Reklama

Reklama

Angliština Engliština

(festivalový název)
  • Indie English Vinglish (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Shashi (Sridevi) je vzorná manželka a matka dvoch detí, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaoberá výrobou typických indických sladkostí - laddu. Pre svoju rodinu sa však denne stáva terčom vtipov a kritiky kvôli tomu, že nevie po anglicky. Shashi bola totiž vychovávaná v tradičnom konzervatívnom duchu a tento nový jazyk, ktorý sa v Indii používa čoraz častejšie, nikdy príliš nepotrebovala. Avšak časy sa menia aj v tradičnej krajine ako je India a Shashi tento nedostatok na sebe začína pociťovať. Jej problémy vyvrcholia cestou do New Yorku, kde sa má konať svadba jej netere. (lilina133)

(více)

Recenze (50)

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Jednou za čas si něco vyberu i z indické produkce, abych zakusil trochu exotiky a jiný pohled na svět. Teď padla volba na tuhle romantickou komedii o strastech manželky v domácnosti, která se cítí frustrována pocitem méněcennosti a osamělosti. Přes počáteční rozjezd ve stylu mýdlové opery jsem si pořádně mohl vychutnat příjemnou a roztomilou jízdu v New Yorku, včetně jejich oblíbených písniček. Srandy jsem si díky vedlejším postavám užil dostatek a dokonce i nějaké to životní moudro, díky němuž na konci můžou citlivější uronit i slzu. A to všechno zabalené v kabátku Bollywoodu, jak jsem na to zvyklý. A jen na okraj takový malý poznatek: z těch pár indických filmů co znám vyvozuji, že zamrzly ve stylu Hollywoodských melodramat z půlky minulého století a číší z nich stále ta milá nereálná naivita, ale vždy s neskrývaným optimismem a nějakým tím tanečkem. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad to podľa popisu vyzerá na taký obyčajný film o jazykovej bariére, ktorú sa snaží človek prekonať. Ale tento príbeh v sebe ukrýva napokon oveľa viac - a práve to ho robí výnimočným. Tu nešlo len o nejakú angličtinu a snahu sa dohovoriť v "cudzom" svete, ale Shashi chcela svojej rodine ukázať, že nie je len nejaká domáca puťka, ktorá nevie robiť nič iné, len celé dni šúlať laddu. Dej filmu pôsobí milým dôvtipom, nehou, aj dramatickým rozmerom + nechýbala ani štipka platonickej lásky. Aj keď bola línia filmu absolútne priamočiara, tak pri filme sa človek určite nenudil. Príjemná atmosféra kurzu angličtiny, prostredie "exotického" New Yorku, kultúrne rozdiely, jazykové bariéry - to všetko hnalo tento film vpred. A ten záver... Veľmi vydarené. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mne se libi, jak se vetsina indickych filmu snazi pozitivne vychovavat divaky. A treba i dodat mistnim hospodynkam trochu sebevedomi. Musim rict, ze me ta jejich forma bavi a vzdy se cas od casu na nejaky Bollywood rad podivam. Jazykova skola a jeji postavy jsou velmi zabavne. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Na hlavnejs stranke csfd som postrehol reklamu, vraj "Angličtina za 2 mesiace". To , že to ide aj za 4 týždne, tak o tom rozpráva tento roztomilý usmevný indický film. :) ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Příjemná, hřejivá sladkost, která naladí na pohodku, úsměv, taneční pohyby a při který máte chuť vypít si šálek dobrý kávy, uvařit si nějakou ňamku, nebo si zajít do svý oblíbený hospůdky na tři točený. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Sladká boollywoodská pohádka se vším, co k tomu patří - se zpěvy a tanci, s romantikou, se slzami a s jednoduchým poselstvím. Škoda jen, že mě hlavní hrdinka, přes všechnu svou krásu a roztomilost, čím dál tím víc iritovala svým okázalým trpitelstvím a svou nepoučitelností (ty sladké kuličky s ní mohla klidně "šúlat" celá její nezvedená rodina). Na druhou stranu se mi velice líbily scény z kurzu a také to, že Shashi přece jen odolala svodům toho šarmantního Francouze. ()

Magniel 

všechny recenze uživatele

Už nějakou dobu tvrdím, že Bollywoodské romantické komedie přinášejí svěží vítr a tenhle kousek mě v tom zase jenom utvrzuje. Ale stále váhám, zda 4* nebo 5*, nějak se tento film vymyká mému žebříčku! :) ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Shashi Godbole: - "Tato svatba je nádherná věc. Je to ten nejvíce výjimečný přátelský vztah. Přátelství dvou lidí, kteří jsou si rovni. Život je dlouhá cesta. Meero, někdy budeš cítit, že neznamenáš tolik. Kevine, také někdy pocítíš, že neznamenáš tolik jako Meera. Zkuste si vzájemně pomáhat. Abyste se cítili rovni. Bude to milé. Kolikrát... manželské páry ani neví, jak se ten druhý cítí. Tak... jak mohou tomu druhému pomoci? Znamená to, že svatbou je vše ukončeno? Ne. Tohle je to období, kdy musíte pomáhat sami sobě. Nikdo vám nedokáže pomoci lépe, než vy sami. Pokud tohle uděláte,... navrátí se vám to v pocitu rovnosti. Vaše přátelství se k vám vrátí. Váš život bude nádherný." & Shashi Godbole: - "Meero,... Kevine,... možná budete velmi zaměstnaní,... ale mít rodinu,... syna, dceru, v tomto ohromném světě... bude váš maličký svět. V něm se budete cítit dobře. Rodina,... rodina vás nikdy nemůže,... nemůže vás nikdy odsuzovat! Rodina vás nikdy... nemůže shazovat. Nikdy se nesmíte cítit bezvýznamní. Rodina je ta jediná, která se vám nebude nikdy vysmívat z vaši slabosti. Rodina je jediné místo, kde se vám pokaždé dostane lásky a úcty. To je vše, Meero a Kevine... Přeji vám vše nejlepší. Děkuji vám." & Shashi Godbole: - "Když nemáme rádi sami sebe, cítíme odpor ke všemu, co je s námi spojeno. Nové události se zdají být mnohem přitažlivější. Když se naučíme mít rádi sami sebe, pak ten stejný starý život nám začíná připadat nový. A začíná vypadat krásně." ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Sladkobolné NIC. Doufal jsem v nečekanou pointu, když se jí tak klepala hlava (roztroušená skleróza?), leč nedočkal jsem se. Dvě hvězdičky za: - prostořekýho Inda na letišti, kterej Amíkovi vpálí, že přijel ze svých úspor zachraňovat churavějící US ekonomiku a - za laddu, který už nechci nikdy ochutnat, protože to Indky do úmoru šudlaj v holejch rukách. 80 procent? :-) ale jo, já vám to neberu :-) ()

Pollock 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodový film s příjemnou hlavní hrdinkou, zazní zde i pár písní ovšem bez zástupů komparsistů, barev, deště, větru a sárí. ()

Gahan 

všechny recenze uživatele

Velmi osviezujuce! Priznam, ze nemam velmi skusenosti s Bollywood filmami, nemam extra s cim porovnavat. Kazdopadne, bolo to farebne, vesele aj smutne, presne tam kde sa ziadalo. Aj sa spievalo, ale vyber pesniciek a ich zaclenenie do filmu bolo zvladnute velmi dobre, pesnicky nerusili dej, naopak sedeli do atmosfery a boli aj chytlave :-) Myslienka filmu velmi pekna, herci super (najma English Class), hlavna hrdinka dokonala vo vsetkych smeroch. Ja som ju vobec nepoznala a oslovila ma natolko, ze uvazujem pozriet jej starsiu tvorbu. (Videne v ramci MFF Bratislava a neviem ci existuju aj ine verzie ako ta Hindi, ale rozhodne odporucam v povodnom zneni s anglickymi titulkami). ()

Gaja Gamini 

všechny recenze uživatele

Já nevím... všichni tvrdí, jak se s EV ztotožnili.... já ne. Asi že takhle se k ženám u nás nikdo nikdy nechoval. Není to film, na který bych měla nutkání podívat se znovu. Scéna, kdy se Laurent a Shashi vysmívají tlusté holčině v metru mne vyloženě znechutila, a toho melodramatu tam přeci jen bylo příliš mnoho - například výprava Shashi do Ameriky vypadal ze záběrů, jak když od rodiny utíká a už se nikdy nevrátí. Taky jsem nepochopila, proč Shashi Laurentovi neřekla, že je vdaná a nemá zájem, když viděla, že on o ni stojí. Místo toho jen dělala, že nemá čas a nějaké ty ofuky. A ta děcka si taky vychovala špatně ona.... Film je to opravdu dobrý, skvěle zahraný a líbil se mi, ale letos se mi jiné snimky zamlouvaly mnohem víc. Kahaani, Agneepath, Barfi, OMG.... všechny byly podle mne lepší. Trochu mi to určitě zkazilo vysoké očekávání po přečtení některých recenzí. ()

Fujara777 

všechny recenze uživatele

ÁNO: Ľúbivý príbeh ženy, ktorá chcela dokázať sebe a svojmu okoliu, že dokáže viac, ako len stáť celý deň pri šporáku a usmievať sa. V ňom sa stretáme aj s krátkym pojednaním o porozumení, ktoré sa výborne odvíja na kontrastnom pozadí nezrozumiteľnosti. Navyše, kto bol niekedy v zahraničí bez výbornej znalosti tamojšieho jazyka, bude súcitne nazerať na nejednu filmovú situáciu. Ó a Amitabh Bachchan má perfektnú rolu, ktorú si evidentne užíva. Škoda, že nedostal viac priestoru. NIE: Celý čas hovoríme, aké je nespravodlivé a zraňujúce, keď spoločenskými reštrikciami tvoríme žienky domáce a nakoniec uznáme ich opodstatnenie. Vlastne, aby to nepôsobilo ako päsť na oko, dáme tam kúsok uznania za snahu a potom šup-šup k tomu, prečo sa oplatí byť poslušnou ženuškou. Neúprimné dielko, ktoré trpí prílišnou akcentáciou kultúrnych hodnôt. Pri iných bollywoodskych filmoch to neprekáža, ba odklon od inak všadeprítomného relativizmu skôr pôsobí upokojujúco a stabilizujúco, ale tu teda rozhodne nie. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

EDIT: Awesome :) SPOILER PART: komedie která dost hraje na city, takže i drama zde můžeme sledovat potom, co hlavní hrdinka se zmítá v posměšcích svojí rodiny a furt se to točí kolem rodiny - odtud rodinný. S hlavní hrdinkou není těžké si vytvořit pouto od první minuty. Krásná indická dívka působí velice poutavým dojmem. Indický "hajp" tu není tak cítit jako třeba ve Slumdog millionaire podle mě a tím že je zde komunita Indů líčena jako menšina v US se mi zdá že je vše pod kontrolou a necpe mi nikdo příběhy indických dětí ;-) Jinak jak už jsem shrnoval napoprvé: Fajn způsob jak strávit 2hodinky.. VŘELE DOPORUČUJU! Spojení Indie a NYC nemá v tomto případě chybu a určitě se mrknu znovu. ()

Avarga odpad!

všechny recenze uživatele

Spina z Indie se vytrtkala s amikem a hnedka mu do bejvaku natahla bandu cmoudlych vsi. Kupa hnidaku za zvuku nechutny zasraindo hudby predvadi, jak dojebat USA nejen bombovymi utoky. Svine jedny! ()

MeGab 

všechny recenze uživatele

Až si Indové odpustí všechny ty upocené tanečky a kreténské popěvky, možná na to půjde koukat. Protože ty z toho filmu dělají českou kulisovou pohádku 4. cenové skupiny. ()

Reklama

Reklama