Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Édouard de Saint-Forget byl svého času jeden z nejšťastnějších a také nejslavnějších otců ve Francii. Narodila se mu totiž paterčata - samí synové. Svůj díl slávy pobrala i zapadlá vesnička, kde se tento heroický skutek udál. Ale jak se zdá, čtyřicet let poté otec není se svými potomky vůbec spokojen. Ani jeden nezůstal ve vesnici a on o nich dokonce nemá žádné zprávy. Nebýt starostova nápadu vzkřísit zašlou slávou jejich městečka za pomoci kdysi slavných paterčat, možná by Édouard své syny už nikdy neviděl. Starosta posílá starého lékaře, kmotra všech pěti chlapců, aby nezdárníky vypátral a přivedl je na slavnost, kde bude spousta novinářů a jistě i někdo z vlády. Každý syn je jiný, každý dosáhl jistého postavení: Alain je majitelem veleúspěšného salónu krásy v Paříži; Désiré, otec čtyř dcer, je umývačem oken věčně bojujícím s nedostatkem financí; Etienne, mořský vlk, je vlastně pašerák; Bernard je redaktorem společenské rubriky jednoho známého časopisu a Charles, vesnický farář, je terčem nejrůznějších vtipů, protože je až moc podobný Donu Camillovi, filmovému hrdinovi řady komedií... (fandalehy)

(více)

Recenze (18)

bloom 

všechny recenze uživatele

ČT uvedla ve sých promočláncích, že Louis hraje druhou hlavní roli, což vůbec není pravda. Poznáte ho, ale vypadá mladějc než v o 2 roky starším Poprasku v kabaretu. Dabing Tomáše Juřičky je úplně jiný než Filipovského, ale to vůbec neškodí, právě naopak. Louis tu nehraje úplně cholerika, ale puntíčkáře. Stejný měl přístup k roli (o tom se můžete dočíst v knize Četník a milovník růží, mimo jiné i to, jak Henri Verneuil žasl nad jeho přípravou, i o onom špulení tů, které zde můžete vidět). Fernandel není špatný komik, ale byl by lepší v menších rolích. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Paterčata, která se rozutekla od svého otce a město chce oslavit jejich výročí narození, se musí vrátit do svého rodiště. Fernandel hraje šestiroli a je radost se na to dívat. Film je komický, ale hlavně je zajímavý díky příběhu okolo každého sourozence. Louis de Funès jako pohřebák je takový bonus. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásná milá komika klasiků. Tito velikáni tvořili dodnes užívaná gesta, grimasy.. :-) Pět bratrů navenek tolik rozdílných a tolik stejných zevnitř.. :-))) Jejich jednotlivé etudy života, které je odnesli na všechny strany světa do všech oborů, a které na žádost jejich vlastního otce vyhledá kmotr doktro z vesnice, kde se narodili.. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

V podstate poviedkový film, kde Fernandel hrá 5 bratov a ich otca a každý má svoj príbeh. Spája ich postava doktora, taktiež ich krstného, ktorý sa ich snaží zlanáriť na spoločnú oslavu 40-ky v rodnej dedinke. Príbehy sú nie vždy vyváženej kvality, ale to vôbec nevadí. Celé je to také milé a dýcha z toho tá krásna atmosféra poctivej filmárčiny (nie ako teraz :D). Tento film treba vidieť hlavne kvôli stávke kapitána o strašné peniaze a majetky kam si sadne mucha. Skutočne jedna z najnapínavejších scén akú som za posledné obdobie videl. A taktiež sa tu mihne Funes a skutočne neviem prečo som si vždy myslel, že ten chlap nikdy nemal vlasy. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Až tady mě poprvé napadlo, jaký je to fascinující fenomén, když se nepříliš pohledný herec s koňským chrupem stane velkou filmovou hvězdou. Aby toho nebylo málo, Fernandel tady hned v šestinásobném provedení. Nelogické uvedení Françoise Arnoul na druhém místě v titulcích je dobově odůvodnitelné, ovšem její role nepolíbené panenky musela už tehdy působit nevěrohodně. Louis de Funès v roli funebráka zajímavější než v jiných filmech z padesátých let. Bonusově překvapivě mnoho odhalených dámských poprsí. Na druhou stranu i dost nudy (třeba cca desetiminutová scéna s mouchou na lodi). Celkově to žádná hitparáda není, milý výlet do starší francouzské kinematografie ale určitě. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama