Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantomas, záhadný netvor s ocelovou tváří terorizuje Paříž. O jeho skutečné existenci jsou však stále pochybnosti, neboť ho dosud nikdo na vlastní oči nespatřil. Prvním hostem tajuplného Fantomasova paláce se nedobrovolně stane novinář Fandor, který napsal o netvorovi senzační článek. Fantomas potrestá tuto troufalost osobitě: vezme na sebe Fandorovu podobu a spáchá fantastickou loupež. Později si nasadí i masku komisaře Juvea, který se neúspěšně již dlouho snaží Fantomase dopadnout. (Intersonic)

(více)

Zajímavosti (61)

  • Komisař Juve (Louis de Funès) říká na začátku filmu v televizním rozhovoru, že Fantomas (Jean Marais) je zabiják a má na svědomí lidské životy, přesto ve filmu rukou Fantomase nikdo nezemře. (sator)
  • Noviny, ve kterých pracuje Fandor (Jean Marais), mají název „Le Point du jour“, ale v českém dabingu se dozvídáme, že se jedná o „Pařížského kurýra“. „Courrier de Paris“ byl plátek, který vycházel v době francouzské revoluce. (sator)
  • Marcel Allain, jediný žijící autor Fantomase (Pierre Souvestre zemřel v roce 1914), byl velmi nespokojen s výsledky tří filmových adaptací. Žaloval společnost Gaumont za morální a obchodní újmu, kterou tyto „groteskní filmy“ způsobily jeho literárnímu dílu. Pařížský soud první instance rozhodl v lednu 1969 v jeho prospěch s tím, že došlo k naprostému zkreslení díla. Soud prohlásil smlouvu mezi Marcelem Allainem a Gaumontem za neplatnou, nařídil vyčíslení jeho škody a přehodnocení jeho výdělku z tržeb filmu ze 3 % na 10 %. (sator)
  • Vůz, kterým Fantomas (Jean Marais) přijíždí do klenotnictví v ulici Rue de Rivoli 210, je Rolls-Royce Silver Cloud III Standard Steel Saloon, vyráběný v letech 1955–1966. (sator)
  • Se 4,5 miliony diváků v kinech se film stal ve Francii jedním z nejvýdělečnějších filmů roku 1964. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Film v SSSR vidělo 60 milionů diváků, čímž se zařadil na 77. místo nejvýdělečnějších filmů všech dob v SSSR. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Jean Sunny (kaskadér specializující se na dvoukolová vozidla) souhlasil s účastí ve filmu pouze v závratné sekvenci, kdy auto bez brzd sjíždí z prudkého kopce. Scéna se natáčela na Col de l'Espigoulier poblíž Aubagne a Cassis a na Col Sainte-Anne mezi Allauch a Mimet. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Rémy Julienne, francouzský motokrosový šampion z roku 1957, byl v roce 1964 najat Gilem Delamarem (známým kaskadérem a koordinátorem speciálních efektů), aby během závěrečné honičky předvedl kaskadérské kousky na motorce a předjel Jeana Maraise (Fantomas). Většinu kaskadérských kousků si však herec dělal sám. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Film „Fantomas“, na který diváci stojí před kinem, je fiktivní, nejedná se o žádný snímek z časů minulých. (sator)
  • Slovo „fantomas“ pochází z latinského a řeckého phantasma, význam slova je širší: duch, přízrak, fikce, klam, iluze. Dr. Carl Gustav Jung říká, že fantom znázorňuje události rodinné minulosti, které byly potlačeny a nyní se znovu objevují v psychice pacienta. (sator)
  • Ke konci filmu říká komisař Juve (Louis de Funès), že dříve uměl plavat, ale už to zapomněl. Funès skutečně neuměl plavat (naučit se plavat bylo jeho posledním přáním, ale před smrtí to již bohužel nestihl). (noelcoward73)
  • Namaskovaný Jean Marais hrál také postavy lorda Sheltona a vězeňského dozorce, tedy postavy, za které se přestrojil Fantomas. Falešného komisaře Juvea hrál sám Louis de Funès, protože přemaskovat Maraise na Funèse bylo takřka nemožné. (Pluto_petr)
  • Ve většině scén hrál Fantomase Jean Marais. V případě, že se v jednom obraze objevili jak Fantomas, tak Fandor, byl pod šedou maskou Christian Toma, který jinak hrál ve filmu jednoho z policejních inspektorů. (Pluto_petr)
  • Knižní Fantomas měl škrabošku, ten filmový modrou masku. (M.B)
  • V úvodní scéně, v níž jde Fantomas (Jean Marais) v přestrojení za lorda Sheltona do klenotnictví Van Cleef & Arpels, aby tu ukradl diamantové šperky, se v roli ředitele podniku objevuje skutečný potomek zakladatelů, Pierre Arpels. (cheyene)
  • Auto, které ke konci filmu ukradne Fandor (Jean Marais) na parkovišti, je BMW 507. Jednalo se o roadster vyráběný automobilkou v letech 1956 až 1959. Motorka, kterou vzal Fandor policistovi kvůli pronásledování Fantomase, byla BMW R69 S. V úvodu filmu přijede Fantomas do laboratorního komplexu v dodávce Citroën H Van, který se vyráběl v letech 1947 až 1981. (šerminator)

Reklama

Reklama