Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Recenze (322)

Gemini 

všechny recenze uživatele

A nyní, milý Blazi, mi lichoť... Některé filmové okamžiky jsou absolutně nezapomenutelné...patří mezi ně momenty, kdy Louis De Funès božským hlasem Františka Filipovského mluví německy na královnu, která je podle slov perfektního nočního tanečníka a zpěváka, Sallustova pucfleka (tedy lokaje) Yvese Montanda, Bavoračka, jejíž nemecké srdce touží po lásce a trrrpí slabostí prrro papoušky... nebo předčítání dopisu pro krále...(vy, co jste to viděli, si určitě pamatujete jak začíná a vám, kdo jste Pošetilost Mocných ještě neviděli, ten zážitek nebudu kazit:))...jsou toho tady mraky...naprosto excelentní výkon krále francouzského humoru, v komedii nad jiné hodné označení královská. Milostivý pán zkrátka je ten největší ze španělských grandů. 90% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

"Gérarde, napiš mi roli opravdových sviňáka..." řekl Louis. Podařilo se. Louis je zlý, ironický a na vrcholu své kariéry. No a kdyby hrál Blase Bourvil...byl by to film, servírovaný na stříbrném podnose pro opravdové filmové fajnšmekry. Ale i tak to není vůbec špatné! Řečeno slovy jiného uživatele CSFD...nejoblíbenější film mé máti s Funésem! :-) Jen škoda, že nebyl natočen Krokodýl... TY NEJSEŠ KRÁSNEJ, ONA JE KRÁSNÁ, TY NEMÁŠ ANI VINDRU, ONA MÁ VŠECHNO, TY JSI IDIOT, VONA TAKY, JE TI SOUZENA...KRÁLOVNA! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $5,300,000║ Opäť ďalšia bláznivá vec s Funesom, ktorá je miestami dosť rozháraná ale za to niektoré frky to vynahradia. /60%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusna komedie s opet skvelym Louisem De Funes. Role svinaka mu fakt sedla a je v ni skutecne skvelej. Yves Montand jako jeho trosku tupejsi sluha je taky skvelej. Pribeh je celkem v pohode, nic extra komplikovanyho, ale dava prostor pro spoustu skvelejch scenek. Tady je taky asi hlavni problem filmu. Pokud neni na platne Louis, tak film mirne nudi a z tech 100 minut tu neni takovejch 20 a proto nemuzu dat plny pocet. Ale i presto to je fakt skvela komedie s docela slusnou vypravou, skvelou hudbou a kolem pro otroky podobnym tomu z Conana. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Obdržel jste můj anonymní dopis?" Nebezpečné vztahy ve Španělích. :-) Až na to, že don Sallusto spřádá tak rafinovanou tapiserii intrik, že markýza de Merteuil je proti němu jen ubohá drbna. Pošetilost mocných je podle mě nejlepším filmem jak Louise DeFunés, tak i Gérarda Ouryho, jehož všechny filmy jsou nabité dějem a gagy, ale trochu stylem pejska a kočičky. V Pošetilosti je to ale jedinečná jednota stylu, příběhu i jeho provedení. A ta HUDBA!!! 100% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Ještě budeme rádi vzpomínat na toho rošťáka Sallusta. Ten aspoň okrádal jenom chudé." Don Salluste jako vyhozený ministr financí a policie na dvoře španělského krále. "Výsosti, nedáte se přeci umluvit nemluvnětem." Královská zábava s Louisem de Funèsem a Yvesem Montandem v geniální režii Gérarda Ouryho. "Anonymní dopis pro krále." 100% nonstop zábavy. "Veličenstvo dostalo můj anonymní dopis?" Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=SHARD2cr7sk a http://www.youtube.com/watch?v=KcYdJXV2GqM ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z řady vynikajících komedií s nesmrtelným komikem Louisem de Funèsem, který tentokráte exceluje v historické roli ministra Dona Sallusta, kterou zvládl s bravurou jemu vlastní. Za zmínku určitě stojí i Yves Montand, který hraje sluhu Blase, ale samozřejmě je až ten druhý v pořadí, neboť Louis byl vždy number 1 :). Gérard Oury, jeden z velikánů francouzské režii, natočil v 60. a 70. letech spoustu kultovních komedií, na které nedám dopustit a vždy když je dávají v televizi, tak si je nikdy nenechám ujít. Obrovská škoda, že takovouhle komedii už v dnešní době nikdo nenatočí :-(((((( ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chudí mají mít svou bídu a král své zlato." A to se cestou k němu ještě musí zdanit u dona Sallusta, to dá rozum. Ministři financí jsou zkrátka všichni stejní a proto volte mě. Já bych byl úplně jiný. Já bych si odklonil jen jedno procento státního rozpočtu na nutné výdaje. Možná by to později narostlo, ale pořád bych byl nejlevnější ministr financí od dob falešného Sametu. Ale zpět k donu Sallustovi, protože ten je fantasticky intrikánský, lakomý, vtipný a jakoby vypadl z oka jednomu malému vzteklému francouzskému herci, který mě baví snad ve všech svých filmech. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Drtivá většina filmů neúprosně stárne, některé rychleji, jiné zas pomaleji a mám pocit, že komedie oblíbeného Gérarda Ouryho patří spíš k těm prvním a obvykle jim při opětovném zhlédnutí věnuji tři veskrze průměrné hvězdičky. Na Pošetilosti mocných se zub času sice podepsal taky, přesto si dovolím tvrdit, že to je jediný film, který si s přehledem čtvrtou hvězdičku zaslouží. Není to žádný intelektuální humor, nýbrž typické luis-de-funesovské gagy, obličeje a zuřivá gestikulace, přímočaré vtípky na adresu bohatých a mocných a francouzský lidový humor. Na místě Yvese Montanda bych raději viděl Bourvila, protože Montandovi sedí spíš dramatické role a tohle chtělo spíš klauniádu. Přesto jsem se párkrát od srdce zasmál a nikdy jsem neměl pocit trapnosti, který mě u spousty komedií doprovází. Celkový dojem: 75 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Daně, smrt a hyperaktivita de Funèse. To jsou jistoty, stejně jako skutečnost, že nostalgie živí iluze. Nyní vystoupila hudba Michela Polnareffa, které nedělá problém skákat mezi romantickým pianem a westernovými melodiemi a myšlenka, že by se do role vůbec ne špatného Montanda báječně hodil Belmondo. Napravil by se tak rest, že se s Louisem před kamerou nikdy nepotkali.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jeden za všechny, všichni za sebe!“ Pletichář Don Salluste ztrácí své prominentní postavení na španělském dvoře, ale ještě neřekl poslední slovo…Francouzský komik spolu s hlasem Františka Filipovského (jeho až netopýří zvuk na konci filmu je fascinující) fungují i zde, ačkoliv v mnoha momentech to je jen na nich, protože vyloženě vtipných hlášek tu zase tolik není. A také platí, že jakmile Don Salluste není na scéně, není to úplně ono. Sluha Blaze sice tančí, zpívá za doprovodu neexistující kytary, dvoří se královně, budí pána tím nejkrásnějším způsobem a učí krále, jak si čistit boty, ale úroveň humoru, když divák sleduje pouze jeho, zkrátka vždy trochu poklesne. Přesto řada scén jako Don Salluste v nenápadném převleku dvorní dámy, anonymní dopis králi či svádění divákovi zůstanou v paměti a zábava po většinu času přetrvává. I proto hodnotím slušnými 4*. „To je hnusná díra! Copak můžeš bydlet v takovémhle chlévě?!“ - „Tak přece bydlí všichni vaši sluhové.“ - „Hezký byt, moc útulný…jsi spokojen? No?!“ - „Jsem.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Lidový, lehce obroubhlý humor zesnulého francouzského komika doplňuje burianovským tahem na poněkud přízemní, ale pro mnohé strhující komiku gagu. Tentokrát ani příliš nekulhá scénář a španělská absolutistická monarchie se svým přihlouple strnulým dvorským mravem a habsburskobavorskou ráčkující královnou je vděčným terčem francouzského ducha. I v podpalubí může být zdařilé představení, i přímočaré prvoplánové plebejství může potěšit pro nejeden večer či odpoledne. Filipovského dabink přispívá k umocněnému zdaru klasicky úspěšného podniku-záměru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na počátku bylo drama Victora Huga Ruy Blas. Až si ho vzal na paškál Gérard Oury, udělal z toho ztřeštěnou komedii a do role Dona Sallusta obsadil Louise De Funése. Velmi vtipně pojal jeho intriky proti královně (jejíž představitelka je skutečně kus), kam zamotal svého sluhu Blase. Toho výtečně stvárnil charismatický Yves Montand a uplatnil svůj komediální talent. Tam, kde v dramatu gradovalo napětí, zde graduje humor. A myslím, že se mu to podařilo maximálně. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tohle je dámy a pánové oddychový film přesně podle mého gusta. Historická komedie, kde je vše dovedeno k dokonalosti. Ať už rozverný příběh, humorné dialogy či skvělá hudba a výprava - vše přesně sedí. Jeden z prvních filmů, jenž jsem kdysi s Funésem viděl a snímek, který začal utvářet můj divácký návyk na francouzské komedie, které dodnes považuji za nejlepší na světě. Scéna s papouškem Kakadu mě pokaždé rozesměje. Parádní klasika. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Funés. Mám tyhle šmejdovské postavy prostě rád a intrikánem Sallustova ražení jsem si vždycky přál být. Louis je v Pošetilosti mocných na vrcholu svých tvůrčích sil a je to znát. V Montandovi navíc našel dokonalého partnera, a tak je třeba se připravit na hodně, hodně crazy humor, který se řítí rychlostí sto sedmdesáti fórů za hodinu. Navíc se Pošetilost mocných může chlubit i skvělou výpravou a dokonalou, chvílemi téměř westernovou hudbou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť precenená "Funesovka" povedal by som, ale otázne je nakoľko je hodnotenie ovplyvnené dobou, kedy užívatelia film videli. Nemal som to šťastie vidieť film v detských časoch za "komančov" , ale keby som mal, tak verím , že na neho mám krajšie spomienky. Z dnešného pohľadu mi až tak vtipný nepripadal. Funesa mám rád, pár dobrých momentov tu je, ale film ako celok ma o super kvalitách nepresvedčil. Ak ma niečo naozaj zaujalo, tak rozhodne výborná až westernová melódia k filmu. Inak priemer s výborným Funesom navrch. 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších komedií s Funésem. Funés jako záporná postava se svými vrtochy, je naprosto dokonalá. Scéna kdy ráno poslouchá budíček, což představuje cinkání peněz, nemá zkrátka chybu. ()

Reklama

Reklama