Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Fričova vila se ve filmu nachází na adrese Pod vyhlídkou 5, Praha-Střešovice. Skutečná Fričova vila, pojmenovaná Božínka, se nacházela na adrese U Malvazinky 148/18 na Smíchově. I přes četné snahy se nepodařilo vilu památkově ochránit a v roce 2005 byla zbourána. (sator)
  • Dr. Junek (Svatopluk Matyáš) pilotuje Let L-200 Morava označení OK-UHB, jedná se o československý dvoumotorový letoun. Letadlo létalo až do osudového okamžiku 20. 6. 1998, kdy havarovalo na Královéhradecku. Zapsáno do leteckého rejstříku bylo 4. 6. 1968 z rejstříku vymazáno 6. 1. 1999. Dr. Junek také používá v Brazílii jako taxi Chevrolet Two-Ten z roku 1955. (sator)
  • Ač se jedná o příběh na rozhraní scifi, jsou překvapivě některé filmové reálie pravdivé. Bororové jsou skutečným žijícím kmenem. Bororo neboli lidé Bororo-Boe žijí na náhorní planině Máto Grosso v Brazílii; částečně také Bolivii a Brazilském státu Goiás. Vymřelí lidé západního kmene Bororo žili v oblasti řek Jauru a Cabacal. Východní Bororo (Orarimogodoge) pak kolem toku Sáo Lourenco, Garcas, a Vermelho. Postava etnografa, cestovatele, botanika, fotografa a spisovatele Alberta Vojtěcha Friče je reálná. Zajímavé jsou okolnosti jeho smrti, kdy onemocněl tetanem, tedy smrtelnou nemocí a navrhoval lékařům, aby jej léčili jedem curare, o kterém věděl, že indiáni jím tetanus uměli léčit. Lékaři neověřenou léčbu odmítnou, přesto, že tetanus neumí léčit a Frič v roce 1944 umírá. Tedy stejně jako ve snímku měli indiáni lék, kterým uměli léčit nemoc, kterou lékaři léčit neuměli. (sator)
  • Motorový člun na Amazonce byl zřejmě zapůjčen od oddílu SNB z Orlíku, či jiné přehrady. Jedná se o typ, hojně používaný těmito jednotkami a v záběru je jasně vidět modrý maják před čelním sklem. (Scott67)
  • Vodopád, u něhož se oba hlavní aktéři objímají, se jmenuje Velický a nachází se ve Vysokých Tatrách, podobně jako (Velické) pleso, ve kterém si Zuzana (Božidara Turzonovová) vychutnává pozemské krásy. (hippyman)
  • Film je natočen na motivy rukopisu románu Miroslava Hanuše „Expedice Élauné“, vydaného knižně v roce 1985. (Hans.)
  • Rostlina, na níž je záběr v závěrečných titulcích filmu, se jmenuje Marantha leuconera (Maranta běložilná) - a pochází ze Střední a Jižní Ameriky. (VMa)
  • Úbohosť dostupných trikov si tvorcovia uvedomovali a režisér Otakar Fuka hovoril, že sa pristátia lietajúceho taniera zámerne bránil pre prípad nechceného komického efektu. (Raccoon.city)
  • Film musel spĺňať socialistické predstavy, že hlavný hrdina má byť mužný junák z ľudu, poznávacím znamením „záporáka" zo západných firiem boli okuliare a dlhý nos. (Raccoon.city)
  • Vo filme sa veľa cestovalo, ale štáb nevytiahol päty z rodnej krajiny, cudzinu vykúzlil zábermi z archívu, ktoré zaplietol pomedzi nakrútený materiál. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama