Reklama

Reklama

Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

(seriál)
  • Slovensko Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov
TV spot 3
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Jména, která zná každý z nás, ale kolik z nás opravdu zná jejich příběh? Jejich život, jejich skutky, jejich myšlenky – i jejich utrpení. Čtyřdílná výpravná historická rekonstrukce se snaží zachytit vše podstatné v životě slovanských věrozvěstů, a nejen to – příběh putování bratří z Konstantinopole přes Velkou Moravu až do Říma zobrazuje kulturní, politické, náboženské i společenské rozmanitosti té doby a dává jedinečnou možnost poukázat na význam budování Evropské integrity, solidarity a vzdělanosti. Evropské národy neudrží pohromadě ani moc, ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základu. Cyril a Metoděj se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, o rozvoj slovanské kultury, o překlad Starého zákona a mnoha dalších křesťanských textů, o vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadním způsobem ovlivnili historii všech slovanských národů, za což jim náleží titul Patroni Evropy a Apoštolové Slovanů. (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Prvních pět minut prvního dílu bylo tak zoufale špatných na všech úrovních (především triky, herecké výkony a zvuk), že jsem si myslel, že vypnout to teď by byla chyba, protože tak trapně úděsné to být nadále nemůže. Inu... může. Především se přidala ještě špatnost scénáře (něco mezi filmem a dokumentem, ani jedno plnohodnotně a oboje se navzájem zabíjející), kterou jsem po prvních minutách samozřejmě nemohl tušit. Pokud jsem si po Lidicích myslel, že Nikolaev je schopný řemeslník se špatným vkusem, nyní ho nemám za víc než packala. Cyril a Metoděj překonává svým mimoňstvím i emogothic Kněžnu Libuši. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zvláště v porovnání s Janem Husem od Svobody je to slabé až hanba. Ten sice také není v žádném případě prost nedostatků, ale je ucelený s jasně postaveným příběhem, vývojem postav a podobně. V tom všem toto zpracování příběhu obou bratří co šli do světa selhává na celé čáře. Když v prvním díle třeba vidím Konstantina nějakých pět minut cestovat pouští, načež nám vypravěč stroze oznámí, že "jednání dopadla dobře" a skočíme dějem i místem úplně jinam, mám chuť sám vzít červenou tužku, zmocnit se scénáře a začít opravovat. A tak je to tu se vším, často jednotlivé scény jsou docela dobré, ale jako kdyby patřily do různých filmů a pořádně na sebe nenavazují. Toto je případ, kdy nedám body za téma. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tři hodně přísný a naštvaný hvězdičky. Nevim, fakt nevim: ne můj šálek kávy? Tím to nebude... Ještě, že ty objektivní názory vlastně neexistujou (jo, píšu to znova), každopádně "pilotu" zatím fakt víc než 60% ne s tím, že se to dle galerie k dalším částem může už jenom zlepšovat. Hodnocení tak račte brát s ohromnou rezervou, nicméně naučnou hodnotu to má neocenitelnou, vyloženě naštvaný od bedny odcházet nebudete... Na naše seriálové poměry jednoznačně čiré zjevení co se technických kvalit týče. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

V početnej koprodukcii, ale pod českou vlajkou vznikol solídny tv projekt, ktorý si kladie za cieľ priniesť súčasnému divákovi čo najviac informácií o dvojici Cyril a Metod, ktorí majú pre slovanské národy veľký význam. Myslím, že v tomto smere seriál nesklamal, sme svedkami ich cesty od ich narodenia až po ich smrť. Film ma prekvapil hlavne šikovným castingom. Vsadil na menej známe tváre a obsadenie hlavných postáv Cyrila a Metoda bola dobrá voľba. Najviac ma potešilo obsadenie sympatického M. Bahúla v roli kniežaťa Rastislava. Práve spoločné scény Rastislava so Svätoplukom dávajú filmu trocha iskru a ponúka málo vídaný pohľad na naše dejiny. Rád by som, aby vzniklo niečo na túto tému. Snáď mi to splní Jakubisko s pripravovanou Slovanskou epopejou. Film výborne dopĺňa dobrá kresťansky a duchovne ladená hudba, ktorá myslím hranice tv filmu až prekračuje. Celkovo mi sklamanie nehrozilo, pretože som to čakal oveľa horšie. Samozrejme na nejaké veľkolepé bitky tu peniaze neboli, ale inak solídne spracovaný tv film so silným potenciálom vzdelávať súčasného lenivého a filmami rozmaznaného diváka. 70%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Uff. Jak jen toto ohodnotit. O seriálu jsem se dozvěděl úplnou náhodou. V TV mi úplně unikl a i když věřím, že někde nějaká mini upoutávka byla- jak je na ČT vyjma Sanitky 2 zvykem, s prezentací si asi moc hlavu na Kavčích horách nelámali. Hned u titulků mne zachvátila opravdová zvědavost, protože naznačovaly, kde všude se film bude ohrávat a fakt, že to bude i mimo Moravu mne nadchl. Jenže pak přišlo na první minuty a přišlo zklamání. Nevím, jestli obsazení neznámých herců (spíše neherců) bylo vhodnou volbou. Nemyslím teď hlavní postavy věrozvěstů, Rostislava, německé kněží a kupodivu i papeže Schmida (kterého jinak moc nemusím). Nechápu co koho vedlo k obsazení poradce císařského dvora Liborem Baselidesem.. Tahle postavička TV NOVA let devadesátých již mnohokrát v mini rolých prokázala, že hrát neumí...Obsazení hlavních hrdinů mi sedlo, u Zacha jsem rád dvakrát, protože tohohle sympaťáka můžu. Umí hrát a do role se dobře vžil i typově hodil svým zevnějškem.(Jen by mne zajímalo zda měl Metoděj také dva metry výšky jako tenhle čahoun .-)! Mile mne překvapily exteriéry i množství exotických lokací napříč tehdejší křesťanskou Evropou. Pěkně byly zpracovány i mapové předěly, které umožňovaly časové skoky a neznalému divákovi osvětlovaly tehdejší politicko-náboženské vztahy mezi panovníky a papežem. Na můj vkus jich tam však bylo více než hraných míst, kde měl divák možnost sledovat práci obou věrozvěstů jak v ,,terénu'' mezi Slovany tak u císaře či v Římě. Další co mi vadilo byla ta nažehlenost. Ačkoliv cesta na Moravu musela být v devátém století asi masakr, všichni jsou uhlazení, nažehlení a vypraní v Pervollu. Stejně tak Slované. Oblečeni jsou všichni dobově, ale tak, jakoby si právě vyndali prálo z čistírny. Já si o roce 850 nedělám iluzí a všechny ty osady a hradiště jistě nestály na svěží zelené louce. Chybělo mi tam to bahno ulic, stezek, špína prostého lidu. To vše mohlo dílu vtisknout punc autentičnosti, pravosti. Takto máme pocit, že sledujeme ryze náboženskou záležitost, kde obsah převažuje nad formou. Věřím, že náboženská a naučná stránka tohoto seriálu šla skloubit s dobře zpracovaným autentickým prostředím. Bohužel se tak nestalo. Co je třeba vyzdvihnout je hudba, všiml jsem si, že na ní spolupracoval i pan Pavlica a je to znát! Jak to shrnout? Rozhodně chválím ČT a další koprodukční partnery, za zpracování této silné látky. O Cyrilovi a Metodějovi a jejich dílu tu něco takového mělo být již dříve. Stejně tak hodnotím kladně, že ač si tvůrci vzali velké sousto, poprali se s ním se ctí. O to však více mrzí to haprování v detailech a volbě herců menších rolí, které celkový dojkem výrazně kazí. Je to škoda, jsem si jist že řada diváků pak seriál po shlédnutí prvního dílu nedokoukala, protože jej brala jako ryze náboženskou agitku... Přoč HBO nebo BBC podobné historické záležitosti točit umí? Je to o rozpočtu? Nemohu jinak než dát průměr. Tři svitky. * * * ()

salahadin

všechny recenze uživatele

(1.díl) - Moje očekávání nebyla vysoká, takže ani nejsem zklamaný. Čekal jsem vlastně přesně toto - ultrapatetický dokument, kde neustále hraje hudba a herci se snaží dodat vážnost svým rolím. Výprava a hudba jsou na slušné úrovni, což se u české produkce cení. Bohužel mám problém s herci. Jakmile začnou mluvit, cosi je špatně. Především jim jejich slova nevěříte. Jsou to prostě herci, co hrají Cyrila a Metoděje, nejsou to Cyril s Metodějem. Také jsem měl problémy se scénářem - slova jako exemplární apod. mi moc nešla pod fousy. Vůbec většině herců nejde vyslovovat scénář tak, aby působili věrohodně (Michael III., Fotios apod.). Ani Nikolaevův přístup k látce mi nesedl. Žádná scéna není dostatečně dlouhá, aby vás vtáhla do děje. Není se čemu divit, tohle dokudrama musí odvyprávět mnoho. Ale není tu ani žádná scéna, která vás ohromí, dojme, zamrazí. Nic takového. Prostě jen koukáte na zfilmovaný dějepis. K tomu nepotřebujeme film, stačí otevřít si životopis obou významných mužů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak tohle ne. Papírové dialogy, kostnaté herecké výkony, drama žádné, dokument mizerný, svatí jsou svatí až do morku kostí a zlí právě tak. Naprosto zmarněná příležitost. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Žánr dokudramatu nijak nesleduji, takže téměř nemám s čím srovnávat. Pokud bylo cílem tvůrcům přinést co nejvíce informací o významu Cyrila a Metoděje pro naše dějiny, tak mise byla úspěšně splněna. A není na škodu si připomenout, že náš západní soused to s námi nikdy nemyslel dobře, franckými knězi nepočínaje a EU nekonče. :( ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ambiciózny projekt. Ale príliš divadelne zahraný (Zach, Novák). Hlavní hrdinovia celú dobú melú papierom šuštiace dialógy akoby kázali nonstop. Možno je to aj tým, že scenár sa priveľmi sústredí na oficiálne preslovy. Rastislav a Svätopluk sú podaní omnoho zaujmavejšie. Na konverzačku je réžia príliš nenápaditá a televízna. Stále však pozerateľný priemer. Navyše takýto druh filmu už u nás dlhšie chýbal... ()

VenDulin85

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu nebudu hodnotit, to bych byla fakt ukvapená, navíc moje dojmy jsou zatím rozpolcené... Za Česko jsem ráda, že se točí snímky, které nám mají pomoct zorientovat se v našich dějinách, protože přiznejme se, ne všichni jsme tehdy v dějáku dávali pozor ;-). Asi každý by ze sebe vyplodil rok 863, když se ho někdo zeptá na příchod soluňských bratří na Velkou Moravu... ale co dál? Za sebe doznávám, že už jsem spoustu věcí vypustila z hlavy, takže si je ráda připomenu a to, že film balancuje mezi naučným a historicko-dramatickým snímkem, nebudu pitvat. Rozhodně bych se ale ohradila přirovnávat toto k paskvilu jménem Kněžna Libuše, který jsem si z jakési mladické nerozvážnosti onehdá pustila.. To si tento seriál, byť viděn zatím jen jeden díl, rozhodně nezaslouží. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Docela milým překvapením je pro mě tento televizní megaprojekt, jenž je zpracován spíše dokumentárně, než jako klasický seriál. Hlavně musím pochválit výběr hlavních herců, Zach a Novák, se do rolí věrozvěstů velmi hodili. Z vedlejších postav "kraloval" Milan Bahúl jako Rostislav. S režiserskými přístupy jsem měl občas problém, ale často to šlo na úkor dějepisné výpovědi. Dokudrama má sice dost chyb, ale jako celek neuráží a na naše poměry je to nadprůměrná věc. Hodnotím za slabší 4 hvězdy! Více filmů/seriálů se zaměřením na českou historii. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na prekvapenie lepšie ako film a to som neveril. Nie je to dokonalé filmársky, pôsobí to dosť často inscenačne a polodokumentárne, ale prečo nie? Nebolo to vôbec zlé a odhaľuje to, čo o Veľkej Morave vieme pekným pochopiteľným spôsobom. A to treba poznamenať, že vieme toho veľmi málo. Ako pokus podľa mňa úspešný projekt, ktorý môže vylepšiť len obrovský rozpočet. To sa u nás ale nestane. Milan Bahúl ako Rastislav absolútne charizmatický. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zmapovať jednu z najvýznamnejších epoch našich dejín sa pýtalo na svet už poriadne dlho, ale nikdy sa nepodarilo vytvoriť podobné rozsiahle dielo / Mojmír II. je pri všetkej úcte malou komornou drámou /. Taktiež zvolená forma dokumentárnej drámy, tak populárna v produkcii svetových televízií, je ušľachtilá a dala výzvu tvorcom popasovať sa s náročnou témou. Výprava a digitálne triky sú na slušnej úrovni, komentár sa drží historických faktov, len je trochu pridusený. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, jak by tohle natočil Jirka Strach. S jeho citem pro prostor a nasvícení katedrál, s citem pro výběr lokalit, ale i schopností vydolovat ze scénářů, co se dá, a ještě tam přidat na dialozích uvěřitelnost či dokonce vtip. Tahle didaktická verze je... zkrátka didaktická. Popisná. Nedějová. Sice je hezké, kde všude štáb natáčel, některé lokace vypadají zajímavě, ale chladné je to jak kus žvance v mrazáku. Dialogy jsou neuvěřitelné, patetické, tahají za uši. Já vím, že to měla být pocta, ale proč by měly být všechny podobné pocty svatým tak bezkrevné a bezživotné? --- Po skončení celého seriálu mám pocit, že to černobílé vidění světa pohřbilo u tohoto seriálu cokoliv možného dramatického. Slované jsou jen hodní, Frankové jen zlí. Nic mezi tím. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Konečně se někdo odhodlal sáhnout hluboko do pokladnice dějin slovanských národů na našem území a zachytit jedno z nejzásadnějších období evropské historie. Čekal jsem sice trochu jiné ztvárnění událostí ze života věrozvěstů a kolem jejich příchodu na Velkou Moravu, ale i tato dokumentárně hraná freska na mě vážně zapůsobila. Některé její výjevy jsou totiž poměrně silné a rovina vyprávění jednoho z bratří je takřka dokonalá, což převažuje moje výhrady ke druhé, více naučné, úrovni příběhu, která místy působí spíše rušivě. 75% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Mnohdy velmi šikovný režisér Petr Nikolaev znovu přišel s projektem vlastně až pomýleným, zbabělým demytizovat či alespoň upřesnit dávno zažité cancy, hloupým a v důsledku jakkoli žánrově silně nefunkčním, který coby hraný bolestivě zkratkovitý dokument postrádá jakéhokoli kontextu a jako lidské drama dvou učenců nemůže obstát už jen dík dokonale nelidsky neživým charakterům hlavních hrdinů.. O nepochopitelném a směšném užití CGI, jehož zkrátka nelze donekonečna omlouvat nedostatkem finančních prostředků, raději ani netřeba mluvit.. Opravdu zbytečný kus nakonec televizně inscenačního dějepisu, jaký jsem vlastně i očekával.. Bojte se, bojte a krčte se dál !! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane som rád, že sa konečne niekto pustil do témy našich dejín a neváhal z toho urobiť seriál, na druhej strane ma mrzí to zlé televízne spracovanie s akoby dialógmi vystrihnutými z nemeckých romantických telenoviel. Neviem posúdiť historickú správnosť jazyka, ktorým tam vraveli, kostýmov, ktoré používali, či jednania a celkového vystupovania. Že je to hraný dokument je príjemné, no dal by sa z toho urobiť aj poriadny film, ktorý by zahŕňal všetko aj detaily a nepôsobil by rozťahane. Veď čo malo znamenať napríklad to homosexualitou zaváňajúce šeptanie mužov do uší pri kúpeli? To už nepatrí priam ani do hlavného vysielacieho času, v ktorom sleduje televíziu tiež veľa detí. Veľa vecí neviem posúdiť, či sú správne, no pôsobilo to miestami vierohodne, miestami nie, nuž Nikolaev nie je žiadny Ridley Scott, či Richard Attenborough. Som s tým síce ako tak spokojný, no u nás máme veľké medzery a sme neznalí a tak potom mnohé vyzerá, ako keby nebolo naše, nemáme svoj vlastný štýl, čo práve pri takomto seriály je škoda, na mňa to pôsobilo ako nemecká produkcia. Tiež mi to prišlo príliš chladné v jednaniach, čím sa podľa mňa stredovek vôbec nevyznačoval. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Zřejmě je těžké z dochovaných pramenů rekonstruovat celou historii bratří Cyrila a Metoděje...Nečekal jsem, že z tohoto seriálu (filmu) bude historický epos do detailů přesný...Vždyť to ani nejde, tak stejně jako i u jiných historických postav (Jan Hus, Ježíš atd.)...Záleží jakým pohledem se na celou osobu díváme a to pak i účes, spisovnost či drobnosti ovlivní hodnocení...Jde přeci o odkaz, který tito bratři zanechali, a jak z něj můžeme čerpat DNES, nikoli to brát jen jako historickou událost...Pro mne široký záběr zkoumání na tehdejší církev, kde charakteristické znaky mohu vidět i dnes, ať už těch, kteří opravdu milovali Ježíše nebo těch, kteří se spíše vezli na tradici a výhodnosti být církevní...Na české poměry dobře ztvárněný seriál, výprava a "modernější" zpracování na mně působily tak, že mám zase jiný pohled na Cyrila a Metoděje... ()

Reklama

Reklama