě či dohazovačka v divadelní hře, pokud si dobře vzpomínám, nebyli) a první cca hodinu lze obdivovat pouze výkon ďábelského Funèse. Prakticky až od chvíle, co mu ukradnou truhlici plnou zlaťáků, začíná být i film excelentní. Ale to je poslední půlhodina, což je z dvou hodin přeci jen málo. Lakomec sice stojí za vidění, ale pozor, není to přesně podle knihy, takže si raději nejdříve přečtěte knihu a až pak zhlédněte tuto (povedenou, místy až parodickou) taškařici. 80 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Louis de Funés je v tomto filme úplne dokonalý "Lakomec". Nezabudnuteľným spôsobom tu stvárnil známu komickú, klasicistickú postavu. Starý, vypočítavý, majetkom posadnutý Harpagon je v jeho podaní perfektný. Román, ktorý poslúžil ako predloha pre tento snímok, napísal v roku 1668 slávny, francúzsky spisovateľ, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov svetového, literárneho klasicizmu, Moliére (vlastným menom Jean Babtiste Poquelin). Od tej doby sa toto dielo dočkalo mnohých divadelných a aj filmových spracovaní. Z tých filmových je toto, z roku 1980, asi to najlepšie. "L´Avare" *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných si nemyslím, že Louis de Funès v roli Harpagona působí unaveně, naopak. Až jsem se divil, jak je vitální, jak pořád odněkud někam běhá, někoho něčím tluče nebo po někom něčím hází, jak rozhazuje rukama, vztekle křičí a hned zase nevinně kňourá... Prostě obdivuhodná forma, říkejte si, co chcete. Škoda je, že se Lakomec nezbavil největšího neduhu, jímž trpí od doby, kdy ho Molière napsal, a to té roztahanosti. Film ji sice kromě Funèsova řádění poměrně úspěšně maskuje také několika doopravdy skvělými scénami s Claude Gensac a Michelem Galabru, ovšem chvílemi (obzvlášť v závěru) se zkrátka vleče a nedá se s tím nic dělat. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Funes v netypicke roli, se kterou si ale poradil obstojne. Bohuzel nedosahuje takovych kvalit jako jine jeho snimky. Presto vytecna adaptace Molierova veledila. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

60% - Louise de Funése jsem nikdy moc nemusel, ale je pravda, že i on dokáže mezi nesmyslnými škleby vykouzlit vážně zábavný výraz. Film samotný byl často velmi nápaditý, ale dvě hodiny byly přeci jen trochu moc... ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Ani v nejhorších nočních můrách jsem si nedovedl představit, že by některá Funésovka mohla být až takhle debilní. Scénka, která následuje bezprostředně po ztrátě zlaťáčků je pěkná, ale zbytek je brutální nuda a hnus. Vtipné to není vůbec. Herci jsou až na dvě známé vyjímky naprosto otřesní. Nerad dávám odpad filmu s člověkem, kterého tolik respektuji, ale nemám jinou možnost. Bylo to neskutečně špatné. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Vynikající Louis de Funès v jedné ze svých posledních rolí. Ale s Krampolovým dabingem už to není ono. Jinak lakomce Harpagona samozřejmě hraje skvěle. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S Molièrovym Lakomcem se setkávám nepravidelně už víc než 10 let. Poprvé to bylo ještě na gymnaziu, kdy jsme s celou školou cestovali na divadelní představení do Zvolena a Lakomec pro mě byl zážitkem, jaký mi později různé viděné TV záznamy téhle hry určitě nedokázaly vynahradit. Byl jsem ale zvědav na francouzský film podle tamnější národní klasiky, ač vypadla z toho jenom další (navzdory původnímu účelu natočení pro kino) studiová inscenace. Ovšem s několika osobitými režijními nápady. Dochází na ně i během notoricky známého monologu, kdy Harpagon duševně na dně po zmizení své milované truhličky se přepadá do skutečného vykopaného hrobu, zatímco onedlouho se ocitá na divadelním jevišti; oceňuji i následní domácí vyšetřování zaranžované jako soudní proces. Je-li třeba tou sekvencí z jeviště zdůrazněn záměr tvůrců setrvat u divadelního pojetí i v adaptaci pro filmové plátno a visí-li všude v soudní místnosti propagační plakáty k Molièrově komedii, odpouštím (coby hravý odkaz směrem ke klasickému divadlu :)) i tu scénu s koňmi v podobě namalovaných kulis. :o) Nakonec proč ne, Lakomce, ač klasickou hru, je určitě nutno brát i s jistou nadsázkou, a tvůrcům se jí sdělovat daří velice úspěšně. Hezký Molièrův nápad s postavou kočího a kuchaře v jedné osobě, který se dle své aktuální potřeby převlíká, zde získává vtip navíc, když si zdejší kuchař omylem na sobě nechává i červenou kočího věstu. Louis de Funès je představitelem Harpagona velice ikonickým a vede si v komické roli "trochu jinak" znamenitě, Galabru i Gensacová mu skvěle sekundují, slabinou pro mne zůstávají někteří ti mladí herci. 75% ()

Reklama

Reklama