Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus šesti krátkých filmových povídek, inspirovaných zejména "Neuvěřitelnými příběhy" Roalda Dahla. Sledujeme běžné situace, které se v důsledku náhody, nedorozumění či zlé vůle přeměňují v malá dramata s hororovou či krutě groteskní pointou. (reditelka)

Recenze uživatele Adam Bernau k tomuto seriálu (6)

Siláci (1991) (E01) 

Vychytaná reklama na Horalky. Přesná výletnická atmoška, Hřebejk s partnerkou dokonalí. Silně mě znervózňovalo její zaujaté pokukování po silácích. I zde musím po druhém zhlédnutí zvednout počet (z tří na čtyři). ()

Podržel souseda (1991) (E02) 

V době vzniku ještě velmi živá tématika, přesto v rámci série Velmi uvěřitelné příběhy jediná opravdu slabá, impotentní až zbytečná povídka. ()

Sousto (1991) (E03) 

Abrhám by jako psychoterapeut pošel hlady, Chaun nejspíš taky, ta scéna v ordinaci je blbá a ubírá nejmíň jednu hvězdičku. Doma u jídla je to ale hodně zajímavé, Abrhám boží a ta ségra je asi nejhororovější postava, co znám; jako v Božích mlýnech tak i tady (byť zcela jiným způsobem) mě Chaun nechal přejít hrůzou. ()

Štědrý večer paní Hůlové (1991) (E04) 

Tady je to přesně naopak než v Dlaždici: Rádoby vtipná společenskokritická pointa stojí za sarou bačkoru, ale ono se to bez ní zcela obejde. O kvalitu se postarala socialistická televize a paní Hůlová (které kameraman neměl to srdce říct, ať si ho nevšímá). Ute a Jan, umělci z Endéer, zpívají hladovějícím a opuštěným. I když ta pointa... možná jsem jen málo dada. ()

Boží mlýny (1991) (E05) 

Velmi zdařilé úsporné cvičení na téma "naprostá depka s příběhem". Viděl jsem to už tehdy a z konce mi bylo špatně. Vidět to prvně až teď, možná už by mě to tak nedostalo, každopádně Schmitzera a Teplého od té doby vnímám jako TYTO postavy. ()

Dlaždice (1991) (E06) 

Viděno nyní prvně. Sice jsem bohužel znal už od televizní premiéry z matčina vyprávění, čím to končí, ale TOHLE předčilo veškerá očekávání. Po prvním zhlédnutí jsem, postrádaje režii, ohodnotil pouhou jednou (silnou) hvězdičkou za recitaci a pointu (jinak strašný scénář od trialogu s flaškou až po příchod do školy, ale i herecké výkony kluků). Neodbytný pocit, že to takhle není v pořádku, se po kontrolním druhém zhlédnutí potvrdil. Co se jeví jako velká slabina filmu, lze vnímat coby schématickou hříčku na téma "český odboj", k čemuž je Kotrbové učitelka dokonale ďábelským ztělesněním totální (ne)uvědomělosti, disponujíc navíc andílkem, který těsně před nepřekonatelnou pointou přichází tak neposkvrněný... K tomu ovšem pěkná kamera. V kontextu celé série "velmi uvěřitelných příběhů" stojí scéna na školním dvoře za srovnání s vězeňským prostředím Božích mlýnů, hlavní kouzlo je ale v samotné možnosti pobrat tento filmeček (arci v roce 1991) právě v rámci hororových etud. Nelze přikročit ke kompromisu, jedna hvězdička málo-li, musím napálit čtyři. ()

Reklama

Reklama