Reklama

Reklama

Poutavý sportovní film věnovaný ikoně světového hokeje, Valeriji Charlamovovi. Mladý hokejista Valerij Charlamov zaujme pozornost Anatolije Tarasova, věhlasného trenéra CSKA Moskva. S příslibem, že bude poslán do Japonska, je k jeho nemilému překvapení odstaven do Čebarkulu, kde se má otrkat v provinčním týmu Hvězda. Valero tu zazáří a s plným odhodláním přilétá zpět do Moskvy. Zde naráží na Tarasovovy drsné trenérské praktiky i nevybíravé chování vůči družstvu. Valero však nepolevuje. Přes počáteční nesnáze se ustanoví slavná útočná trojice: Charlamov – Michajlov – Petrov. Během kariérního vzestupu Valero vstupuje na půdu politických taškařic. Musí se také poprat s rodinnými a milostnými rozkoly. Před vysněným zámořským utkáním sborné proti kanadským agresorům Valerovi přichází do cesty vážná automobilová nehoda... (Česká televize)

(více)

Recenze (188)

Bagipycoo 

všechny recenze uživatele

Ne,ne sice je příjemné vidět film z jiného pohledu než jen toho amerického či kanadského, a ruská škola asi bolela ,ale celé to působí stále jako KHL oproti NHL. Vyobrazení např.Bobby Clarka či Phila Esposita je opravdu rybí ... ()

Renciasko 

všechny recenze uživatele

Skvelý Oleg Menšikov, ktorého herecké správanie je nezabudnuteľné, jeho tvár si nepomýlite so žiadnou inou. Toto je druhý film, v ktorom som ho videl. Ešte zaujímavejšiu úlohu hral vo filme: Unaveni sluncem, čo je tak trochu silne politický film, ukazujúci obdobie Stalinových čistiek. Ale teraz sme v 70tych, vládne Brežnev a čo tam po pravidlách hokeja? Hlavne nech je tak ako Moskva zavelí!!! Oleg ako nezabudnuteľný hokejový tréner Tarasov, a tiež hlavná postava, okolo ktorej by sa mal fil točiť - hokejový talent, po toľkej snahe skrotená hviezda, Charlamov, jeho šikovné pohyby na ľade sťaby toreátor, jeho temperament, ktorý je poznačený Španielskými koreňmi, koluje v ňom horúca krv, jeho okresávanie charakteru, vzostup z amatérskej ligy až do výšin Reprezentácie ZSSR v zápasoch proti Kanade, zákulisné boje vyšších úradníkov zasahujúcich do športu, to všetko poskytuje tento film. A poviem vám, že kvôli tomuto ma baví hokej. Je tam akcia, život, niekedy rivalita, ale netreba zabúdať na to, že je to stále šport a mal by ostať čistý, bez korupcie, bez politiky! Za mňa ***** (90%) - určite tam sú chybičky krásy, trochu rozprávkové súvislosti a čiernobiele zobrazenie sveta, ale prečo sa nepozrieť na film od opačnej pologuli sveta než je Amerika? ()

FauSSt 

všechny recenze uživatele

Troška vykradnutý "Miracle"...ale iba v pár aspektoch...inak slušný film,len nedotiahnutý čo sa témy týka. ()

mire.k 

všechny recenze uživatele

Propaganda jako řemen. Dobře natočený film, opět z ruského pohledu. S amíky si nemají co vyčítat. Stále to funguje a furt stejně. Je dobré dívat se na historii z různých stran. ()

leafroller 

všechny recenze uživatele

Je to film, který kromě mnoha hokejových záběrů nabízí i mnohá zamyšlení na téma tréninku nebo třeba způsobů stavění týmů. Jistá romantičnost ve vyprávění sice halí některé pravdy spojené s brutálními metodami sovětského hokeje, zkušený divák si však svou pravdu rád najde. Zbývá tedy zodpovědět otázku, zda je pro národní hokej lepší soustředit nejlepší hráče do jednoho týmu, který potom zvyšuje svou výkonnost rychleji než ostatní, nebo rozptýlit hráče rovnoměrně do všech týmů, které potom sice nestoupají v mezinárodním měřítku tak rychle, ale ve výsledku generují lepší členskou základnu i zábavu pro širší publikum. To jsou myšlenky, které mi při sledování filmu letěly hlavou. (Mimochodem o závěrečném klání vznikl i americký film a je zábavné porovnávat dvě verze stejného příběhu.) ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Trochu méně patosu a dávám čtyři hvězdy a možná i víc.Dějově je vše moc černobílé,od a nic není dotaženo.Naopak zase veškeré scény na ledě jsou natočeny docela přehledně a technicky dokonale. ()

Koukam 

všechny recenze uživatele

Ruská bylina vyprávějící o udatném bohatýrovi "Vaľerovi", který si projde drsným hokejovým tréninkem a zápasy, zahrnující všechny patřičná klišé. Na konci příběhu se Charlamov společně se sbornou vypraví za velkou louži, kde musí sehrát zápas dějin proti démony posedlým kanaďanům, kteří zjevně trpí středně těžkou mentální retardací se silnými násilnickými sklony a bez žvíkačky Wrigley's Spearmint nedají ani ránu... Na jednu stranu, pro mě oblíbené hokejové téma, film vcelku pěkně odsejpá... na druhou stranu šíleně zaujaté, jako americké filmy ze 70. let. a občas trochu směšné. ()

swater137 

všechny recenze uživatele

dávám dvě!!! je to lživej snímek o zemi která nikdy nebyla a době kterou nikdy nezažila. Barevný to je jak vod Renče Zuzanka Norisová. Hokeje tam je pramálo. Zato úcta k matičce zemi která na tebe celá kouká A další a další nesmysly fuj tajbl Rusáci už aby je ten chlast zničil a Číňani zabrali. ()

pekos 

všechny recenze uživatele

Natočiť dobrý životopisný film je najťažším sústom pre filmárov. Zachytiť v živote človeka to najrozhodujúcejšie alebo najdôležitejšie z jeho života nie je určite jednoduché, a nakoniec okolnosti a možnosti filmárov pri natáčaní rozhodnú, či bude film vierohodný a dobrý alebo trápny a nepozerateľný. Súdruhom z Moskvy to nevyšlo, politická agitka o nezlomnosti ruského človeka je skôr trápna a niekedy na smiech. Zvlášť, keď si uvedomíme, za akých okolností museli a ešte aj mnohí musia v tejto krajine žiť, resp. prežívať. Ruskí filmári vedia natočiť skvelé filmy, no tento doporučujem len milovníkovm brakových titulov. V tridsiatych rokoch minulého storočia žil v Nemecku tiež jeden diktátor a ten si rovnako nechal točiť podobné propagandistické filmy. Skončil však na smetisku dejín a jeho filmy s ním. ()

yrik 

všechny recenze uživatele

Enem ti rusáci přehneli nejen ty zabijácké javory (bez jmenovek na zádech), ale hlavně mě rozesmálo, jak ve Španělsku sledují v sedmdesátkách živě hokej... ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Nebavilo no. Nejsem sporťák. Každopádně je hezké vidět pohled "z druhé strany". Jak jsou Kanaďané za brutální namyšlené hajzly a Rusové těmi správnými hráči. ()

pornohavo 

všechny recenze uživatele

Keď máš rád hokej tak si prídeš na svoje. Tvrdá , surová a trochu národná dráma. Príbeh slávneho sovietskeho hokejistu za zlatej éry ruského hokeja. Taký hokej sa už dnes nehrá, bez prilieb, bez pravidiel, telo na telo, surová hra až na kosť. Pekne natočené, skvelé výkony hercov. Za mňa 66% a to nie som skalný fanúšik hokeja. ()

PavolJay 

všechny recenze uživatele

Tak toto som nečakal. Už ma príjemne prekvapili Rivali a Legenda 17 až o toľko nezaostáva. Som rád, že som sa mohol dozvedieť niečo (i keď samozrejme s nánosom proruskej propagandy) o jednom z najlepších hráčov histórie nielen ruského ale aj svetového hokeja, pretože vekom spadám do generácie, ktorá ani nebola na svete, keď z neho Charlamov odišiel. Okrem hlavného hrdinu ma, ale zaujala najmä postava trénera Tarasova, ktorý mi pripomenul najkrajšie časy, ktoré sme zažili s našim trénerom na futbale (i keď ten nebol až taký sadista). Ale presne som dokázal porozumieť jeho vášni a zápalu pre hokej a jeho bolesti, keď nemohol byť pri tom, čo tak pracne dlhé roky budoval. ()

hlenyzkrabic 

všechny recenze uživatele

Ano, tuny patosu tečou z tekutých krystalů. Ale je to po čertech lepší film, než všechny ty americké sračky z poslední doby dohromady. Pamatuji si, jak nám ternér, coby malým žáčkům, pouštěl filmy o Bobby Orrovi, apod. Tohle by se mělo těm malým špuntům zase povinně pouštět. Jenom tvrdou prací se dá něčeho docílit. ()

Langustavson 

všechny recenze uživatele

Na(ne)štěstí mě doba Charlamova minula a tak ho znám jen z pověstí a sestřihů. Slyšel jsem o něm hodně a tak jsem byl rád, že mu byl věnován tento film, aby o něm věděly i mladší generace, jako je například ta moje. Sice jsem měl počátečně trochu obavy z toho, že film je natáčen v Rusku, což je logické vzhledem k původu Charlamova, nicméně jsem se opravdu bál, co se z toho vyklube. Byl jsem však příjemně překvapen. V podstatě jsem v tom filmu nenašel nic, co by mi vyloženě vadilo. Snad jen mě dost pobavilo vyobrazení kanadských hráčů, kteří opravdu působili, jako by právě přiletěli z planety opic. A ač nemám Rusko a ani SSSR rád, tak jim fandím v hokeji vždy proti Kanadě, protože holt Kanada je svou zákeřností, agresivitou, simulováním a plakáním známá a proslulá doteď, takže ani v tomto filmu jsem zkrátka nedokázal být nestranný. Takže s filmem jsem byl naprosto spokojen, vše v pořádku, i herecké výkony. Dovedlo mě to ale k zamyšlení... Film působí, jakoby Rusové/Sověti byli kdovíjaký trpaslík (což opravdu nejsou a nikdy nebyli) a toto působí neskutečně heroicky. Tu dobu jsem nezažil, možná to tak bylo. Ale proč takový film nemáme my? Naše malá země, která opravdu "trpaslíkem" je, oproti gigantickému Rusku. Myslím, že nejen v hokejové historii máme být na co hrdí a určitě je tam spousta příběhů ke zfilmování a ještě k tomu by to bylo docela dobře spojitelné s politickou situací, o to zajímavější by to mohlo být. Máme legendy, historii a také máme na co být náležitě hrdí. Jen to asi neumíme pořádně docenit a nebo zkrátka vážně nedokážu pochopit, proč u nás něco podobného ještě nevzniklo a ani to nevypadá, že by vzniknout mělo. ()

Reklama

Reklama