Reklama

Reklama

TimeScapes

Nový Zéland, 2012, 49 min

VOD (1)

Recenze (23)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po pár letech trpělivého čekání na datovém nosiči se TimeScapes konečně dočkaly - a já si těch 40 minut čistého času s nimi (ano, přes osm minut jsou závěrečné titulky) velmi užil. Samozřejmě to chtělo hodně vysoké rozlišení;) Ale musím říct, že to byla rozhodně nejlepší část silvestrovského programu, neb konkurence Partičky s jejími tragickými předtočenými scénkami typu "den s Jiřím Kajínkem", veselé plavby s Waldou, a "toho nejlepšího" z Hlasu byla skutečně velmi vytříbená, o TV Barrandov raději nemluvě:) Ale pojďme konečně k filmu samotnému - TimeScapes jsou technicky dokonalé vizuální hody na téma "velké celky krajiny a hvězdné oblohy natáčené časosběrnou kamerou", na nichž je osvěžující zejména absence jakéhokoliv (ať už mravokárného nebo jiného) komentáře. Jen obrazy a hudba. A žádné velké jinotajné ambice a podobně. Kdo chce, může si mezi záběry liduprázdných solných plání a davy pohledných mladých lidí skotačících ve víru jakési elektronické hudby (která není slyšet, film se drží čistě svých podkresových hudebních stop) nacházet spojení jaká chce. Mě osobně zatloukla do sedačky obsahová čistota nasbíraného materiálu, která je ódou na přírodu, byť to vypadá, že se tu ukazuje jen několik málo míst v různých fázích dne a noci. Jistě se dá argumentovat i tak, že je to celé jen sprostá technika bez čehokoliv dalšího (BTW jako spořič obrazovky ideální:)), ale jak jsem říkal, pro mne je to po Barace nebo Home naopak osvěžující tou absencí nutkání vztyčovat varovný prst, kázat trvalou udržitelnost a podobně. Případní následovníci to už budou mít podstatně těžší, ale za úchvatnou čistou podívanou dávám TimeScapes 80%. ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Na doporučení kolegy Loleq7 (sorry, nevím, jak se tahle šibalská přezdívka skloňuje) jsem neodolal a taktéž zhlédl tento výkvět přírody. Sice ne v plné parádě, protože rozlišení 4K zná můj notebook jen z neostrých vyprávění mých imaginárních RAMek, takže jsem se musel spokojit s pouhou HD verzí, nicméně i tak jsem si tento vizuální skvost užil. Člověk může s úžasem a mlčky sledovat, jaké neuvěřitelné interesantní destinace zůstanou naší mikroskopickou existencí neposkvrněny, neboť jsme jenom suchopární kokoti, které musela ta mezi místními bezdomovci neblaze proslulá vagína vyvrhnout zrovna v takové píčovině jménem Česko. To pokud máte aspoň špetku štěstí a nejste úplný smolař, tak jediné co můžete užasle obdivovat, je na nebi se třpytící smog a malebné dominanty nedostavěného Tesca, co vám nonstop bagrujou za barákem, takže se nemůžete ani pořádně vyspat do fabriky na formaldehyd. A jediná exotika, za kterou se podíváte, je kouzelná víska Kundov, kam jezdíte za tetou Eržikou na prázdniny, kde největším dobrodružstvím je, když parta místních mentálů ukradne ze statku krávu před otelením. Život je někdy holt nespravedlivý. PS.: Odpravte prosím někdo, ideálně nějakým nechutným způsobem, toho pičuse Courtemanche, který dokázal snížit laťku nároků tak nízko, že z kokotích CAMripů elegantně degradoval až na fotky. Příště ohodnotí film pouze podle toho, jak se mu bude líbit příjmení režisérovy matky za svobodna. Satanulibé. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Hvězdy jsou příliš krásné a příliš vzdálené. Vzkazují nám svým chladným blikavým světlem neuchopitelná poselství a my se jich toužíme alespoň dotknout. Jan Kanyza - a má pravdu. Nádherná hvězdná obloha spolu s jinými úžasnými záběry možná mnoho lidí motivuje, aby přemýšleli o smyslu života a já se tomu vůbec nedivím. Beze slov, pouze s příjemnou hudbou je to krásný zážitek. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Prvé video, ktoré som zhliadol doma v plnohodnotnom 2K bez akejkoľvek kompresie netového typu youtube, vimeo (ajkeď je na tom vimeo s kvalitou o dosť lepšie než yt, i tak sa nevyrovnáva pôvodnému zrdoju). Každopádne je TimeScapes dokumentom nie len dychberúcich obrazov, ale tiež výborne vybranej a nafázovanej hudby. Ich syntéza tvorí jednu z najpôsobivejších audio-vizuálnych lahôdok dokumentárnej kinematografie vôbec. Smelo sa obrazovo vyrovnáva Linfieldovému Earth, u mňa ešte s náskokom vrámci celku: Bez narážok a zbytočných pohoršovaní. Jednoducho bez kecov. 95% | 2K, THX, EN DTS | ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud před zhlédnutím někdo pochyboval, jak správně definovat umění, tak po zhlédnutí už určitě nepochybuje. Rozlišení 4096 × 2304 musí být naprostá paráda. Já to viděl v rozlišení polovičním. Pokud nemáte pořádně širokou televizi a perfektní zdroj zvuku, tak zhlédnutí raději vynechejte. O co se jedná? Jedná se o 40 minut nádherných vylepšených záběrů přírody kolem nás a 10 minut závěrečných titulků. Přibližně polovina záběrů zachycuje den a polovina noc. Vše je dokresleno meditačním soundtrackem. Nic tedy nebrání pocitu absolutní pohody, do kterého se mi podařilo ponořit. EDIT: Souhlasím s post scriptem kolegy RedAK(a?), či jak to správně skloňovat, v obou bodech. V tom, že je uživatel Courtemanche 3,1415926535čus i v tom, že by bylo vhodné ho zbavit pravomocí podílet se na snižování percentuální kvality snímků na základě nedostatečného technického vybavení jeho pokojíčku. EDIT: Tak jsem si snímek nastavil jako tapetu svého notebooku a je to perfektní. Zvedám hodnocení na maximum. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Potecha pre uši, ale predovšetkým pre oči ... alebo aj dokument plný šetričov obrazovky. (Filmová výzva 2016 - Frajer42) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tak na takovýhle luxus já rozhodně vidím... vlastně slyším... tedy vidím a slyším... Úplně mi z toho buší srdce! ;-) ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jak málo stačí k dokonalosti. Natočte kameru na oblohu, les, vodopád či skálu, přidejte perfektní soundtrack a nechte přírodu, ať se ukáže v celé své kráse. Neskutečně relaxační a uklidňující, nechá vás to hned zapomenout na všechny starosti všedního života. Závidím všem, kteří měli alespoň část z toho možnost vidět na vlastní oči. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já tak nějak očekával, že se mi ten film bude líbit, přece jenom, filmový impresionismus miluju. A každý záběr je zde skutečně nádherný a fascinující, ať už se jedná o hvězdnou oblohu či přírodu (mraků tu moc bohužel nebylo, zato tady byl jeden opravdu překrásný), navíc podkreslené naprosto vhodnou, relaxační hudbou, takže jsem se nenudil a celých těch 49 minut si plně užil. Jenže nějaké mínusy tam přece jenom jsou. Vadí mi, že ty záběry jsou za sebou nahodile poskládané, bez nějaké koncepce, obešel bych se bez lidí na párty a přidal víc záběrů přírody a hlavně mraků, kterých tu prostě moc není. Jinak ale nemám co vytýkat - snad ještě to, že já osobně mám radši záběry odehrávající se v reálném čase (co se přírody týče) než ty časosběrné, ale to je otázka mého osobního vkusu a do hodnocení ho nezahrnuji. V rámci filmového impresionismu u mě pořád vede Benning, mezi nejoblíbenější filmy se mi TimeScapes nedostane, ale i tak se mi to hodně líbilo. Ani se nedivím, že je to z Nového Zélandu. Jako poetický film naprostá paráda, která se od ostatních podobných filmů (jako Koyaanisqatsi, Baraka atd.) odlišuje tím, že se nesnaží kopírovat to co už bylo předtím, ale jde jí jen o krásu a poetiku těch záběrů. Slabých 5* ()

BoncheR 

všechny recenze uživatele

Úžasné, aké všetky detaily skrýva príroda a my tu každý deň žijeme v takom ustavičnom zhone, starajúc sa stále len o seba. Naozaj nádherné! 90% ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí záběry. Zprvu jsem si říkal, jestli těch Mléčných drah není nějak moc, ale pak už jsem tomu propadl a jenom zíral. Řekl bych obdoba relaxační hudby, ale je tam navíc taková docela podstatná videosložka :-) Že je potřeba tohle vidět v co nejlepší možné kvalitě asi netřeba zdůrazňovat. Vynikající. Jestli za pár let budou takhle, resp. ještě lépe, vypadat všechny filmy, tak se máme na co těšit (a až se toho objeví víc, asi budu muset hodnocení snížit, ale teď to nemá konkurenci). ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Takto nejako som si predstavoval Voyage of Time od Malicka. Žiadny zbytočný voiceover ani rušivé zásahy roztrasenými kamerovými zábermi. Iba dokonalý relax a dychberúca nádhera zachytená v tej najčistejšej forme. Nemám slov a už sa neviem dočkať budúcoročného Awaken! ()

Jimy 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že v době, kdy to technologie umožňuje, je zachytit krásy přírody o poznání jednodušší. Stále je však ale nutné mít určitý cit, který tvoří jakýsi most k tomu, co nazýváme skutečným uměním. TimeScapes jsem zhlédl v pravděpodobně nejlepší kvalitě, jaká je vůbec dostupná a rozhodně to stálo za to. Záběry, ať už se jedná o lesy, poušť, či noční oblohu, jsou skutečně nádherné, někdy až dech beroucí. Závidím autorovi, který měl možnost toto vše vidět na vlastní oči. ()

TarzanLesni 

všechny recenze uživatele

Na těch 49 minut jako by se zastavil čas. Naprostý relax. Uklidňující dokument, při kterém jdou problémy a starosti stranou, vypustíte vše z hlavy a necháte se ukolébat TimeScapes záběry a doprovodnou hudbou. Sice jsem dokument neviděl v 4K rozlišení (4096 x 2304), ale těch 1440p mi naprosto stačilo :). 5* ()

muti 

všechny recenze uživatele

Najlepší trip na podmanivej hudbe a úžasnom vizuály ktorým poskytuje sama Zem. Trochu tam vadili ľudia, ktorí mi prišli off-topic ()

joejoe 

všechny recenze uživatele

keď bude vonku strašne moc snežit a eštie viac fúkať tak vtedy si založím oheň, seba uvelebím na najpohodlnejší gauč na svete, nechám monitor premietať TimeScapes a budem vychutnávať. Až hypnotizujúco krásne :-) Pre mňa fascinujúce :) Teraz sa idem snažiť toto všetko vidieť naživo :) edit: uz som to videl 3x :) uzasne. ()

Reklama

Reklama