Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 2
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Crawler-D k tomuto seriálu (1)

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (2013) 

Roman Zach jako Metoděj byl nejlepší volbou tvůrčího týmu. Zatímco řada osob obsazených do vedlejších rolí měla značné problémy nezameňovat historický přístup s ochotnickým a divadelním, on se zvládl ponořit do historické postavy a vykreslit ji s krásnou dávkou bezprostřední pokory a rozjímání. Celkově má film velké problémy navodit zdání historické minisérie, jejiž dramatický oblouk nabourává potřeba didaktičnosti. Proto se nikdy nestane výpravnou epickou freskou, ale učebnicovým výkladem, v němž radši bez otálení komentátor řekne, co a jak, než aby to nechal vyplynout z rytmicky dobře odvedeného vyprávění. V tomto ohledu nejhůř dopadá úvodní díl, který vypráví o dětství a dospívání chlapců, ale motivy a události stříhá ostře, drasticky, bez vyústění. Také je požehnáním každá chvíle, v níž interiér nesupluje digitální obraz, protože na věrohodné triky stále nemáme peníze a zabíjí to atmosféru, kterou jinak Nikolaev s Ployharem a dalšími vkusně vytvářejí. /viděny všechny díly/ ()

Reklama

Reklama