Reklama

Reklama

Mosty přes Ibar

  • Německo Die Brücke am Ibar (více)
Trailer

Obsahy(1)

V Kosovu zuří válka, během které je raněn Ramiz, voják kosovo-albánské armády. Ukrývá se u mladé Srbky Danici, která se do něj zamiluje. Jejich křehké štěstí na pozadí krutých bojů jim však nepřeje Danicina žárlivá sousedka Jelena... Píše se rok 1999 a Kosovem zmítá válka. Albánci proti Srbům, Srbové proti Albáncům. Ze souseda se stává nepřítel. Někdejší přátelé teď proti sobě stojí v boji na život a na smrt. Mladičká Srbka Danica žije sama se dvěma syny v malé srbsko-albánské vesnici u řeky Ibar. Truchlí nad ztrátou manžela, který padl ve válce. Ramiz, voják bojující na straně Albánců, je těžce raněn a hledá úkryt za nepřátelskou linií. Ujme se ho Danica, která vzápětí začne řešit dilema, zda mu zachránit život či ho odevzdat do rukou vlastní armády. Danica a Ramiz zjišťují, že k sobě mají velmi blízko. A to nejen proto, že jsou vlastně sousedé - Ramiz žije na druhé straně řeky, hned vedle nemocnice, kde Danica porodila oba syny. Danica si uvědomuje, že jsou životy jí a jejích dětí díky nevítanému hostu v ohrožení. Navzdory tomu se do sebe s Ramizem zamilují. Jejich křehké štěstí jim však nepřeje žárlivá sousedka Jelena. Válka je válka. A její důsledky jsou pro životy obyčejných lidí fatální. (Cinemax)

(více)

Recenze (18)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný příběh ze srbsko-kosovského konfliktu. Válka zde není prakticky vůbec ukázana, záběry a tony filmu se nesou v takovým zvláštně melancholicky příjemným stylu, jenže ta příjemnost je jen na povrchu, protože tvůrcům stačilo vždy v pravou chvíli dát nějaké postavě do úst tu správnou větu, hercům ten správný pohled a kameranovi ten správný záběr a odkryla se pravá podstata snímku. Cítil jsem velký smutek ze situace ve který se ocitla Danica, z toho celýho posranýho konfliktu, který zasel tolik nenavisti a nesnášenlivosti. No a pokud je skutečně pravda, že NATO použivalo bomby, které jsou ve filmu zmíněny, tak poprvé od našeho vstupu do NATA, mám vážně pochbynosti o této "organizaci". Jsem si jist, že pokud se na tohle budou dívat matky, tak je film rozemele ještě víc než mě a že při závěrečný skladbě "naše krásná země" jsem byl hodně na měko. Krásně natočený film, který největší sílu dává do nenápadných detailů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mosty přes Ibar si razí cestu dost brutální formou. Vlastně hned v první scéně, kde se představí řeka Ibar a vztahy Srbů a Albánců, mi bylo hodně ouvej. On celkově Balkán má štěstí na multi náboženskou kulturu. To se mu nedá upřít. Jen by mě zajímalo, jaké to tam ve skutečnosti dneska je, když se čím dál tím více setkávám s proti válečnými filmy, které záměrně poukazují na samotnou absurditu celého toho konfliktu, který sahá vlastně div ne až do období po druhé světové válce. Po shlédnutí tohoto filmu mi bylo hodně smutně. Dost mi to připomínalo Zemi nikoho, která ještě k tomu končí dost depresivně. Jak to skončí tady, tak to si musíte počkat, až tento film sami shlédnete, nechci Vám tu spoilerovat. Každopádně klobouk dolů za to, že někdo, kdo sám prožil takový lidský hnus, dokáže ještě natočit tak kvalitní film. Ať jsou války všelijaké, podstata všech náboženských konfliktů moderní doby začíná právě na Balkáně. Kde jinde se jsou schopni postřílet dobří kamarádi jenom kvůli náboženství... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Další z povedených nostalgicko tragicko optimistických dramat o pro našince nepochopitelné iracionální etnické a náboženské nenávisti mezi lidmi, kteří ani příliš nevěří a ve svém založení jsou prakticky úplně stejní. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ač jeden jako druhý, nenávidí se. Nebo milují. Lehce kýčovitou romanci a poselství o tom, že láska i národnostní rozdíly přenáší, naštěstí přebíjí precizní režie a velmi silné momentky. Není jich moc, ale jsou tu. I nekompromisní obžaloba z používání bomb obsahující ochuzený uran, které padaly z bombardérů NATO, dodává filmu velkou váhu. Albánsko - srbský konflikt, slýchával snad každý z nás po dlouhé měsíce ve zprávách. Pro většinu lidí je jakýkoli konflikt, někde "daleko", již každodenní, rutinní informací zaznívající z medií. Zde je kousek kruté reality. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak ako sa zle žije nad miestami, kde sa jedna pevninská kra podsúva pod druhú, rovnako zle sa žije v miestach, kde sa stretávajú dve náboženstvá, dve etniká a kde je nespočetne veľa bývalý krívd, ktoré pri prvej vhodnej príležitosti vzplanú a generujú krivdy nové. Citlivo a tlmene nakrútená snímka ukazuje obraz problémov ľudí, od ktorých sa zo dňa na deň chce, aby včerajšieho suseda a kamaráta dnes pokladali za svojho úhlavného nepriateľa. Práve to, že tvorcovia netlačili príliš na pílu, dodáva filmu punc autenticity a baranček utekajúci za autobusom je nezabudnuteľným záverom. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná vojnová dráma s romantickým nádychom. Mnoho scén tohto filmu poukazuje na to, aká absurdná je vojna. Vojna, v ktorej sused vraždí suseda. Ale nie každý v nej prestane byť človekom. Vďakabohu. (filmová výzva 2017 - emma53) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Bolo tam pár drobností, ktoré neboli doriešené - ako sa dostal Ramiz na druhú stranu rieky, keď nevie plávať a cez most sa nedalo, ako sa mohol malý Danilo aspoň 2 dni túlať bez jedla a vody..., no silný príbeh, herci a celé to vyznenie filmu mi nedovoľujú dať menej ako 5 hviezdičiek. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ano, o takovýchto zvěrstvech se mají točit filmy. O ochuzeném uranu, kterým NATO bombardovalo Jugoslávii, a proto tam umíraly děti. O konfliktech mezi národy, které spolu stovky let žily v míru, a které kdosi umně rozněcoval a živil. O lásce, která kvetla i ve válečné vřavě a o nenávisti až za hrob. Pěkný a důležitý film. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na prvni dojem muze film vypadat jako kycovity a dejove ohrany snimek. Opak pravdou, velmi ume natoceny film, ktery se snazi divat na balkansky valecny konflikt strizlivyma ocima. Libila se mi Zrinka Cvitesic. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Příjemná válečná romance ze srbsko-albánského konfliktu, kde místo válečných běsů, najdeme spíš spoustu scén s pozadím krásné přírody. Dva obyčejní, sympatičtí lidé stojící na znesvářených stranách, které osud svedl dohromady, opět jako v mnoha dalších filmech ukazují na nesmyslnost války. Sladký příběh, příjemní dětští hrdinové, tak ted´ už, jak tohle může skončit... ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmov ktorý poukazuje na vojnový zločin vykonaný na Srbskom národe. Bombardovali ich len Hitlerovské vojská a NATO (lietadlá USA+UK).Toto „humanitárne bombardovanie“ (tzv. Operácia milosrdný anjel - bez odsúhlasenia BR OSN) Srbska kazetovými bombami a projektilmi s ochudobneným uránom priniesla smrť úplne nevinným ľuďom vrátane detí. Srbsko má v súčasnosti najvyššie percento rakoviny v Európe.... tak to som si NATO zaradil k zločineckým organizáciám. A humanisti/demokrati typu Havel, Dzurinda, Kukan...dokonca Šebej bol na to hrdý a i. sa na tejto genocíde podieľali. Nech im je zem ťažká. A prečo potom táto garnitúra neuznala Kosovo ako väčšina EU štátov? Samozrejme takýto precedens by na Južnom Slovensku mohol oživiť požiadavku na hranice ako po Viedenskej arbitráži z 2.11.1938, kedy Slovensko stratilo 20% územia (bez podkarpatskej Rusi). Už aj Trump sa v 10/2016 vyjadril že bombardovanie Srbska bolo VEĽKOU chybou! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Přemejšlím kdy sem naposledy viděl film z války v Kosovu. Hmm, ať dumám jak dumám, tak asi nikdy před tímhle žádnej. Vlastně toho ani moc o tomhle konfliktu nevím. A to už sem byl dávno na Světě. Film je to ovšem hodně vydařený a taky dost smutný. Žádnej happy end od tohodle fakt nečekej. A to je tam toliká lásky. Musím uznat, že ta srbská herečka se hodně povedla, fakt kočka. Její taneček před hrobem svého manžela, to se jen tak nevidí :o). Vlastně tohle ani nejde brát jako válečnej film, páč se tady vystřelí všehovšudy 10x. Ale tím jak je to posazený na hranice Srbska a Albánie, tak je to hodně vyjímečný. Co sem nerušil, tak že jednotky NATO bombardovali území raketama s uranem, takže když si pak prckové hráli s patrónama, tak umírali :o(. ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Bol som na balkáne veľa krát a viem ako to ľudia preciťujú. "najlepša je moja zemlja" má blízko k dokumentu. Výborne dokresluje tragédiu, ktorá sa tam stala. To, že si tam americká banda urobila strelecký poligón nechcem sni komentovať... ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o tom jak náboženství, příslušnost k jednomu etniku udělá ze sousedů a přátel přes jednu noc nepřátele a jak to ovlivňuje životy všech lidí okolo. Tady to je ještě orámované morálním apelem, že bombardovat (NATO) civilisty bombami se špinavým uranem není pěkné. Natočené to bylo hezky, civilně. Emoce nevylézaly moc dotěrně na povrch a člověk měl dost prostoru na to, zapnout vlastní fantazii. Konec byl - vzhledem k tomu, kde se film odehrával, celkem předvídatelný, takže smutný, ale bez zbytečného patosu. ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Mosty cez Ibar je jeden z tých filmov, pri ktorých som sa ani na minútu nenudila a nerozmýšľala som nad nesmteľnosťou chrústa. Dokonalý film zo starého dobrého Balkánu, so správnou stopážou. Príbeh sám o sebe bol znepokojujúci, o to viac, keď si človek uvedomí, že tento hnus sa skutočne dial, no aj napriek tomu vo mne film zanechal niečo pekné. Sympatické postavy a dobré dialógy celý snímok vylepšili. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Tento film nie je ani tak o tom, čo kto komu urobil, ale celé to podstatné sú správy z rádia a komentáru o používaní zakázanej munície vojskami NATO. Inak príbeh plynie, tak ako každý očakáva. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

pro mě to bylo tak někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Válečné filmy jsou vždy vděčným tématem filmů a generují silné příběhy, protože tu vždy jde o život. Je tu velmi dobře podáno, co s lidmi dělá válka, bohužel v mnoha lidech probouzí jejioch temnou stránku a jen někdo zůstane i dál člověkem. Je to velmi podařený film, jen mi tak nějak přišlo, že vývoj příběhu se dal docela dobře předvidat, víc, než by bylo zdrávo. Rozhodně ale stojí za vidění ()

Rajca 

všechny recenze uživatele

Neskutočne silný a dojemný film, o tom ako môže jednoduché ľudské šťastie zničiť nezmyselná etnická nevraživosť. Film je o to silnejší, že vojna sa odohráva skôr v pozadí a divák vidí iba jej ničivé dôsledky na životoch obyčajných ľudí, najmä žien a detí. Potvrdzuje, že na vysokú politiku doplácajú vždy tí najnevinnejší a že láska nepolarizuje ľudí na dobrých a zlých. Smutno-krásny film. ()

Reklama

Reklama