Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 2
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele KrestanFilms k tomuto seriálu (5)

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (2013) 

Nemůžu říct, jak moc přesný je tento dokument. Nicméně docela solidně přibližuje dílo dvou božích mužů, díky němuž i my můžeme poznávat našeho Stvořitele. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Bratři ze Soluně (2013) (E01) 

Vlastní obsazení mi moc nesedlo... Ale co se příběhu týče, soustředí se jen na klíčové momenty a posouvá se netradiční formou. Co se věrnosti týče, to nemohu až tak dobře posoudit. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Poselství (2013) (E02) 

Druhý díl mi přišel možná atrochu nadbytečný. Utekl hodně rychle a přinesl jen něco málo nových informací. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Neklidné časy (2013) (E03) 

Neznám historii natolik, abych mohl posoudit hodnověrnost. Z tohoto dílu jsem ale dost mimo. Autoři zde ztvárnili pár úžasných událostí, zároveň ale zbytečně zdůraznili pár událostí nedobrých. A minimálně za jednu z nich (ať už se opravdu stala nebo ne) musí jít hodnocení dolů... TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Odkaz (2013) (E04) 

Ano, je to tak, že se střídají časy svobody a časy pronásledování podle aktuálně vládnoucích vůdců - i Vible je plná těchto příběhů. Pravdou však také je, že často až pronásledování protřídí zrno od plev... TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Reklama

Reklama