Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Taková lehoulince nadprůměrná Funèsovka. Nechybí svižné tempo ani naprosto bláznivý děj, který mě bohužel moc nebavil. Louis si roli chamtivého Dona Sallustea evidentně vychutnává. Přesto se nejedná o humor přesně podle mého gusta. Několik momentek ovšem okouzlilo i mě. Rozhodně není na škodu si nějakou tu Funèsovku občas pustit. Pokud však budete vybírat, tak doporučuji sáhnout spíše po jiné. Tahle je vhodná opravdu pouze pro ty největší z největších fajnšmekrů. Pokud Funèse platonicky nemilujete, tak budete nejspíš zklamáni. Slabé 2 *. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Tak to je podle mě Funésův vrchol - tak snobský, zlý a vtipný snad ještě nebyl. Montand byl sice na Blase trochu postarší, ale to mi nevadí, hlavně, že jim to spolu sedí. Nádherné obrazy doplňuje strhující hudba Michela Polnareffa. Člověk by ani nevěřil, že to je volná parodie na Hugova Ruy Blas. Už musím končit - BABA JDE!:-) ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

A nyní, milý Blazi, mi lichoť... Některé filmové okamžiky jsou absolutně nezapomenutelné...patří mezi ně momenty, kdy Louis De Funès božským hlasem Františka Filipovského mluví německy na královnu, která je podle slov perfektního nočního tanečníka a zpěváka, Sallustova pucfleka (tedy lokaje) Yvese Montanda, Bavoračka, jejíž nemecké srdce touží po lásce a trrrpí slabostí prrro papoušky... nebo předčítání dopisu pro krále...(vy, co jste to viděli, si určitě pamatujete jak začíná a vám, kdo jste Pošetilost Mocných ještě neviděli, ten zážitek nebudu kazit:))...jsou toho tady mraky...naprosto excelentní výkon krále francouzského humoru, v komedii nad jiné hodné označení královská. Milostivý pán zkrátka je ten největší ze španělských grandů. 90% ()

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

Funesův magnus opus - nesmrtelná hudba a gagy, které nikdy neomrzí, neboť časem získávají na síle a objevujete další a další... „Vypracoval jsem plán, jak odtud prchnout. Vrátíme se do Madridu. Připravíme spiknutí. Král pak zapudí královnu, baba se provdá za papouška, Caesar se stane králem, já si ho vezmu a budu královnou" :D A co teprve těch paralel k současnému opojení mocí a intrikářství! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z řady vynikajících komedií s nesmrtelným komikem Louisem de Funèsem, který tentokráte exceluje v historické roli ministra Dona Sallusta, kterou zvládl s bravurou jemu vlastní. Za zmínku určitě stojí i Yves Montand, který hraje sluhu Blase, ale samozřejmě je až ten druhý v pořadí, neboť Louis byl vždy number 1 :). Gérard Oury, jeden z velikánů francouzské režii, natočil v 60. a 70. letech spoustu kultovních komedií, na které nedám dopustit a vždy když je dávají v televizi, tak si je nikdy nenechám ujít. Obrovská škoda, že takovouhle komedii už v dnešní době nikdo nenatočí :-(((((( ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo ve španělské Almérii. (M.B)
  • Herečka Karin Schubert (královna La Reine) se po natočení této komedie nedokázala jako herečka prosadit a po několika herecky neúspěšných letech zakotvila v pornografickém průmyslu (Wishkah)
  • Ve slavné striptýzové scéně byla herečka Alice Sapritch (Dona Juana) nahrazená dublérkou (profesionální striptérkou Sophií Palladium), v okamžiku, kdy měla předvést své svůdné pozadí. Pozornější diváci si mohou všimnout nepatrné změny výšky postavy herečky na postavu dublérky. (Aelita)

Reklama

Reklama