Reklama

Reklama

Everest: Člověk versus hora

(seriál)
  • Velká Británie Everest: Man Vs Mountain
všechny plakáty
Velká Británie, 2006, 110 min

Obsahy(1)

Zákulisní dokumentární film natočený samotnými účastníky expedice a týmy zkušených vysokohorských horolezců je sleduje na každém vyčerpávajícím kroku jejich cesty. Na jedné straně stojí vyzyvatelé - jednadvacetičlenný tým ostrých hochů z britské armády. A proti nim monumentální a svůdná kráska, jíž se mohou dvořit jen ti nejlepší - nejvyšší hora světa a výstavní štít Himálaje Mount Everest.
Na jaře 2006 se nejhouževnatější horolezci britské armády vydali pokořit Everest obtížným způsobem - po neblaze proslulé, náročné a životu nebezpečné cestě Západní stěnou. Na cestu západním hřebenem se borci připravovali celé tři roky, ale ani to jim nemusí být nic platné, protože trasa, kterou si vybrali, je suverénně nejnebezpečnější ze všech. Ze 2219 lidí, kteří na střechu světa vystoupili, jich touto cestou došlo pouhých devatenáct. Dalších jednadvacet během výstupu zahynulo.
Britská armáda se o výstup po západní stěně pokusila dvakrát - poprvé v roce 1988 a podruhé v roce 1992. Oba pokusy skončily neúspěchem. Vůdce expedice Dave Bunting tři roky plánoval cestu a dával dohromady elitní tým, který je podle něho schopný západní stěnu pokořit. S vybavením o hmotnosti 11 tun cestují z Londýna do Káthmándú a poté přes Nepál do Tibetu.
Čeká je více než kilometrový ledopád, hřeben jako ostří nože a hlavně vítr, který může dosahovat rychlosti až 170 km/h. Sotva se tým pustil do zdolávání ošidného ledu Francouzského hřebene, horu začal bičovat vítr o síle hurikánu. Kdo v takových podmínkách obstojí, může se právem nazývat králem hor. Kdo neobstojí a včas z boje s přírodou neodstoupí, zemře. Zástupce vůdce expedice Dave Wilson svolal všechny rychle zpátky dřív, než je vítr z nechráněného hřebene smetl. Pětidenní zdržení kvůli bouři jim však vůbec nehraje do karet, protože nedlouhá horolezecká sezóna se pomalu krátí. Počasí se zlepšuje natolik, aby se tým mohl vrátit na horský svah. Během výstupu do tábora 3 ve výšce 7 200 metrů je zastavuje vzpoura Šerpů. Mimořádně silní nepálští Šerpové, které si najali, aby jim pomohli nést vybavení, mají pocit, že se jim nedostává dostatečného množství odpočinku a všichni sestupují z hory, aby si dali místní jídlo. Armáda konečně vystupuje k Západnímu hřebenu, překračuje ho a zakládá tábor 4 ve výšce 7 600 metrů. Důsledky velké nadmořské výšky se začínají znatelně projevovat - přežít tu mohou jen ti nejsilnější. Vůdce expedice nyní stojí před svým nejtěžším rozhodnutím - koho vybere pro výstup na vrchol? Touží po tom všichni, avšak plán to umožňuje pouze devíti z nich. Začíná poslední výstup na vrchol. Vybrány byly dva týmy. Mezi nimi a úspěchem nyní stojí pět nejnamáhavějších dnů v jejich životě. Postup však znovu zpomaluje husté sněžení a když konečně dorazí k poslední překážce - strmému Hornbeinově kuloáru, kde hrozí nebezpečí lavin - dochází ke katastrofě... (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama