Reklama

Reklama

Zlato pro Elišku

(TV film)
Česko, 2012, 52 min

Režie:

Miroslav Kačor

Obsahy(1)

Dnes téměř zapomenutá tragická událost se odehrála na prvních poválečných olympijských hrách. Spolu s dalšími československými sportovci odcestovaly do britské metropole i Eliška Misáková a Věra Růžičková, první jako členka gymnastického družstva, druhá jako náhradnice. Shodou okolností však do závodu nastoupila Věra Růžičková a svým výkonem přispěla k celkovému vítězství. Eliška Misáková do soutěže zasáhnout nemohla, ale přesto byla oceněna unikátní olympijskou medailí, která nikdy předtím, ani potom nebyla jinému sportovci udělena. Příběh znovu ožívá na autentických místech v Brně, Praze, Vyškově a především v Londýně, kam se olympijské hry vracejí po dlouhých 64 letech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Sairina 

všechny recenze uživatele

Pro mě zcela neznámý příběh o olympijském zlatu z roku 1948. Velmi mě překvpilo, jak pěkné ženy ty gymnastky byly, ne jako dnes, kdy přemýšlíte, jestli jim je 10 nebo 20 let. Velice šokující byl osud Elišky nakažené dětskou obrnou. Je dobře, že příběh, který ve své době rozesmutnil celý národ, byl připomenut velice zajímavým vyprávěním Věry Růžičkové. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument mapující již pozapomenutý tragický příběh gymnastky Elišky Misákové z olympiády v Londýně. Dokument, který prostřednictvím dobových záběrů i vzpomínek účastníků připomíná tragický osud Elišky i to, jakým způsobem se tehdejší gymnastický tým s nenadálou tragedií vyrovnal. Přesto, že to muselo být nesmírně obtížné a momentální psychika je při zvládání obtížných gymnastických sestav nikoliv zanedbatelným faktorem, gymnastické družstvo, ve kterém Elišku, která bojovala o život v nemocnici, výborně zastoupila náhradnice Věra Růžičková, to zvládlo tím nejlepším způsobem a to zlatou medailí - pro Elišku. Významný podíl v dokumentu mají osobní vzpomínky Věry Růžičkové. Smutným epilogem mého komentáře je to, že ho píši pár dní poté co Věra Růžičková odešla za Eliškou. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Poctivě vytvořený dokument, navíc skvěle zařazený do programu - premiérově odvysílán 25.7. - 3 dny pře zahájením olympiády. Vhodné připomenutí historie londýnských olympiád, zdůraznění sokolské myšlenky. Velmi dobře zvolená hudba. Drobnosti, které mě rušily: zbytečné záběry na běžce v Nymburku, předěly (jakési oddělení částí dokumentu) v podobě hraných pasáží. Chybějící popisky u dobových materiálů - pokud se dochoval nácvik skladby s kuželi, pak se jedná o unikát. Pozn.: Součástí zlatého týmu byla i jihlavská gymnastka Zdena Honsová -Lišková. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama