Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Československý socialistický pokus o sci- fi, nie veľmi vydarený. Jediným ponaučením filmu je, že aspoň viete, že tá Turzonovová nevyzerala v mladosti až tak zle. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Není to úplně bídné, ale spousta věcí tomu chybí. Hlavně vymakanější zápletka, protože Otakar Fuka co by režisér nevydává nejhorší tempo. Za pochvalu stojí Hapkova hudební kompozice a Božidara Turzonovová, která je v roli marťanky pro mně docela zajímavá. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Stále nejsem přesvědčený o spojeni Československo a sci-fi. Má to sice zajímavý styl vypravování a oceňuju, že se natočilo v té době i něco jiného jak pohádka a hořká komedie, ale u mě bohužel téměř bez výsledku. Ona je vlastně už jen představa Krampola či Brodského ve vážném filmu o mimozemšťanech poněkud vtipná. 50% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Ano, po těch letech to dnes působí velmi naivně a neuměle. Téměř čtyřicet let na stáří technického provedení jistě nechá svou stopu. Ale!, ... já to viděl již v sedmdesátých letech v TV a místo ohromení jsem prožíval trapné chvíle nad tou ubohostí. Byl jsem mladý a tedy spíše bych měl takové téma přijmout než cokoliv jiného z naší tehdejší výchovné soc. filmové tvorby. Nepřijal jsem. Divte se nebo ne, už v té době zaslepeného socializmu mi to připadalo neprofesionální a laciné. Natožpak dnes, kdy můžu srovnávat se zahraniční tvorbou. Prostě se mi to tenkrát nelíbilo a proto ani dnes " v letech" nebudu hledat vůli ke shlédnutí. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi povedený snímek. Mimozemšťani v Českých filmech nejsou zas tak hojní. Hudba dobrá, herecké obsazení povedené, scénář velmi dobrý. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle československé scífko jsem viděla jako malá copatá a moc se mi líbilo, trochu jsem se obávala opakování, no naprosto zbytečně, líbilo se mi to i dnes.. Božidara Turzonovová je krásná žena a každá paruka jí sluší, Zita Kabátová jako vdova po Fričovi úchvatná, pánové Svatopluk Matyáš a Vlastimil Brodský jako nerozluční přátelé báječní.. Pochvalu ode mne zaslouží i nádherná hudba Petra Hapky.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Má to príjemne tajomnú atmosféru. Nečakajte však nejaké väčšie sci-fi orgie. Sme totižto v Československu pred 40timi rokmi. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Film má určitě i dnes co říct. Jak už psali jiní, skloubit Indiány a mimozemskou civilizaci je skvělý nápad. Ale ta špionáž...no, to už je holt daň za dobu, ve které byl film natočen. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, ale dost zbodaný zpracováním. Si pamatuji, že jsem tehdy šel na ten film jen kvůli A. V. Fričovi, který tehdy byl (a vlastně stále je)můj nejoblíbenější český hrdina, a byl jsem tudíž nakrknut, když se vyjevilo, že se tam nevyskytuje, takže mne už tehdy tento snímek zklamal. Po letech ani kouzlo nostalgie nepomohlo. Paní Turzonová je sličná a hraje dobře, ale celý film zachránit nemůže. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý český film, který se sice tváří jako sci-fi a je sci-fi, ale nesmíte očekávat nějakou trikovou podívanou. O tomhle snímek skutečně není a vše je podáno v podstatě jen prostřednictvím dialogů. Film mě ale rozhodně nenudil a celkové pojetí, které je takové příjemně zvláštní, mě bavilo a dovedlo až do konce. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Začátek je perfektní, normalizační "exotické" kulisy se do filmu výborně hodí; závěr je ale příliš překombinovanej. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry dozajista nadprůměrná záležitost. Alespoň v době vzniku film vedle naší běžné filmové produkce plné filmů s postavami soudruhů řešící pracovní úkoly kdovíkolikátého sjezdu Komunistické strany, působil jako zjevení. Masová návštěvnost nebyla a tak film celkem neprávem upadl v zapomenutí. Zajímavá zápletka a především milostná linie vynahradí absenci trikových sekvencí. Hlavní obsazení postavy Ori-Any slovenskou herečkou Božidarou Turzonovou byl dobrý tah. Dalším plusem bylo, že nebyla předabovaná a tak její postava byla o to více uvěřitelná. Celkovému vyznění filmu hodně pomáhá Hapkova hudba. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Scénář logicky jakž takž drží pohromadě, skvělá a dobře napsaná je postava astronoma Burgera (Brodský), která vypadá, jako kdyby do tohoto filmu omylem zabloudila z nějakého dobrého snímku. Celkově je film ale bohužel utahaný a ke dnu ho táhnou zlí západní špioni a neuvěřitelně nesympatický macho hlavní hrdina. Hudba skvělá. Pokud Otakar Fuka a mimozemšťané, tak raději "Kam zmizel kurýr". ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Nestáčímse divit co všechno se u nás natočilo. Tahle scifi patří určitě k tomu pozamomenutelnému, ale zároveň velmi povedeného. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak já si ten film najdu, stáhnu a celé to začíná žlutým pozadím a na něm je modrým písmem napsáno AKCE BORORO 1972. Celkem se divím, co to proboha je za úvodní titulky a pak se tam objeví nějaké červené srdce. Z toho už jsem byl úplně zmatený. A pak už jsem pochopil, o co jde, zjevil se Aštar Šeran, požehnal mi film, pak tam bylo nějaké vypravování o čipech a ještěrech z pekel a pak už to konečně začalo. Ale jako původně jsem se toho lekl, co jsem to proboha sehnal. Teď už ale konečně k filmu, nějaká mrtvá sekta nikoho nezajímá. Na Československo dobrý. Teda jo, nevyhlo se to utahanosti, což je nejspíš Fukův největší problém, jak zatím zjišťuju, ale jinak to je dobrý. Má to zajímavý příběh, zajímavé postavy a funguje to dobře i bez nějakých triků, navíc tu úžasně hraje Božidara Turzonovová. A ta hudba je tam taky úžasná. Takže jo, líbilo se mi to, akorát to mohlo být kratší. 4* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo lze v současné době vnímat jako zajímavost historie české a československé kinematografie v žánru sci-fi. Sympatický pokus je částečně svázán komunistickou ideologií doby a nezkušeností, která nedovolila naplno využít nabízený pestrobarevný potencionál. I přes své zjevné nedostatky dokáže film zaujmout důkladně budovanou atmosférou nebezpečného dobrodružství s mysteriózním tajemnem, které přesahuje význam jedné obydlené planety. Podívaná není dokonalá a má mnoho mezer, ale díky náladě, pokušitelskému kouzlu neznáma a několika úchvatným obrazům pobaví a zaujme. Pokud od filmu nebudeme nic více očekávat, budeme spokojeni, i když ne nadšeni. Hlavní postavou tíživě fantastického příběhu je velice schopný socialistický doktor Junek (zajímavý Svatopluk Matyáš), tvůrce nespočtu technických zlepšováků a patentů. Pokušení, smyslný ženský půvab, magická síla zázračných schopností a hrdinství uprostřed špionážních hrátek jsou lákadlem pro mužného reka, který si uvědomuje možnosti a nebezpečí opojení mocí. Nakonec, vláda patří lidu a majetek omezuje svobodu. Hlavní ženskou postavou je tajuplná a sebevědomá exotická kráska Ori-Ana alias Zuzana Kettnerová (šarmantní Božidara Turzonovová), čistá podoba romantiky lásky a životní poslání jsou ohniskem osobního cíle i životu nebezpečných hrátek a existenční podstaty životy. Z dalších rolí: věrný Junkův kamarád a nadšený astronom docent Burger (zajímavý Vlastimil Brodský), dobromyslná vdova Draga Fričová (dobrá Zita Kabátová), Junkův kamarád na prahu přelomového objevu docent Nousek (dobrý Otakar Brousek st.), Ori-Anin svědomitý společník na misi Seturi (Antonín Brtoun), či nebezpečné postavy nenasytného světa imperialistů Scarletti (Václav Štádler) a Krause (Oto Ševčík). Dogma komunistické pravdy je nepříjemnou zátěží, ale i bez ní nejde o vrcholné dílo. A stejně zanechalo výraznou stopu zajímavosti v dějinách českého filmu. Snaží se zachytit stínu české národní hrdosti a dotyků s nejnaléhavější důležitostí světovosti. ()

Reklama

Reklama