Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milý, a tak trochu nešťastný smolař, Antoine Maréchal jede na dovolenou do Itálie , ale auto mu nabourá boháč Léopold Saroyan se svým Rolls-Roycem. Jako zadostiučinění mu bohatý gangster nabídne cestu do Bordeaux bílým vozem značky Cadillac. Konečně našel toho nejvhodnějšího prosťáčka k pašování diamantů, zlata a drog ukrytých v luxusním autě. Jenže další gang je jim na stopě... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (139)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Bourvil + Funes ; prostáček + hajzlíček. Tady to na téhle cestě Itálií funguje krásně a zábavně. Smolař je pouze ten kdo tento film doposud neviděl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Asi první opravdu slavný film, kde se setkali té doby dva největší a nejslavnější francouzští komici a to Bourvil s Funésem. Mezi nimi to vždycky jiskřilo, a ačkoliv je Velký flám určitě lepší ani Smolaře nemůžu opomenout. Zábavná komedie, kde si Funés ve skutečnosti Bourvila neskutečně oblíbil a ačkoliv se v osobním životě příliš nevídali, je to jeden z mála lidí, které ve své branži dokázal respektovat a já se tomu všemu ani nedivím. Tahle komedie je jedna z těch, které mě dlouhou dobu minuli, ale když jsem měl to štěstí ji poprvé vidět, byl jsem rád, že existuje stále něco, co mě dokáže překvapit a potěšit zároveň. Oury, Bourvil, Funés jsou jasnou zárukou zábavy, která rozhodně nezklame. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, tady se Louis teprve zahrival, takze tu nedela tolik xichtu, ale par scenek s nim je naprosto paradnich. Mozna je trochu skoda, ze role nebyli opacne a v roli smolare nevystupoval Louis, myslim, ze by to pak bylo jeste vtipnejsi, ale zas na druhou stranu, Bourvil je v roli paradni, jak furt nic nevi a na zaver se hezky pomsti a nedokazu si ho predstavit v roli mafiana. Mozna by filmu prospela malinko kratsi stopaz, takle se tu najdou i nudnejsi casti, ale jako celek to je prijemnej film s peknou hudbou. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Skoro se ani nedá říct, že Bourvil a Louis DeFunés hrají spolu. Po celou dobu se pohybují jakoby vedle sebe, ale málokde dojde k interakci. Smolař by se dal chápat i jako symbolický přelom mezi starým typem francouzské komedie, kde všem stačil k veselí jen nějaký ten dobromyslný venkovan a pár nedorozumění k tomu, a tou novou, dravější a s promyšlenějším humorem. Bourvila zkrátka musíme nějak přetrpět (mimochodem, proč se film jmenuje Smolař, když v něm hraje hotové dítě štěstěny?), zato všechny scény, kde vystrkuje růžky Ludva, jsou k popukání. Třeba hudební etuda v autolakovně, ale taky scéna v opravně, kde se skrývá před Bourvilem. Má na hlavě svářečskou kuklu, takže mu vůbec nevidím do tváře, a přesto ho na první pohled poznáme podle pohybů. :-) Vida ho. Zábavný i bez grimas. 60% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Bourvil a Louis de Funés spojili své síly a vznikla opravdu vynikající komedie. Bourvil jako "ňouma" a Louis De Funés jako "hajzlíček" jsou přesně ty role, pro které se hodí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Až mi jednou nějaký bohatý gangster rozloží můj vůz na anionty a kationty, tak přijmu jeho nabídku na projížďku Cadillacem, i když mi dobrák Antoine šeptá do ucha, že to není nejlepší nápad. Jenže já se bavil a to zejména ve chvílích, kdy de Funès rozjel své neurotické kousky - při demonstrování opravy auta, s kulturistou ve sprše či při svém tradičním odsekávání. A ta čtvrtá hvězda je za dokonale žárlivého holiče, jehož zběsilé troubení, úlisný knír i sličnou přítelkyni si budu dlouho pamatovat. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Svěží nápaditá veselohra a koncert dvou vynikajících francouzských komiků hýří nápaditým scénářem, svěžími gagy a ve filmografii obou velikánů patří k tomu nejlepšímu. Jsou to skoro dvě hodiny invenční a osvěžující zábavy. I evropská "lehká" kinematografie má svou nadčasovou klasiku. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Smoliarove problémy si predstavujem inak. Rola Antoina mohla byť viac absurdnejšia alebo premyslená. Ale aj tak nechápem, na akom banálnom nápade sa dá prostredníctvom perfektných vychytáviek postaviť príjemná jazdy s Funèsom, ktorý mohol viac, než len sekundovať. Dej sa dal a mohol skrátiť, pretože hlavne Bourvilovi postupne dochádzala para a bolo to aj dosť citeľné. Každopádne po fantomasovských sériách konečne je to pre mňa konečne kvalitnejšia funèsovka. Aj keď len na 65%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hodně mě překvapilo, že hlavní roli zde má skutečně Bourvil, přičemž na Louise de Funèse zbyly skutečně ty druhé (i když hodně výrazné a nepřehlédnutelné) housle a fakt, že se za celý film potkají opravdu zřídka. Je znát, že jak dvojice Bourvil & de Funès, tak režisér Gérard Oury měli ještě co dohánět a dotahovat a k "Velkému flámu" urazit ještě dlouhou cestu. Přesto (i když vtipů, které by vás zvedly ze židle, je jen pár) působí hodně příjemně a spolehlivě pobaví. 75%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Je tu někdo? - Ne, nikdo tady neni. Komediální road movie gangsterka, s vynikající ústřední dvojicí Bourvil - de Funés, ve které nejde o nic menšího, než o diamanty, zlato či heroin. Cesta rozpálenou Itálií, spousta intrik, krásných žen i scenérií, ale hlavně skvělého humoru. Smolař kdysi býval, společně s Fantomasem a Velkým flámem, mou nejoblíbenější Funésovkou a i dnes si na něho rád udělám čas. Oddychovka jako stvořená. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Smolař je jedna z těch Funèsovek, které mi dlouho unikaly, a tak jsem si ho pustil s chutí. Ústřední dvojici to pod taktovkou stejného režiséra sice ještě lépe šlo ve Velkém flámu, nicméně i na tenhle film se rád podívám znovu. Zejména tedy kvůli Louisi de Funèsovi, protože například jeho řádění v lakovně patří k tomu vůbec nejlepšímu, co kdy předvedl, a také každý pohlavek, jenž uštědří některému ze svých klasicky neschopných kumpánů, je milionový. "Budu si pískat třeba Svatební pochod. Takhle: Tra-la-la-la - Beng! - Tra-la-la-la - Beng! Beng!" ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Smolař se určitě nezařadí mezi ty Funesovy komedie, které bych si s chutí pouštěl znovu a znovu a stále se u nich skvěle bavil a smál, avšak i tak se jedná o zdařilou podívanou, v níž dvojice Bourvil - Funes předvádějí vskutku výborné výkony. Několik scén dovede pořádně pobavit a Louis v záporně laděné roli potěšil. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Skoro dvou hodinová roztahaná nuda, kterou ze vší vervou zachraňuje Louis de Funès. Bourvil mi byl zde nesmírně nesympatický. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Smolař? Kdybych tady už tenkrát byl a kdyby do mě naboural Fuňés, měl bych se rozhodně za klikaře. A mohl by mi nabídnout cokoli by chtěl, do Bordeaux bych mu přepravil klidně skákací balon. Skvělá road movie po francouzsku, smůla je leda tak to, že s tímhle filmem nemůžu jít na rande. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Mám rád funesovky a vůbec staré francouzské komedie. Smolaře jsem viděl právě poprvé a tak nemám důvod z nostalgie přidávat další kladné body. Moc mě to neoslovilo. Nápad na zápletku byl výborný, ale bohužel ani zdaleka z nej scénaristé nevymačkali maximum. Navím Funes měl oproti Bourvilovi strašně málo místa a kdykoliv přišel na scénu právě Bourvil tak komedie ztratila na tempu. Takže celkově slabší průměr. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět je hodně podobný tomu z filmu Záhadný kontraband (1964) s Belmondem. Bourvil mne nikdy příliš neoslovil, ani v komediálních, ani v charakterních rolích, tohle byl snad dokonce jeho nejslabší výkon. Funès je zde ve výborné kondici, ale bohužel nemá takový prostor jako v mnoha jiných filmech, které byly postaveny na jeho komediálním talentu. Ale chvíle, které patří pouze Funèsovi, jsou silné, sprchování v kempu, nebo nenápadka na celnici. ()

Reklama

Reklama