Reklama

Reklama

Nepřítel

Trailer

Tertulianu Afonsovi změní život videokazeta s filmem, ve kterém hraje muž vypadající přesně jako on před pěti lety. Z obyčejného středoškolského učitele dějepisu se tak rázem stává muž posedlý touhou najít svého dvojníka. (Pria)

Recenze (544)

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

WTF! Donnie Darko teď místo králíků vidí pavouky. Na "hlubokomyslné metafory" hážu s*anec, tohle si nezaslouží víc jak dvě hvězdičky za atmosféru. ()

Dr Lizal 

všechny recenze uživatele

Film jsem pochopil až díky uživatelce chezush, a jinak se mi nejvíc líbil v tom, že ho nechápu. Další hvězda je za poslední scénu, kdy jsem se lekl jako když vidím předzápasovou sestavu Baníku. Divné, nudné, zajímavé, schizofrení... ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Tak mě zas jednou film velice mile překvapil! Že se mi bude líbit, jsem tak nějak očekával už díky jménům Villeneuve, Gyllenhaal. Ale že to bude zážitek pomalu "Lynchovský", to jsem opravdu nečekal. Tedy, ještě to rozdýchávám, nebo přesněji mozek to rozdýchává a přemýšlí. Ale pěkně od začátku... ten je vcelku klasický, pomalejší (ale nikoliv nudný) úvod do stereotypního života pana profesora a jeho přítelkyně. Teprve když Adam zjistí, že má někde "dvojče"? dostává příběh ten pravý nádech thrilleru a je ho třeba dobře sledovat, jak tu již bylo psáno, i třetím okem. Ono i při bedlivém sledování zůstává spousta otazníků, na které si musí divák odpovědět sám. Vůbec po závěru, který mě na několik vteřin dá se říci uzemnil a po opětovném probrání jsem se musel smát. Je to tedy od Denise Villeneuva opět kvalitně zrežírovaný, ale netradiční film. Líbilo se mi jak použití filtru na kameře, tak hudba, tohle spojení utvářelo tu pravou depresivní atmosféru. Herci taktéž kvalitní, Jake Gyllenhaal zvládl dvojroli s přehledem a zazářily taktéž obě manželky Mélanie Laurent a Sarah Gadon. Jsem spokojen a těším se na druhou projekci. 75% ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Jednodussi, nez se zda, kdyz se clovek soustredi (hodne). Celkove tempo to ale zbytecne ubiji, coz je skoda. I tak to stoji za zhlednuti, promyslene je to pekne, i kdyz se to utapi ve sve vlastni (pseudo) genialite ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si o tom myslet..zatím, nutí mě to znovu zkoumat, možná jsem byl jen moc unavený a možná si přesně tohle Villeneuve přál...70% ()

mateas.matt 

všechny recenze uživatele

Tady se nekdo seredne sekl. Vlekle vypraveni deje o nicem, vlastne o necem jo - o tak 3-4 radcich, ktery roztahnou na hodinku a pul, obcas prihodej nejake eroticke sceny, predstavej nudny den ucitele dejin a pak jakousi ujetou „vymenu manzelu” a na zpestreni obcasneho obriho paouka. Film ve mne zanechal neuveritelny zmatek a jestli tim tvurce neco sledoval, tak jsem ho opravdu nepochopil. ()

Martinius 

všechny recenze uživatele

uchvatne! jake je skalopevne presvedceny, ze ma dvojnika. jake je skalopevne presvedceny, ze odrazu nasiel sam seba. ale nie vnutorne, nie v zrkadle, ale rovno na ulici. jeho dvojnik vyzera dokonale identicky: s drevorubacskou bradou a mastnymi vlasmi: holt uplny hipstersky picus. este aj jazvu na bruchu mu zduplikovali. a urcite aj zaludocne vredy z tazko intelektualneho ejakulatu isteho denisa villenevlenuouveuie, ktory vsade vidi obrovske tarantuly a je skalopevne presvedceny, ze je reziser. samozrejme, nesmie chybat spravna postmoderno-existencialna pointa: ked uz objavim svojho dvojnika, musim si vrznut s jeho partnerkou! aka skoda, ze villeneuvieueuveeue neprisiel na napad, ze by si to obaja talibanci rozdali navzajom. urcite by za to kvapla nejaka ta zlata palma v cannes, zlaty medved na berlinale a u mna rovno odpad. ()

Mr.curry 

všechny recenze uživatele

Přesně kvůli těmhle filmům se pokaždé cítím nesvůj. Kdyby se v obsahu nemluvilo o univerzitním profesoru historie Adamovi, ani bych se na něj nepodíval. Teď alespoň vím, že jakmile na výzvu 'jsem opilá, pojď do postele', odpovím, 'ještě musím ohodnotit tyhle testy', něco se mnou nebude v pořádku. ()

Florfila odpad!

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Nepochopila jsem vůbec nic. Proč se účastníci zájezdu chovali tak vyšinutě? Absurdní hudba, absurdní chování postav a ještě absurdnější pavouk... Ble, ble, ble... ()

BlackHood odpad!

všechny recenze uživatele

Je to nudná, nesmyslná patlanina, kterou sledujete jen proto, aby jste dostali nějaké vysvětlení, které stejně nakonec nebude. Mám rád zamotané filmy, ale tohle není zamotané, to je nepochopitelné. Vysvětlení jsem si musel najít na Imdb, a jak jsem si ho přečetl, tak jsem si jen potvrdil, že to nedává smysl. Nepouštějte si to. Škoda času. Za mě: 2% A ne, neodsoudil jsem celý film jen kvůli posledních pěti minut, kdy mi došlo, že se rozumného vysvětlení nedočkám. Nebavil mě totiž celou dobu. ()

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Výborný a hravý art, ktorý žiaľ potápa jeho nejednoznačnosť a priveľa otázok, ktoré divákovi pokladá, ale neodpovedá. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

MOŽNÁ zajímavý příběh, ale vyprávěno tak nudně že i těch 90 minut se táhne jako žvýkačka Pedro. Že kameraman dokáže udělat fotogenické záběry hlavně v exteriérech je myslím samozřejmost... ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Masakr film. Tohle mám hrozně rád, a je to zase jiný typ filmu než ostatní. Tyhle filmy jako je právě Nepřítel, 12 Opic, Svět podle prota a nebo Mullholland drive se vám prostě musí líbit, i když po první projekci je třeba né tak uplně pochopíte. Samozřejmě že se nechcete po každém zkouknutém filmu vrtat ve scénáři, a rozkládat ho pozpátku jako složený puzzlový obrázek. Ale jednou za delší čas je fajn mrknout se na takový snímek. Celý film plyne v tak pomalém tempu, včetně dialogů, že si říkáté - pokud to budu pozorně sledovat nemůže mi nic uniknout. Pomáha k tomu i přijatelná stopáž filmu (90min). Ale na konci stejně zjistíte že jste koncích. ''Explained'' video na youtube mi pak v hlavě pomohlo zmírnit ten brainstorming. P.S. - Verbal ve svém komentáři opět nezklamal. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Zajímavej film, kterej skončí v tom nejlepším. Stále si nejsem jist, co si o tom myslet. Takový pocit jsem měl asi ve svých 17, kdy jsem to viděl. Nyní, 4 roky na to, film viděli i kámoši a vůbec se jim nelíbil. Prý je to nudné, nic se tam neděje a na konci je pavouk. Jenom je to nasralo. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Já ti nevim... myslím, že celou dobu se nedá stavět na divné a zvláštní atmosféře, která je dobrá první půl hodinu. A taky některý mindfucky by mohly mít opodstatnění. Zajímalo by mě, jestli někdo vůbec pochopil ten konec :D ()

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Tom Hardy opouští Suicide Squad

Tom Hardy opouští Suicide Squad

16.01.2015

Že to znělo až příliš dobře na to, aby to byla pravda? No, byla to pravda, ale herci míní a Hollywood mění. Řeč je samozřejmě o comicsové týmovce Suicide Squad, jejíž snové obsazení ještě včera… (více)

Emily Blunt vystřílí drogový kartel?

Emily Blunt vystřílí drogový kartel?

02.06.2014

Denis Villeneuve se v poslední době blýskl dramatem Zmizení a mysteriózní hříčkou Nepřítel, jeho další film tedy nebudí zrovna malá očekávání. Na co se máme začít těšit? Kanadský režisér se rozhodl… (více)

Reklama

Reklama