Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů


Neklidné časy (E03)

(epizoda)
  • Česko Neznámé časy
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 53 min

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka, Petr Borovec, Jan Jankovský, Kajetán Písařovic (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Třetí část historické rekonstrukce života a díla Cyrila a Metoděje nás přivádí do tíživé doby po porážce knížete Rostislava v roce 864. Myšlenky přinesené Cyrilem a Metodějem se střetávaly s tlakem bavorských kněží a aktivizovaly snahy jejich nepřátel. Bratři sice pokračovali ve svém díle, ale naráželi na stále silnější pokusy franckých kněží o jejich zastavení. Návrat do Byzance, kde bratři hledali oporu, se vlivem politických událostí komplikoval. Slovanská liturgie měla mnoho nepřátel, ve vzduchu bylo obvinění z hereze. Zbývalo jen jediné: cesta do Říma, k hlavě všech křesťanů. A tady došlo k obratu, nový papež Hadrián II myšlenky Cyrila a Metoděje uznal – snad tomu napomohly i ostatky svatého Klimenta, které bratři přinesli do Říma. Konstantinova disputace před papežem slavila velké vítězství, i když on sám už byl zasažen smrtelnou nemocí. Stal se mnichem a žil už jen padesát dní. Konstantin, řádovým jménem Cyril, zemřel 14. února roku 869. Metoděj stál před těžkým úkolem – musel se vrátit na Moravu sám. A nepřátelé slovanské liturgie měli jasný cíl – nesmí se na Moravu vrátit. Jako papežův apoštolský legát byl na cestě zpět na Moravu zajat a uvržen do vězení. Zradou ctižádostivého Svatopluka byl zajat i kníže Rostislav. I on byl uvržen do vězení a navíc oslepen. Zemřel neznámo kdy a kde. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neznám historii natolik, abych mohl posoudit hodnověrnost. Z tohoto dílu jsem ale dost mimo. Autoři zde ztvárnili pár úžasných událostí, zároveň ale zbytečně zdůraznili pár událostí nedobrých. A minimálně za jednu z nich (ať už se opravdu stala nebo ne) musí jít hodnocení dolů... TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Reklama

Reklama