Reklama

Reklama

West of Memphis

  • Velká Británie West of Memphis
všechny plakáty
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Mrazivý dokument, pokračující v tradici Errola Morrise, jehož film The Thin Blue Line z roku 1988 taktéž rozkrýval skutečnou historii trestného činu, se soustřeďuje na události z roku 1993, kdy byla ve West Memphisu v Arkansasu zabita trojice osmiletých chlapců. Za vraždy mylně označené jako satanistické byli na doživotí odsouzeni tři teenageři. Série dokumentárních filmů HBO s názvem Paradise Lost však začala postupně rozkrývat nové a nové důkazy vedoucí ke stále jasnější nevině tří chlapců a rozpoutala rozsáhlé soukromé vyšetřování, které zaštítili mimo jiné i herec Johnny Depp či zpěvák Eddie Vedder. Snímek, produkovaný podporovateli hnutí Peterem Jacksonem a jeho ženou Fran Walsh, přináší nejen ucelený pohled na celou kauzu, nejnovější důkazy či vyřešení, ale hlavně na obecné fungování americké justice. (Brousitch)

(více)

Recenze (22)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Pokud máte nakoukanou celou trilogii Paradise Lost, tak se tu vlastně nic moc nového nedozvíte. Ale určitě se jedná o zajímavé shrnutí celého případu, navíc je tu větší pozornost věnována i zapojení celebrit (hlavně tedy zapojení Petera Jacksona a jeho manželky, což byli velcí donátoři celé kampaně na osvobození West Memphis 3 a taky hlavní producenti celého dokumentu), které stály za chlapci, kteří strávili cca čtvrtinu svého života za mřížemi za zločin, který nespáchali. Ono, pokud víte, jak celý proces skončil, tak určitě tušíte, že se jedná o silný zážitek a opět se dokazuje, že spravedlnost v tomto světě fakt neexistuje. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Konečně se pro mě už dnes nejschůdnější formou dozvídám příběh West Memphis Three; příběh brutálního zdémonizování a moderního honu na čarodějnice, tří ztracených nevinných životů vinou pár kreténů v systému, nasledného zdlouhavého boje a veřejné iniciativy po spravedlnosti, včetně angažovanosti celebrit (Eddie Vedder, Peter Jackson, Henry Rollins...). Je to velmi zajímavé hned v několika rovinách. Jestli chcete silný a podnětný dokument, který by měl vyvolat různorodé emoce, tak tady je. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý příklad neschopnosti soudní jurisdikce, která se táhla neskutečně dlouhou dobu a výsledek? N e u v ě ř i t e l n é, v podstatě vynucené prohlášení zdánlivě podezřelých. A to se této kauze věnovalo a podporovalo mnoho slavných osob, včetně mého oblíbence Eddieho Weddera, který se zúčastnil i závěrečného verdiktu. Amy Berg si zaslouží obrovskou pochvalu za to, že to dokázala tímto způsobem zpracovat i když některé fotografie byly hrůzné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V podstate totožný dokument pracujúci s rovnakým materiálom, faktami, dôkazmi, výpoveďami, rozhovormi či video zábermi ako v Paradise Lost 3. Nuž, Amerika má svoj vlastný "druh" spravodlivosti. "Priznávam vinu ale idem domov". To je tak "logické". ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní záležitost. Přesně taková, co Vás na začátku sevře a na konci pořád drží. I když vlastně se světýlkem na konci, ale těch 18 dlouhých let a hlavně zatvrzelost některých lidí, to na náladě rozhodně nepřidá. A Eddie Wedder jako strážný anděl to změnil jen velmi nepatrně. Budu si muset dát na čas od podobných dokumentů pokoj, protože bych za chvilku asi skončil ve cvokárně. A to zatím rozhodně nemám v plánu. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Takhle si můžu sednout, podepsat komentář pana "Slasher" a jít si po svém. Tenhle dokument rve uvnitř a šlape po tom. Má jednu obří nevýhodu - pořád je to vlastně sumarizace něčeho většího. Avzhledem k tomu, že obsahu je tolik, tak sumarizace musí krájet a nakonec ani ty dvě a půl hodiny nestačí. A navíc ten závěr je, zřejmě jako samotný případ, nedokousnutý. Ale West of Memphis má taky jednu obří výhodu - donutí zkouknout Paradise Lost trilogii. A za to mu jsem moc vděčný. Opravdu se přiznám, že dávám 4* jen proto, že očekávám, že tu poslední díru zaplní trilogie. Zaplní? Otázky vyžadují odpovědi. I ty dokumentární! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Případ West Memphis Three šel úplně mimo mě a srazil jsem se s ním vlastně až díky filmu Devil´s Knot, který mě donutil zjistit si něco víc. West of Memphis podává komplexní pohled na celý případ od jeho začátku, až po samotný konec, který vyústil propuštěním neprávem obviněné trojice. Vedle manipulace s důkazy a diletantství a nezájem soudce dokument ukazuje i paradoxy americké justice, kdy se obvinění musí přiznat ke zločinu, aby byli propuštěni, což prakticky vede k nemožnosti usvědčit opravdového vraha a obvinění pozbývají nárok na odškodné. Hrůza, co se může všehno stát. 90% ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Strašne zaujímavý prípad, ale ako dokument dosť nuda. V tomto je trilógia Paradise Lost o dva stupne lepšia. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa lepšie spracovaný dokument než trilógia Paradise Lost. West of Memphis nie je to iba zhrnutie udalostí, ale dozvedáme sa tu aj nové veci, ktoré v trilógií neodzneli. Som znechutená z právneho systému, iba kryť si zadky a o chytenie a odsúdenie skutočných vinníkov im vôbec nejde. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud vás memphiská trojka skutečně zajímá a pokud chcete vidět, jak právo nefunguje, nebo jak by fungovat nemělo, je "West of Memphis" dokonalým dokumentem. Tohle není jediný případ, kdy justice zklamala, ať už skutečným výsledkem, anebo minimálně postupem. Důkazů na to, abyste si udělali vlastní úsudek je dost, ale co se hlavně ukazuje, to je šílenství lidí, kteří se nechají zbláznit hloupými slovy. ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Já bych podobné filmy házel také do žánru horror. Co za duševní pochody ve mě budí takto laděné snímky, to se nedá jinam zařadit. Několikrát mě přepadla bezmoc, pocit že za dveřmi funí nějaký psycho obojživelník a chystá se mi ukousnout pindíka. Při přemisťování z obýváku do ložnice jsem měl potřebu se neustále ohlížet. Zkrátka, tyto počiny na reálném základu na mě fungují mnohem intenzivněji než aktuální duchařská a jí podobná tvorba spadající pod žánr horror. Předcházející Paradise lost jsem neviděl, zatím tedy stavím West of Memphis na piedestal, nenásilně mě ale nahlodal k pořízení třídílné cesty nechutně unáhlené spravedlnosti. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Dost se to táhlo, ta stopáž měla být kratší, ale každopádně je to kurevská výpověď o demenci jak americké justice, tak národa jako takového. Samozřejmě všechny vystupující osoby vzorní křesťané - dementi, ožralové, násilníci, feťáci a pokrytci. Ideální společnost, jen co je pravda. 75% ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že jsem slavné dokumenty Paradise Lost neviděl (slibuji, že doplním) a naivně si myslel, že si dám jen takové dvouhodinové shrnutí a bude to k tématu stačit. Chyba, ač mé první skutečné seznámení s případem, cítím se neuspokojen a nevyděl jsem nic výjimečného, než pouhé prolétnutí fakty. Jenom vědomí, že venku existuje něco lepšího, většího a mnohem unikátnějšího co se filmového dokumentu týče (Paradise Lost série se odehrává během 15 let a časový odstup určitě nabízí zajímavou perspektivu) mě prostě drásá uvnitř a sráží West of Memphis do průměru. Takže pokud jste v časovém presu, možná dejte tomuto brífku šanci, jinak hned k tomu pravému, což je "velká" trilogie od HBO. Garantuji vám, že k velikánům, kteří se již podobnými tématy zaobírali jako je Errol Morris, či Werner Herzog (částečně) nesahá práce Amy Berg ani po kolena. 65 % ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe som mal chuť na nejaký dobrý krimi dokument a West of Memphis dokonale splnil moje požiadavky. Kvalitne spracovaný príbeh o jednej tragickej udalosti v Arkansase, roku 1993. Prípad ktorý sa ťahal (a pravdepodobne ešte aj bude ťahať) neuveriteľných 17 rokov. Americká justicia je pre mňa niekedy skutočne nepochopiteľná záležitosť s množstvom nezmyselných precedencov a zákonov. Súdu sú poskytnuté jednoznačné vzorky DNA a ten ich zmietne zo stola, pod nosom majú po celý čas podozrivého číslo jedna so všetkým priamimi aj nepriamimi dôkazmi proti nemu a oni ho ani poriadne nevypočujú, a nakoniec priznáte vinu za zločin, ktorý ste nespáchali a pustia vás na slobodu len preto aby ďalej nemuseli pátrať po skutočnom vrahovi alebo platiť odškodné. Pri tomto dokumente sa človek viac naserie ako zabaví. Je to ťažké pozeranie bez akýchkoľvek svetlých miest. 80 %!! ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Damien Echols tam popisuje, že když byl malej, tak jeho jediný přání bylo stát se známým mágem. To prý ale ještě netušil, že se kvůli tomu bude muset nechat zavřít na 20 let, aby měl čas si to nastudovat a naučit. Pak se skrze ten jeho případ známým stal a pomáhali mu lidi jako Johnny Depp, Peter Jackson, Henry Rollins, Patti Smith, Eddie Wedder (Pearl Jam) atd. A dnes si od něj chodí kupovat obrazy např. Dave Navarro (Red Hot Chilli Peppers), na Patreonu má tisíc fanoušku (tzn. min. 1000 dolarů měsíčně, takže nemusí pracovat) a píše a vydává knihy (ty o magii nevím jak se prodávají, ale ta autobiografická byl bestseller). Aneb "dávejte si pozor, co si přejete, mohlo by se vám to splnit". ()

Brousitch 

všechny recenze uživatele

"Nějakou dobu trvalo, než jsme se s Amy nějak naladili na tu správnou vlnu. Když mi psala nebo ve vězení navštěvovala, mluvila o filosofickém podtextu celého filmu a já si říkal, co o tom takhle naparáděná holčička z bohatý rodiny může vědět, vždyť ona nemůže pochopit celý ten svět, ze kterého já pocházím, tu chudobu a brutalitu. Když jsem ale po propuštění viděl jeden z prvních sestřihů, zmocnila se mě obrovská úleva, protože jsem zjistil, že ona ten svět skutečně chápe a že se jí ho podařilo do posledního detailu zachytit na film." - Damian Eccols ()

Barghest 

všechny recenze uživatele

Perfektní zpracování neuvěřitelného a velmi silného příběhu, od zatčení, přes proces až po závěr celé kauzy, všechno pěkně shrnuto do dvou hodin a půl. Upřímně řečeno tohle skoro ani nešlo pohnojit, u takového námětu je forma až na druhém místě. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o hrůzném ohavném činu. Je opravdu zvláštní, jak jednoduše postupovala justice při udělení trestu. Rozumím, že všechno tomu nasvědčovalo, hloupí chlapci se doznali (ani nevím vlastně proč, zda se tak cítili více cool nebo proč) a veřejnost byla spokojena. Divím se i obhájci, který se zřejmě moc dobře nesnažil kluky z toho vysekat. Na druhou stranu, síla veřejnosti je mocná a jsem rád, že tentokrát vyhrála, avšak jsem si bohužel jistý, že těchto případů bude víc a ne jen v USA. Nejhorší na tom je, že třem mrtvým klukům, rodinám ani třem neprávem odsouzeným chlapcům se život nevrátí a vrah si nic odpykat nemusel. Nemusím být detektiv, abych zjistil, že ona zvěř je otčím od jednoho z kluků a divím se, jak ze všeho vyklouzl. Přitom všechno pasuje na něj. Dokument chválím, měl náboj, reálné záběry, výpovědi všech různých svědků a nabídl divákovi rozluštění na mnoho nezodpovězených otázek. Zklamalo mě jen, že jsem se v závěru nedověděl, jak že onen pravý vrah dopadl, jestli už je konečně odsouzen, pač jsem se to snažil i po filmu dohledat, ale nikde jsem tuto informaci nenašel. Víte vy? Jinak tomuto drsnému reálnému dokumentu dávám 80%, čtyři hvězdičky. Ať je chlapcům lehká zem. ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto dokumentu si pokládám jednu zásadní otázku. Není ta policie ještě horší než ten samotný vrah? Když se na to podíváte objektivně, tak způsobili více škod než užitku. Vraha nenašli, ani nechtěli podle toho jak pracovali, to spíše vypadalo že ho kryjí, tři mladíky strčili do vězení, rodina obětí a veřejnost dostala rádoby pocit spravedlnosti ale vrah je pořád venku na svobodě!!! Jejich manipulační praktiky na naivní chlapce zapůsobila, podstrčí vám do úst co oni chtějí, hlavně to řekněte a potom vám zmírníme trest. Banda análních krys která si chce šplhnout před nadřízenými a blýsknout se před médii. Ovšem oni věděli od začátku že to nejsou vrazi, neměli vůbec žádné důkazy, tak asi za dlouhých večerů u pivka si vymysleli že to byla rituální satanistická vražda. Dokument se více zaměřil na jednoho z odsouzených mladíků, nedali tolik prostoru pro ostatní dva a také stejně se zaměřili na jednoho zavražděného více než na zbylé dva. Dalo se to vmáčknout všechno do 2 hodin, ale za tu objektivnost podporu těm odsouzeným a pozůstalým který se nevzdali a bojovali za pravdu do konce dávám 4*. ()

koci 

všechny recenze uživatele

West of Memphis není přímým pokračováním dokumentů Paradise Lost, režisérka Amy Beg s nimi neměla nic společného, a tak si WoM s sebou nese od počátku jisté stigma. Když loni vznikl Paradise Lost 3, který získal nominaci Akademie, proč zde těžit znovu? Nicméně věřím, že pohnutky producenta Petera Jacksona a Amy Berg jsou zcela upřímné a motivované touhou po spravedlnosti. Takže k samotnému dokumentu: přehršel nových informací k případu vraždy tří chlapců a nespravedlivému odsouzení tří "výrostků" tu není. Vlastně jich je dost málo; pozornost na podezřelého Terryho Hobbse se upírala již před rokem v Paradise Lost 3, zde se v tomto směru pokračuje. Řemeslně West of Memphis nijak nevyčnívá, to ani nebyl ničí záměr, a pouze celý případ shrnuje. Těží z práce dokumentaristů Berlingera a Sinofskyho a pokud má být jeho účelem přivést k záležitosti více nových lidí, jedině dobře. Stále se jedná o silný materiál, který ještě dlouho bude aktuální; pokud o tomto případu nic nevíte, vřele vám doporučuji nejen tento dokument, ale především všechny tři filmy Paradise Lost. ... PS: Peter Jackson by si měl otevřít detektivní kancelář :) ()

Reklama

Reklama