Reklama

Reklama

Angliština Engliština

(festivalový název)
  • Indie English Vinglish (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Shashi (Sridevi) je vzorná manželka a matka dvoch detí, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaoberá výrobou typických indických sladkostí - laddu. Pre svoju rodinu sa však denne stáva terčom vtipov a kritiky kvôli tomu, že nevie po anglicky. Shashi bola totiž vychovávaná v tradičnom konzervatívnom duchu a tento nový jazyk, ktorý sa v Indii používa čoraz častejšie, nikdy príliš nepotrebovala. Avšak časy sa menia aj v tradičnej krajine ako je India a Shashi tento nedostatok na sebe začína pociťovať. Jej problémy vyvrcholia cestou do New Yorku, kde sa má konať svadba jej netere. (lilina133)

(více)

Recenze (50)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,862,086Tržby Celosvetovo $9,886,679 ▐ Príjemný film, miestami správne uvoľnení, ktorý si vie občas aj utiahnuť z určitých vecí, prípadne občas príde aj na vypäté situácie. Máme tu prevažne klasické životné situácie, zasadené do prostredia veľkomesta. Kde príde človek neznalí prostredia ale i domáceho jazyka a sledujeme ako si počína ako sa zdokonaluje, či vynájde. Film ponúka určité rodinné posolstvo ako si nájsť tu správnu životnú cestu. /90%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TO VÁŠ PRVNÍ VÝLET DO USA? PRVNÍ ZKUŠENOST JE ZVLÁŠŤ VÝJIMEČNÁ. TAK SI UŽIJTE! S JISTOTOU, S ROZHODNOSTÍ A SEBEVĚDOMÍM!“ .… /// Rozjíždí se to zdlouhavě, až běda. Naštěstí Shashi to v Indii balí a valí do Ameriky. Situace, kdy je vržena do cizího prostředí (navíc vole N.Y.!) bez znalosti angličtiny mi nepřijde 2x vtipná, spíš normální, to se prostě stává každýmu. Třeba tehdy u těch Eskymáků jsem …. ale nebudu vodbočovat. I dál jde místo salv smíchu spíš o dramatický zjišťování, že by mohla bejt jako žena sama sebou, a to nejen v tý Americe. Protože manžel a parchanti tam doma … - tomu by mohli rozumět lidi středního věku (ty vole, sem ještě střední věk, do důchodu daleko!), možná že stejně jako ti, co tápou v cizí zemi bez jazyka. Znalosti jazyka. Pak je tu taková skrytá romantika s výhledem na New York a poučení, že rodina by měla bejt místem lásky a úcty. Jde to i bez přemíry tanečků (písničky budou, neboj!) a duše jemnocitné, nechť se obrněj krunýřem, páč přijde útok na jejich city. A přestože s ledasčím souhlasím, dávám tomuhle dramatu, který se snaží (občas zdařile) schovat za úsměvný a milý situace ,,jen“ 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chtěl bych vidět ,,Aadmi topi dhup ki chap“. (To je takový překladatelský oříšek…). 2.) Čekám, až mi někdo (doma) řekne něco hezkýho. 3.) Thx za titule ,,fredikoun“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Něžná, krásná a roztomilá Shashi, tak takový byl i celý Ingliš Vingliš. S jejími pocity při prvním letu v letadle jsem se úplně ztotožnila, celá já :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

English Vinglish je přesně tím filmem, který ve všech ohledech vystihuje ono magické "proč milovat Bollywood". Slzy jako hrách, nefalšovaná a přesně odměřená směs dojetí, něhy, lásky, humoru, štěstí, zadostiučinění, lidské důstojnosti i odpovědi na smysl života. A pokud existují na světě jen jediné oči jako kapky kávy na mléčném nebi, které by mohly tento příběh vyprávět, pak to byly oči Srideviny. 100 let indického filmu, 70 let Amithaba Bachchana. #festivalbollywoodskehofilmu ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, kde může i ukápnout slza. Sledovat postavy, příběh a hlavně hudbu, která ve filmu byla, je slast na duši. Melodie mi zní v hlavě ještě teď - english vinglish.... ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Povinně pro všechny, abychom si vzpomněli, jak jsme ubližovali svým rodičům. Jinak ženy v sárí jsou zatraceně sexy. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film plný sympatických gést, situácií a postáv. Takže je to vlastne sympatický film. Konkrétne mi to napadlo pri scénke, kedy Shashi objednala v kaviarni (ako sedela spolu s tým Frantíkom) menu, ked' bola nasraná na dcéru po telefonáte a urobila to '' Waaaw!'' gesto. Inak celý film mala asi miesto krku strunu, lebo sa jej hlava v jednom kuse kývala zo strany na stranu. Ale aspoň som pochopil, prečo tu, v UK, staré pakistánske babky miesto odpovede na otázku sa usmievajú a pokyvujú tou strunkou, čo majú miesto krku. Ja som to doposiaľ chápal, že so mnou bielym, mladým a krásnym sa odmietajú po anglicky baviť. Teraz už konečne viem, že nevedia ani slovo anglicky zadrieť. Takže je to film i poučný! A tiež sa mi páčil soundtrack. Asi prvý v bollywoodskom filme. (A to čumím, že nezamydlili nejaké tanečky do toho!) Tiež je to milý film. Ked' Frantík v triede rozprával, že prečo chodí na tie lekcie. To sa mi páčilo. (Nejak zgayovatievam sa mi vidí... ) P.S. Ale i tak najlepšie na celom filme bolo to, že jej chlap sa dotrmácal aj z deckami za ňou do NYC a že konečne zasunie a ona medzi nich furt pchala toho ich malého rozmaznaného zmrdíka :))) Smola, chlape... No a na svatbe som sa cítil, ako pri pozeraní LOTR, ale za to, ako ich nádherne sundala, tak neváham ísť na štyri hviezdičky úplne v pohode! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Místy celkem fajn, místy jsem se ale dost nudil. Takhle komedie mě asi nenavnadila natolik, co bych vzhledem k místnímu hodnocení čekal. Ale nezoufám a můj postoj je víc, než optimistický. Je totiž teprve začátek roku a já pevně věřím, že najdu nějakou podobnou, třeba i na mé, ne zcela moc oblíbené, Bollywoodské téma. Času je ještě víc, než dost. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Svieži a príjemný film, ktorý vás rozveselí, poučí, a aj slzy sa budú tlačiť do očí. Zostavička v triede výborná, New York nesklamal, indické jedlo na pohľad ohromné, Indky krásne ... pesničky mi moc nesadli, trošku na iné som v Bollywoode zvyknutá. 134 minút bolo aj málo. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Druhý nejlepší indický film, jaký jsem kdy viděl. :-) Emocionálně mě to sice nesundalo jako Statečné srdce získá nevěstu (kousek z 1001), ale je tu tolik pravdy, extrémně sympatických postav (jazykový kroužek) a Shashi's first time in Njů Jork, že si to člověka nemůže nezískat. Titulní skladba It's all about 'English Vinglish' válcuje. http://www.youtube.com/watch?v=oVEUALJ5_Yg ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Indická kinematografie je, byla a bude svá a dokazuje to i tento nenáročný snímek o zásadové indické matce (která jako jediná v rodině nemluví anglicky) a její cestě do USA. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Sridevi hraje svoji upozaděnou vzornou manželku úžasně. Je ostýchavá a zároveň pevná i zábavná. Její postava film nejenom drží, ale i pozdvihuje, a to přestože i příběh sám je kvalitní. Recept na manželskou krizi v indickém podání je originální a smířlivý. Hlavní hrdinka nemohla jednat jinak, než jednala, protože pak už by nebyla sama sebou. Snímek je sice indický, ale hodně se blíží i evropské kinematografii. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ukápla slza? SPOILER Tak to mne skutočne nehrozilo, viac mi zdvihol mandle fakt, že Shashi žila s manželom, ktorý ju zanedbával a ponižoval až sa to od neho naučila aj ich staršia ratolesť. Bez kúska rešpektu či úcty, alebo len obyčajnej ľudskej lásky sa miesto rozvodu, alebo aspoň jednoduchého rozhovoru s manželom rozhodla navštevovať kurzy angličtiny, len aby tým dvom zabednencom, ktorý ju podceňovali a posmievali sa jej dokázala, že za niečo stojí. Tam jej do života vstúpil muž, ktorý v nej videl všetky jej prednosti ba možno si nejaké aj sám domyslel, každopádne k nej zahorel horúcou láskou a usilovne sa snažil získať si Shashiinu priazeň, tá však ovplyvnená rokmi vymývania mozgu, ktoré úzko súvisia s postavením žien v indickej spoločnosti, jako aj strachom, že by musela snáď sama skutočne pracovať a rodina by ju vydedila, sa pokorne vrátila do manželovho náručia, naďalej pripravená s úsmevom na tvári submisívne hrať rolu vzornej domácej paničky. Jediný dovod, ktorý rešpektujem ako plnohodnotný, že neopustila svojho manžela je ten, že by jej samozrejme vzal deti. Inak si myslím, že muž, ktorý sa ku svojej žene nespráva s úctou, ba čo viac, ktorý svoju ženu vníma ako samozrejmosť, si ju jednoducho nezaslúži. Vzhľadom k tomu, že je však na svete obrovské množstvo sliepok typu Shashi, si tento fakt muži asi nikdy neuvedomia. Takže pre mňa indický horor prezlečený za sladký romantický gýč. Strata času. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Krásny a sympatický film. Veľa sa k nemu naozaj nedá napísať. Zahrané aj zrežírované s citom a je to vidieť v každej jednej scéne. Bollywood v tej najlepšej možnej podobe. Mnoho humorných situácií vychádza z realistických pohnútok a vďaka tomu nepôsobia ako niečo čo tam chcel scenárista silou mocou vložiť, len aby to zabavilo. Aj napriek lokácií New Yorku je English Vinglish zábavný, farebný a ľudský. Nakonci mi dokonca ušla jedna či dve slzy. A samozrejme krásna hudba ako to už pri týchto filmoch býva. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

"UNCLE SAM WANTS YOU TO SPEAK ENGLISH!" - Znalost angličtiny je v Indii tou nejvyšší životní metou? Neumíš anglicky, a tak tě může manžel ponižovat a vlastní děti se k tobě mohou chovat sprostě? A všechno se jako mávnutím kouzelného proutku změní ve chvíli, kdy se ukáže, že už to umíš? Myslím, že tenhle film pro mne znamenal jenom ztrátu času. Ale ne tak docela: Dozvěděla jsem se, že Amerika je prostě úžasná, že všichni jsou tam happy a gayové jsou taky lidi, jen trošičku jiní než my. - - - Kuličky laddu nemůžou být sladší než tohle dílo. Kdyby na závěr nebylo té oslavné řeči o rodině a kdyby hlavní hrdinka podlehla svodům, nedala bych ani tu třetí hvězdičku. Takhle horko-těžko, no, máte ji mít! ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Moderní Bollywood v nejlepší formě: podmanivá a civilně podaná zápletka, antilokální charakter, obratný mix emocí a opravdu jen mírně podbízivé komiky, poměrně organické a děj rozvíjející písňové vložky, silné senzuální působení, v němž si tentokrát na své přijdou i chuťové buňky (chci alespoň jednou v životě ochutnat opravdové Laddu s šafránem!). I když se film vedle nepříliš zajímavého rozjezdu nevyhne občasným excesům (například poměrně banální zvraty, v nichž je zranění kolene či pád mísy se sladkými kuličkami téměř podán ve stylu katastrofického filmu) a karikaturní pitvornosti, je těžké se jeho bezelstné spontánnosti ubránit. Zvláště když na naše emoce působí scény tak těžkého kalibru, jako je neúspěšné objednávání kávy v cizím jazyce či nečekaně bolestivé údery ze strany nejbližších. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Za prvé úchvatný český titulek vás zaručeně pobaví:D Za druhé úchvatný učitel angličtiny pro cizince vás taky pobaví a zároveň máte chuť mu nakopat zadek.... prostě si naberete třídu plnou lidí z rozličných zemí, sami mluvíte jen anglicky a teď je budete učit.. myslíte si, že to nejde? Jde! Vždycky, když začnou mluvit svým jazykem a vy jim nerozumíte, prostě řekněte.. Speak english only. Připomnělo mi to učitele angličtiny v ČR na základce a gymplu.. ti byli takový opak... uměli pouze česky a anglicky asi jako ti cizinci tady. Za třetí je to nádherný film, který mi akorát trochu kazily poznámky mé mámy na chování Shashiné dcery a manžela, kterými se vůbec nesnažila narážet na mě. Za čtvrté je to vážně krásný snímek doprovázený barevnou atmosférou indických sárí a oslav a typickou "taneční" hudbou, která navodí skvělou atmosféru, abyste si snímek mohli naplno užít. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuji podařenou romanci. Netlačí se zde zbytečně na pilu, jsou zde vtipné momenty, je to herecky zajímavé a s postavami se dovede sžít a není zde jasné směřování, kdy konec vás dovede potěšit už jen tím, že je trochu jiný, než jaký by byl tradičně v amerických filmech. Krásný indický film. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Takové milé, velmi půvabné, pohlazení pro duši a oči. Krásná Shashi v Indii, se svojí rodinou, úspěšným manželem a dětmi, je brána tak trochu jako inventář rodiny, co funguje jako perpetuum mobile, čili jsem tu furt a makám pro všechny, to je přece normální. Miluje svoji rodinu ale cítí, že se vkrádá nespokojenost a lítost, zvlášť když dcerka tatínkův přístup zdatně odkoukala. Do toho přijde pozvání na svatbu z New Yorku od své neteře a let prvně v životě sama je křest ohněm, zvlášť když anglicky vlastně neumíte. Trapné situace ji donutí se zapsat na měsíční kurs angličtiny, kde je osazenstvo vskutku mezinárodní. A ten krásný úsměv Francouze...Jak říkám , pohlazení pro duši ...Máte oči jako dvě kávové kapky na bílé mléčné pěně... ()

Reklama

Reklama