Reklama

Reklama

Únos

Trailer 3

Obsahy(1)

Realisticky vyprávěný příběh mužské posádky nákladní lodi, kterou přepadnou somálští piráti v Indickém oceánu. Životy jednotlivých členů posádky se náhle ocitají v rukách Somálců a stávají se jen předmětem nelítostného vyjednávání pirátů s vládou, sídlící v Kodani. Snímek se vyznačuje dokumentaristickou estetikou a klaustrofobně budovanou atmosférou strachu a zvyšujícího se napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (164)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nuda a zase nuda nema to vubec zadnou gradaci pirati prepadnou lod vyjednavaji z vladou ktera jim nechce zaplatit mezitim uplynou vice jak 4 mesice behem kterych se z unoscu a rukojmich stanou pomalu nejlepsi kamaradi no proste patos jako hrom a zadny napeti no mozna ze to melo dojimat ale nevim co by na tom melo dojimat a hlavne koho by to melo dojimat po tech vice jak 4 mesicich nakonec vsichni dospeji k dohode zaplati a rukojmi jsou zachraneni a i kdyz to neni uplnej hapyend na 100% tak je to stejne proste slabota a nic co by melo sanci nejak extra zaujmout film je desne rutinni precpany vsemoznymy klise a neprinasi do zanru nic noveho jo a jeste jedna poznamka na zaver kterou si nemuzu odpustit dalo se to vyresit i rychleji nez za zhruba 135 dni a 100 minut filmoveho casu stacilo jenom na unesenou lod poslat particku z Expendables ti by to vyridili behem chvilky Lundgren by dal varovny vystrel a Statham by pak dobil vsechny chamtivy piraty a bylo by po ptakach sice by to cely skoncilo behem deseti minut ale aspon by nebyl takovej problem to dokoukat az do konce ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Greengrassov Kapitán Philips bol výborne a divácky atraktívne natočený film o priebehu únosu lode somálskymi pirátmi. Som rád, že som ako prvú videl práve americkú verziu, pretože ak by to bolo opačne, tak by som šiel s Greengrassovým hodnotením výraznejšie dole, po Lindholmovi by ma tá verzia už určite tak nebavila. Lindholm sa v tomto prípade venuje len tomu, čomu sa má venovať a čo mám zhodou okolností aj najradšej. Úplne vynechal samotný divácky atraktívny prepad lode, namiesto toho sa venoval výlučne len budovaniu napätia a dusnoty medzi posádkou a pirátmi, samozrejme tiež aj napínavému vyjednávaniu. Mal na to dostatok času. Navyše tu výraznou mierou uľahčil aj vcítenie sa do postáv, keďže bol snímok natočený jeho typicky civilným a naturálnym spôsobom. Klobúk dole, tlieskam, severské spracovanie opäť raz ako jasný víťaz. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass je u Kapitána Phillipse hodně autentický, ale pořád je ten vliv Hollywoodu strašně znát. Únos je totiž v rámci autenticity o něčem úplně jiném a to především díky skandinávskému přístupu k vážným tématům. Film vlastně nijak nebuduje atmosféru ani děj. Vše nastaví v prvních minutách a pak už jenom počítá dny, kdy je velká rybářská loď unesena somálskými piráty a Vy jakožto nezávislý pozorovatel sledujete dění jak na lodi, tak u kulatého stolu, kde majitelé firmy bádají, kolik by jim mohli dát peněz, aby rybáře propustili zpět k rodinám. A nevím, co pro mě bylo horší. Nervy jsem měl z obojího. Ve výsledku jsem hodně dumal, proč nedát pět hvězd, a nakonec možná proto, že filmu chybí trošku víc emocí. Vše je hrozně chladné, včetně samotných podnikatelů a především samotného závěru. Film ale věcně ukazuje rozdíly mezi oligarchy a námi, běžnými smrtelníky. A pak ať mi někdo vysvětluje, že je na tomto světě něco správně… ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Dánská kinematografie se dokáže vypořádat snad s každým tématem, i když třeba zdaleka přesahuje zeměpisné šířky této evropské zemičky. Únos podává strohou zprávu o únosu nákladní lodi somálskými piráty, sleduje jak zdlouhavé vyjednávání v Kodani, tak dění na palubě, v němž se rozhodně nevytvoří atmosféra dvou nepřátelských táborů a stálého ohrožení. V této ambivalentnosti není místo pro apriorní odsudky a předvídatelnost jednání kohokoliv ze zúčastněných. Právě díky tomu film získává body za přesvědčivost a vytváří ze zdánlivě statické situace na lodi skutečné drama. Přesto valnou část děje tvoří telefonáty a dohadování o peněžních cifrách. Neustálé přesuny mezi lidsky nevděčnou situací vyjednávačů a syrovým zachycením rukojmích strádajících v absolutní nejistotě však přináší oživující napětí, jehož plnou tíží v nečekaném vyústění převezme na svá bedra hlavní postava. Skandinávci si hold poslední políček do divákovi tváře neradi odpustí a i v tomto případě musela jít dosavadní střízlivost stranou. Což je ale spíše konstatování, než výtka. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Dánským způsobem o tom, jaké to asi je, když vás v Indickém oceánu přepadne tlupa somálských pirátů.....aneb k vybudování skvělýho napětí Dánům zjevně stačí telefon a fax, jinými slovy - žádnou velkou akci nečekejte. Ovšem i tak se jedná o parádní záležitost rozhodně stojící za pozornost a já osobně se už nemůžu dočkat chystaného akčního pojetí podobné situace ze strany Paula Greengrasse. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Vo filme možno počuť okrem dánskeho aj anglický, švédsky, somálsky či japonský jazyk. (MikaelSVK)
  • Ve filmu je i reálná komunikace. Ředitel Ludvigsen (Søren Malling) a kuchař Mikkele (Pilou Asbæk) telefonují skutečně mezi Dánskem a Somálskem. (Terva)
  • Piráty ve filmu ztvárnili neherci najatí v Keni. (Terva)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Dánové jdou do války

Dánové jdou do války

03.01.2014

Scenárista a režisér Tobias Lindholm se řadí mezi nejzajímavější mladé dánské tvůrce. Na režii i scénáři svého prvního celovečerního filmu se ještě podílel s kolegou Michaelem Noerem. Šlo o vězeňské… (více)

Reklama

Reklama