Reklama

Reklama

Nepřítel

Trailer

Tertulianu Afonsovi změní život videokazeta s filmem, ve kterém hraje muž vypadající přesně jako on před pěti lety. Z obyčejného středoškolského učitele dějepisu se tak rázem stává muž posedlý touhou najít svého dvojníka. (Pria)

Recenze (544)

as.anetka 

všechny recenze uživatele

Tento film mě upřimně velmi zklamal. Čekala jsem od toho něco víc. Děj sám o sobě byl pěkně nudný. Profesor Adam narazí v nějakém filmu na týpka (Anthonyho St. Claira), který vypadá stejně jako on, chce se s ním seznámit. Nakonec se s ním seznámí, vymění si role a tím příběh hasne. Jediné co na tomto filmu bylo dobré byl samotný představitel Adama a Anthonyho St. Claira - Jake Gyllenhaal. ()

Jarmila68 

všechny recenze uživatele

super píčovina pro schizouše nuda nuda já čekala co z toho bude a velké NIC:-(promrdaný prachy:-(mohli mi je poslat a naložila bych s nima určo líííp takže říkám TRAPNÝ.... ()

72Nihlus 

všechny recenze uživatele

Nechápem ako sa podarilo režisérovi nalákať na toto hviezdu Gyllenhaalovho formátu. Neskutočne nudná, radoby artová kravina pri ktorej čakáte celý film, že už sa to konečne zdramatizuje a keď už, tak to skončí vážne "zmysluplným" záverom, ktorý režisér so scénaristom vymysleli asi keď mali traumatizujúci LSD trip. Celá atmosféra filmu aj správanie postáv vyzerá akoby chceli každou minútou spáchať samovraždu aj keď nemáte vlastne tušenie prečo.... Mám ale pocit, že sa mi tvorcovia snažili nanútiť, aby som ju spáchal spoločne s nimi. ()

EagleSK 

všechny recenze uživatele

Tak toto islo uplne mimo mna. Snazil som sa na film pozerat co najpozornejsie, zaroven som si ho doanalyzoval v hlave po precitani recenzii, ale takuto "shitinu" som uz davno nevidel. ()

Eviel 

všechny recenze uživatele

Úprimne po dopozeraní som bol z toho značne vykoľajený. Rozmýšľal som nad schizofréniou spočiatku, ale tú som postupne vylúčil ...Keď si ukázali ich spoločnú jazvu došlo mi , že to bude niečo hlbšie , ale ani omylom ma nenapadlo , že film je točený ako Adamove podvedomie od začiatku , taktiež mi unikol význam pavúkov , ku ktorému som sa musel dopátrať až na internete...A áno ma to hlavu aj pätu , ma to tu správnu pochmúrnu atmosféru a výborný herecký výkon..Samozrejme je to hrozne ťažké pochopiť tento film na prvý krát vlastne skoro nemožné ...A to ma osobne baví , keď film predčí moje zmýšľanie a musím sa dopátrať k pointe. Film hodnotím výbornou , pretože ma prekvapil , dostal , šokoval a všetko , čo pri výbornom filme ma byť. ()

Killy 

všechny recenze uživatele

Uzasny mindfuck film. Jednu hvezdu srazim jen proto...vlastne ani nevim. Tenhle film me dostal. Sedela jsem v udivu kdyz mi na konci filmu vsechno doslo. Uzasne. ()

flegmos odpad!

všechny recenze uživatele

Hruza. Neviem co niekoho napadlo aby takuto vec publikoval ale to je cista nuda. odpad, strata casu. Pre tych ktori nepocuvaju dobru radu a predsa len idu si pozriet tento film: -skuste zrychlene prehravanie. usetrite svoj zivotny cas ()

Pollini 

všechny recenze uživatele

Vynikající atmosféra, snové zvláštnosti, velice dobře udělané. Nicméně si nejspíš budu muset přečíst knihu, protoze jsem to vůbec nepochopila. Myslím opravdu vůbec, škoda skvělé podívané kvůli skrytému konci. Závidím tomu, kdo to pobral. ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní kravina, která nudí od začátku až do konce. Vše založeno na psím pohledu hlavního protagonisty. Proč tak pořád smutně až existencionálně čumí, ale z filmu nepochopíte. Doufám, že v tym Bojovníkovi, kterého asi nikdy neuvidím, čumí přece jenom trochu zmužileji. I když, kdyby takto čuměl i v ringu, mohla by to být docela prča. ()

Ardath 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po zhlédnutí máte pocit neskutečného zmatení, ale jakmile se nad detaily snímku více zamyslíte, vše do sebe okamžitě zapadá - to pokládám za tvůrčí vítězství. Od Denise Villeneuvea tentokrát opět komorní, ale silná podívaná. ()

maxs 

všechny recenze uživatele

Po chvilkovém zvažování dávám 3, ačkoliv mě napadalo i černější hodnocení. Nemám rád filmy, které nepochopím ani na podruhé. Bohužel, na informace objasňující děj a vlastně celou hlavní pointu je film skoupý. Nabízí se jistá varianta o dvojčatech, ale poslední scény tuto představu boří. Kdyby si dal tvůrce víc práce s vysvětlováním, možná by zjistil, že celý příběh vlastně nedává smysl (pokud opomineme nějaké nadpřirozené úkazy). Můj realistický mozek trpěl. Možná si vše vykládám špatně, něco mi uniklo nebo jsem nečetl názor režiséra, ale opravdu nestojím o filmy, ke kterým si musíte přečíst manuál, abyste myšlenky tvůrce zachytili a pochopili. Film na mě působí jako novodobé oprášení Mulholand Drive, ale u mě má smůlu, originál je jen jeden. Snad jen za parádní dvojroli Jakea Gyllenhaala, která skutečně nabídla pohled na dva různé lidi, se nakonec přikláním k třem hvězdám. ()

Necrophobic 

všechny recenze uživatele

Nepřítel je rozhodně zajímavý kousek a narozdíl od Humra jsem od něj neodcházel nasrán.Po celou dobu mě to docela bavilo a čekal jsem co z toho vypadne. Ale moje fantazie ani v nejhorších snech nesahá tak hluboko do chorých mozkových buněk,jako ta scénaristova.Někdy musím dát po druhé ,na poprvé jsem to prostě nepochopil. A myslím ,že nejsem sám. ()

Nag0 

všechny recenze uživatele

Niekedy treba solídnu porciu extra času na poskladanie pošramotenej psychologickej mozaiky takýchto rozmerov. Ako mi tu chýba istý výklad diagnózy od nejakej tretej osoby ktorá nám ako pozorovateľovi kývne hlavou, a utvrdí nás v správnosti našich záverov. V tomto prípade ale divákovi ostáva úloha psychiatra, a len málokomu sa podarí poskladať z týchto úlomkov nejaký ucelený obraz, ktorý by v ňom vyvolal nejaký ten pocit pochopenia. Tak či onak, nemyslím si, že zvolené prostriedky boli nejak nápomocné k uceleniu deja, čo bežného diváka po vzhliadnutí nechá chladným, a neobetuje mu viac času ktorý si tento film zaslúži, alebo skôr vyžaduje. K zhrnutiu, Enemy je solídny psychologický thriller, no ťažko stráviteľný, pričom konkurencia bola svižnejšia, ucelenejšia, a efektnejšia. 3* ()

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Tom Hardy opouští Suicide Squad

Tom Hardy opouští Suicide Squad

16.01.2015

Že to znělo až příliš dobře na to, aby to byla pravda? No, byla to pravda, ale herci míní a Hollywood mění. Řeč je samozřejmě o comicsové týmovce Suicide Squad, jejíž snové obsazení ještě včera… (více)

Emily Blunt vystřílí drogový kartel?

Emily Blunt vystřílí drogový kartel?

02.06.2014

Denis Villeneuve se v poslední době blýskl dramatem Zmizení a mysteriózní hříčkou Nepřítel, jeho další film tedy nebudí zrovna malá očekávání. Na co se máme začít těšit? Kanadský režisér se rozhodl… (více)

Reklama

Reklama