Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Prahy přijíždí tajuplný pan Jones, který tvrdí, že chce najít nějaké záznamy o svých předcích. Seznámí se s Marcelou, u níž začne bydlet a oba naváží milostný vztah. Jonese však zajímají spíše než genealogické věci sci-fi filmy a staré záznamy o neobvyklých a nevysvětlitelných jevech v Praze. (oficiální text distributora)

Recenze (59)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Střihový film je jeden ze zaniklých formátů doby minulé. A toto je jeden z těch povedenějších. V dnešní době by ale podobný výlet po starších filmech působil archaicky i v televizi. K zajímavostem patří opakované návštěvy kina Ponrepo a fakt, že se jedná o poslední filmový námět Josefa Nesvadby. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavá záležitost. On Kanyza na mne vždy působil tak nějak podivně. Sestavit film de facto z jiných filmů byl hodně zajímavý nápad. Fantazii se meze evidentně nekladly, tak se děj filmu ubírá napříč staletími. Jakoubkové to velmi slušelo a Kanyza měl kliku, že zakotvil zrovna u téhle pozemšťanky. Kdo by se chtěl vracet? Ačkoliv doba již znormalizovaná doktorem Husákem, evidentně občas v příšeří pod svícny bdících soudruhů schvalovatelů toho co se bude točit vzniklo cosi, co se od tehdejšího standardu dost odlišuje. Zajímavé sci-fi! * * * * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi originálny nápad. Dokonca aj celkom dobre spracovaný, len je cítiť, že z takéhoto námetu sa dalo predsa len dostať viac. Scenár je tak trochu chudý, akoby bol nakrútený podľa krátkej poviedky a bol umelo natiahnutý na celovečerák. Možno to chcelo doňho vtesnať ešte podzápletku navyše, napríklad ukázať bližšie paralelne aj život kuriéra. Inak ale veľmi príjemné prekvapenie a to aj preto, že som o tomto filmíku nikdy nepočul a ani v televízii som naňho nikdy nenarazil, čo ma dosť udivuje. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Režisérská sebevražda. Otakar Fuka vykrádá sám sebe a taky další významné scény ze skvělých českých scifi. To by vůbec nevadilo, kdyby jeho Kurýr měl alespoň nějaké nosné téma. Nijak nevysvětlená báchorka o člověku z jiné galaxie je ale motivem na půl odstavce předposlední strany předrevolučních Květů, nemá vůbec žádnou atmosféru a nabízí jediné zajímavé (pochopitelně, jak jinak) pouze prostřednictvím ukázek z významných čs sci-fi. Film, u něhož ztratíte čas. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mám v oblibě podobné vícerozměrné žánrovky, které na pozadí ústředního příběhu ještě v další vrstvě dokážou nabídnout pro náročnějšího diváka cosi navíc, jak tomu bývá např. ve spoustě filmů od Clauda Lelouche. Ale vymyslet a natočit něco v tomto duchu vyžaduje obrovskou tvůrčí pílu a Otakar Fuka se ukázal jako tvůrce, který na něco podobného ani ve spojení se scenáristem Makovičkou zkrátka nevystačí. Ústředí příběh záhadného cizince a spisovatelky sci-fi povídek, který postupně vyvrcholení mysteriózní zápletkou, sice nepřekročí stín malé kuriozitky, ale i díky kouzelné Evě Jakoubkové na mě působil velmi mile a vyvrcholení ke konci se mi hodně líbilo. Mnohem horší je to s druhou vrstvou v podobě pocty sci-fi žánru v Československu. V rovině literárních odkazů a pocty spisovatelům to ještě funguje slušně, ale pocta filmovým sci-fi se zde koná tím nejprimitivnějším způsobem a dobrých 35 minut(!) snímku z celkových 82 min. zde tvůrci bez invence naplnili pouze promítáním ukázek z 5ti starších filmů. Ač jde o vesměs velmi zajímavé filmy (např. Vynález zkázy Karla Zemana), sledování někdy i 8-minutových ukázek uprostřed jiného filmu nudí a diváka, který je zná, nemá čím obohatit. Způsobů, jakým by Fuka s Makovičkou mohli více naplnit zajímavý potenciál filmu, by se zajisté nabízelo mnoho, ať už rozvinutí základního příběhu o další linky a záhady, příp. v rámci té střihové roviny to naplnit kratšími ukázkami z naopak mnohem více starších československých sci-fi (např. KrakatitNa kometěSlečna Golem či Zítra vstanu a opařím se čajem a další zde vůbec nejsou ani zmíněné) nebo ze zahraničí obsáhnout vedle literárního klasika Julese Vernea i filmového průkopníka George Mélièse. Nebo si Fuka místo zařazení dlouhých filmových ukázek mohl natočit alespoň jednu vlastní krátkou sci-fi povídku. Škoda, i když se mi tento film mimo výhradu ohledně dlouhých ukázek vlastně líbil, nemohu dát víc než 3*, protože jde o nenápadité parazitování tvůrců na starších filmech. Reklamu na svůj patrně nejlepší film si ovšem Fuka udělal skvělou, mám chuť si Akci Bororo (1972) zase někdy pustit... [55%] ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, šlo to. Nicméně citované filmy jsou o hodně zábavnější než tenhle. Jinak závěrem: pořád lepší Kanyza, než hrázný Palyza. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice průměrná česká sci-fi, která mnoha citacemi i doslovnými odkazy má být holdem českým sci-fi snímkům let minulých, ale na druhé straně má zajímavou a zvláštní atmosféru i herecký výkon "tajuplného" Jana Kanyzy. Ten představuje muže, Čechoaustralana, jenž pátrá s mladou ženou po svých údajných českých předcích, přitom mu jde o to najít místo, odkud se může vrátit zpátky na svou planetu. Osobně na tenhle film dodnes rád vzpomínám, škoda, že patří do trezoru (přes 15 let nebyl v televizi, nikdy nevyšel na videu, natož DVD). ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ďalší vcelku vydarený československý pokus o vážne sci-fi. Má dobre napísaný scenár a obsiahlejšie zábery z iných filmov tohto žánru strihnuté do snímku dielo nebrzdia, naopak ho posúvajú dopredu a vyznejú ako jeho súčasť. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pan režisér udělal zásadní chybu, že do filmu zakomponoval ukázky ze starých českých vědecko-fantastických filmů, neb ve srovnání s nimi vyniká obvzvláště utahaný a nanicovatý děj jeho vlastního filmu. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

K-Pax počesku, chtělo by se říct. Film je velmi zajímavý v oblasti námětu, realizace trošku pokulhává. Je to v principu zajímavá koláž českých sci-fi filmů a knih, která hledá společné motivy a jejich prostřednictvím rozehrává příběh o mimozemském cestovateli. Bohužel jde film v tomhle spíše po povrchu, hledá příběhové podobnosti, nikoli tématické podobnosti. Průměrnost filmu je podtržena přehnaně explicitním závěrem. Ale jak píšou jiní - mohlo to být skvělé. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemam rad komentare filmu v style zvlastni ... divne - jednak to nic nevypoveda o uzivatelovi a jednak sa o filme nic nedozviem. Zase na druhu stranu citat Eodeonove litanie - to je masaker, sam sa stratim v komentari a ani neviem, co podstatne si zobrat. Rezisera Otakara Fuku si pamatam len, ze natocil Pumpari od zlate podkovy - a to bude asi aj jeho najlepsi film. Tuto vladne rezisersky rutina, kulisy plane, dialogy o nicom. A presne jak napisal fragre - tie ukazky starych vedecko -fantastickych filmov tam nemaju co hladat - skor to skodi nez pomaha : 55 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem celkem zklamaný. Já jsem doufal, že z toho bude něco mysteriózního, kde nebude jisté, jestli ten Jones je nebo není mimozemšťan, jenže ono to tady je docela znát už od začátku a tak z toho celého vlastně je jenom pocta československým sci-fi, od film po knihy, z každého filmu tu někdy je i snad osmiminutová (!) ukázka, což je strašně moc a celé mi to tak pak připadá, jako by to mělo jenom ucpat čas, protože ten film by bez těch záběrů z jiných filmů neměl ani hodinu. Do toho tu ještě je milostná zápletka jako z Jméno kódu: Rubín. Takže z toho je, ze začátku sice funkční, ale pak rozplizlá historka o tom, jak někdo něco hledal (nebudu spoilerovat) a začne se o něj zajímat žena jménem Marcela, která momentálně píše sci-fi povídku a on jí s ní pomáhá. Pak ještě přišlo posledních 5 minut, do kterých Fuka nějakým zázrakem narval všechno, co mi tam za celou dobu chybělo. Právě ty se mi líbily a kdyby to bylo rozvedené po celý film, určitě bych dal vyšší hodnocení. Takhle z toho je ne úplně špatná sci-fi, ale je dost nevyužitá. přitom to mohlo být fakt něco, je vidět, že Fuka na to měl, ale úplně se mu to nepovedlo. I když nakonec to ale na ty 3* je, nebylo to úplně špatný, ale chyb tam je mnoho. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet neni uplne spatny a originalita nejde filmu uprit. Ukazky z cizich filmu jsou vsak moc dlouhe a rusi uz tak chaby pribeh. Tajemna postava Kanyzy je sice zajimava, ale obsahove film nema divakovi co nabidnout. Snad fanouskum sci-fi ci Kanyzy, jinak fakt nevim... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka...v které ale tvoří jistě polovinu ukázky z české filmové scifi.. Napsali: Otakar Fuka Drahoslav Makovička Josef Nesvadba ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si že střihové filmy jsou doménou začínajících režisérů a kovaných céčkařů. Zpětně se mi ale rozhodnutí zdálo pochopitelné, protože scénář by vystačil sotva na ambicióznější kraťas. Otakar Fuka ho vycpal dlouhými ukázkami z pěti různých - a vesměs lepších snímků, ale ani tak hodinu a půl stopáže adekvátně nezaplnil. Je to škoda, protože si film udržuje lehce mysteriózní atmosféru, podporovanou slušnou hudbou a neproniknutelným Kanyzou. Na socialistický K-PAX to ale není, to by museli být oba jmenovaní jinačí borci. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Nepodařený slepenec vykrádající jiné filmy...dá se říct, že se jedná o bizarnost. Takový bonusový materiál k československým sci-fi, který nefunguje sám za sebe, ale tak nějak je mírně sympatický. 32%. ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá myšlenka českého Sci-Fi žánru.Pro někoho se může zdát nudné ovšem s ohledem na rok kdy film vznikl sem se rozhodl,že budu volit čistý půměr! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nudnejsi sci-fi pribeh, doprovozeny ukazkami z cs sci-fi filmu. Pekna Eva J. P.S.: s nostalgii jsem pohledl na IL62 v uvodni scene... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý nápad. Pekné ukážky českých sci-fi filmov. Všimli ste si akú peknú postavu mala E.Jakoubková.... Film je celkom ...60%. ()

Reklama

Reklama