Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Édouard de Saint-Forget byl svého času jeden z nejšťastnějších a také nejslavnějších otců ve Francii. Narodila se mu totiž paterčata - samí synové. Svůj díl slávy pobrala i zapadlá vesnička, kde se tento heroický skutek udál. Ale jak se zdá, čtyřicet let poté otec není se svými potomky vůbec spokojen. Ani jeden nezůstal ve vesnici a on o nich dokonce nemá žádné zprávy. Nebýt starostova nápadu vzkřísit zašlou slávou jejich městečka za pomoci kdysi slavných paterčat, možná by Édouard své syny už nikdy neviděl. Starosta posílá starého lékaře, kmotra všech pěti chlapců, aby nezdárníky vypátral a přivedl je na slavnost, kde bude spousta novinářů a jistě i někdo z vlády. Každý syn je jiný, každý dosáhl jistého postavení: Alain je majitelem veleúspěšného salónu krásy v Paříži; Désiré, otec čtyř dcer, je umývačem oken věčně bojujícím s nedostatkem financí; Etienne, mořský vlk, je vlastně pašerák; Bernard je redaktorem společenské rubriky jednoho známého časopisu a Charles, vesnický farář, je terčem nejrůznějších vtipů, protože je až moc podobný Donu Camillovi, filmovému hrdinovi řady komedií... (fandalehy)

(více)

Recenze (18)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Epizodická struktura je celkem vhodně zvolenou variantou, jak odvyprávět příběh, který pojí postava lékaře-kmotra, jenž objíždí pět bratrů-paterčat a přemlouvá je k návštěvě jejich rodné obce v rámci chystaných oslav. Kvalitou i co do délky jednotlivých epizod trochu nevyrovnané části snižují celkový dojem z filmu (od první pekelně dlouhé až k poslední nejkratší, která prostoru dostala zbytečně málo, přitom sebereflexivní odkazování k donu Camillovi si zasloužilo trochu větší rozpracování). Potěší účast Funése v roli vypočítavého majitele pohřebního ústavu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mě se to docela líbilo, i když podle mě není Fernandel bůhví jaký komik, ze snímku sálá příjemná atmosféra a Louise si moc neužijete. Taky ho dabuje Tomáš Juřička, co že je pěkně...divný :-) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásná milá komika klasiků. Tito velikáni tvořili dodnes užívaná gesta, grimasy.. :-) Pět bratrů navenek tolik rozdílných a tolik stejných zevnitř.. :-))) Jejich jednotlivé etudy života, které je odnesli na všechny strany světa do všech oborů, a které na žádost jejich vlastního otce vyhledá kmotr doktro z vesnice, kde se narodili.. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Trošku nemastná komedie s poměrně nicotnou rolí de Funèse (přečtěte si jeho životopis- Jiří Žák: Lidé jsou komedianti, my jsme herci). Fernandel je místy opravdu hodně toporný, film scénáristicky tápe, ukazuje vždy drobnou etudu ze života každého ze synů, čímž působí dost rozbitým dojmem, ani začátek a konec v rodné vesnici neuchvátí, spíš si u toho slušně zazíváte. A Tomáš Juřička jako dabér Funèse? Proboha, zavolejte Faltusovi, těch několik vět by Václav dovedl na výbornou (když to nebude dabingové studio chtít stihnout za pět minut, jako ve filmu Jak vykrást banku). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Komédia s populárnym Fernandelom ( vedľajšiu roličku si strihol aj Funés ), ktorá však trpí dramaturgickými nedostatkami. Film by sa dal rozdeliť do poviedok, azda by fungoval lepšie, lebo po úvode sledujeme peripetie piatich synov nevrlého starca. Všetkých šesť postáv hraje Fernandel, najkomickejšia je snáď postava kňaza, ktorý trpí podobou s filmovou hviezdou filmov o donovi Camillovi. Ako oddychovka však film funguje dobre, o zábavu je postarané. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Až tady mě poprvé napadlo, jaký je to fascinující fenomén, když se nepříliš pohledný herec s koňským chrupem stane velkou filmovou hvězdou. Aby toho nebylo málo, Fernandel tady hned v šestinásobném provedení. Nelogické uvedení Françoise Arnoul na druhém místě v titulcích je dobově odůvodnitelné, ovšem její role nepolíbené panenky musela už tehdy působit nevěrohodně. Louis de Funès v roli funebráka zajímavější než v jiných filmech z padesátých let. Bonusově překvapivě mnoho odhalených dámských poprsí. Na druhou stranu i dost nudy (třeba cca desetiminutová scéna s mouchou na lodi). Celkově to žádná hitparáda není, milý výlet do starší francouzské kinematografie ale určitě. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

ČT uvedla ve sých promočláncích, že Louis hraje druhou hlavní roli, což vůbec není pravda. Poznáte ho, ale vypadá mladějc než v o 2 roky starším Poprasku v kabaretu. Dabing Tomáše Juřičky je úplně jiný než Filipovského, ale to vůbec neškodí, právě naopak. Louis tu nehraje úplně cholerika, ale puntíčkáře. Stejný měl přístup k roli (o tom se můžete dočíst v knize Četník a milovník růží, mimo jiné i to, jak Henri Verneuil žasl nad jeho přípravou, i o onom špulení tů, které zde můžete vidět). Fernandel není špatný komik, ale byl by lepší v menších rolích. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Takových nenápadných banálních komedií podprůměrnějšího rázu se scénářem slaboučkým jak čajíček natočili v padesátých letech Francouzi hodně. Toto je jedna z nich a nic na tom nemění ani fakt, že hlavní roli zde hraje slavný Fernandel a na režijní židli seděl Henri Verneuil, jehož starší filmy se mi celkově zatím moc nelíbily. Co se týče Beránka u toho jsem moc nezasmál a většinu času mě nudil. Jediným důvodem, proč film je vidět je snad účast Louise de Funése, ještě z období kdy hrál malé figurky. Ostatně jenom kvůli němu, jsem si film pustil a právě díky němu je ta dodatečná druhá hvězda. Ještě tehdy nebyl tak dobrý jako v dobách své hvězdné éry. I tak platí, že zastínil samotného Fernandela, protože jeho postava byla docela vtipná a to špulení rtů, které si vymyslel se k ní výborně hodilo. Nakonec pasáž ve které se Louis vyskytuje ještě není tak strašná a má jako jediná docela vtipnou pointu. I tak jsem prostě nezasmál a celý zbytek filmu je strašný. Velmi slabé dvě hvězdy. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

V podstate poviedkový film, kde Fernandel hrá 5 bratov a ich otca a každý má svoj príbeh. Spája ich postava doktora, taktiež ich krstného, ktorý sa ich snaží zlanáriť na spoločnú oslavu 40-ky v rodnej dedinke. Príbehy sú nie vždy vyváženej kvality, ale to vôbec nevadí. Celé je to také milé a dýcha z toho tá krásna atmosféra poctivej filmárčiny (nie ako teraz :D). Tento film treba vidieť hlavne kvôli stávke kapitána o strašné peniaze a majetky kam si sadne mucha. Skutočne jedna z najnapínavejších scén akú som za posledné obdobie videl. A taktiež sa tu mihne Funes a skutočne neviem prečo som si vždy myslel, že ten chlap nikdy nemal vlasy. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Paterčata, která se rozutekla od svého otce a město chce oslavit jejich výročí narození, se musí vrátit do svého rodiště. Fernandel hraje šestiroli a je radost se na to dívat. Film je komický, ale hlavně je zajímavý díky příběhu okolo každého sourozence. Louis de Funès jako pohřebák je takový bonus. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem předem obsah, takže při sledování občas se stalo že jsem nevěděl jestli nemám špatně nahraný film (ty epizody začínají a končí z ničeho nic) - to jen kvůli obtížnosti. Fernandel pořád umí, pro nápady se nemusí nikam, ale překombinovaný - sledovat tolik příběhů je na mě moc. Co se týče Louise, v jednom z epizod hlavní role spolu s Fernandelem, v rámci možností jako břitva, dokonce bych řekl, že se i brzdil. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Na tuhle komedii jsem se díval hlavně kvůli Funésovi. Byl tam sice asi jenom pět minut, ale zase nezklamal a je to asi nejnezapomenutelnější postava filmu, jeho pohřebák Pilát byl fakt geniální a ani dabing Tomáše Juřičky nebyl špatný, takže jemu určitě nemám co vytknout. Ale ani komedie jako celek není vůbec špatná. Originální scénář, celkem zajímavý komik Fernandel v šestiroli a příběh, ve kterém není žádný souvislý děj, jde prostě o epizody ze života bratrů - paterčat, kteří se mají po letech opět setkat v rodné vsi - jak už to tak bývá, některé epizody jsou slabší, jiné dobré - za nejhorší asi považuji výstup bratra pašeráka, ostatní jsou velmi povedené. Celkově jde o příjemnou komedii na jedno shlédnutí, která nezaujme, ale ani neurazí, naopak, mě mile překvapila. A Louis ji kupodivu ani nezachraňuje hodnocení, byla by stejně dobrá i bez něho, i když se Pilát časem asi stane jednou z jeho mnou nejoblíbenějších postav. Je to vtipné tak akorát a obzvlášť ten závěr je opravdu velmi povedený. Dalšímu zkouknutí se nebráním, ale vidět už to nemusím. Pro fanoušky Louise vysoce doporučuji, tady je fakt parádní, ale i ostatní herecké výkony jsou skvělé. Rozhodně by neuškodilo nějaké vysílání v TV, Beránek je neprávem opomíjený komediální kousek. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Na to že je film z roku 1954 sexuálnych narážok bolo dosť, rovnako aj cudne odhalených pŕs, čo ma (príjemne) zaskočilo :-). Louis de Funés podľa môjho názoru, napriek krátkemu účinkovaniu, zatienil aj vďaka svojskej gestikulácii a prejavu Fernandela. Príjemná snímka, ktorej chýba väčšia kompaktnosť. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Beránek s pěti nohama je spíše podprůměr s nic moc dějem, vlastně kromě dějové linie kolem Desirého mě zbytek moc nezaujal. U tohoto jediného příběhu jsem se docela bavil, a to hlavně kvůli Louisovi de Funesovi, který zde ztvárnil majitele pohřební služby. I zde, deset let před tím, než se stal hvězdou je jeho talent viditelný a bylo dobré vidět, že umí ztvárnit i jiné, než cholerické charaktery. Jak na to asi nejsem zvyklý, protože většina jeho postav jsou si podobné, zde klidný, ale přitom velmi vtipný Funes opravdu pobavil. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ve svém smyslu se jedná o povídkový film, jen netradičně odvyprávěný. Máme tu zapadlou vesničku Trézignan, ve které se starosta rozhodl nechat najít pět synů, přesně řečeno paterčata, starého bručouna Édouarda a to pro reklamní účel vesnice v rámci většího zatraktivnění. Starý lékař a kmotr všech chlapců se vydává na cestu a samozřejmě je postupně nachází. A my máme možnost sledovat jejich životní osudy. Každý syn má tedy svůj příběh a zajímavostí je, že si otce i syny, tedy dohromady šesti rolí, střihl francouzský herec, říkající si, Fernandel. Jeho výkon není špatný, ale důrazu na rozdílné charaktery moc nedal. Další zajímavostí je, že si v jedné povídce zahrál i Louis de Funès, ale o, snad, očekávanou komediální roli se zrovna nejedná. On ten film, jako celek, vůbec komediálně nevyznívá a spíše to připomíná povídky Otakara Batličky. Některé jsou spíše úsměvné, některé mají dobrodružný kabát. Svůj účel však snímek splňuje i po tolika letech od natočení, takže jen tak na odpočinkovou podívanou se zcela hodí. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak snímek rozhodně stojí za pozornost všech fandů velkého Luise de Funése. Ne. Nemá zde velkou roli, ale je dabován „normálním“ hlasem. Snímek jako takový také není špatný. Je trochu veselý, ale zase to není něco, na co budete do smrti vzpomínat. Já bych to hodnotil jako takový zlatý střed. Mé hodnocení snižuje zbytečně zdlouhavá karetní scéna plus moucha. ()

Reklama

Reklama