Reklama

Reklama

Diana, princezna z Walesu (1961–1997) byla patrně nejznámější, zcela jistě však nejfotografovanější ženou dvacátého století. Její předčasná smrt po autonehodě v Paříži na konci srpna 1997 šokovala celý svět. Film režiséra Olivera Hirschbiegela zachycuje poslední dva roky života této výjimečné ženy (ve filmu ji představuje Naomi Wattsová), která už v té době žije v odloučení od manžela, prince Charlese. Při jedné návštěvě v nemocnici se Diana seznámí s kardiochirurgem pákistánského původu Hasnatem Khanem (Naveen Andrews), který ji okamžitě zaujme svým klidem a profesionalitou. Překonat „stavovské rozdíly“ není pro lékaře ani princeznu až takový problém. Horší jsou překážky, které přijdou poté, co se z obou stanou milenci. Jakou může mít jejich vztah budoucnost? Diana je v hledáčku bulvárních novinářů, kteří sledují každý její krok – a tudíž i každý krok jejího partnera. Případné manželství s ní by tedy pro Hasnata znamenalo opustit lékařské poslání. Jeho muslimská rodina je ostatně proti sňatku s rozvedenou křesťankou… (Česká televize)

(více)

Recenze (214)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

A jak ten film asi mohl dopadnout jinak, když je o ženě, která svůj život žila vědomě jako kýč a prohlašovala se za "královnu srdcí"? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je možné, že lady Diana Spencerová v nitru toužila zažít lásku jako z červené knihovny, ale dost pochybuji, že toužila, aby o tom někdo točil film. Scénky typu mikrovlnka apod. jsou jako z nějakého sitcomu nebo romantické komedie. Vedle toho se ale odehrává řada emotivních partnerských scén (ovšem s jasným dějovým schématem), no a samozřejmě je to o životě bulvárem pronásledované a tchýní nenáviděné šlechtičny. O to víc je s podivem, jak nevyhraněný a nevýrazný snímek Diana je. Nevím jak se to stalo, ale Naomi Watts na mě poměrně často působila dojmem, jako by se ocitla v nesprávném filmu - v podstatě jediné, co fungovalo, byla její scéna s doktorem Barnardem . Samozřejmě o úloze královské rodiny v tom, jak se s někdejší budoucí královnou zacházelo, se pochopitelně stále nesmí mluvit, a tak se o tom ani zde nemluví;) Pro jistotu nejsou vidět ani Harry a William... Tento film o cca posledních dvou letech života princezny Diany se jednoduše řečeno nepovedl a není jediný důvod, proč byste ho měli vidět. 40% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale Naomi Watts vypadá jako Diana jenom na plakátu. Ve filmu pak snad ani jednou. Nicméně film jako takový nebyl úplně zlý, i když bylo vidět, že ho natočili tak, aby nikoho neurazili a zalíbil se všem. Ono to snad ani jinak nejde, když jste Angličani a tímhle filmem k Vám shlíží celý Britský národ v čele s královskou rodinou. Zřejmě neradi byste ji urazili a čekali na dopis o vyhoštění ze země. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $1,576,000Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ banálny telenovelový príbeh, ktorý fakt nemá skoro čím zaujať, Naomi Watts je vo svojej úlohe roztomilá ale to je asi tak všetko k nejakým tým pozitívam, taká troška zbytočnosť /videl v kine: 40%/ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Divný, odosobněný film, který využívá kýč námětu nejspíš uvědoměle a účelně, onen účel mi ale uniká. Podle mě není, podle mě ten účel je účelnost bez účelu. Jo, fakt je to divný. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tragický závěr života princezny Diany si zasloužil rozhodně důstojnější zpracování, ale to nejdůležitější zachycuje dobře. Média ji úplně semlela a v osobním životě se z ní stala psychická troska. Oceňuji tedy, že zde není vyobrazena pouze jako paní dokonalá, i když si za svou charitativní činnost zaslouží velký respekt. Na filmu je bohužel hodně vidět strach z královské rodiny, která má na smutném osudu Diany naprosto zásadní podíl. Pokud se někdo odváží natočit snímek založený na zatím nejdrsnější možné konspiraci, budu u toho. Hodně lidem se udělá špatně. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Výborně, Oliver Hirschbiegel rozpohyboval snad všechny bulvární fotografie a tím to zhaslo. Těžce vyprázdněný profil, na který se místy hezky kouká, ale poslouchat se to nedá ani minutu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tento film má spoustu předpokladů k tomu, aby byl úspěšný. Koneckonců jej režíroval tvůrce Pádu třetí říše, hlavní roli dostala opěvovaná hvězda a příběh Diany je vcelku šťavnaté a lákavé téma. Bohužel si tvůrci na svá bedra vzali příliš velké sousto. To, že Naomi byla nominovaná na zlatou malinu je jeden z důkazů toho, že se se svou rolí opravdu nepopasovala dobře. Přitom já o ní vím, že je dobrá herečka. Avšak její křečovité výrazy a umělá gesta dělala z princezny naivní a hloupou husičku navzdory tomu, že tvůrci ji chtěli zachytit přesně opačně. Doporučuji pustit si originální BBC interview a porovnat jej se záznamem ve filmu - po shlédnutí Naomi mohou pochválit snad jen zaslepení skalní fanoušci. Role jí jednoduše absolutně nesedla. Přestože vzhledově jsem měla co dělat, abych ji pod tou zošklivující parukou poznala - z dálky opravdu působila jako Diana. Příběh jako takový je neskonale prázdný a chladný a vzdáleně připomíná béčkové televizní filmy. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Na téma ze života princezny Diany bylo natočeno hodně filmů již za jejího života. Nepamatuji si žádný dobrý. Ale budiž, tabloidy bylo nutné něčím ilustrovat. Nicméně ani tento tento nový biopic není o nic lepší, pouze zapadá do linky těch nových trendů, kdy se vypráví například o jednom týdnu ze života Monroe. Grace toto ještě poměrně ustála, Diana již nikoli. Nač její jméno plýtvat na romanci o rozvedené křesťance a pákistánském chirurgovi, kterému matka nedala požehnání? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Margaret Thatcher, kněžna Grace, princezna Diana. V poměrně rychlém sledu nám průměrní tvůrci nabídli pohled do života výjimečných žen, které ve společnosti sakra něco znamenaly. Jak vidno, výsledkem jsou spíš promarněné šance s cejchem zbytečnosti. V důsledku je jedno, jak jednotliví tvůrci k látkám přistoupili, protože plní primárně funkci načančaných životopisných filmů, které se perou s pasivním přístupem. Jak to tehdy bylo, ví jen Diana a pár jejich nejbližších. O královskou rodinu se tu jen párkrát lehce otřeme, ale jinak jsme ukázkově korektní. Zbytek je nástřel toho, jak milá bytost to byla, a hlavně, jakou lovestory prožívala. Prostě žádný zásadní životopisný kousek, ale romantická limonáda o jejím naprosto schematickém románku s pákistánským kardiochirurgem. Nefunguje dialogově, škodí několika divnými zvraty (ona novinářům popře vztah, on se naštve, ale vzápětí se vrátí, protože bez ní nedokáže žít, pak přijde jiná vážnější rozepře a vše se prakticky opakuje). Hodně úsměvně pak vypadá i třeba absolutně přehnané otáčení všech, snad i psů a koček, protože okolo přeci prochází Diana. Když nasadí paruku, vyjde to nastejno, jen z jiného důvodu. Když flámuje a zahání žal v rytmu diska, nikoho z bulvárních novinářů to nezajímá. Uff. Naomi Watts se snaží, ale předem prohrává. Nastoupila do vlaku, který má sakra mizerného strojvedoucího. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Někdo jistě ocení, že to není takový ten klasický životopisný film, tvůrci se zde snažili Dianu zobrazit ne jako princeznu, ale především jako obyčejnou ženu, která se zamilovala a stejně jako každá žena dělala kvůli lásce hlouposti. Jenže celý film je postaven na opravdu hrozných dialozích a na tom, jak se dva lidé milují, pak se pohádají, pak se usmiřují, aby se za chvíli zase mohli pohádat a zase usmířit. Výsledkem je strašně nudný film s nulovým emocionálním dopadem. Chápu, proč z různých důvodů nemohla být do filmu zakomponována královská rodina, ale uvítala bych třeba, kdyby byl film alespoň trochu politický. Takový Dianin boj za odstranění nášlapných min by si zasloužil více než zmínku o dvou minutách a to samé se dát říct i o její obrovské charitativní činnosti, která mohla ukázat to, proč Dianu tak miloval celý svět. Takhle z toho ale vznikl jeden z nejzbytečnějších filmů tohoto roku. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pravý filmový ekvivalent výrazu "nuda k posrání", díky kterému vypadají ostatní životopisné filmy jako zábavné a svěží filmy. Je ale celkem příjemné po delší době někde vidět Sayida ze Ztracených a Naomi Watts si asi nějakou tu nominaci přeci jen odnese, i když má za sebou už mnohem lepší výkony. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Má přítelkyně u toho smutnila.. Dojemný, leč nijak nevybočující lidský příběh rozmazlené princezny, která měla vše, jen tu pravou lásku neuměla odhalit včas, neboť jí neuvěřila.!! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film strieda rozličné žánre. Je fajn vidieť, ako sa po úvode dokáže mierne odľahčiť a z Diany nerobí super ženu a dostáva ju aj do bežných momentov. Keď je Diana na cestách, začne film tlačiť na pílu a nemáte ďaleko od toho, aby ste vyronili slzu. A potom je tu očakávaná rola médií. Akiste závisí od vášho vzťahu k novinárom i bulváru, no uvidíte, že sú momenty, kedy maximálne zasahujú do života človeka. Väčší priestor má romanca s kardiochirurgom Hastanom, ktorého výborne stvárnil Naveen Andrews. Pri tejto romanci je film obsahovo ľahší, no vďaka nej si môžete všímať, že film je zaujímavo natočený po formálnej stránke. Diana bola zaujímavá žena a tento film jej poslúži ku cti. Zobral si síce menší úsek života, no venuje sa mu intenzívnejšie, čím vyznie ako obsahovo i formálne plnší a s výnimkou pomalšieho tempa vybraných scén v prvej polovici pôsobí ako dobrý celok a divákom sa bude pozdávať viac. Nie je to plný životopis, ale na 113 minút zaujme aj neznalcov. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Dvě hezký prdelky ve dvou pohádkách o princeznách se zlatou sponkou ve vlasech; Nicole a Naomi. Obě jsou moc krásné, kvůli oběma bych i sedmihlavou saň tupou sekerkou sťal, obě ale taky měly smůlu, že jejich filmy připomínaly spěšný vlak české pošty, který projede pod oknem a ani nezahouká. Poslední dobou nám ta životopisná dráma moc ne-e, co? Jestli ono to náhodou nebude tím, že ne každá slavná ozdobička visí na zajímavém stromečku nebo že ozdobičky jsou ke koukání, ne ke zkoumání... ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jak netočit biografii? no asi nějak takhle.......... film se zajímavým námětem který nebyl využit. Watts je v hlavní roli super ale film je zbytečně natahovaný. Ve filmu prostě (narozdíl třeba od Královy řeči) není důvod tak dlouhé délky. Stačila by hodina a půl ale to už prostě nezměním. takže asi tak nějak.......... ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Film ocení především lidé, kteří ji ve své době, kdy žila obdivovali. Pro mě byla největší ženskou ikonou, fandil jsem jí a měl jsem ji rád. Film je průměrný. Její životní dílo si zasloužilo lepší zpracování, Naomi Watts byla perfektní Diana. Mít moc vzkřísit jednu "celebritu", byla by to právě ONA. "Somewhere, beyond right and wrong there is a garden and I will meet you there, I will meet you there" ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Príbeh Lady Di sa dal rozprávať rôznymi spôsobmi. Mne by najviac vyhovovala asi agresívna 90s atmosféra a v nej thriller o konšpirácii. Alebo vlastne hocičo, len nie love story Diany a nesympatického doktora, bez vyhrotenejších okamžikov a uveriteľnej chémie. Nuda. Nuda, akú som od režiséra Pádu tretej ríše, nečakal. A havárku ani neukážu.. 50% ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem byla dost zvědavá. Ovšem ne uplně zdařilý, především příběh tohoto formátu, by měl být vyprávěn jako celek a ne jako jeho jedna linie, což je určitě škoda. Nic proti Naomi Watts, jen kdyby byl snímek zachycen jinak. Pár emocionálních chvilek tu bylo, ale zas dost zbytečných scén. Stopáž filmu by mi nevadila, pokud by obsahovala mnohem, mnohem víc. Co tenhle film dokázal, je, že se nemůžu dočkat až sednu nad knihu o NÍ. ()

Reklama

Reklama