Reklama

Reklama

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

  • USA The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (více)
Trailer 3
USA / Německo, 2015, 137 min

V poslední kapitole nepůjde jen o přežití, ale bude se bojovat o budoucnost obyvatel celého Panemu. Konečné zúčtování s nenáviděným prezidentem Snowem (Donald Sutherland) se blíží. Reprodrozd Katniss spolu se skupinou nejbližších přátel, včetně Gala (Liam Hemsworth), Finnicka (Sam Claflin) a Peety (Josh Hutcherson), povede rebely v jejich boji za svobodou. Jednotka z 13. kraje se vydává na misi, jejímž cílem je zničit prezidenta a skoncovat s jeho tyranií. Na Katniss však tentokrát čeká mnohem nebezpečnější nepřítel, než ten s jakým se dosud setkala v aréně Hladových her. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (737)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že film byl hodně drahý a výpravný, hudba dynamicky burácí, herci se snaží, režie je řemeslně zručná, atd. Nic z toho ale nedokáže zakrýt ten fakt, že z hlediska příběhu se prostě ve filmu skoro nic zajímavého neděje, a to, co zajímavé být mohlo, je nesmyslně okleštěno na minimum. Po předchozím utahaném dílu jsem se těšil na avizovanou občanskou válku a grandiózní finále, ničeho takového jsem se ale nedočkal, a místo toho mi byla naservírována další nálož té samé nudy. Většina filmu má dost loudavé tempo a trpí plytkými dialogy, které víceméně opakují to samé, co bylo řečeno již dříve. Během 135 minut dojde pouze ke dvěma slušnějším akčním scénám, přičemž z té nejzásadnější, tedy z útoku povstalců na Kapitol, uvidíme jen kratičký zlomek. Delší recenze ZDE. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Hoci som mal trošku pocity, že budem mať z tohto filmu rovnaké dojmy ako z toho predošlého, tak nakoniec musím povedať, že "Mockingjay Part 2" bol o niečo predsa len lepší, ale to asi moc nepovie. Myslím si, že je tu rozhodne viac momentov, ktoré si zapamätám, no na druhú stranu je to opäť podobne ako pri prvej časti fakt, že to je opäť len film, v ktorom vrcholí revolúcia. A za tie roky som ich už videl príliš veľa na to, aby som nemohol niektoré veci odhadnúť, alebo aby to človeku začalo dávať zmysel skôr, než postavy začnú reálne skladať karty. Napriek tomu si však myslím, že záverečné momentky skutočne stoja za to. Pretože napriek všetkému by som niektoré činy do niektorých postáv nepovedal. Ale prekvapení nie je nikdy dosť. A predsa len ma niektoré dostali na správnu stranu. Philip Seymour Hoffman je stále skvelý a rovnako aj Jennifer Lawrence tu niečo viac zo seba môže ukázať a viac vidíme jej emocionálnu stránku. A popravde to podľa mňa funguje. Silnejšie by to len bolo, keby tam nebolo toľko klišé. Ale niektoré momenty skutočne dokážeme prežiť priamo s ňou, najmä v záverečných momentkách filmu. Ostatné sú veci, ktoré poznáme a vieme presne čo môžeme od nich očakávať. Ale efekty sú stále dosť dobré, postavy sú dobré a cez to všetko sa akosi dokážem preniesť. A myslím si, že to dáva sérii Hunger Games celkom dobré uspokojenie v tomto filme. Celkovo môžem povedať, že som s týmto filmom spokojný. Nie je to to, čo som prežíval v prvých dvoch filmoch, ale sú tu zaujímavejšie momenty ako v prvej časti. A preto ide aj môj rating trošku vyššie. A séria je síce na konci, no nie však maratón. A tým, ktorí sú z tohto twistu prekvapení len môžem odkázať - "Uvidíme sa pri poslednom filme" Hodnotenie: B- ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je to prostě úmorná nuda, kde jsou na hrdiny z nějakého důvodu neustále nastražovány pasti tak, aby z nich šlo uniknout (ačkoliv by se nabízelo mnoho efektnějších a smysluplnějších řešení) a veškeré přesahy jsou tak in your face, že se mi tomu nechce říkat "přesahy". Logika čehokoliv každopádně nulová a pocit o sebedůležitosti maximální. Určitě je ale fajn, že se holky nabalily tentokrát na něco, co jde brát vážně, i když je těžké neusnout. 2 a 1/2 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Svoj záverečný komentár zhrniem v kladoch a záporoch tejto záverečnej časti a čiastočne aj série. Začneme zápormi. Popkultúrnemu svetu Panemu som od začiatku neveril. Pôsobí nasilu, vykonštruovane, postráda pevnými základmi podloženú logiku a smerom ku koncu sa to nezlepšilo. To by museli byť HG o politike, čo nie sú. Katniss a spol častokrát polopaticky vŕšia reči, ktoré sú klišovité aj v iných fikčných svetoch, v tých najvydarenejších dystopických však nie. Pokiaľ sa zamyslíme nad zámerom vynechať najextrémnejšiu a vrcholnú akčnú scénu série, tak ten nepokladám za umelecký, ale tu sa proste hrá iba o rating, deti brutálne vraždenie sledovať nemôžu. Film pôsobí subjektívne dlhším dojmom, čiže, rovnako ako v prípade predchádzajúcich častí ho znova vidieť nemienim. Bohužial občas absentuje elementárna logika, rozpisovať sa čo, kedy, prečo a ako, zbytočne nebudem. A teraz ku kladom. Lawrences, jeden aj druhá sú šikulky. J hrá seriózne ako sa len dá a F točí remeselne na úrovni a vie pracovať s hercami. HG prilákali aj herecké kapacity a nepôsobí to vôbec trápne, hanbu si najmä poslednými, dospelejšími časťami neurobili. Ale čo je najpodstatnejšie v mojom prípade je fakt, že som sa vo svojom veku necítil v kine nepatrične, že tvorcovia občas prišli so silnejšou scénou, ktorá by sa nestratila aj v serióznom vojnovom filme. Napríklad pri pohľade na malé dieťa v náručí z Katnissinej perspektívy a následným udalostiam, ktoré jej dajú nový zmysel. Prípadne záverečná Katnissina dilema s lukom v ruke. Takých scén chcelo byť v celej sérii proste viac. Konečné resumé je asi také, že filmy sprevádzal hype, ktorý táto látka nemohla nijako uniesť a jej priemernosť sa celý čas snažia prekabátiť tí kvalitnejší herci a zručnejší režiséri. Niekedy to dokonca aj fungovalo. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak přistupovat k Hunger games? Třetí kniha je roztržena na dva díly, ani jeden není perfektní, ani jeden nevystihuje mnohé z knihy (duševní stav Katniss v knize versus film? Někdy až moc velká snaha poukazovat na "současné problémy" a manipulaci s realitou pomocí médií na úkor skutečného příběhu Katniss). Přesto jsou Hugner games dobře odvedenou parcí, která především v akční části je daleko nad průměrem. Stačí to všem? Svým způsobem lituji, že Francis Lawrence se "zasekl" na v podstatě komerční a nekreativní práci (jaký máte prostor v nalajnovaném světě HG? Navíc je ta design/architekt stránka filmu tak šedivá...). Závěr čtenáře knihy nepřekvapí, i když zamrzí určité zkratky (smrt PSH měla také menší vliv, soud z knihy v závěru ignorován, proto konec působí trochu kostrbatě...). Ten film me vlastně přes dvě hodiny bavil, ale stejně jako u ostatních dílů HG není důvod je vidět znovu. PS: další důkaz, že láska prochází žaludkem... i když jde o spálený kus chleba! ()

Galerie (220)

Zajímavosti (27)

  • Vizuální efekty na tomto díle byly tak náročné, že se na nich začalo pracovat ještě před těmi pro předchozí díl. (hansel97)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 281,7 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 653,4 mil. (NIRO)

Související novinky

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Spider-Man a čtení myšlenek

Spider-Man a čtení myšlenek

01.12.2016

Hunger Games skončily, Divergence se přesouvá do televize a Labyrint má před sebou poslední díl. Hollywood tak hledá další velkou "náctiletou" ságu a je slušná šance, že jí nastartuje Hlas nože.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Reklama

Reklama